Bill Gates’in elde ettiği başarının ardındaki sır nedir?

Bill Gates’in elde ettiği başarının ardındaki sır nedir?

Psikoloji uzmanı, ‘saf iyimser’ ve ‘saf kötümser’ olmak yerine ‘rasyonel iyimser’ dediği bir noktaya dikkat çekerek...

♦ Bill Gates’in elde ettiği başarının ardındaki sır nedir?

Psikoloji uzmanı Morgan Housel, Microsoft grubunun kurucusu ABD’li milyarder Bill Gates’in başarısının ardındaki sırrın ‘iyimserlik ile karamsarlık arasında kurduğu denge’ olduğunu vurguladı.

 

Bill Gates’in elde ettiği başarının ardındaki sır nedir?
Bill Gates’in elde ettiği başarının ardındaki sır nedir?

Psikoloji uzmanı Morgan Housel konuya ilişkin kaleme aldığı yazısında, “Kötümserlik hayatta kalmak için hayati önem taşır ve riskler gelmeden önce onlara hazırlanmamıza yardımcı olur. Ancak iyimserlik de aynı derecede önemlidir” ifadelerini kullandı.

Housel, iyimserlik ve kötümserliğin birbiriyle çelişen zihniyetler gibi göründüğünün altını çizerek şöyle devam etti…

–   Morgan Housel:

”Bu nedenle insanların bunlardan birini tercih etmesi daha yaygın. Ancak ‘Her Zamanki Aynı: Asla Değişmeyenlerin Rehberi’ adlı kitabımda, bu ikisinin nasıl dengeleneceğini bilmenin, bunun neden her zaman hayatın en önemli becerilerinden biri olduğunu ve her zaman da öyle kalacağını yazdım.”

 

Başarılı insanların her zaman kötümserlik ile iyimserlik arasında bir denge kurduklarına dikkat çeken Housel şu ifadelerle yazısını sürdürdü..

–   Morgan Housel:

”Bill Gates bu gizli becerinin ne kadar etkili olduğunu gösteren harika bir örnek. Microsoft’u kurduğu günden itibaren, bankada her zaman ‘12 ay boyunca hiçbir gelir gelmese de’ şirketi bir şekilde ayakta tutmaya yetecek kadar nakit bulundurma konusunda ısrar etti. 1995 yılında Charlie Rose (talk-show sunucusu) kendisine neden bu kadar çok parayı elinde tuttuğunu sordu. Gates, teknolojide işlerin çok hızlı değiştiğini ve Microsoft da dahil gelecek yıllarda işlerin garanti edilemediğini söyledi.”

 

Housel’in yazısına göre, Gates 2007’de ise şunları söyledi…

–  Bill Gates:

”Benim için çalışan insanlar benden daha yaşlı ve çocukları olduğu için her zaman onlar adına endişeleniyordum ve her zaman şunu düşünüyordum: Ya paramızı alamazsak? Maaş bordrosunu karşılayabilecek miyim?”

 

Housel makalesinde…

–   Morgan Housel:

“Gates’in anladığı şey, ancak kısa vadede, hayatta kalabilecek kadar kötümser olmanız durumunda, uzun vadede iyimser olabileceğinizdir. İyimserlik ve kötümserlik arasında bir denge kurdu..”

Psikoloji uzmanı, ‘saf iyimser’ ve ‘saf kötümser’ olmak yerine ‘rasyonel iyimser’ dediği bir noktaya dikkat çekerek, şöyle devam etti..

–   Morgan Housel:

”Bu, tarihin sürekli bir sorunlar, hayal kırıklıkları ve aksilikler zinciri olduğunu kabul edenler, ancak aksiliklerin nihai ilerlemeyi engellemediğini bildikleri için iyimser kalanlar. Yani finanstan kariyere ve ilişkilere kadar her alanda işin püf noktası, kısa vadeli sorunlardan kurtulabilmek ve böylece uzun vadeli büyümenin tadını çıkaracak kadar uzun süre ortalıkta kalabilmenizdir..

Bir kötümser gibi tasarruf edin ve bir iyimser gibi yatırım yapın. Bir kötümser gibi plan yapın ve bir iyimser gibi hayal kurun”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights