Fotoğraf/İllüstrasyon Japonya'da doğan ilk genetiği değiştirilmiş domuzlar (Meiji Üniversitesi profesörü Hiroshi Nagashima tarafından sağlanmıştır)

Fotoğraf/İllüstrasyon Japonya'da doğan ilk genetiği değiştirilmiş domuzlar (Meiji Üniversitesi profesörü Hiroshi Nagashima tarafından sağlanmıştır)

Meiji Üniversitesi Uluslararası Biyo-Kaynak Araştırma Enstitüsü tarafından kurulan Kawasaki merkezli bir şirket olan PorMedTec Co., 13 Şubat'ta üç domuz yavrusunun 11 Şubat'ta sezaryenle doğduğunu söyledi.

♦Japonya organ nakli için tasarlanan ilk domuzu üretti

Japon araştırmacılar, insanlara nakledilirken organlarının reddedilmesini önlemek için genetiği değiştirilmiş bir domuzdan klonlanmış üç domuz yavrusu ürettiklerini söyledi.

Meiji Üniversitesi Uluslararası Biyo-Kaynak Araştırma Enstitüsü tarafından kurulan Kawasaki merkezli bir şirket olan PorMedTec Co., 13 Şubat’ta üç domuz yavrusunun 11 Şubat’ta sezaryenle doğduğunu söyledi.

-Kagoshima Üniversitesi ve Kyoto Valiliği Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan bir ekip, organların güvenliğini doğrulamak için domuzların böbreklerini maymunlara nakletmeyi planlıyor.

Her şey yolunda giderse bu yaz operasyonlara başlamayı umuyorlar.

-Nihai hedef ise domuz böbreklerini insanlara nakletmek.

Orijinal genetiği değiştirilmiş domuz, ABD biyoteknoloji şirketi eGenesis tarafından üretildi.

PorMedTec , Eylül 2023’te  domuzdan hücreler aldı ve klonlanmış döllenmiş yumurtalar üretti.

-Yumurtalar yetişkin bir dişi domuzun rahmine nakledildi ve hamilelik doğrulandı.

Normal domuz organları genellikle insanlara nakledildiğinde hemen reddedilir. Bu sorunun üstesinden gelmek için eGenesis domuzdaki 10 farklı geni değiştirdi.

-Amerika Birleşik Devletleri’nde, genetiği değiştirilmiş domuzlardan alınan böbreklerin maymunlara nakledilmesi için deneyler zaten yapılmıştır.

-Ekim 2023’te bu maymunların nakilden sonra iki yıl veya daha uzun süre hayatta kaldığı bildirildi.

Bunlar, hayvan organlarının insanlara nakli anlamına gelen ksenotransplantasyon alanında umut verici sonuçlardı.

–    Domuz böbreği nakli ekibine liderlik eden Kagoshima Üniversitesi doçenti Hisashi Sahara:

“Japonya’da domuzlarda patojen testinin, üreme yönetiminin, nakliye ve nakil süreçlerinin gerçekten sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebileceğinin doğrulanması gerekiyor.. Japonya’da neyin önemli olduğunu tam olarak değerlendirirken sağlam adımlar atmak önemli.”

PorMedTec’i kuran Meiji Üniversitesi profesörü Hiroshi Nagashima’ya göre amaç, 2025 yılına kadar domuz böbreklerini insanlara nakletmek ve daha sonra da domuz kalbi nakli gerçekleştirmek.

–    Nagashima:

“Japonya’da ksenotransplantasyonun gerçekleştirilmesinin geleceğe yönelik bir hikaye olduğu düşünülüyordu, ancak bunu teşvik etmenin en iyi yolunun (organ nakli için) domuzlar yaratmak olduğuna inanıyorum”

 

Bağışlanan insan organlarının sınırlı sayıda olması, özellikle organ yetmezliği hastalarının yalnızca yüzde 3’ünün beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organ aldığı Japonya’da küresel bir sağlık sorunu haline geldi.

Ksenotransplantasyon uzun süredir araştırılıyor ancak organların reddini önlemek uzun süredir bir sorun.

2010’larda, genleri etkili bir şekilde değiştiren bir teknoloji olan genom düzenleme ortaya çıktı ve organ nakilleri için çoklu modifikasyona sahip domuzlar geliştirildi.

2022 yılında Maryland Üniversitesi, son dönem kalp yetmezliği olan bir hastaya genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi naklettiğini duyurdu.

Hasta yaklaşık iki ay sonra hayatını kaybetti ancak operasyon, ksenotransplantasyonu gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşması nedeniyle büyük ilgi gördü.

Üniversite, Eylül 2023’te ikinci bir domuz kalp nakli gerçekleştirdi ve hasta 40 gün sonra hayatını kaybetti.

Alabama Üniversitesi ve New York Üniversitesi, genetiği değiştirilmiş domuzlardan alınan böbreklerin beyin ölümü gerçekleşen insanlara nakledilmesini içeren toplam beş çalışma bildirdi.

-Bir ABD şirketi olan United Therapeutics Corp.’un bir yan kuruluşu olan Revivicor Inc., kalp ve böbrek nakli için genetiği değiştirilmiş domuzlar da üretiyor.

Bu yılın Ocak ayında eGenesis, genetiği değiştirilmiş bir domuz karaciğerinin beyin ölümü gerçekleşen bir kişiye bağlandığı bir çalışma yürüttüğünü duyurdu.

Şirket, 72 saatlik gözlem süresi boyunca herhangi bir reddedilme gözlemlenmediğini söyledi.

62 yaşındaki Richard Slayman,
62 yaşındaki Richard Slayman,

Domuz Böbreği Nakli Yapılan İlk Adam, Başarılı Ameliyatın Ardından Evine Döndü

Dünyada bir domuzdan genetiği değiştirilmiş böbrek nakli yapılan ilk hasta, çığır açan ameliyattan sadece iki hafta sonra hastaneden taburcu edildi ve evine dönüyor .

Hastaneden yapılan açıklamada, 62 yaşındaki Richard Slayman, Massachusetts Genel Hastanesi’nden (MGH) çarşamba günü “yeni bir başlangıcın” işareti olan bir anda taburcu edildiğini söyledi.

Genetiği değiştirilmiş domuzlardan organ nakletmeye yönelik önceki iki girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, onun taburcu edilmesi tıp bilimi açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Hastanedeki doktorlara göre, Bay Slayman’a nakledilen böbrek düzgün çalışıyor, idrar üretiyor, kandaki atıkları uzaklaştırıyor ve vücut sıvılarındaki dengeyi koruyor.

Böbrek, insana nakledilmeye uygun hale getirilmesi için 69 genetik değişiklikle yetiştirilen bir domuzdan geldi. Bu, Massachusetts biyoteknoloji şirketi eGenesis tarafından sağlandı ve “zararlı domuz genlerini çıkardıklarını ve insanlarla uyumluluğunu artırmak için belirli insan genlerini eklediklerini” söyledi.

Doktorlar, Bay Slayman’ın vücudunun böbreği reddedip reddedemeyeceğinin henüz belirlenmediğini söyledi.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights