Uzmanlar Göz Enfeksiyonlarının Düşündüğünüzden Çok Daha Ciddi

Uzmanlar Göz Enfeksiyonlarının Düşündüğünüzden Çok Daha Ciddi

Göz enfeksiyonlarını düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor? Gece boyunca yapışkanla birbirine yapışan kabarık, şişmiş, morluk hissi veren göz kapakları mı? Gözünüzde temizlenemeyen kum varmış hissi? Göz enfeksiyonları, çirkin ve rahatsız edici olsa da nispeten küçük bir şikayet gibi görünebilir, ancak çok daha ciddi de olabilirler.

Uzmanlar: Göz Enfeksiyonlarının Düşündüğünüzden Çok Daha Ciddi!

Uzmanlar Uyardı

-Göz enfeksiyonlarını düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor?

-Gece boyunca yapışkanla birbirine yapışan kabarık, şişmiş, morluk hissi veren göz kapakları mı?

-Gözünüzde temizlenemeyen kum varmış hissi?

Göz enfeksiyonları, çirkin ve rahatsız edici olsa da nispeten küçük bir şikayet gibi görünebilir, ancak çok daha ciddi de olabilirler.

Örneğin, 2023-24’te antibiyotiğe dirençli Burkholderia cepacia bakterisinin ölümcül salgınını ele alalım .

   -Ocak 2023 ile Şubat 2024 arasında, kirlenmiş kayganlaştırıcı göz jeli markaları en az 52 hastanın enfeksiyonuyla ilişkilendirildi. Bir kişi öldü ve en az 25 kişi ciddi enfeksiyonlara maruz kaldı.

Salgın artık azaldı ve ürünler yeniden raflara çıktı ancak tıbbi ürünlerin B cepacia salgınlarına yol açması ilk kez değil .

Bakteri, kistik fibrozis, kronik akciğer rahatsızlıkları ve zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler için önemli bir risk oluşturduğu bilinen fırsatçı bir patojendir. Enfeksiyon muhtemelen göz kapaklarının mukozalarından akciğerlere doğru ilerler ve burada zatürreye ve septisemiye yol açarak birkaç gün içinde ölüme yol açar .

Ancak sağlığımızı tehdit eden yalnızca B cepacia değildir . 

Gözlerimizi ovuşturmak kadar basit bir şey bile enfeksiyona, körlüğe ve en kötü durumda ölüme yol açan patojenlerin bulaşmasına neden olabilir.

 

Bakteriler göz enfeksiyonlarının yüzde 70’inden sorumludur ve dünya çapında 6 milyondan fazla insan oküler enfeksiyon nedeniyle körlüğe veya orta derecede görme bozukluğuna sahiptir.

-Kontakt lens kullananlar yüksek risk altındadır .

Göz Eşsiz Bir Yapıdır.

  Işık enerjisini önce kimyasal enerjiye, sonra da elektrik enerjisine dönüştürerek beyne ileterek görüntüye dönüştürür. Göz, rengi ve ışığı algılayan yaklaşık 6 milyon koni ve 120 milyon çubuk kullanır.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights