KÜÇÜK 'KÖRLÜK' ANLARI VİZYONUNUZUN ANAHTARIDIR

KÜÇÜK 'KÖRLÜK' ANLARI VİZYONUNUZUN ANAHTARIDIR

ABD'deki Rochester Üniversitesi'ndeki beyin ve bilişsel bilim adamlarından oluşan üçlü, göz kırpmanın gözleri ıslatmaktan daha fazlasını yaptığını, aynı zamanda görsel sinyallerin gücünü koruyarak görüşün keskin kalmasına da yardımcı olduğunu buldu.

Göz Kırpmanın Gözleri Islatmaktan Daha Fazlasını Yaptığı Keşfedildi

Göz kırpmak görsel sinyal gücünü artırmaya yardımcı oluyor.

ABD’deki Rochester Üniversitesi’ndeki beyin ve bilişsel bilim adamlarından oluşan üçlü, göz kırpmanın gözleri ıslatmaktan daha fazlasını yaptığını, aynı zamanda görsel sinyallerin gücünü koruyarak görüşün keskin kalmasına da yardımcı olduğunu buldu.

-Kanıtlar, göz kırpmanın göz yüzeyini nemli tutmanın ve tozu veya diğer maddeleri uzaklaştırmanın bir yolu olarak gerçekleştiğini göstermektedir.

-Bazı araştırmalar, göz kırpmanın aynı zamanda beynin kişinin baktığı şeye odaklanmasına, nesneleri tanımasına ve sürekli görsel bilgi akışını yönetilebilir parçalar halinde işlemesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

-Ancak gözler kırpıldığında görsel bilginin periyodik olarak kaybolduğu da kaydedildi.

-Bir çalışma ayrıca, gözler yanıp sönmeye başladığında görme işlemiyle ilgili sinirsel aktivitenin yavaşladığını ve daha sonra tekrar geri geldiğini, sinir sistemine kısa bir mola verdiğini, belki de aşırı uyarılmanın önlendiğini buldu.

Bu yeni çalışmada araştırmacılar, göz kırpmanın başka bir amaca da hizmet edebileceğinden şüpheleniyordu: görme keskinliğini korumak .

Durumun böyle olup olmadığını öğrenmek için 12 genç yetişkinden bir vizyon çalışmasına katılmalarını istediler.

Gönüllüler değişen kontrasttaki görüntülere bakarken, araştırmacılar gözün özelliklerini incelemek için yüksek çözünürlüklü bir göz izleme cihazı kullandılar.

-Araştırma ekibi, her göz kırpmanın, retinaya çarpan ışığın yoğunluğunu modüle ederek görsel girdi sinyalinin gücünü artırmaya hizmet ettiğini buldu. Araştırmacılar, artışın hem istemsiz hem de gönüllü göz kırpma sırasında meydana geldiğini buldu.

-Ayrıca göz kırpmanın beyne gönderilen görsel bilginin yeniden biçimlendirilmesine yardımcı olduğuna dair kanıtlar da buldular.

-Araştırmacılar, daha fazla göz kırpmanın, sinyal gücünü artırarak, keskinliğin korunmasına yardımcı olarak ve beynin sürekli bir görsel bilgi akışını işlemesine yardımcı olarak görmedeki anlık kayıpları telafi ettiğini öne sürüyor.

NEDEN BU KADAR ÇOK GÖZ KIRPIYORUZ?

Araştırmacılar, göz kırpmanın yalnızca gözlerimizi nemli tutan bir mekanizma olmadığını keşfettiler: Göz kırpmalar aynı zamanda beynimizin görsel bilgiyi işlemesine izin vermede de önemli bir rol oynuyor.

Sıradan göz kırpma eylemi, uyanık olduğumuz sürenin şaşırtıcı bir kısmını kaplıyor. İnsanlar ortalama olarak zamanlarının %3 ila 8’ini göz kapakları kapalı olarak uyanık geçirirler .

Göz kırpmaların dış manzaranın retinada oluşmasını engellediği göz önüne alındığında, bu savunmasız durumda çok fazla zaman harcamamız, özellikle de göz kırpmanın sırf gözlerimizi iyi durumda tutmak için gerekenden daha sık gerçekleştiği göz önüne alındığında, evrimin kendine özgü bir tuhaflığıdır.

Peki göz kırpmak neden önemlidir?

–    Beyin ve bilişsel bilimler bölümü profesörü Michele Rucci:

“Retinaya gelen görsel girdiyi modüle ederek , göz kırpmalar görsel bilgiyi etkili bir şekilde yeniden biçimlendirerek, sahnedeki bir noktaya baktığımızda normalde deneyimlediğimiz sinyallerden büyük ölçüde farklı parlaklık sinyalleri sağlıyor”

Rucci ve meslektaşları insan gözlemcilerin göz hareketlerini izlediler ve bu verileri bilgisayar modelleri ve spektral analizle (görsel uyaranlardaki çeşitli frekansları analiz ederek) birleştirerek göz kırpmanın, göz kapaklarının kapalı olduğu zamana kıyasla gözlerin gördüklerini nasıl etkilediğini incelediler.

-Araştırmacılar, insanların farklı ayrıntı seviyelerindeki desenler gibi farklı uyaran türlerini algılamada ne kadar hassas olduklarını ölçtüler. İnsanların göz kırptığında büyük, yavaş yavaş değişen kalıpları fark etmede daha iyi hale geldiklerini buldular. Yani göz kırpma, görsel bir sahnenin genel büyük resmi hakkında beyne bilgi sağlar.

Sonuçlar, göz kırptığımızda göz kapağının hızlı hareketinin, retinayı uyarmada etkili olan ışık düzenlerini değiştirdiğini gösteriyor. Bu, beynimiz için gözlerimizin açık olduğu ve belirli bir noktaya odaklandığı zamana kıyasla farklı türde bir görsel sinyal oluşturur.

–   Rucci’nin laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi ve makalenin ilk yazarı olan Bin Yang:

“İnsan gözlemcilerin, bu geçici olaylar tarafından aktarılan bilgilerden tahmin edildiği gibi geçici göz kırpmalardan yararlandığını gösteriyoruz.. Böylece, yaygın varsayımın aksine, göz kırpmalar görsel işlemeyi bozmak yerine iyileştiriyor ve uyaranlara maruz kalmadaki kaybı fazlasıyla telafi ediyor.”

Bulgular, Rucci’nin laboratuvarında görsel algı konusunda giderek artan araştırmaları daha da güçlendiriyor ve insanların nasıl gördüğünün duyusal girdi ve motor aktivitenin bir kombinasyonu olduğunu vurguluyor. Örneğin kokladığımızda veya dokunduğumuzda vücut hareketlerimiz beynimizin uzayı anlamasına yardımcı olur.

Araştırmacılar daha önce görmenin farklı olduğuna inanıyordu ancak Rucci’nin araştırması, görmenin diğer duyulara daha çok benzediği fikrini destekliyor.

–   Rucci:

” Uzamsal bilgi retinadaki görüntüde açık olduğundan, görsel algının farklı olduğuna inanılıyordu”

“Sonuçlarımız bu görüşün eksik olduğunu ve görmenin diğer duyusal yöntemlere genel olarak varsayıldığından daha fazla benzediğini gösteriyor.”

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights