Öfkenizi bastırmayın yönlendirin

Öfkenizi bastırmayın yönlendirin

Öfke, engelleri aşmak için kullanıldığında en faydalı duygudur

♦ Öfkenizi bastırmayın yönlendirin

Öfke hissetmenin olumlu bir yanı bulunuyor..

The Journal of Personality and Social Psychology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre öfke, insanları engellerin üstesinden gelmeye ve hedeflerine ulaşmaya motive etmede, tarafsız bir duygusal durumdan daha faydalı.

♦ Öfke üzerine 7 deney

Araştırmacılar, yedi deneyden oluşan bir çalışmada Texas A&M Üniversitesi’ndeki lisans öğrencilerini bir araya getirdi..

-Bazı deneylerde öğrencilere Aggie tişörtleri (Üniversitenin kıyafetleri) ile, bebek bezi giyen ve biberon tutan insanlar gibi, okullarına hakaret eden görüntüler göstererek öfkeyi ortaya çıkardı.

Araştırmanın başyazarı ve Teksas A&M’de psikoloji ve beyin bilimleri bölümünden Prof. Heather C. Lench, “Çalışma iyi sonuç verdi” açıklamasında bulundu.

Öfke bulmacaları çözmeye yardımcı oluyor

Araştırmacılar öfkenin öğrencilerin daha fazla bulmaca çözmesine yardımcı olduğu sonucuna da ulaştı..

-Kendilerinden zorlu bir bilgisayar oyunu oynamaları istendiğinde ve oyunun kazanılması neredeyse imkansız olacak şekilde ayarlandığında, öğrenciler sinirlendi ancak o anlarda daha hızlı hareket ettiler ve tepki süreleri azaldı. Diğer deneyler de öfkenin faydalı olabileceğini gösterdi.

–   Dr. Lench:

”Uzun zamandır, her zaman pozitif olmanın iyi yaşanmış bir hayat olduğu ve bunu sağlamak için çabalamamız gerektiği fikri hakimdi. Fakat iyi bir hayatın, uzun vadede daha tatmin edici ve olumlu görünen, aslında bir dizi duygu karışımıyla dengelenen bir yaşam olduğuna dair giderek daha fazla kanıt bulunuyor.”

 

Öfkenizi kucaklayın

 

Birçoğumuza olumsuz duygularımızı bir kenara bırakıp olumluya odaklanmamız öğretildi..

-Ancak uzmanlar, durmaksızın pozitif olmanın ve ‘toksik pozitiflik’ olarak da bilinen basmakalıp mutluluk sözlerine yaslanmanın bize zarar verebileceği görüşünde..

 

Terapist Whitney Goodman, Toksik Pozitiflik adlı kitabında “Pozitifliğin çoğunda ince nüanslara dikkat edilmez, empati ve merak yoktur” ifadelerine yer verdi..

-Mutluluğun ‘birine nasıl hissetmesi gerektiğini ve şu an sahip olduğu hissin yanlış olduğunu anlatan kapsamlı ifadeler şeklinde karşımıza çıktığını’ vurguladı.

Gerçek şu ki tüm duygularımız faydalı olabilir..

Michigan Üniversitesi Duygu ve Öz Kontrol Laboratuvarı’nın yöneticisi ve psikolog Ethan Kross, “Olumsuz duyguları deneyimlemek üzere evrimleştik” dedi..

 

Öfkeni serbest bırak

 

-İlk adım kızgın olduğunuzun farkına varmak. Harvard Tıp Fakültesi ve McLean Hastanesi’nde psikoloji doçenti ve ‘Görüşülmez Olanı Görüşmek’ kitabının yazarı Daniel L. Shapiro, “Kulağa çok açık geliyor ama değil. Kendinize sorun: Şu anda ne hissediyorum? Bu neyle ilgili?” dedi.

 

xsdfrg
Yüzleşme odaklı tartışma ilişkiyi geliştirebiliyor.

 

“Bize engel olan bir engel olduğunu hissettiğimizde sinirleniyoruz” ifadelerini kullanan Dr. Shapiro’ya göre öfke aynı zamanda utanç, aşağılanma ya da takdir edilmeme hissi gibi bizi sarsan duygulardan da kaynaklanabiliyor.

♦ Sağlıklı bir hedef belirleyin

Öfke yüzeye çıktığında büyük hedefinizi hatırlamanız önemlidir. Aksi takdirde, öfke hızla kontrolden çıkabilir ve koşullar için çok yoğun olan veya çok uzun süren büyük bir tepkiye neden olabilir.

Eşinizle tartıştığınızı farz edelim. Dr. Lench, bazı araştırmaların, hedefinizin ilişkiyi güçlendirmek, ihtiyaçlarınızı ifade etmek veya uzlaşmaya varmak olması koşuluyla, öfkeyi ifade etmenin ve bir tartışma içine girmenin ilişkiyi geliştirebileceğini gösterdiğini belirtti. Öncelikle haklı olmayı ve bir tartışmayı kazanmayı önemsiyorsanız, bunun ‘sizi zararlı bir şekilde saldırgan olmaya yöneltebileceğini’ de sözlerine ekledi.

Shapiro da konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu…

–   Daniel L. Shapiro:

 

”Biriyle yapıcı bir şekilde tartışmak için, diğer kişinin ne hissettiğini düşünün ve soruna onun bakış açısından bakın.”

Uzman ayrıca bu, aynı fikirde olmanız gerektiği anlamına gelmezken, eğer öfkeniz enerjinizi tamamen tüketiyorsa, önce sakinleşmek için uzaklaşmanız gerektiğini de belirtti..

 

♦ İşyerinde öfkeyi kontrol altına almayı öğrenin

 

İşyerinde, performansla ilgili hedeflere ulaşmak için öfkeden oluşan enerjiyi yönlendirebilirsiniz. Pittsburgh Üniversitesi Katz İşletme Fakültesi’nden Doç. David Lebel, örneğin istediği yıllık değerlendirmeyi veya terfiyi alamayan birinin, bu öfkeyi gelecek yıl daha iyi şeyler yapmak için atacağı adımları planlamak için kullanabileceğini söyledi.

Ayrıca, iş arkadaşlarınızla veya yöneticinizle olan bir sorununuza gündeme getirmeniz durumunda sorunu çözmeye yardımcı olacak bir öneride bulunulması veya bir çözüm bulmak için yardım istenmesini gerektiğini belirtti.

Son olarak hava almaya dikkat edin. Dr. Kross oksijenin iyi bir şey olabileceğini ancak genellikle çözüm üretmediğini belirtti. Ayrıca objektif olabilecek kişilerden sosyal destek almaya çalışılması gerektiğini kaydetti.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights