Elektrikli arabalar çok pahalı görünüyor!

Elektrikli arabalar çok pahalı görünüyor!

Ve bana en sık sorulan şey de bu; Elektrikli bir aracın (EV) sahip olma süresi boyunca para tasarrufu sağlayıp sağlamayacağını veya daha fazla maliyete neden olup olmayacağını bilmek istiyorlar.

♦Elektrikli arabalar çok pahalı görünüyor! Yanlış mıyım?

Gerçek dünyadaki elektrikli araç ikilemleri.. Öncelikle: gerçekten finansal açıdan mantıklılar mı?

Geçen yıl çoğumuz için acı verici derecede pahalıydı:

    -Evde dört genç oğlum var ve sanki yalnızca haftalık süpermarket mağazası için ek bir krediye ihtiyacımız varmış gibi hissettim.

   -Hanehalkı bütçeleri bu kadar sıkışık olduğunda, bir arabayı finanse etmenin ve çalıştırmanın aylık maliyeti göz yaşartıcı derecede netleşiyor. Bu da şu anlama geliyor; iş arabalara gelince, çoğumuz gezegen için üzerimize düşeni yapmak isterken, sorduğumuz ilk soru, bunu karşılayıp karşılayamayacağımızdır..

Ve bana en sık sorulan şey de bu; Elektrikli bir aracın (EV) sahip olma süresi boyunca para tasarrufu sağlayıp sağlamayacağını veya daha fazla maliyete neden olup olmayacağını bilmek istiyorlar.

   -Eğer yepyeni bir araç satın alıyorsanız, o zaman evet, Auto Trader’ın en son pazar verilerine göre, bunlar genellikle benzinli veya dizel eşdeğerinden %36 daha pahalıdır .

  -Ancak verilerimiz aynı zamanda yalnızca %10’umuzun yeni araba satın aldığını gösteriyor.

  -İnsanları endişelendiren diğer faktör ise sigorta sektörünün güvenilirlik ve onarımlarla ilgili veri eksikliğinden yararlanması nedeniyle elektrikli otomobiller için hala benzinli veya dizel otomobillere göre daha yüksek olan sigorta primleridir.

Bununla birlikte, EV’lerin arıza yapabilecek hareketli parçalarının daha az olduğu ve aslında benzinli arabalara göre daha sık alev almadıkları göz önüne alındığında , sigorta fiyatlarının eninde sonunda yaklaştığını görmeliyiz.

Şimdi iyi finansal haberlere geçelim!

   -Birincisi, yeni elektrikli otomobillerin fiyatları hızla düşüyor. Auto Trader’da yeni bir arabanın ortalama indirimi şu anda %10,6 iken elektrikli olmayan arabalarda bu oran %7,7’dir.

Bunun nedeni, zar zor kazandığınız paranız için otomobil markaları arasındaki rekabetin kızışmasıdır..

– BYD ( küresel elektrikli otomobil satışlarında Tesla’yı en üst sıralardan çıkardı ), Ora ve Omoda’nın yanı sıra geçen yıl fiyatlarını düşüren MG ve Tesla’nın liderliğinde. . Fiyatlandırmanın yalnızca 2024’te tek yönde ilerlemesini bekliyoruz.

   -İkincisi, kullanılmış EV’ler şaşırtıcı derecede ucuz. Üç yıllık finansman anlaşmalarının sona ermesinin ardından piyasaya yenilerinin gelmesiyle arz arttı..

Auto Trader’da 2023’te yayınlanan reklamlara göre, artık çoğu zaman benzinli alternatifleri kadar ucuzlar. Örneğin, üç yıllık bir Renault Zoe’yi (elektrikli), üç yıllık bir Renault Clio (benzinli) ile aynı fiyata satın alabilirsiniz.

Ve her zaman kendinize gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu sorun:

   -Büyük bir SUV kesinlikle gerekli mi, yoksa daha küçük bataryaya sahip daha ucuz bir elektrikli hatchback kilometreniz için gayet iyi çalışabilir mi?

Son olarak, işletme maliyetleri fosil yakıtlı araçlara göre daha düşüktür. 

  -Sokak dışında park etme imkanınız varsa ve gece boyunca yoğun olmayan bir tarifeyle kullanmak üzere bir ev şarj cihazı takabiliyorsanız, elektrikli arabanızı şarj etmek benzin veya dizel fiyatlarının çok küçük bir kısmına mal olur.

   -Arabamın şarj zamanlayıcısını, elektriğimin en ucuz olduğu gece yarısı ile sabah 5 arasına ayarladım ve 200 mil gitmenin bana maliyeti 5 sterlinden az oldu; bu, benzinli bir arabayla 30-40 sterline mal olabilecek bir mesafe.

   -Halka açık şarja güvenmeniz gerekiyorsa, en ucuz halka açık hızlı şarj noktalarınızı araştırın.

Başka pek çok artısı da var:

  -Elektrikli otomobillerde ultra düşük emisyonlu bölge ücreti ödemezsiniz; şu anda üzerlerinde araç tüketim vergisi yok; daha az parça olduğundan servis daha ucuzdur; ve şirket EV’lerinde hâlâ vergi indirimi var… hepsi bir arada.

Yani elektrikli arabalar sandığınız kadar pahalı değil. Bu yeni dünyayı keşfederken, şunu unutmayın; şans cesur, meraklı ve kararlı olanlardan yanadır.

Erin Baker deneyimli bir otomobil gazetecisi ve kampanyacısıdır ve Birleşik Krallık’ın en büyük otomotiv pazarı olan Auto Trader’ın yazı işleri müdürüdür. Gerçek dünyadan daha fazla tavsiyeyle elektriğe geçişle ilgili her şeyi burada öğrenin

♦Elektrikli araçlar hakkında ne kadar bilginiz var? Öğrenmek için testimizi yapın

Elektrikli araçlar (EV’ler) artık yollarımızda oldukça tanıdık bir manzara. Ancak benzinli ve dizel arabalara alıştığımız bir asırdan sonra, elektrikli alternatifler hala biraz gizemli gelebilir. Testimize katılın ve bu modern harikalar hakkındaki bilginizi test edin

  1. 1. Elektrikli otomobil ilk kez ne zaman icat edildi?

    19. yüzyıl.

    20. yüzyıl.

    21. yüzyıl.
  2. 2. EV derken… bunlardan hangisinden bahsediyorsunuz?

    Akülü elektrikli araçlar (BEV’ler).

    Hafif hibrit elektrikli araçlar (MHEV’ler).

    Plug-in hibrit elektrikli araçlar (PHEV’ler).
  3. 3. Zaten elektrikli bir arabaya güç veren şey nedir?

    Lityumla dolu bir tank. (Lityum iyon pili duydunuz mu?)

    Yer altı batarya paketi ve bir elektrik motoru.

    Yüzlerce AAA pil uç uca dizilmiş.
  4. 4. Şu anda kaç farklı marka elektrikli otomobil mevcut?

    Sadece Tesla.

    Yaklaşık olarak beş.

    Düzinelerce – daha fazlası da gelecek!
  5. 5. Elektrikli bir arabayı nasıl şarj edersiniz?

    Araba yolunuz veya cadde dışında park yeriniz yoksa unutun gitsin.

    Uzatma kablosunu evinizin içindeki üç pimli bir fişten sokağa çıkarmanız gerekecek.

    İşyerinde şarj etme, sokakta konut şarj etme planı veya hızla genişleyen halka açık şarj ağı da dahil olmak üzere her türlü şarj seçeneğini kullanabilirsiniz.
  6. 6. Elektrikli bir otomobilin şarj edilmesi ne kadar sürer?

    Yirmi dakika.

    On iki saat.

    İkisi de doğru.
  7. 7. Elektrikli bir arabayı şarj etmenin maliyeti ne kadardır?

    Tamamen ücretsizdir.

    5£’dan 30£’a kadar her şey.

    Tam şarj için 100 £.
  8. 8. Elektrikli bir arabayla tek şarjla ortalama ne kadar uzağa gidebilirsiniz?

    240 mil.

    70 mil.

    500 mil.
  9. 9. EV pilleri şarj olurken gerçekten sıcaklıktan etkileniyor mu?

    Hayır, bu bir efsane.

    Evet, soğuk hava menzili etkiler.

    Evet, sıcak hava menzili etkiler.
  10. 10. Elektrikli arabayı yağmurda şarj edebilir miyim? Suyun içinden geçebilir miyim?

    Evet tabiki yapabilirsin. Bir EV’yi ıslak koşullarda şarj etmek ve kullanmak tamamen güvenlidir.

    Yağmurda araç kullanabilirsiniz ancak ıslak zeminde şarj etmek kesinlikle yasaktır.

    HAYIR! Elektrikli araçlar yalnızca kuru koşullarda çalıştırılmalıdır.
  11. 11. Hükümet elektrikli araç sahiplerine hâlâ vergi indirimi veriyor mu?

    Evet.

    Şimdilik evet.

    HAYIR.
  12. 12. Yeni benzinli ve dizel araçlar ne zaman yasaklanacak?

    2026.

    2030.

    2035.

    CEVAPLAR

01-19. yüzyıl.

İster inanın ister inanmayın, elektrikli arabalar 1884’te üretiliyordu ancak daha sonra teknoloji yarışını benzine kaptırdılar. Pil teknolojisindeki gelişmeler, 1990’larda Toyota’nın Prius’u ve GM’nin EV1’iyle EV’lerin hayata geri dönmesini sağladı, ancak gerçekten işleri yeniden başlatan Tesla’nın 2008 Roadster’ı oldu ve bu kez ivmenin durdurulamaz olduğu ortaya çıktı.

 

02.Akülü elektrikli araçlar (BEV’ler).

Bu türlerin tümü elektriklidir ancak yalnızca BEV’ler tamamen elektriklidir; yani yalnızca pil gücüyle çalışırlar. Diğer ikisi (MHEV’ler ve PHEV’ler) elektrik motorlarını benzinli motorlarla birleştiriyor; dolayısıyla yalnızca yakıtla çalışan arabalardan daha verimli olsalar da sıfır emisyonlu araçlar değiller ve alternatif yakıtlı araçlar olarak sınıflandırılıyorlar.

 

03.Yer altı batarya paketi ve bir elektrik motoru.

Tipik bir EV’nin tabanının altında, bir elektrik motoruna güç sağlayan ve bu da tekerlekleri hareket ettiren şarj edilebilir bir pil paketi bulunur. Yüzlerce parçadan oluşan karmaşık bir içten yanmalı motora, manuel şanzımana veya debriyaja gerek yok. Temiz ve basit.

 

04.Düzinelerce – daha fazlası da gelecek!

Tesla EV hareketine öncülük etmiş olabilir, ancak bugünlerde Mercedes-Benz ve Audi gibi eski otomobil üreticilerinden Çin’in BYD ve NIO gibi adını duymadığınız yeni markalarına kadar herkes bu işin içinde.

 

05.İşyerinde şarj etme, sokakta konut şarj etme planı veya hızla genişleyen halka açık şarj ağı da dahil olmak üzere her türlü şarj seçeneğini kullanabilirsiniz.

EV’nizi şarj etmek için evinizden kaldırımın karşısına geçmek bir seçenek olsa da, bu tavsiye edilmiyor ve giderek geçmişte kaldı. Kamuya açık şarj ağı, 2023’ün sonunda 50.000’den fazla şarj noktasının kullanıma sunulmasıyla Birleşik Krallık genelinde hızla genişliyor. Birçok yerel makam, caddelere konut şarj noktaları da kuruyor. Otoyol servis istasyonlarındaki yüksek hızlı şarj cihazlarını ve işyerinde şarj etme seçeneğini de hesaba katarsanız, EV’nizi şarj etmenin çok daha kolay hale geldiği açıktır.

 

 

06.İkisi de doğru.

Her ikisi de doğrudur, çünkü elektrikli bir arabanın şarj edilmesi 20 dakikadan 12 saate kadar sürebilir. Her şey arabanızın aküsünün boyutuna, ne kadar şarjla başlayacağınıza ve kullandığınız şarj cihazının türüne bağlıdır. 3,6kW’lık yavaş bir şarj noktası kullanıldığında standart bir EV’nin tamamen şarj edilmesi 12 saate kadar sürerken, otoparkta veya alışveriş merkezinde bulabileceğiniz 7kW’lık hızlı bir şarj noktası aynı işi yaklaşık beş saatte yapacaktır. . Genellikle otoyol servis istasyonlarında bulabileceğiniz 50kW’lık hızlı veya 100kW’lık ultra hızlı şarj cihazı, yalnızca 20 dakikada %80’e kadar şarj sağlayabilir.

07.5£’dan 30£’a kadar her şey.

Şarj sürelerinde olduğu gibi şarj maliyeti de elektrikli otomobilinizin ne tür aküye sahip olduğuna bağlıdır. Daha küçük bir pil daha az enerji tüketirken, daha büyük bir pil daha fazla enerji harcayacaktır. Yani, 40 kWh bataryaya sahip standart bir EV, tam şarj için yaklaşık 12 £ (kWh başına 29 peni ortalama ev elektriği maliyetine göre) tutarken, 80 kWh üniteye sahip büyük lüks bir model bunun iki katı olabilir. Yani, ücretsiz olmasa da, bir EV’nin çalıştırılması, benzinli veya dizel atalarına göre çok daha ucuz.

08.240 mil.

2023 yılında yeni EV’lerin ortalama pil menzili yaklaşık 240 mil idi. Ve bu, 2024’te ortalama menzilin 300 mil ve üzerine çıkmasıyla birlikte yıllık bazda artacak. Bununla birlikte, bazı yeni, üst düzey EV modelleri, 400 milin üzerinde maksimum menzil talep ediyor.

09.Evet, soğuk hava menzili etkiler.

Soğuk hava pilin şarj olma süresini etkiler. Yani bir EV’nin aküsü soğursa şarj edilmesi daha uzun sürecek ve optimum menzili düşecektir. Bazı üreticiler artık akü ön ısıtma özelliği sunuyor; bu, siz yola çıkmadan önce aracın aküyü ısıtacağı anlamına geliyor.

 

10.Evet tabiki yapabilirsin. Bir EV’yi ıslak koşullarda şarj etmek ve kullanmak tamamen güvenlidir.

Her ikisini de yapmak tamamen güvenlidir. Bir EV’nin akü paketinin dış kısmı ve aküden otomobilin elektrik motorlarına giden güç hatları elektriksel olarak yalıtılmış ve yoğun bir şekilde yalıtılmıştır. (Ancak EV’nizi üç pimli ev prizine takılı bir uzatma kablosu kullanarak şarj ediyorsanız, onu yağmurda bırakmayın.)

 

11.Şimdilik evet.

Nisan 2025’e kadar elektrikli araç kullanıyorsanız araç tüketim vergisi ödemek zorunda kalmayacaksınız ki bu harika bir şey. Elektrikli araçlar ayrıca büyük şehirlerde bulduğunuz temiz hava bölgesi ücretlerinden muaftır ve şirket arabası olmaları halinde daha düşük ayni yardım vergisinden yararlanırlar.

 

12.2035.

2035’te hâlâ benzinli ve dizel araba kullanabileceksiniz; ancak onları yepyeni satın alamayacaksınız. İngiltere yasağı başlangıçta 2030 için planlanmıştı ancak hükümet bunu beş yıl erteledi. Öyle ya da böyle, elektrikli araçlar yakında hepimizin hayatında çok daha büyük bir rol oynayacak.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights