Yetişkinlerin %14'ü kronik böbrek hastalığından etkileniyor ve bu kategorideki herkesin ne kadar karpuz yediğine çok dikkat etmesi gerekiyor.

Karpuz Doz Aşımı Vakaları, Böbreklerde Ölümcül Risk Oluşturduğunu Ortaya Koyuyor

Yetişkinlerin %14’ü kronik böbrek hastalığından etkileniyor ve bu kategorideki herkesin ne kadar karpuz yediğine çok dikkat etmesi gerekiyor.

Yeni bir vaka çalışması serisi, sevilen bir meyvenin hayatı tehdit eden sorunlara nasıl yol açabileceğini inceliyor.

Sıcak bir günde bir karpuz ısırması kadar ferahlatıcı bir şey yoktur. Karpuz mevsimi hızla yaklaşırken, pek çok kişi bu doğal tatlı meyveyi yemeyi sabırsızlıkla bekliyor.

Karpuzun %92’si Sudan Oluştuğu İçin İçindeki Hiçbir Sey Sağlık Sorununa Yol Açmaz Değil mi?

   -Pek değil.

Annals of Internal Medicine dergisinde yakın zamanda yayınlanan üç vaka çalışmasından oluşan bir koleksiyon, yeterince tanınmayan bir sorunu tespit etti: Karpuz şaşırtıcı miktarda potasyum içeriyor.

Normalde bu bir soruna neden olmaz, ancak kronik böbrek hastalığı (KBH) olan kişiler için kesinlikle sorun yaratabilir .

Kronik böbrek hastalığında böbrek kanı etkili bir şekilde filtreleyemez

KBH, böbreğin kanı filtreleme ve atıkları uzaklaştırma yeteneğini etkileyen tüm koşulları ifade eder. KBH’li 10 kişiden 9’u bu hastalığa sahip olduğunu bilmiyor çünkü çoğunlukla semptomların daha belirgin hale geldiği daha ileri aşamalarda teşhis ediliyor.

Potasyum Neden Önemlidir ve Yüksek Potasyum Neden Kötüdür?

Potasyum tüm hücrelerin normal çalışması için gereklidir..

  -Kalp atışını düzenler, kasların kasılmasını ve sinirlerin düzgün çalışmasını sağlar, hücrelerin içindeki sıvı seviyesini düzenler.

Yetişkinler için tipik kan potasyum düzeyi litre başına 3,6 ile 5,2 milimol (mmol/L) arasındadır. Potasyum seviyesinin 3,5 mmol/L’nin altında olması düşük (hipokalemi), 5,5 mmol/L’nin üzerinde olması ise yüksek (hiperkalemi) olarak kabul edilir.

Devam etmeden önce, ilginç bir etimolojik yan not verelim: ‘Potasyum’, potasyum tuzlarının çıkarılmasının eski bir yöntemini ifade eden İngilizce ‘potas’ kelimesinden türetilmiştir. Potasyumun sembolü K, Arapça’da ‘bitki külü’ anlamına gelen al qalīy kelimesinden türetilen ‘alkali’ kökünden türetilen Neo-Latince kalium kelimesinden gelir .

Potasyumun simgesi kalyum anlamına gelen K’dır.

Hipokalemi ve hiperkaleminin her ikisi de yaşamı tehdit etme potansiyeline sahip olsa da burada odak noktası ikincisidir. Hafif hiperkalemi genellikle asemptomatiktir, ancak yaklaşık 6,5 ila 7 mmol/L’lik potasyum seviyeleri, kalbin elektrik sisteminin başarısız olduğu asistol veya ‘düz çizgiler’ – kas zayıflığı veya felç dahil olmak üzere kalp ritmi bozuklukları gibi semptomlara neden olabilir.

Ancak kronik böbrek hastalığı olanlar gibi uzun süreli veya kronik hiperkalemisi olan kişiler, daha yüksek potasyum seviyelerinde semptom göstermeyebilir. Onlar için yiyeceklerden artan potasyum alımı, potasyumu tehlikeli bir seviyeye yükseltebilir.

Bir çeşit KBH hastası olan üç hastada, üç haftadan iki aya kadar değişen bir süre boyunca çok miktarda karpuz yedikten sonra hiperkalemi gelişti.

Adam, son iki ay boyunca her gece “çok miktarda” karpuz yediğini bildirdi. Doktorlar, şiddetli KBH, almakta olduğu tansiyon ilacı (lisinopril) ve muhtemelen uzun süredir devam eden diyabet durumunda böbreklerinin yeterli miktarda potasyumu atamamasıyla birlikte artan diyet potasyum alımının neden olduğu hiperkalemi teşhisini koydu. Karpuz alımını azaltması tavsiye edildikten sonra hiperkalemi tekrarlamadı.

-Adam, olaydan yaklaşık bir ay önce günde iki bardak karpuz suyu içtiğini açıkladı. Doktorlar, valsartan artı yüksek diyet potasyum alımının böbreğin potasyumu boşaltma yeteneğini azalttığı ve kalp aritmisini tetikleyen hiperkalemiye yol açtığı sonucuna vardı. Adam, yüksek potasyumlu gıdalardan kaçınmanın önemi konusunda eğitildi ve üç ay sonra potasyum seviyeleri normal aralıktaydı.

Böbreklerin filtreleyemediği durumlarda diyaliz yapar

Potasyum kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm, portakal suyu gibi meyvelerde ve potasyum içeren en bilinen meyve olan muzda bulunur. Ayrıca patates, ıspanak, domates ve brokoli gibi sebzelerde, süt, yoğurt, et, kümes hayvanları ve balıkta, mercimek, barbunya fasulyesi, soya fasulyesi ve fındıkta da bulunur.

 

Potasyum alımını yetişkinlerde düşük kan basıncı, kalp hastalığı ve felçle ilişkilendiren kanıtlar nedeniyle, 2023 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetişkinlerin gıdalardan potasyum alımını en az 90 mmol/güne (3.510 mg/gün) çıkarmalarını tavsiye etti. ).

Birçok gıda potasyum içerir

-Kabuğu soyulmuş orta boy fırında patates 925 mg,

-Yarım avokado ise 490 mg sağlar.

-80 g’lık (2,8 ons) somon porsiyonu 534 mg,

-80 g’lık aynı miktarda hindi ise 250 mg verir.

-İki yemek kaşığı fıstık ezmesi 210 mg sağlar.

-Orta boy bir muz 425 mg potasyum verir.

Yüksek potasyum yükü, böbrek fonksiyonu bozuk kişiler için yaşamı tehdit edici olabilir.

İnsanlar muzların potasyum açısından zengin olduğunu biliyorlar ama karpuzların da öyle olduğunun daha az farkındalar.

Bir dilim karpuz 320 mg mineral içerir ve 15 ila 17,5 inçlik bir dilim, 5.060 mg gibi muazzam bir miktara karşılık gelir; bu, önerilen günlük alım miktarının neredeyse bir buçuk katıdır.

Çalışma Annals of Internal Medicine dergisinde mevcuttur .

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights