Hamile insanlar artık yeni doğan bebeklerini doğumdan sonraki aylarda RSV'den korumak için aşı yaptırabilirler.

Hamile insanlar artık yeni doğan bebeklerini doğumdan sonraki aylarda RSV'den korumak için aşı yaptırabilirler.

♦ Yeni RSV aşılarını kimler yaptırmalı? Solunum sinsityal virüsü (RSV) yaygın, mevsimsel solunum virüsüdür. 

 

İşte bilmeniz gereken her şey

-Artık yaşlı yetişkinler ve hamileler için onaylanmış RSV aşıları ve bebekler için antikor aşıları mevcuttur. Fark ne?

Solunum sinsityal virüsü veya RSV , mevsimsel olarak yayılan yaygın bir solunum virüsüdür.. Son zamanlarda enfeksiyonu önleyen yeni bir ilaç ve birkaç aşı piyasaya çıktı..

 

RSV ile savaşmak için Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yakın zamanda onaylanan üç yeni aşı (iki aşı ve bir enjekte edilebilir ilaç) hakkında bilmeniz gerekenleri burada bulabilirsiniz..

 

RSV ne kadar ciddidir?

RSV’ye yakalanan çoğu insanda yalnızca burun akıntısı, iştah azalması, öksürme ve hapşırma gibi soğuk algınlığı benzeri semptomlar gelişir.. Hafif enfeksiyonlar genellikle tıbbi tedaviye gerek kalmadan düzelir. Ancak RSV bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde ciddi ve potansiyel olarak ölümcül olabilir..
RSV sezonu genellikle sonbahardan ilkbahara kadar sürüyor, ancak son yıllarda COVID-19 salgını nedeniyle zamanlaması bozuldu..
  -CDC’nin tahminlerine göre , ABD’de her yıl virüs, 5 yaşından küçük çocuklar arasında yaklaşık 2,1 milyon doktor ziyaretine ve aynı yaş grubunda yaklaşık 58.000 ila 80.000 kişinin hastaneye kaldırılmasına neden oluyor .. Bebeklerde hastaneye kaldırılmanın en yaygın nedenidir ve ABD’de her yıl 5 yaşın altındaki 100 ila 300 çocuk enfeksiyondan ölmektedir..
En yüksek risk altındaki çocuklar arasında prematüre bebekler, bebekler, kalp hastalığıyla doğan veya kronik akciğer hastalığı olan 2 yaşın altındaki çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıflamış veya nöromüsküler bozuklukları olan çocuklar yer alıyor..
RSV, 65 yaş ve üzeri yetişkinler arasında her yıl 60.000 ila 160.000 hastaneye yatışa ve ABD’de yaklaşık 6.000 ila 10.000 ölüme yol açmaktadır..
En yüksek risk altındaki yaşlı yetişkinler arasında kronik kalp veya akciğer hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve ABD’de yaşayanlar yer almaktadır. bakım evleri veya uzun süreli bakım tesisleri. Bu yaş grubundaki RSV enfeksiyonları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve konjestif kalp yetmezliği gibi mevcut durumları da kötüleştirebilir..

♦ RSV’ye karşı bir aşı var mı?

 

Evet, RSV için FDA onaylı iki aşı var; biri yaşlı yetişkinler için, diğeri hem yaşlı yetişkinler hem de hamileler için..
FDA , ilk RSV aşısını Mayıs 2023’te onayladı. Arexvy adı verilen ve ilaç şirketi GSK tarafından yapılan aşı, 60 yaş ve üzeri yetişkinler için onaylandı..
Aşı, bir adjuvan, bağışıklık sistemini güçlendiren bir madde ve virüsün yüzeyinde bulunan bir proteinin laboratuvar yapımı bir versiyonunu içeriyor..
Virüs, hücrelere parçalanmak için bu füzyonu veya “F” proteinini kullanır. Aşı, bağışıklık sistemini, F proteininin “prefüzyon” formunda neye benzediğini, yani hücrelere bulaşmadan önceki şeklini tanıması için eğitiyor..
FDA tarafından onaylanan ikinci RSV aşısına Abrysvo adı veriliyor . Pfizer tarafından yapılan aşı, Mayıs 2023’te yaşlı yetişkinler için, Ağustos 2023’te ise hamileler için onaylandı ..
Arexvy gibi Abrysvo da laboratuvar yapımı perfüzyon F proteinleri içerir. İlaç etiketlerine göre her iki aşı da koruyucu madde içermiyor.

2 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki yetişkinler, ciddi RSV enfeksiyonları açısından en yüksek risk altındadır.

♦ RSV aşıları ne kadar etkilidir?

Yaşlı yetişkinlerde, GSK’nın Arexvy’si ve Pfizer’in Abrysvo’su, akciğerleri etkileyen enfeksiyonlar anlamına gelen RSV ile ilişkili “alt solunum yolu hastalığına” (LRTD) karşı benzer koruma sağlıyor..
Aşılamadan sonraki ilk RSV sezonunda GSK’nın Arexvy’si, RSV ile ilişkili LRTD olasılığını %82,6 ve LRTD için doktora görünme riskini %87,5 oranında azaltıyor..
Katılımcılar, bir doz aşı aldıktan bir yıl sonra aşılamadan sonra ikinci RSV sezonuna girdiler; O dönemde toplanan veriler, aşının LRTD’yi önlemede hala %56,1 etkili olduğunu gösterdi..
Karşılaştırıldığında, ilk RSV sezonunda Pfizer’in Abrysvo’su LRTD’ye karşı %88,9 koruyucu ve LRTD için doktor ziyaretlerini önlemede %84,6 etkilidir..
CDC’nin Haftalık Morbidite ve Mortalite Raporuna (MMWR) göre, sonraki sezonun bir kısmından elde edilen verilere göre, ikinci sezonda LRTD’ye karşı %78,6 koruyucudur .Abrysvo, hamilelik sırasında verildiğinde, yenidoğanlara plasentayı geçen ve muhtemelen anne sütüne de geçen anti-RSV antikorları sağlayarak yenidoğanları korur..
Abrysvo, hamileliğin 32. ve 36. haftaları arasında kullanım için özel olarak onaylanmıştır; Klinik çalışmalarda bu zamanlama, yenidoğanlar için en fazla korumayı sağladı. Bebeklerde şiddetli LRTD riski, doğumdan sonraki 90 gün içinde %91,1 ve 180 gün içinde %76,5 oranında azaldı. Herhangi bir şiddette LRTD riski ilk 90 günde %34,7, ilk 180 günde %57,3 azaldı..

♦ Kimler RSV aşısı yaptırmalı?

CDC, 60 yaş ve üzeri yetişkinlerin doktorlarıyla görüştükten sonra bu RSV aşılarından bir doz alabileceğini söylüyor ..
–   CDC:
“Bireysel bir hastayı aşılama kararı, sağlık hizmeti sağlayıcısı ile hasta arasındaki görüşmeye dayanmalıdır.. Hastanın ciddi RSV hastalığı riski ve özellikleri, değerleri ve tercihleri; sağlık hizmeti sağlayıcısının klinik takdiri ve aşının özellikleri tarafından bilgilendirilebilir.”
CDC, tüm yaşlı yetişkinlerin aşı olması gerektiğini söylemiyor ve bunun yerine aşının riskleri ve faydalarının bir doktorla ayrıştırılmasını öneriyor.. Bunun nedeni kısmen aşılarla ilgili klinik çalışmalarda altı “inflamatuar nörolojik olay” vakasının bildirilmiş olmasıdır..
CDC’nin MMWR’sine göre bunlar arasında bağışıklık sisteminin sinirlere saldırdığı bir durum olan Guillain-Barré sendromu ve beyinde ve omurilikte şişmeye neden olan akut dissemine ensefalomiyelit vakaları vardı..
Yine de on binlerce kişiyle yapılan klinik çalışmalarda her iki RSV aşısının da oldukça güvenli olduğu görüldü ve en sık görülen yan etkileri hafifti..
İnflamatuar nörolojik olayları ne kadar az kişinin yaşadığı göz önüne alındığında, bu durumların tesadüfen mi meydana geldiği veya aşıların bir şekilde bu olasılığı arttırıp artırmadığı şu anda belirsizdir..
–   MMWR:
“Pazarlama sonrası gözetimden herhangi bir potansiyel riskin varlığını açıklığa kavuşturan ek kanıtlar elde edilene kadar, yaşlı yetişkinlerde RSV aşılaması, ciddi RSV hastalığı açısından en yüksek risk altında olan ve dolayısıyla aşılamadan en fazla fayda görecek kişileri hedef almalıdır..” 
Abrysvo’nun hamilelikte kullanılmasıyla ilgili olarak CDC , RSV mevsimi boyunca hamile kişilerin 32. ve 36. gebelik haftaları arasında bir doz RSV aşısı yaptırmasını tavsiye etti. Ajans, yeni doğanların çoğunun muhtemelen doğum öncesi aşıdan veya bir antikor ilacından (makalenin ilerleyen kısımlarında açıklandığı gibi) korunmaya ihtiyacı olduğunu, ancak her ikisine de ihtiyaç duymadığını belirtti..-   CDC:

“Ancak, örneğin bir bebek, annenin aşılanmasından iki haftadan daha kısa bir süre sonra doğarsa, o zaman doktor bebeğe de bebek aşısı yapılmasını önerebilir.”

FDA, RSV için iki aşıyı onayladı.

♦ Çocukken RSV aşısı yaptırıyor musunuz?

Hayır. Çocuklar için onaylanmış bir RSV aşısı yoktur..
Bununla birlikte, ebeveynleri hamilelik sırasında RSV aşısı yaptırırsa yenidoğanlar, yaşamlarının ilk aylarında dolaylı koruma alacaktır. Bu koruma , plasentadan geçen RSV ile savaşan antikorlardan gelir. .
Aşı, çocuklukta yapılan bir aşı gibi, çocuğun bağışıklık sisteminde RSV’nin kalıcı bir “hafızası” ile sonuçlanmaz.,

Çocuklarda RSV’yi önleyecek bir ilaç var mı?

 

Evet, bebekleri RSV’den korumak için antikor bazlı iki ilaç mevcuttur.. CDC , eğer hamile bir kişi doğum öncesi RSV aşısı yaptırırsa, bebeğinin muhtemelen buna ek olarak bir antikor ilacına da ihtiyacı olmayacağını unutmayın . Ancak seçilmiş vakalarda, örneğin bir bebek annenin aşılanmasından iki haftadan daha kısa bir süre sonra doğmuşsa, doktorları bir antikor ilacı da önerebilir..
Ağustos 2023’te FDA, Beyfortus (jenerik adı nirsevimab-alip) adlı bir ilacı onayladı . .
Aşı, bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorları taklit eden laboratuvar yapımı proteinler içerir. Monoklonal antikor olarak adlandırılan bu tür ilaç, bir aşının yaptığı gibi çocuğun bağışıklık sistemini RSV ile savaşan kendi antikorlarını üretmesi için eğitmiyor. Bunun yerine hazır bir tedarik sağlar..
CDC’ye göre, ilk RSV sezonunda doğan veya bu sezona yeni giren 8 aydan küçük tüm bebeklere Beyfortus aşısı yapılmalıdır.. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar da dahil olmak üzere ciddi RSV riski yüksek olan 8 ay ile 19 ay arasındaki bazı çocuklara da ikinci RSV sezonu için aşı yapılmalıdır..
CDC, tek seferlik aşının çocukları ortalama bir RSV sezonu uzunluğuna denk gelen yaklaşık beş ay boyunca koruduğunu belirtiyor ..
Synagis (genel adı palivizumab) adı verilen , RSV’ye karşı aşılanan daha eski bir antikor ilk olarak 1998’de onaylandı. Ancak CDC’ye göre bu antikor sağlıklı çocuklara değil, yalnızca ciddi hastalık riski en yüksek olan çocuklara verilmelidir..-   CDC:”Palivizumab, onları ciddi RSV hastalığı açısından yüksek risk altına sokan belirli koşulları olan 24 aylıktan küçük çocuklarla sınırlıdır” diyor. “RSV sezonunda ayda bir kez verilmesi gerekir.”

 

Örneğin Synagis, özellikle kronik akciğer hastalığı olan prematüre bebekler ve belirli kalp hastalıkları olan bebekler için önerilmektedir. Bu sınırlı kullanım kısmen ilacın yüksek maliyetinden ve RSV sezonu boyunca ayda en az bir ve en fazla beş aşı gerektirmesinden kaynaklanmaktadır..

 

 

 

Hamile insanlar artık yeni doğan bebeklerini doğumdan sonraki aylarda RSV'den korumak için aşı yaptırabilirler.
Hamile insanlar artık yeni doğan bebeklerini doğumdan sonraki aylarda RSV’den korumak için aşı yaptırabilirler.

♦ CDC, doğum öncesi RSV aşısının yenidoğanları virüsten koruduğunu söylüyor

Hamile insanlar artık yeni doğan bebeklerini doğumdan sonraki aylarda RSV’den korumak için aşı yaptırabilirler.

CDC, yenidoğanları korumak için hamileliğin son üç ayında yeni onaylanmış bir RSV aşısının yapılmasını önermektedir..

Artık yenidoğanları , ABD’de bebeklerin hastaneye kaldırılmasının önde gelen nedeni olan solunum sinsityal virüsünden veya RSV’den korumanın başka bir yolu var.

Araç, Abrysvo adı verilen ve Pfizer tarafından üretilen yeni bir aşıdır. Bu aşı, hamileliğin sonlarında plasenta üzerinden gelişmekte olan fetüse koruyucu antikorlar göndermek için verilmektedir..

-Aşı, Ağustos ayında Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandı ve şimdi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) aşıyı resmi olarak tavsiye etti..

 

Aşının hamileliğin 32. ve 36. haftaları arasında yapıldığı klinik çalışmalarda, aşı, yenidoğanların RSV’den kaynaklanan alt solunum yolu hastalığı (akciğer enfeksiyonları anlamına gelir) riskini yaşamın ilk altı ayında yaklaşık %57 oranında azalttı. Ciddi enfeksiyonlara karşı biraz daha fazla koruma sağladı ve özellikle bebeklerin ilk altı ayında riski %76,5 oranında azalttı..

 

CDC, aşının sonbaharın sonundan ilkbaharın başına kadar süren RSV sezonu sırasında ve hazırlık aşamasında yapılmasını öneriyor..

RSV mevsiminde doğum yapanların 32. ve 36. gebelik haftaları arasında bir doz aşı yaptırmaları gerekmektedir..

 

 –   CDC direktörü Dr. Mandy Cohen:

“Bu, bu sonbahar ve kış aylarında hayatları korumaya yardımcı olmak için kullanabileceğimiz başka bir yeni araç… Ebeveynleri, hamilelik sırasında verilen bir aşıyı veya doğumdan sonra bebeğinize verilen RSV aşısını kullanarak küçük çocuklarını ciddi RSV hastalığına karşı nasıl koruyacakları konusunda doktorlarıyla konuşmalarını teşvik ediyorum.”

 

Burada “bağışıklama”, bebeklere RSV’ye karşı koruma sağlayan laboratuvar yapımı antikorlar içeren ilaçların verilmesi anlamına gelir. Bebeklerde kullanım için onaylanmış bir RSV aşısı yoktur, ancak FDA’nın yakın zamanda yeni bir aşıyı onaylaması nedeniyle bebekler için kullanılabilen çeşitli antikor ilaçları bulunmaktadır .

CDC, “Çoğu bebek muhtemelen yalnızca annenin RSV aşısından veya bebek aşısından korunmaya ihtiyaç duyacaktır, ancak her ikisine birden ihtiyaç duymayacaktır” dedi.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights