BESİN GIDA ALERJİLERİ

🔵 BESİN ALERJİSİ OLAN BİR BEBEĞİN BAKIMI

Bebeği Beslemek: Gıda Alerjilerinden Nasıl Korunulur?

Bir bebeği katı gıdalarla beslemeye başlamak, ebeveynler için heyecan verici bir dönüm noktasıdır. Bununla birlikte, özellikle gıda alerjileri ile ilgili birçok soru ve endişeyi beraberinde getirir..

– Bebeklerde alerjiye neden olma olasılığı en yüksek olan yiyecekler nelerdir?

– Onlardan nasıl kaçınırsınız?

Gelişmekte olan araştırmalar, birden fazla gıdayı bir arada vermenin güvenli olduğunu ve bağışıklık sisteminin gıda alerjileri geliştirme riskinin daha düşük olmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Bebeğiniz için neyin en iyi olduğunu doktorunuza danışın.

🔵 HERHANGİ BİR GIDA ALERJİSİNİ TANIMLAMAK İÇİN KADEMELİ OLARAK BAŞLAYIN

Besin alerjisi durumunda bebeği yeni yiyeceklerle yavaş yavaş, teker teker tanıştırmak çok önemlidir. Değilse, bir ebeveyn alerjiyi belirli bir yeni yiyeceğe bağlamakta sorun yaşayabilir. Örneğin, bebeğinize bir gün boyunca üç yeni yiyecek verirseniz ve alerjik reaksiyon geliştirirse, hangi yiyeceklerin buna neden olduğunu bilemezsiniz.

Verdiğiniz yiyecekler bebek için sağlıklı ve dengeli olduğu sürece, yiyeceğin türü veya yiyeceklerin verilme sırası pek önemli değildir. Her yeni yemek sunduğunuzda, menüye yeni bir öğe eklemeden önce üç ila beş gün beklemelisiniz. Bu süre zarfında bebeğinizin yediği diğer gıdaları hayatınızdan çıkarmayın; bunların güvenli olduğunu zaten biliyorsunuz çünkü çocuk şimdiye kadar herhangi bir gıda reaksiyonu göstermedi. Sadece yeni bir şey eklemeyin.

🔵 BEBEKLER VE ALERJİLER: EN ALERJİK 8 GIDA

Herhangi bir yeni yiyecekle, herhangi bir alerjik reaksiyona karşı tetikte olmak isteyeceksiniz. 160’tan fazla alerjen gıda vardır; bazı gıdalar diğerlerinden daha alerjik olabilir. Aşağıdaki sekiz yiyecek ve yiyecek grubunun, muhtemelen zamanın %90’ına varan alerjik reaksiyonlarla ilgili sorunlara neden olduğu bilinmektedir. 

  • İnek sütü
  • Yumurtalar
  • Yer fıstığı
  • Ağaç yemişleri (ceviz veya badem gibi)
  • Balık
  • kabuklu deniz ürünleri
  • Soya
  • Buğday

Amerikan Pediatri Akademisi’nin yeni beslenme yönergeleri, bebeğiniz katı yiyecekler yemeye hazır olduğunda bu alerjiye neden olan yiyecekleri vermenin uygun olduğunu söylüyor. Bebek büyüyene kadar beklemenin besin alerjisini önlediğine dair bir kanıt yoktur. Bebeğinizin bir yiyeceğe ishal, kızarıklık veya kusma gibi alerjik bir reaksiyon gösterdiğini düşünüyorsanız, diyet için en iyi seçenekler hakkında çocuğunuzun doktoruyla konuşun.

Katı gıdalara başladıktan birkaç ay sonra, bebeğinizin günlük diyeti anne sütü, formül mama veya her ikisi gibi çeşitli gıdaları içermelidir; etler; mısır gevreği; sebzeler; meyveler; yumurtalar; ve balık.

🔵 BEBEĞİNİZDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ

Gıda alerjisi belirtileri genellikle gıda yendikten hemen sonra birkaç dakika ila birkaç saat içinde ortaya çıkar. Bebeğinize yeni bir yiyecek veriyorsanız, aşağıdaki belirtilere dikkat edin:

Kurdeşen veya kaynaklar

Kızarmış cilt veya döküntü

Yüz, dil veya dudak şişmesi

Kusma ve/veya ishal

Öksürme veya hırıltı

nefes almada zorluk

Bilinç kaybı

🔵 ŞİDDETLİ GIDA ALERJİSİ BELİRTİLERİ: DOKTORU NE ZAMAN ARAMALISINIZ?

Şiddetli alerjik reaksiyonlar çok hızlı bir şekilde ölümcül olabilir. Bebeğiniz nefes almada güçlük çekiyorsa/hırıltılı solunum yapıyorsa, yüzünde/dudaklarında şişlik varsa veya yemek yedikten sonra şiddetli kusma veya ishal varsa hemen 911’i arayın. Çocuk doktorunuza daha sonra haber verebilirsiniz.

🔵 BEBEKLERDE HAFİF GIDA ALERJİLERİYLE BAŞA ÇIKMAK

Kurdeşen veya kızarıklık gibi hafif semptomlar görürseniz, daha fazla değerlendirme için çocuk doktorunuza başvurun. Doktor sizi daha fazla soru soracak ve fizik muayene yapacak olan bir alerji uzmanına (alerji uzmanı doktor) sevk edebilir. Alerjiler, aşağıdakiler gibi teşhis testleri isteyebilir:

  • Bir cilt testi. Bu test, sıvı gıda alerjen özlerinin çocuğunuzun ön koluna veya sırtına yerleştirilmesini, deriyi delmeyi ve 15 dakika içinde kırmızımsı kabarık noktaların oluşup oluşmadığını görmeyi beklemeyi içerir. Bir yiyeceğe yapılan pozitif test, yalnızca çocuğunuzun o yiyeceğe karşı duyarlı olabileceğini gösterir.
  • Belirli gıdalara karşı IgE antikorları için kanı kontrol etmek için kan testleri

Unutmayın, bir bebeğin yeni bir yiyeceğe karşı ilk alerjik reaksiyonu hafif olabileceğinden, sonraki maruziyetlerde daha da kötüleşebilir. Bebeğinizdeki gıda alerjisi belirtileri hakkında çocuk doktorunuzla konuşun.

Bazı alerjiler zamanla geçer. Yumurta ve süt alerjileri genellikle çocuklar büyüdükçe kaybolur, ancak yer fıstığı, ağaç yemişleri ve kabuklu deniz ürünleri alerjileri kalıcı olma eğilimindedir. Bununla birlikte, araştırmalar, yer fıstığı alerjisi durumunda, dil altına uygulanan yer fıstığı immünoterapi damlalarının, 1 yaşından küçük çocuklarda bile yer fıstığı alerjisi tedavisinde güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, hastaların yer fıstığına karşı duyarsızlaşmasına önemli ölçüde yardımcı oldukları bulunmuştur. .

Aile Gıda-Alerji Bağlantısı

Ailede gıda alerjisi varsa, kesin olmamakla birlikte bebeğinizin de alerji geliştirme riski artar. Alerjiniz varsa onlarda da olma ihtimali 50-50’dir. 

Bir alerji gelişip gelişmediğini anlayabilmeniz için 8 alerjeni zamanla bir ila iki haftalık aralıklarla kademeli olarak vermek en iyisidir.

🔵 BESİN ALERJİLERİNE KARŞI BEBEĞİ KORUMAK: KOLAY MI?

Daha önceki politikanın tersine çevrilmesiyle, Amerikan Pediatri Akademisi şimdi potansiyel alerjenlerin bebeğinize daha sonra değil, daha önce verilmesini önermektedir. Bunu yaparken, hareket aslında bu gıdalara karşı alerji geliştirmelerini önlemeye yardımcı olabilir.

Bebeğinizi 4-6 ay emzirmek süt alerjisini önlemenin en iyi yoludur. Anne sütünün veya formülün beslenmede daha yüksek olduğunu unutmayın. Tam yağlı sütü vermeye başladığınızda, bunu bir doktor gözetiminde yapmalısınız. Yoğurt ve yumuşak peynirler iyidir, çünkü bu süt ürünlerindeki proteinler parçalanır ve karın ağrısına neden olma olasılığı daha düşüktür.

AAP şimdi, yüksek alerji riski taşıyan bebekler söz konusu olduğunda, yer fıstığının 4-6 ay arasında verilmesini tavsiye ediyor. Fıstık alerjisi geliştirme riski en yüksek olan bebekler, egzama veya yumurta alerjisi veya her ikisini birden olan bebeklerdir. Başlangıçta, bebeğinizi yiyeceklerle büyüdüğünde tanıştırmanın, herhangi bir tepkiyi daha yönetilebilir hale getirebileceğine inanılıyordu.

Ağaç fıstığı ve balık gibi diğer potansiyel alerjenler, bebeğinizi 6 ila 9 ay arasında katı yiyeceklerle tanıştırdığınız bir süre boyunca verilmelidir.

Bebek botulizmi adı verilen potansiyel olarak ciddi bir hastalığa neden olabilecek balı tanıtmak için en az 1 yaşına kadar (bazı uzmanlar 2 yaş diyor) kadar beklemelisiniz. Çocuk doktorunuzdan rehberlik isteyin.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights