Lenfödem Nedir?

Lenfödem Nedir?

Lenfödem, vücudunuzda anormal ve kalıcı şişmeye neden olan uzun süreli veya kronik bir durumdur. Şişlik genellikle ekstremitelerde (kollar ve bacaklar) görülür ancak yüz, boyun, gövde ve cinsel organlarda da oluşabilir.

Lenfödem Nedir?

 

Ödem, şişlik için kullanılan tıbbi bir terimdir ve derinin altında sıvı birikmesini ifade eder..

-Şişme, yaralanma veya enfeksiyona yanıt olarak yaygın bir olay olabilir.

-Ayrıca hamilelik sırasında veya seyahat ederken olduğu gibi uzun süre oturduktan sonra da ortaya çıkabilir.

-Bacak şişmesi, özellikle yaşlanmayla birlikte bacak damarlarındaki küçük kapakçıkların sızdırması nedeniyle sık görülür.

Şişlik geçmiyorsa veya cilt değişiklikleri ve rahatsızlık eşlik ediyorsa, bu durum lenfödem adı verilen bir durumun işareti olabilir.

Lenfödem, vücudunuzda anormal ve kalıcı şişmeye neden olan uzun süreli veya kronik bir durumdur. Şişlik genellikle ekstremitelerde (kollar ve bacaklar) görülür ancak yüz, boyun, gövde ve cinsel organlarda da oluşabilir.

Lenfödemin Nedeni Nedir?

Lenfatik sistem hasar gördüğünde veya düzgün çalışmadığında lenfödem oluşur.

Bu, doğuştan gelen genetik bir kusurdan kaynaklanabileceği gibi kanser (veya tedavisi), yaralanma ve enfeksiyon gibi başka bir nedenden de kaynaklanabilir. Sistemdeki damarlar hasar görürse veya tıkanırsa, lenf sıvısı düzgün bir şekilde dolaşamaz ve boşaltılamaz, bu da sıvı birikmesine neden olur.

Nedenleri şunları içerir:

  • Kalıtsal genetik koşullar
  • Kanser, en yaygın olarak meme kanseri
  • Radyasyon terapisi ve lenf nodu çıkarılması dahil kanser tedavileri
  • Enfeksiyon
  • Yaralanma veya travma
  • Obezite
  • Otoimmün rahatsızlığı
  • Artrit
  • Kalsiyum kanal blokerleri dahil bazı ilaçlar ve kanseri tedavi etmek için kullanılan bazı antibiyotikler ve kemoterapi ilaçları.

Lenf, vücudun dokularını çevreleyen ve beyaz kan hücrelerini, proteinleri ve besin maddelerini içeren bir sıvıdır.

-Lenfatik sisteminiz, bu sıvıyı taşıyan ve kan dolaşımına taşıyan lenf düğümleri ve damarları içerir. Bu taşıma sisteminde sorunlar ortaya çıktığında dokularda sıvı birikerek ödeme (şişme) neden olabilir.

Kalıcı şişlik aynı zamanda vücudunuzun daha fazla kolajen (bağ dokularında bulunan bir protein) ve yağ üretmesini teşvik ederek bu bölgelerin ağırlaşmasına ve genişlemiş görünmesine neden olur.

Şişme cildin kurumasına, kalınlaşmasına veya çatlamasına neden olabilir ve bu da cilt enfeksiyonu riskini artırır.

-Normal şişkinliğin aksine, lenfödem ekstremitenin yükseltilmesiyle veya doktorunuzun reçetelediği sıvı haplarıyla (diüretik olarak bilinir) önemli ölçüde iyileşmeyebilir.

Lenfödemin en yaygın nedenleri kanser ve kanser tedavileridir. Meme kanserinden kurtulan beş kişiden birinde lenfödem gelişeceği tahmin edilmektedir.

Lenfödem Belirtileri Nelerdir?

Lenfödem belirtileri genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar, bu nedenle ilk başta bunları fark etmeyebilirsiniz.

Lenfödemin ana semptomu genellikle alt bacaklarda, ayaklarda, ayak bileklerinde veya kollarda şişliktir. Şişlik vücudun bir veya her iki tarafını da etkileyebilir.

Diğer yaygın belirti ve semptomlar şunlardır:

  • Acı verici Ağrı
  • Rahatsızlık
  • Ağırlık veya gerginlik hissi
  • Etkilenen alanın genişletilmesi
  • Azalmış hareket aralığı
  • Sıkı, kalınlaşmış cilt
  • Bazen şişlik ve kabarcıklarla birlikte kuru cilt
  • Cilt rengi değişikliği
  • Tekrarlayan cilt enfeksiyonları.

Şişlik kötüleştikçe semptomlar yürümeyi ve günlük yaşam aktivitelerini etkilemeye başlayabilir.

Lenfödemin nedeni kanser ve bazı tümörler olduğunda diğer bölgelerde de şişlik meydana gelebilir.

-Örneğin baş ve boyun kanserleri yüz ve boyunda ödeme yol açabilirken, karın ve pelvik tümörler karın, cinsel organ veya bacaklarda şişmeye neden olabilir.

Lenfödem Teşhisi Nasıl Yapılır?

-Doktorunuz etkilenen bölgede herhangi bir ameliyat, radyasyon tedavisi veya enfeksiyon geçirip geçirmediğinizi soracaktır.

-Doktor daha önce kan pıhtısı olup olmadığını sorabilir.

-Bir çocukta lenfödem varsa, doktor ailenizdeki herhangi birinin bacaklarında genç yaşlardan itibaren şişlik olup olmadığını soracaktır. Bu kalıtsal bir bozukluğa işaret edebilir.

Doktorunuz şişmiş bölgeyi inceleyecek ve etkilenen cilde baskı yaparak parmak ucu girintisi (çukurlaşma) arayacaktır. Sızdıran kan damarlarının neden olduğu çok daha yaygın tipteki ödemi olan kişilerde ciltte girintiler oluşacaktır. Lenfödeminiz varsa cilde bastığınızda çukurlaşma olmaz.

-Doktorunuz etkilenen kolun veya bacağın çevresini ölçerek diğerine kıyasla ne kadar şiş olduğunu belirleyebilir.

-Doktor ateş, kızarıklık, sıcaklık ve hassasiyet gibi enfeksiyon belirtilerini arayacaktır.

Genellikle lenfödemi teşhis etmek için özel bir test gerekli değildir. Ancak teşhis net değilse veya durumunuzun bariz bir nedeni yoksa testler istenebilir:

  • Kan sayımı yüksek seviyede beyaz küre olup olmadığına bakabilir, bu da enfeksiyon kapmış olabileceğiniz anlamına gelir.
  • Ultrason , kol veya bacağın şişmesine neden olabilecek kan pıhtılarını arayabilir.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, şişmiş kol veya bacaktaki lenf damarlarını tıkayan bir kitle veya tümörü arar.

Lenfödemin Beklenen Süresi Nedir?

Lenfödemin ne kadar süreceği nedenine bağlıdır.

Lenfödem ameliyattan hemen sonra gelişirse, şişliğin inmesi ve daha iyi drenaj sağlamak için kol veya bacağın kaldırılmasıyla bir hafta içinde düzelebilir. Ameliyat veya radyasyon tedavisi lenfatik sistemde uzun vadeli hasara neden olursa, lenfödem uzun vadeli veya tekrarlayan bir sorun haline gelebilir.

Lenfödem Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfödem tedavisi olmayan kronik bir durumdur.

Tedavi ağrıyı ve şişliği yönetmeye ve komplikasyonları en aza indirmeye yardımcı olabilir. Kötüleşmeyi önlemek için bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve kişisel bakım teknikleri de önerilmektedir.

-Tam dekonjestif tedavi (CDT), lenfödemin en etkili tedavisidir.

CDT iki aşamadan oluşur: aktif tedavi ve idame tedavisi. Aktif terapi seansları lisanslı bir lenfödem uzmanı tarafından tıbbi bir tesiste gerçekleştirilir. Uzman size bu teknikleri kendi başınıza nasıl uygulayacağınızı öğretecektir, böylece bakım aşamasında bunları evde yapabilirsiniz.

CDT şunlardan oluşur:

  • Egzersiz yapmak. Egzersiz, sağlıklı bir kilonun sağlanmasına yardımcı olur ve dolaşımı teşvik eder. Lenfödem uzmanınız ihtiyaçlarınıza ve yeteneklerinize göre bir egzersiz rejimi hazırlamanıza yardımcı olabilir.
  • Cilt bakımı. Cilt tahrişi ve enfeksiyon lenfödemi kötüleştirebilir. Etkilenen cildi nazikçe temizleyin ve iyice kurulayın. Kuruluk ve çatlamalara yardımcı olmak için günlük olarak nemlendiriciler uygulayın.
  • Sıkıştırma tedavisi. Kısa süreli şişliği yönetmek için, etkilenen bölgelerin etrafına kompresyon bandajlarını sıkıca sarın. Kompresyon giysileri (çoraplar veya kol kolları gibi) şişliğin uzun süreli yönetimi ve önlenmesi için kullanılır. Giysilerin bir uzman tarafından uygun şekilde ölçüldüğünden ve vücudunuza oturtulduğundan emin olun. Bunları günlük olarak, egzersiz sırasında bile doktorunuzun belirttiği şekilde giyin.
  • Gelişmiş pnömatik kompresyon (APC) tedavisi. APC cihazları kas kasılmasını taklit etmek ve sıvı hareketini teşvik etmek için kolunuzu veya bacağınızı aktif olarak sıkıştırır.
  • Lenfatik drenaj. Manuel lenfatik drenaj, lenfatik sıvının boşaltılmasına ve dolaşımına yardımcı olan uygulamalı bir masaj tekniğidir.

Aşırı durumlarda, dolaşımı iyileştirmek veya etkilenen bölgedeki fazla yağ veya dokuyu çıkarmak için lenf düğümleri ve lenfatik damarlarda ameliyat yapılabilir.

Lenfödemle birlikte cilt enfeksiyonu riskinin artması nedeniyle durumunuzun izlenmesi önemlidir. Risk altındaki bölgelerde daha fazla şişlik, ağrı veya kızarıklık fark ederseniz veya ateşiniz çıkarsa derhal tıbbi tedaviye başvurun. Doktorunuz enfeksiyondan şüpheleniyorsa antibiyotik reçete edebilir.

Ulusal Lenfödem Ağı, bölgenizde bir lenfödem uzmanını veya tedavi merkezini nasıl bulacağınız konusunda kaynaklar sağlar.

Lenfatik drenaj masajı

Lenfatik drenaj masajı, lenfödemin önlenmesi ve tedavisinde kullanılan özel bir masaj türüdür.

Lenf sıvısını dokulardan dışarı çıkarmak ve lenfatik sistemi harekete geçirmek için hafif cilt germeyi kullanır. Lenfatik drenaj masajının faydaları şunlardır:

  • Şişlikte azalma
  • Geliştirilmiş lenfatik fonksiyon
  • Sıkı, kalınlaşmış cildin yumuşaması
  • Ağrı azaltma
  • Kas gevşemesi.

Lenfatik drenaj masajı lisanslı bir lenfödem uzmanı tarafından yapılır. Ancak uzmanınızdan size evde uygulayabileceğiniz teknikleri öğretmesini isteyebilirsiniz. Buradaki fikir, sıkışık lenf sıvısının hareket etmesi için alan yaratmak amacıyla şişmemiş dokuya masaj yapmaktır.

 

Lenfödemin Önlenmesi

-Meme kanseri veya prostat kanseri ameliyatından sonra doktorunuz veya fizyoterapistiniz, ameliyattan tamamen kurtulduktan sonra özel egzersizler yapmanızı önerebilir.

-Kaslarınızı kullanmak, küçük kanallardan lenf akışını teşvik edebilir.

Meme ameliyatından sonra, ameliyat tarafındaki koldan enjeksiyon, intravenöz (IV) yol veya kan alınmasından kaçınırsanız, lenfödem gelişme olasılığı daha azdır. Ayrıca, ameliyat olduğunuz tarafta cilt enfeksiyonu olabileceğini düşünüyorsanız derhal tedavi aldığınızdan emin olun.

İkincil lenfödem riskini azaltmaya yardımcı olacak diğer yollar şunlardır:

  • Risk altındaki kolla ağır kaldırmaktan kaçının.
  • Kolunuzu veya bacak(lar)ınızı yükseltin.
  • Risk altındaki kolunuza veya bacağınıza ısıtma yastığı koymayın.
  • Tansiyon aleti manşeti veya dar giysiler gibi sizi daraltacak herhangi bir şeyden kaçının.
  • Kompresyon çorabı giyin.

 

Bir profesyonel ne zaman aranmalı

Kolunuzda veya bacağınızda lenfödem belirtileri gelişirse doktorunuzdan randevu alın.

Enfeksiyondan kaynaklanabilecek belirtileriniz varsa aynı gün doktorunuzu aramalısınız:

  • Şişmeye ek olarak ateş, kızarıklık, sıcaklık veya artan ağrı
  • Açık yaralar veya kırık cilt bölgeleri.

prognoz

Ödemin kalıcı olup olmayacağını tahmin etmek her zaman kolay değildir. Çoğu zaman tedaviler lenfödem semptomlarını iyileştirebilir.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights