Eşleştirilmiş tarla fareleri ile yapılan araştırma, zevk hormonu dopamindeki dalgalanmaların, ayrılık döneminden sonra azaldığını buldu

♦Beynin kalp kırıklığından kurtulmaya yardımcı olacak bir mekanizmaya sahip olabileceği…

Araştırmaya göre beyindeki biyolojik değişiklikler eski sevgiliyi unutmaya yardımcı olabilir

Eşleştirilmiş tarla fareleri ile yapılan araştırma, zevk hormonu dopamindeki dalgalanmaların, ayrılık döneminden sonra azaldığını buldu..

Ayrılmak zordur ama görünen o ki beyin, eski sevgiliyi unutmaya yardımcı olacak bir mekanizmaya sahip olabilir .

   -Çayır tarla farelerini inceleyen araştırmacılar, tek eşli ilişkiler kuran kemirgenlerin, eşlerini ararken ve yeniden bir araya geldiklerinde beyinlerinde dopamin zevk hormonu patlaması yaşadıklarını söylüyor. Ancak uzun bir süre ayrı kaldıktan sonra artık böyle bir dalgalanma yaşamıyorlar.

–   Dr Zoe Donaldson:

“Bunu ‘ ayrılığın üstesinden gelmek ‘ olarak düşünme eğilimindeyiz çünkü bu tarla fareleri dopamin dinamiklerindeki bu değişiklikten sonra aslında yeni bir bağ oluşturabilirler; bu bağ hala sağlamken yapamayacakları bir şey..”

Ayrılmak zordur ama görünen o ki beyin, eski sevgiliyi unutmaya yardımcı olacak bir mekanizmaya sahip olabilir .

Çayır tarla farelerini inceleyen araştırmacılar, tek eşli ilişkiler kuran kemirgenlerin, eşlerini ararken ve yeniden bir araya geldiklerinde beyinlerinde dopamin zevk hormonu patlaması yaşadıklarını söylüyor. Ancak uzun bir süre ayrı kaldıktan sonra artık böyle bir dalgalanma yaşamıyorlar..

 

Current Biology dergisinde yazan ekip, tarla farelerinin ya eşlerine ya da şeffaf bir kapının diğer tarafında bulunan bilinmeyen bir tarla faresine erişmek için kollara basmak zorunda kaldıkları bir dizi deneyi nasıl gerçekleştirdiklerini anlatıyor..

 

Ekip, eşleriyle buluşmak için kollara basarken ve kapıları açarken, tarla farelerinin beyinlerinde, yeni tarla faresiyle karşılaştıklarında olduğundan daha fazla dopamin salınımı olduğunu buldu. Ayrıca buluştuklarında eşleriyle daha fazla bir araya geldiler ve bunu yaparken dopamin seviyelerinde daha büyük bir artış yaşadılar..

 

 –   Donaldson:

“Farkın, bir partnerle yeniden bir araya gelmek üzere olduğunuzu bilmenize bağlı olduğunu düşünüyoruz ve bir partnerle yeniden bir araya gelmenin, tanımadıkları bir tarla faresiyle takılmaktan daha ödüllendirici olduğunu yansıtıyor.”

 

Bununla birlikte, dopamin seviyelerindeki bu farklılıklar, kemirgenlerin yaşamları boyunca hatırı sayılır bir süre olan dört hafta boyunca tarla faresi çiftlerini ayırdıktan sonra artık mevcut değildi. Toplanma davranışındaki farklılıklar da azaldı..

 

Araştırmacılar, bulguların tarla faresi çiftleri arasındaki bağın birbirini unuttuğundan ziyade değersizleştiğini gösterdiğini söylüyor.

Donaldson, araştırmanın bulguların insanlar için de geçerli olduğunu göstermesi durumunda çalışmanın bir takım çıkarımlara sahip olabileceğini söyledi.

–   Donaldson:

“Öncelikle, eğer bu dopamin sinyali insan bağlarını güçlendirmeye ve sürdürmeye yardımcı olmak için gerçekten çok önemliyse, bu, bu sinyali güçlü tutmaya yardımcı olan şeyler yapmanın ilişki tatmini üzerinde önemli etkileri olduğu anlamına gelir”

Donaldson, çalışmanın aynı zamanda yas sonrasında hayata devam etmekte zorluk çeken kişiler için de geçerli olabileceğini ekledi.

–   Donaldson:

“Bu insanlar için partnerlerinin dopamin sinyalinin kayıptan sonra uyum sağlamaması, esasen kaybın işlenmesini geciktirmesi mümkündür.. Araştırmamın daha büyük bir amacı, uzun süreli yas bozukluğu olan kişilere, bir kaybı bütünleştirmelerine ve hayata yeniden katılmalarına yardımcı olan biyolojik değişiklikleri tanımlayarak yardım etmenin yollarını belirlemektir.”

♦’On yıllardır onun yasını tuttum’

Neden ilk aşklar hayatımızı sonsuza kadar şekillendirebilir?

Erken romantik ilişkilerimizde çoğu zaman duygularımızın gücü ile katı gerçeklik arasında bir uyumsuzluk olur. Peki neden anılarımızda kalıyorlar?

Dilk aşkını hatırlıyor musun? Benimkinin duygulu gözleri, utangaç bir gülümsemesi vardı ve onun güzel olduğunu düşündüm. Kendimi Brad’in yoluna koymak için aylar harcadım.

Ortaokulda benimle aynı sınıftaydı, bu yüzden en az bir günlük karşılaşmadan keyif aldım ve eğer yemek salonuna belirli bir yoldan yürürsem ya da beden eğitimi seçeneklerimi akıllıca seçersem başkaları da üretilebilirdi.

Toplantılarımızı günlüğüme not ederdim ve Brad’e (gerçek adı değil) “Gregory” kod adını verirdim; bunu kırılmaz ve gösterişli bulurdum, muhtemelen annem Gregory Peck’e hayran olduğundan. (Daha sonra bana Gregory adında bir çocuğu tanıyıp tanımadığımı sorduğunda annemin günlüğümü bulduğunu öğrendim ama bu başka bir hikaye.)

Brad utangaçtı ve asla kızlarla çıkmazdı. “Brad’i ne kadar iyi tanıyorum?” gibi zorlu metafizik sorularla kendime eziyet ettim. ve ” Onu gerçekten seviyor muyum, yoksa bu bir tutku mu?” Brad’in kendisinin ve benim mükemmel hayat arkadaşları olduğumuzu görememesi beni şaşırttı. İki yıl boyunca Brad’e ulaşılamaz halde kaldıktan sonra ondan ayrılmaya karar verdim. Aşkım başladığı gibi aniden sona erdi.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights