BEBEK SÜTÜ

BEBEK SÜTÜ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi de dahil olmak üzere küresel sağlık otoriteleri , yeni yürümeye başlayan sağlıklı çocuklar için yürümeye başlayan çocuk sütünü önermemektedir.

Bebek Sütü Çok Satılıyor, Ama İçinde Ne Olduğunu Biliyor musunuz?

Yeni yürümeye başlayan çocuk sütü popülerdir ve giderek daha da popüler hale gelmektedir.

Yürümeye başlayan çocukların üçte birinden fazlası bunu içiyor. Ebeveynler buna dünya çapında yüz milyonlarca dolar harcıyor . Dünya çapında bebek sütü, 2005’ten bu yana %200’lük bir büyüme göstererek toplam formül süt satışlarının neredeyse yarısını oluşturuyor. Büyümenin devam etmesi bekleniyor.

Peki yürümeye başlayan çocuk sütünde ne var? İnek sütüyle nasıl karşılaştırılır? Nasıl bu kadar popüler oldu?

Bebek sütü nedir?

Sağlıklı mı?

Yürümeye başlayan çocuk sütü, bir ila üç yaş arası çocuklar için uygun şekilde pazarlanmaktadır.

Bu ultra işlenmiş gıda şunları içerir:

  • Yağsız süt tozu (inek, soya veya keçi)
  • Sebze yağı
  • Şekerler (ilave şekerler dahil)
  • Emülgatörler (bileşenlerin bağlanmasına ve dokuyu iyileştirmeye yardımcı olmak için)
  • Vitamin ve mineraller eklendi .

Bebek sütü normal inek sütünden genellikle kalsiyum ve protein açısından daha düşük, şeker ve kalori açısından daha yüksektir.        Markaya bağlı olarak bir porsiyon yürümeye başlayan çocuk sütü, meşrubat kadar şeker içerebilir .

Bebek sütlerinde ilave vitamin ve mineraller bulunsa da , bunlar normal gıdalarda ve anne sütünde bulunur ve bunlar tarafından daha iyi emilir . Yeni yürümeye başlayan çocuklar, çeşitli bir diyetle beslendikleri takdirde bu ürünlerde bulunan besin düzeyine ihtiyaç duymazlar.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi de dahil olmak üzere küresel sağlık otoriteleri , yeni yürümeye başlayan sağlıklı çocuklar için yürümeye başlayan çocuk sütünü önermemektedir.

Belirli metabolik veya beslenmeyle ilgili tıbbi sorunları olan bazı çocukların inek sütüne özel alternatiflere ihtiyacı olabilir. Ancak bu ürünler genellikle yürümeye başlayan çocuk sütleri değildir ve bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından reçete edilen özel bir üründür.

Bebek sütü ayrıca normal inek sütünden dört ila beş kat daha pahalıdır.

 

“Premium” yürümeye başlayan çocuk sütü (daha yüksek düzeyde vitamin ve mineral içeren aynı ürün) daha pahalıdır.

Yaşam maliyeti kriziyle birlikte bu, ailelerin yürümeye başlayan çocuk sütünü alabilmek için diğer temel ihtiyaçlardan mahrum kalmayı seçebileceği anlamına geliyor.

Bebek sütü nasıl icat edildi

Yeni yürümeye başlayan çocuk sütü, bebek maması şirketlerinin bebek mamalarının reklamını yapmalarını engelleyen kuralları aşabilmesi için yaratıldı .

Üreticiler yürümeye başlayan çocuk sütlerinin faydalarını iddia ettiğinde, birçok ebeveyn iddia edilen bu faydaların bebek mamaları için geçerli olduğunu varsayar ( çapraz promosyon olarak bilinir ). Başka bir deyişle, yürümeye başlayan çocuk sütlerinin pazarlanması aynı zamanda bebek mamalarına olan ilgiyi de artırır.

Üreticiler ayrıca yürümeye başlayan çocuk sütlerinin etiketlerini bebek mamalarına benzer hale getirerek marka sadakati ve tanınırlık yaratıyorlar. Bebek maması kullanan ebeveynler için yürümeye başlayan çocuk sütü, beslenmenin bir sonraki aşaması olarak konumlandırılmıştır.

Bebek sütü nasıl bu kadar popüler oldu?

Bebek sütü yoğun bir şekilde pazarlanmaktadır . Ebeveynlere yürümeye başlayan çocuğun sütünün sağlıklı olduğu ve ekstra besin sağladığı söylenir . Pazarlama ebeveynlere çocuklarının büyüme ve gelişmesine, beyin fonksiyonlarına ve bağışıklık sistemlerine fayda sağlayacağını söyler.

Bebek sütü aynı zamanda küçük çocuklarda sık görülen zorlayıcı yemek yeme sorununa da çözüm olarak sunulmaktadır .

Bununla birlikte, düzenli olarak yürümeye başlayan çocuk sütü içmek , yeni yürümeye başlayan çocukların yeni yiyecekleri deneme fırsatlarını azalttığı için huysuzluk riskini artırabilir . Aynı zamanda tatlıdır, çiğnenmeye ihtiyaç duymaz ve aslında bütün gıdaların sağladığı enerji ve besin maddelerinin yerini alır.

Artan Endişe

DSÖ , halk sağlığı akademisyenleriyle birlikte yıllardır yürümeye başlayan çocuk sütünün pazarlanmasıyla ilgili endişelerini dile getiriyor.

Avustralya’da yürümeye başlayan çocuk sütünün tanıtımını engellemeye yönelik hamleler hiçbir yere varmadı. Bebek sütü, herhangi bir pazarlama kısıtlaması olmaksızın, takviye edilmesine (vitamin ve mineral eklenmesine) izin verilen gıdalar kategorisindedir.  Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’nun da yürümeye başlayan çocuk sütü pazarlamasının yükselişiyle ilgili endişeleri var . Buna rağmen düzenleme şeklinde bir değişiklik yok.

Bu , Avustralya’da bebek mamasına yönelik gönüllü pazarlama kısıtlamalarına aykırıdır .

Ne olması gerekiyor?

Yürümeye başlayan çocuk sütü de dahil olmak üzere ticari süt formüllerinin pazarlanmasının ebeveynleri etkilediğini ve çocuk sağlığına zarar verdiğini gösteren yeterli kanıt vardır .

Dolayısıyla hükümetlerin ebeveynleri bu pazarlamadan korumak ve çocuk sağlığını kârın önüne koymak için harekete geçmesi gerekiyor .

Biz de dahil olmak üzere halk sağlığı otoriteleri ve savunucuları, bebekler ve küçük çocuklara yönelik tüm mama ürünlerinin doğumdan üç yaşına kadar pazarlanmasının (satılmamasının) kısıtlanması çağrısında bulunuyorlar.

İdeal olarak bu, şu anda bebek mamaları için yürürlükte olan endüstri öz düzenlemesinin aksine, zorunlu, hükümet tarafından uygulanan pazarlama kısıtlamaları olacaktır .

Ebeveynleri Suçlamamalıyız

Zaman sıkıntısı çeken ebeveynler, çocuklarının yeterli beslenmesini sağlamak için uygun bir seçenek aradığından, yeni yürümeye başlayan çocuklar her zamankinden daha fazla işlenmiş gıda (yürümeye başlayan çocuk sütü dahil) yiyor .

Formül üreticileri bu bilgiyi kullanarak gereksiz bir ürüne talep yarattılar.

Ebeveynler, yeni yürümeye başlayan çocukları için en iyisini yapmak isterler, ancak yürümeye başlayan çocuk sütlerinin arkasındaki pazarlamanın yanıltıcı olduğunu bilmeleri gerekir.

Bebek sütü gereksiz, sağlıksız ve pahalı bir üründür. Yeni yürümeye başlayan çocukların sadece tam gıdalara ve anne sütüne ve/veya inek sütüne veya süt ürünü olmayan bir süt alternatifine ihtiyacı vardır.

Ebeveynler çocuklarının yemek yemesinden endişeleniyorsa bir sağlık uzmanına başvurmalıdırlar.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights