KIRMIZI LAHANA SUYU

KIRMIZI LAHANA SUYU

Yeni araştırma, kırmızı lahana suyunun farelerde iltihaplı bağırsak hastalığı gibi iltihapla ilişkili sindirim sağlığı koşullarını nasıl hafifletebileceğini ortaya çıkarıyor.

KIRMIZI LAHANA SUYU VE  İLTİHAPLI BAĞIRSAK HASTALIĞI

–   Satyanarayana Rachagani:

”Kırmızı lahana suyunun bağırsak mikrobiyotasını modüle etme, antiinflamatuar yolları etkinleştirme ve bağışıklık düzenlemesini geliştirme yeteneği, IBD ve ilgili inflamatuar bozukluklar için değerli bir terapötik ajan olarak potansiyelinin altını çiziyor”

Yeni araştırma, kırmızı lahana suyunun farelerde iltihaplı bağırsak hastalığı gibi iltihapla ilişkili sindirim sağlığı koşullarını nasıl hafifletebileceğini ortaya çıkarıyor.

Bulgular, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit de dahil olmak üzere inflamatuar bağırsak hastalığından (IBD) muzdarip olan tahmini 3 milyon Amerikalıya umut veriyor.

IBD, sindirim sisteminde kronik inflamasyon ile karakterizedir. Birincil semptomlar arasında akut karın ağrısı, kilo kaybı, anemi ve ishal bulunur. Aşırı durumlarda, IBD tedavi edilmezse ölüm riskini artırabilir.

Missouri Üniversitesi veterinerlik ve cerrahi bölümünde doçent olan Satyanarayana Rachagani, bağırsak mikrobiyotasını modüle etmek ve aşağıdaki gibi iltihaplanma ile ilişkili koşulları hafifletmek için nutrasötikler (doğal gıdalardan elde edilen farmasötik etkiler) alanında yeni bir çığır açan bir ekibe liderlik ediyor. IBD.

Rachagani’nin ekibi, kırmızı lahana suyunun, bağırsak sağlığını iyileştiren ve farelerde İBH semptomlarını hafifleten çok çeşitli biyoaktif bileşikler içerdiğini buldu.

–    Rachagani:

“Kırmızı lahana suyu, iyi bakteri bolluğunu artırarak bağırsak mikrobiyotasının bileşimini değiştiriyor, bu da kısa zincirli yağ asitlerinin ve iltihabı iyileştiren diğer bakterilerden türetilen metabolitlerin üretiminin artmasına neden oluyor. Bağırsak mikrobiyotasındaki bu değişiklikler, gelişmiş bağırsak bariyer fonksiyonu, gelişmiş kolon onarımı ve anti-oksidatif etkilerle ilişkilidir ve sonuçta bağırsak hasarını ve kolonik inflamasyonu azaltır.”

Farelerdeki kolit, insandaki ülseratif kolite çok benzediğinden, fareler IBD’yi incelemek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Sonuç olarak bulgular, kırmızı lahana suyunun kolon iltihabı ve diğer İBH semptomları olan insanlarda faydalarına ilişkin potansiyel olarak değerli bilgiler sağlıyor.

Projede çalışan doktora sonrası araştırmacı Nagabhishek Sirpu Natesh, kırmızı lahana suyu tedavisinin iyi bağırsak bakterilerini artırdığını ve bunun da farelerin kolonlarında bir anti-inflamatuar reseptörü tetiklediğini söylüyor. Dahası, kırmızı lahana suyu düzenleyici T hücrelerini güçlendirerek antiinflamatuar bağışıklık dengesini destekleyerek kolonik inflamasyonu daha da azalttı.

IBD’nin tedavisine yönelik mevcut birincil farmakolojik yaklaşım, inflamasyonu hedef alan monoklonal antikorlardır.

Ancak çoğu hasta bu tedavinin zamanla etkinliğini kaybettiğini düşünmektedir. Sonuç olarak araştırmacılar, bağırsakta İBH’ye neden olan moleküler mekanizmayı ele alan çözümleri giderek daha fazla arıyorlar.

–    Rachagani:

“Bu bulgular, kırmızı lahana suyunun IBD’yi iyileştirmedeki terapötik etkinliğinin altında yatan mekanizmalar hakkında yeni bilgiler sunuyor.. Bağırsak mikrobiyotasını modüle etme, anti-inflamatuar yolakları aktive etme ve bağışıklık düzenlemesini geliştirme yeteneği, IBD ve ilgili inflamatuar bozukluklar için değerli bir terapötik ajan olarak potansiyelinin altını çiziyor.”

Biyoaktif bileşikler sadece iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini desteklemekle kalmaz , aynı zamanda kırmızı lahana suyu da mükemmel bir diyet lifi kaynağıdır ve bağırsak sağlığı potansiyelini daha da artırır.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights