Lenf düğümleri

Lenf düğümleri

Lenf, kanın sıvı kısmı olan plazmanın küçük kan damarlarından sızıp vücuttaki lenf düğümlerini birbirine bağlayan bağlantı kanallarına akmasıyla oluşur. Bu bağlantı kanallarına lenfatik drenaj sistemi denir.

Lenf Düğümlerinizin Son zamanlarda Sizin İçin Ne Yaptığını Merak mı Ediyorsunuz?

Lenf düğümleriniz, sizi sağlık tehditlerinden korumak için sürekli tetikte olan bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır.

Son zamanlarda size sorulmamış olabilecek bir soru: Lenf düğümleri hakkında ne biliyorsunuz?

Cevabınız “çok fazla değil” ise yalnız değilsiniz. Ancak lenf düğümlerimiz düşük profilini korusa da, yaygın virüslerden ölümcül bakterilere ve hatta kansere kadar uzanan potansiyel sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için gece gündüz çalışıyorlar.

Dış istilacılara ve vücudumuzdaki haydut unsurlara karşı koruma sağlayan bağışıklık sisteminin bu beygirleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Lenf Düğümleri Nelerdir?

Lenf düğümleriniz, vücudun sağlık tehditlerine karşı korunmasına yardımcı olan bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Bu fasulye şeklindeki, bezelye büyüklüğündeki doku yığınları, vücutta bir kümeler ağı oluşturur.

Kan dolaşımından kaynaklanan beyaz-sarı bir sıvı olan lenfatik sıvıyı (lenf) filtrelerler.

İnsan vücudunda yüzlerce lenf düğümü vardır. En çok boyunda, koltuk altlarında ve kasıklarda bulunurlar ve en çok dikkat çekerler. Ayrıca CT veya MRI taramaları gibi görüntüleme testleriyle gözlemlenebilecekleri göğüs ve karın bölgesinde de bol miktarda bulunurlar.

Bazen lenf düğümlerine bez denir (örneğin: “mono hastası olduğumda boynumdaki bezler şişmişti”), ancak bu gerçekten doğru değil. Tiroid bezi gibi bezler vücudun başka yerlerinde etkileri olan hormonlar veya diğer kimyasalları üretir. Lenf düğümlerinin yaptığı bu değil.

Lenf, Lenf Düğümlerimize Nasıl Ulaşır?

Lenf, kanın sıvı kısmı olan plazmanın küçük kan damarlarından sızıp vücuttaki lenf düğümlerini birbirine bağlayan bağlantı kanallarına akmasıyla oluşur. Bu bağlantı kanallarına lenfatik drenaj sistemi denir.

Lenf, lenf düğümlerinden geçtikten sonra, sonunda lenfatik kanallar yoluyla kan dolaşımına geri döner.

Lenf Düğümleri Ne Yapar?

Lenf düğümlerimiz, enfeksiyon veya diğer potansiyel hastalık tetikleyicilerini bulmak için lenfatik sıvıyı temizler. Tehdit bulunursa, lenfosit adı verilen beyaz hücreler ve lenf düğümlerindeki diğer bağışıklık hücreleri bunları tespit edip ortadan kaldırmaya çalışır.

Lenf düğümlerinizin ana işlevleri şunlardır :

  • Bulaşıcı organizmaları tespit etmek ve ortadan kaldırmak
  • Kanser hücreleri ve kanser öncesi hücreler de dahil olmak üzere anormal hücrelerin çıkarılması
  • Hastalığa neden olabilecek hasarlı hücreleri veya hücre ürünlerini ortadan kaldırmak.

Lenf Düğümlerinin Şişip Ağrılı Hale Gelmesi Normal midir?

Lenf düğümlerinin işlerini yaparken, özellikle de bir enfeksiyona tepki verirken büyümesi ve hassaslaşması normaldir.

Bu reaktif lenf düğümleri üzüm kadar büyüyebilir ve dokunulduğunda acı verebilir. Ancak bu yalnızca geçicidir; enfeksiyon düzeldiğinde hemen normale dönmeleri gerekir.

Deri enfeksiyonu veya boğaz ağrısı gibi lokal enfeksiyonlarda, lenf nodu büyümesi vücudun enfeksiyona yakın kısmıyla sınırlıdır. Ancak HIV veya mononükleoz gibi vücut çapındaki enfeksiyonlarda lenf düğümü büyümesi daha yaygın olabilir.

Hastalık Lenf Düğümlerinde Başlayabilir mi?

Genellikle bağışıklık sisteminin yararlı bir parçası olarak görev yapsalar da hastalıklar bazen lenf düğümlerinde başlar.

Lenfoma, lenf düğümlerinde veya vücudun herhangi bir yerindeki (kemik iliği, dalak veya bağırsak sistemi dahil) lenfatik dokuda başlayan bir kanser türüdür. Nadir inflamatuar durumlar aynı zamanda lenf düğümlerini de içerebilir; iki örnek Castleman hastalığı ve Kikuchi hastalığıdır .

Enfeksiyonlar lenfatik sistemi etkileyebilir. Sivrisinekler tarafından yayılan paraziter bir hastalık olan lenfatik filaryaz buna iyi bir örnektir.

Lenf Düğümlerinin Olmadığı Bir Dünya Hayal Etmek

Vücudun bağışıklık savunmasında önemli bir rol oynadıkları için, lenf düğümlerinin olmaması muhtemelen daha fazla ve daha uzun süreli enfeksiyonlara sahip olmak anlamına gelecektir. Ayrıca normalde vücudun bir bölgesinde sınırlı olan bir enfeksiyon daha kolay yayılabilir.

Lenf düğümlerinin sağlıklı kalmamıza yardımcı olduğu tüm yollar göz önüne alındığında, bunların bu kadar sık ​​çıkarılmaları şaşırtıcı görünebilir. Kanserli olup olmadıklarını veya yeni teşhis edilen bir kanserin (meme kanseri gibi) lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını belirlemek için bir veya daha fazla lenf düğümü çıkarılabilir. Ancak yüzlerce lenf düğümümüz olduğundan, bu tür bir lenf düğümü çıkarma işleminin bağışıklık fonksiyonunda sorunlara neden olması pek olası değildir.

Bazen lenf nodu ameliyatı lenfatik drenajı bozar. Bu meydana geldiğinde yakındaki dokularda sıvı birikebilir. Lenfödem adı verilen kronik şişlik bir komplikasyon olabilir.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemini ve sağlığı korumak için atabileceğiniz birçok adım (sağlıklı bir diyet seçmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek ve daha fazlası) olsa da, lenf düğümlerinizin sizin için yaptığını kendiniz yapamazsınız.

Bu nedenle, mütevazı lenf düğümünü gözden kaçırmak kolay olsa da, hepimiz onlara sahip olduğumuz için mutlu olmalıyız.

 

 

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights