Akciğerlerinizi Temizleyebilir misiniz?

Akciğerlerinizi Temizleyebilir misiniz?

Yıllarca sigara dumanını, kirliliği, virüsleri ve diğer toksinleri soluduysanız ciğerlerinizi temizleme ve yeni bir başlangıç ​​yapma fikri çok çekici gelebilir. 

♦Akciğerlerinizi Temizleyebilir misiniz?

Yıllarca sigara dumanını, kirliliği, virüsleri ve diğer toksinleri soluduysanız ciğerlerinizi temizleme ve yeni bir başlangıç ​​yapma fikri çok çekici gelebilir.

–    Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi göğüs hastalıkları uzmanı  Joshua Englert:
”Akciğerlerinizi ‘detoks edeceğini’ söyleyen vitaminler , çaylar veya esansiyel yağlar satın alma eğilimindeyseniz , paradan tasarruf edin.. İnternette akciğerlerdeki toksinleri uzaklaştırdığını iddia eden sayısız ürün satılıyor ancak bunların hiçbirinin kullanımını destekleyen bilimsel bir araştırma yok”
Neyse ki akciğerler bazı durumlarda kendilerini temizleme ve onarma konusunda oldukça iyidirler ve akciğerlerinizi mümkün olduğu kadar sağlıklı tutmak için atabileceğiniz adımlar vardır.

♦Akciğerler Hasarı Nasıl Karşılar?

–    Stony Brook’taki New York Eyalet Üniversitesi’nden tıp profesörü Norman Edelman:

” Zatürre veya akut bronşit gibi akut bir hastalığınız varsa , çoğu durumda akciğerler tamamen iyileşecektir”

Ancak kronik yaralanmalardan sonra, onlarca yıldır sigara içmenin neden olduğu hasar gibi , akciğerlerin kendilerini onarmak için ancak bu kadarını yapabileceğini söylüyor..
Sigara içmek akciğerlerde iki tür uzun vadeli hasara neden olur: 
  -Amfizem: Amfizemde oksijen alışverişi yapan küçük hava keseleri yok edilir. 
  -Kronik bronşit: Kronik bronşitte hava keselerine giden hava yollarında iltihaplanma vardır
Bunlar hep birlikte kronik obstrüktif akciğer hastalığı ( KOAH ) olarak bilinir ..
Amfizemde oksijen alışverişi yapan küçük hava keseleri yok edilir. 
Kronik bronşitte hava keselerine giden hava yollarında iltihaplanma vardır . 
–    Edelman:
“Hava keseleri bir kez yok edildiğinde yerine yenisi konulamaz.. Bronşitten kaynaklanan şişlik ve iltihaplanmanın bir kısmı kaybolsa da yapısal hasar kalacaktır.. Yine de sigarayı ne kadar erken bırakırsanız , bazı hasarları onarma şansınız o kadar artar..”
  1. Büyük bir çalışma, sigarayı bıraktıktan 20 yıl sonra KOAH riskinin, hiç sigara içmemiş olmanızla aynı seviyeye düştüğünü buldu.
  2. Sigarayı bıraktıktan on yıl sonra akciğer kanserinden ölme riskiniz, sigara içen birinin riskinin kabaca yarısı kadardır.
  3. Sigarayı bıraktıktan 30 yıl sonra akciğer kanseri riski   sigara içilmeyen seviyelere düşüyor.

 

–    Englert:

“Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız akciğerlerin iyileşme olasılığı o kadar artar.. Fakat çok uzun süre sigara içerseniz hasar kalıcı hale gelebilir.”

♦Akciğerlerinizi Koruyun

–     Edelman:”Sigara içmenin yıllar süren hasarını tamamen ortadan kaldıramasanız da, ‘detoks’ için yapabileceğiniz en iyi şeyin akciğerlerinizi daha fazla hasardan korumak olduğunu söylüyorum..”

Akciğerlerinizi mümkün olduğunca temiz tutmanın kanıtlanmış bazı yolları:

Pasif içicilikten kaçının .

–    Edelman:

”Sigarayı bırakmak ciğerleriniz için yapabileceğiniz en önemli şey olsa da başkalarının dumanını solumamak da çok önemli.. Sigaranın ucundan çıkan duman ile sigara içen kişinin ağzından çıkan dumanın birleşimi yüzlerce toksik kimyasal madde içermektedir; CDC, bunları solumanın akciğer kanserinden felce kadar her şeye neden olabilir..”

Elektronik sigaradan uzak durun. 

Doktorlar hâlâ e-sigaranın uzun vadeli risklerini öğrenirken, araştırmalar bazı kısa vadeli riskleri ortaya çıkarmaya başladı. 

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, elektronik sigaranın ciğerlerinizin mukusu daha az temizleyebildiğini ve bunun da enfeksiyonlara yol açabileceğini buldu.

–     Edelman:

“Ciğerlerinize çekmeniz gereken tek şey saf, temiz hava ve reçeteli ilaçlardır..Başka hiçbir şey güvende olmayacak.”

Buhar terapisine güvenmeyin. 

Çok küçük bir çalışma, sıcak buhar solumanın KOAH’lı kişilerin daha az kaygılı hissetmesine neden olabileceğini bulmasına rağmen , ciğerlerinizin ne kadar iyi çalıştığı üzerinde hiçbir etkisi bulunamadı – ve kaygıyla ilgili bulgulardan emin olmak için bile çok küçük bir çalışmaydı .

–    Englert:

“Buhar, solunum yolu enfeksiyonu sırasında burun ve boğaz da dahil olmak üzere üst solunum yollarınızdaki mukusun temizlenmesini iyileştirmede yararlı olabilir , ancak akciğerlerin daha iyi çalışmasını sağlamaz..”

 

Enfeksiyonu önle.

 Grip ve zatürre aşıları yaptırarak , ellerinizi sık sık yıkayarak ve burnu kokan veya başka bir hastalığı olan kişilerle temastan kaçınarak akciğerlerinizi daha fazla zarar görmekten koruyun .

İçeride ve dışarıda kirlilikten uzak durun.

Amerikan Akciğer Derneği, evinizde akciğer kanserine neden olabilecek zehirli bir gaz olan radon için test yaptırmanızı önerir .

-Ayrıca, HEPA filtre kullanarak evinizi düzenli olarak süpürmeyi bir alışkanlık haline getirin ve uçucu organik bileşikler (VOC’ler), kokular ve tahriş edici maddeler içermeyen temizlik ürünlerini seçin..

–    Englert:

”Kronik bir solunum yolu hastalığınız varsa, yerel hava kalitenizi takip etmeniz ve hava kalitesinin düşük olduğu günlerde dışarıda vakit geçirmekten kaçınmanız yardımcı olabilir.. AirNow.gov’a gidebilir veya bölgenizdeki yangın, sanayi veya diğer kaynaklardan kaynaklanan kirlilik tehlikeli derecede yüksek olduğunda sizi uyaracak ücretsiz bir hava kalitesi indeksi uygulamasını indirebilirsiniz.”

Antioksidanlar açısından zengin bir diyet yiyin (ve için) 

Çok fazla yaban mersini veya lahana salatası yemek, sigaranın yıllar boyu verdiği zararı ortadan kaldırmaz. Ancak araştırmalar, daha fazla meyve ve sebze yemenin , özellikle yapraklı yeşillikler , meyveler ve antioksidan açısından zengin diğer öğelerin, akciğerlerinizi sigara ve hava kirliliğinden kaynaklanan bazı hasarlardan korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kore’de yapılan büyük bir araştırma , hem antioksidan hem de antiinflamatuar etkileri olan yeşil çay içmenin KOAH’a yakalanma şansınızı azaltabileceğini buldu, ancak sonuçlar kesin değil. 

–    Englert:

”Çay içmenin zararı olmasa da işe yarayacağına dair güçlü bir kanıt bulunmadı..”

Egzersiz yaparak ciğerlerinizi güçlü tutun. 

Edelman, kardiyovasküler egzersizin ( kalbinizin daha hızlı atmasını sağlayan herhangi bir şeyin ) akciğerlerinizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunduğunu söylüyor.

–   Edelman:

“Ayrıca kalbi ve kasları daha verimli hale getiriyor , böylece fiziksel aktivite yaptığınızda akciğerlere daha az yük biniyor, böylece daha iyi hissediyorsunuz ve daha kolay nefes alıyorsunuz”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights