UYKU DÜZENİ BOZULDUĞUNDA VE KENDİ KENDİNE KONUŞMAYI ARTTIRDIĞINDA BİLİN Kİ RAHATSIZLIK AKTİF DÖNEME GİRDİ..MUTLAKA TEDAVİ ALTINA ALINMASI LAZIM O SÜREÇTE..

♦ ŞİZOFRENİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Şizofreni hastalığı, semptomlar azaldığında bile ömür boyu tedavi gerektirir. İlaçla ya da  psikososyal terapi, bireyin durumu yönetmesine yardımcı olabilir. Bazı vakalarda, özellikle kriz dönemlerinde veya semptomların şiddetli seyretmeye başladığı dönemlerde bireyin güvenliğinin, doğru beslenmesinin, yeterli uyku düzeninin ve temel hijyeninin sağlaması için hastaneye yatırılması gerekli olabilir.

Normal şartlarda şizofreni tedavisi süreci deneyimli bir psikiyatrist rehberliğinde bir ekip tarafından sürdürülür. Bu ekipte bireye sağlanacak bakımı koordine etmek için bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı, bir psikiyatri hemşiresi ve bir vaka yöneticisi bulunabilir. Tam ekip yaklaşımı, şizofreni tedavisi konusunda uzman kliniklerde mevcuttur.

İlaçlar tedavisi şizofreni tedavi sürecinin temel taşıdır. Antipsikotik ilaçlar bu süreçte en sık reçete edilen ilaçlardır. Kullanılan ilaçların dopamin adı verilen bir beyin nörotransmitterini etkileyerek semptomları kontrol ettikleri düşünülmektedir. Antipsikotik ilaçlarla tedavinin amacı, belirti ve semptomları mümkün olan en düşük doz ilaç kullanımı ile etkili bir şekilde yönetmektir. Psikiyatrist, bu sonuca ulaşmak ve zaman içinde bireyin değişen şartlarına uyum sağlamak için farklı ilaçlar, farklı dozlar veya kombinasyonlar deneyebilir. 

Antidepresanlar veya anti-anksiyete ilaçları gibi diğer ilaçlar da bu süreçte antipsikotik ilaçlara destek olabilir. Normal şartlarda semptomlarda bir iyileşme olduğunu fark etmek birkaç haftalık bir süreci gerektirir. Şizofreni ilaçlarının ciddi yan etkileri, bireyi ilaç kullanımına karşı isteksiz kılabilir. Tedavi sürecinde hastanın işbirliği yapma isteği ilaç seçimini etkileyebilir, örneğin hap almaya karşı koyan bir hastaya enjeksiyon yapılması gerekebilir.Şizofreni tedavisinde kullanılan birinci nesil antipsikotikler, aralarında geri döndürülebilir veya geri döndürülemeyen bir hareket bozukluğu olan geç diskinezi geliştirme olasılığı da bulunmak üzere yaygın ve potansiyel olarak önemli nörolojik yan etkilere sahiptir. 

Bazı antipsikotikler kas içi veya deri altı enjeksiyon olarak verilebilir. İlaca bağlı olarak genellikle her iki ila dört haftada bir kullanılırlar. 

İlaç müdahalesi sonucunda şizofreni kaynaklı psikoz durumu düzeldiğinde, ilaç tedavisine devam etmenin yanı sıra, psikolojik ve sosyal yani psikososyal müdahaleler de tedavi süreci için önem kazanır. Buna göre gerçekleştirilecek bireysel psikoterapi, hastanın düşünce kalıplarını normalleştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bireye stresle başa çıkmayı öğrenmek ve şizofreni semptomlarının tekrarlamasının erken uyarı işaretlerini belirlemek, hastalığın yönetilmesinde bireye yardımcı olabilir.

Psikososyal müdahale ile tedavi sürecinde verilecek sosyal beceri eğitimi, bireyin iletişim ve sosyal etkileşimlerini geliştirmeye ve günlük faaliyetlere katılma yeteneğini artırmaya odaklanır. Aile terapisi ise şizofreni ile uğraşan ailelere destek ve eğitim sağlar. Mesleki rehabilitasyon ve destekli istihdam şizofreni hastalarının iş eğitimini almalarına, iş bulmalarına, ve işi sürdürmelerine yardımcı olmaya odaklanır. Şizofreni hastalarının çoğu bir çeşit günlük yaşam desteğine ihtiyaç duyar. Uygun tedavi ile şizofreni hastalarının çoğu hastalıklarını yönetebilir ve normal ya da normale yakın bir hayat sürdürebilir.

İlaç tedavisine yanıt vermeyen şizofrenili yetişkinler için son bir çare olarak elektrokonvülsif tedavi yani EKT düşünülebilir. 

Onu Tedavi Eden İlaçlar www.cafemedyam.com

Onu Tedavi Eden İlaçlar

Reçeteli ilaçlar anormal düşünme, halüsinasyonlar ve sanrılar gibi semptomları azaltabilir. Bazı insanlar titreme ve kilo alma gibi rahatsız edici yan etkilere sahiptir. İlaçlar ayrıca diğer ilaçlarla veya takviyelerle etkileşime girebilir. Ancak çoğu durumda, şizofreni tedavisi için ilaç şarttır

Şizofreni İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri Ve Evde Bakım

Şizofreni kadar ciddi bir zihinsel bozuklukla başa çıkmak, hem hasta birey, hem de arkadaşları veya ailesi için zordur. Bu durumla başa çıkmak için öncelikle bireyin ve çevresinin şizofreni hakkında doğru bilgi edinmesi önemlidir. Bozukluk hakkında eğitim, hem şizofreni hastasının tedavi planına bağlı kalmanın önemini anlamasına hem de çevresindeki arkadaşlarının ve ailesinin bozukluğu anlamasına ve hastalığa sahip kişiye karşı daha şefkatli olmasına yardımcı olabilir.

Şizofreniyi yönetmek devam eden bir süreçtir. Tedavi hedeflerini akılda tutmak ve onlara odaklanmak, şizofreni hastasının motive kalmasına yardımcı olabilir.

Alkol, Uyuşturucu Risktir www.cafemedyam.com

Alkol, Uyuşturucu Risktir

Şizofreni hastalarının alkol veya yasa dışı uyuşturucuları kötüye kullanma olasılığı diğer insanlardan çok daha fazladır . Esrar ve kokain dahil olmak üzere bazı maddeler semptomları daha da kötüleştirebilir. Uyuşturucu kullanımı ayrıca şizofreni tedavilerine de müdahale eder. Bununla uğraşan birini tanıyorsanız, şizofreni hastaları için tasarlanmış madde bağımlılığı programlarına bakın

Birey alkol ve uyuşturucu kullanımından kaçınmalıdır. Alkol, nikotin veya keyif verici ilaçlar kullanmak hem kendi etkileri bakımından, hem de tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar ile etkileşime girerek ortaya çıkarabilecekleri yan etkiler bakımından tedavi sürecini zorlaştırabilir. 

Bireyin ve yakınlarının bir destek grubuna katılması tavsiye edilir. Şizofreni hastaları için destek grupları, benzer zorluklarla karşılaşan başkalarına ulaşmaya, ve onların deneyimlerinden faydalanmaya yardımcı olabilir. Destek grupları ayrıca aile ve arkadaşların durum ile başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Terapinin Rolü www.cafemedyam.com

Terapinin Rolü

Danışmanlık, insanların sorunlu davranışlarını ve düşüncelerini tanıma ve ele alma konusunda daha iyi yollar geliştirmelerine ve başkalarıyla ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Tedavi ne kadar erken istenirse sonuç o kadar iyi olur. Bilişsel davranışçı terapide (CBT), insanlar düşüncelerinin gerçekliğini test etmeyi ve semptomları daha iyi yönetmeyi öğrenirler. Diğer terapi türleri, kişisel bakım, iletişim ve ilişki becerilerini geliştirmeyi amaçlar

Planda Kalmak www.cafemedyam.com

Planda Kalmak

Şizofreni hastaları bazen yan etkileri nedeniyle veya hastalıklarını anlayamadıkları için ilaçlarını bırakmaktadırlar. Bu, psikotik bir döneme (birinin gerçeklikle bağını kaybettiği) yol açabilen ciddi semptomların geri dönme riskini artırır. Düzenli danışmanlık, insanların tedavilerine devam etmelerine ve nüksetmeyi veya hastaneye yatma ihtiyacını önlemelerine yardımcı olabilir

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights