KIZGIN HİSSETMEK

KIZGIN HİSSETMEK

Çalışma, fiziksel nesnelerle etkileşimlerin kişinin ruh halini nasıl kontrol edebildiğini gösteren araştırmalara dayanıyor.

Kızgın Hissetmek Ve İşte Bununla Nasıl Başa Çıkılacağı

Biraz stres atmaya ihtiyaç duyduğunuzda…

  -Bir yas organizasyonunda çalışırken müvekkilim, kaybına farklı bir şekilde tepki veren yakın bir akrabası hakkında olumsuz düşüncelerini ifade etti. Öfkeli düşüncelerini yazmasını, sonra yazdıklarını istediği şekilde yok etmesini önerdim.

Bir sonraki seansımızda öfkesini kağıt üzerinde ifade ettiğini, sonra da parçaladığını söyledi. Öfkesi dinmişti. Duygusal olarak yazılmış kelimeleri yırtan başka müşterilerim de olmuştu, ancak parçalamanın rahatlatıcı olduğunu ilk kez duyuyordum.

Klinik psikolog olarak önceki kariyerim boyunca, hastalara birkaç kez duygu yüklü mektuplar yazıp daha sonra bu mektupların imha edilmesini önerdim.

  -Karantina sırasında bahçesini yapan bir adamla sohbet ettiğimi de hatırlıyorum. Çok sinirli görünüyordu ve bunu ona yansıtıp nedenini sorduğumda, mirastan mahrum bırakıldığını hissettiğini söyledi.

Elinde olaya karışan kişinin bir fotoğrafı vardı ve bu fotoğraf şu anda mektubuyla birlikte bahçeye gömülmüştü. Bu üzüntüsünü neşeye dönüştürdü.

  -En iyisi sahilde mektup yakmak isteyen bir hastaydı. Hava çok ıslaktı ama eve dönerken kaldırımda köpek kakası gördü ve mektubu kullanarak onu alıp çöp kutusuna attı. Daha sonra kendini daha iyi hissetti.

Araştırmacılar: Öfkenizi Hafifletmek İçin Düşüncelerinizi Yazın ve Parçalayın

Çalışma bulguları: olumsuz tepkileri kağıda yazıp parçalamak veya buruşturup çöpe atmak, kızgın duyguları ortadan kaldırıyor

Çok eski zamanlardan beri insanlar öfke yönetimi teknikleri geliştirmeye çalıştılar.

–    Antik Roma’da Stoacı filozof Seneca:

“Benim öfkemin bana senin hatandan daha fazla zarar vereceğine inanıyorum.”

   -Modern yöntemler arasında spor salonu kum torbasında veya egzersiz bisikletinde egzersiz yapmak yer alır. Ancak araştırmaya göre, mütevazı kağıt öğütücü, baskıyı azaltmanın daha etkili ve erişilebilir bir yolu olabilir.

Japonya’da yapılan bir araştırma, olumsuz bir olay karşısında tepkinizi bir kağıda yazıp parçalamanın ya da top haline getirip çöpe atmanın öfkeyi giderdiğini ortaya çıkardı.

–    Nagoya Üniversitesi’ndeki çalışmanın baş araştırmacısı Nobuyuki Kawai:

“Yöntemimizin öfkeyi bir dereceye kadar bastıracağını bekliyorduk.. Ancak öfkenin neredeyse tamamen ortadan kalktığını görmek bizi şaşırttı.”

Scientific Reports on Nature dergisinde yayınlanan çalışma , yazılı söz ile öfke azaltma arasındaki ilişkinin yanı sıra fiziksel nesnelerle etkileşimin kişinin ruh halini nasıl kontrol edebildiğini gösteren araştırmalara dayanıyor. Örneğin eski sevgiliden intikam almak isteyenler mektupları yakabilir veya hediyeleri yok edebilir.

Araştırmacılar, parçalayıcı sonuçlarının, bir kişiyle ilişkili bir nesne üzerinde gerçekleştirilen eylemlerin bireylerin kendilerini etkileyebileceği inancı olan “geriye doğru büyülü bulaşma” olgusuyla ilişkili olabileceğine inanıyor. Bu durumda olumsuz fiziksel varlıktan, yani kağıt parçasından kurtulmak, asıl duygunun da yok olmasına neden olur.

Bu, bir bireyin “özünün” fiziksel eşyaları aracılığıyla aktarılabileceği inancı olan “sihirli bulaşma” veya “ünlülerin bulaşması”nın tersine çevrilmesidir.

   -Elli öğrenci katılımcıdan, kamusal alanda sigara içmenin yasaklanıp yasaklanması gibi önemli bir sosyal sorun hakkında kısa görüş yazmaları istendi.

Değerlendiriciler daha sonra makaleleri kasıtlı olarak zeka, ilgi, samimiyet, mantık ve rasyonellik açısından düşük puanladılar. Değerlendirmeciler, iyi bir önlem olarak, şu gibi aşağılayıcı yorumlar eklediler: “Eğitimli bir kişinin böyle düşünebileceğine inanamıyorum. Umarım bu kişi üniversitedeyken bir şeyler öğrenir.”

Yaralanan katılımcılar daha sonra olumsuz geri bildirimlerle ilgili kızgın düşüncelerini bir kağıt parçasına yazdılar. Bir gruba ya kağıdı toplayıp bir çöp kutusuna atması ya da masasındaki bir dosyada saklaması söylendi. İkinci gruba kağıdı parçalaması ya da plastik bir kutuya koyması söylendi.

Kağıdını çöpe atan ya da parçalayan bireylerin öfke düzeyleri eski durumuna dönerken, kağıdın basılı kopyasını elinde bulunduranların genel öfkelerinde yalnızca küçük bir azalma görüldü.

Araştırmacılar öfkeyi azaltmada “bertarafın anlamının (yorumlanmasının) kritik bir rol oynadığı” sonucuna vardı.

–    Kawai:

“Bu teknik, öfkenin kaynağını sanki bir not alıp sonra çöpe atar gibi o anda uygulanabilir”

Bu keşif, pratik faydalarının yanı sıra, Nagoya’nın hemen dışında, Kiyosu’daki Hiyoshi tapınağında bulunan hakidashisara ( hakidashi sara, bir tabak veya tabak anlamına gelir) olarak bilinen Japon kültürel geleneğinin kökenlerine ışık tutabilir . Hakidashisara, insanların kendilerini kızdıran şeyleri temsil eden küçük diskleri parçaladığı yıllık bir festivaldir. Makalenin sonucuna göre, çalışmanın bulguları, katılımcıların festivalden ayrıldıktan sonra hissettikleri rahatlama hissini açıklayabilir.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights