Anaokuluna 'büyük küçük sıçrama'yı gerçekleştirmek

Anaokuluna 'büyük küçük sıçrama'yı gerçekleştirmek

Yeni bir araştırma, çocukların anaokuluna ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, ilk birkaç ayda sınıfa geçişlerinin başarılarında önemli bir rol oynadığını öne sürüyor.

♦Anaokuluna ‘büyük küçük sıçrama’yı gerçekleştirmek

Çalışma bulguları, beceri gelişiminin geçişe bağlı olduğunu gösteriyor

Yeni bir araştırma, çocukların anaokuluna ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, ilk birkaç ayda sınıfa geçişlerinin başarılarında önemli bir rol oynadığını öne sürüyor.

   -Araştırmacılar, anaokulunun ilk 10-14 haftasında daha başarılı bir geçiş yapan çocukların, okul yılının sonunda akademik ve sosyal-davranışsal beceri testlerinde diğerlerinden daha yüksek puanlar aldığını buldu.

Araştırmacıların “büyük küçük sıçrama” olarak adlandırdığı geçişin önemli kısımları arasında;

-Yeni arkadaşlar edinmek,

-Başkalarıyla çalışmayı öğrenmek ve

-Yeni akademik taleplere uyum sağlamak yer alıyordu.

-Önemli bir bulgu da bu geçişin tüm çocuklar için önemli olduğuydu.

–    Araştırmanın başyazarı ve Ohio Eyalet Üniversitesi Crane Erken Çocukluk Araştırma ve Politikası Merkezi’nde araştırma uzmanı olan Jing Sun:

,”Geçiş zorlukları, başlangıçtaki hazırlık becerilerine bakılmaksızın çocukların gelişimine zarar veriyor.. Okula en hazır olanlar bile geçişte zorluklarla karşılaşırsa etkilenecektir..

Bu bulgular önemli. Çünkü yakın zamanda yapılan bir çalışma anaokulu öğrencilerinin %70’e varan kısmının geçiş sırasında bir tür zorlukla mücadele ettiğini gösterdi..”

Çalışma yakın zamanda Early Childhood Research Quarterly dergisinde yayınlandı .

-Araştırmaya  15 okuldaki 64 sınıftan 626 anaokulu öğrencisi katıldı.

Bu, anaokulundan üçüncü sınıfa kadar okul eğitiminin ilk beş yılı boyunca çocukların öğrenimini, başarısını ve sosyal gelişimini inceleyen Early Learning Ohio adlı daha büyük bir projenin parçasıdır.

Okul yılının yaklaşık 10-14 haftasında, öğretmenler her çocuğun sınıfa geçiş zorluklarını derecelendirdi.

Çocuklar beş alanda derecelendirildi:

-Akademisyenler,

-Arkadaş edinme,

-Grup halinde çalışma,

-Organize olma ve

-Program ve rutini takip etme.

Anaokulu öğrencileri ayrıca yılın başında ve sonunda matematik, okuma ve sosyal-davranışsal becerilerine ilişkin değerlendirmeleri tamamladılar.

 -Sonuçlar, yılın başında akademik ve sosyal-davranışsal değerlendirmelerde en iyi puanı alan çocukların (anaokuluna hazır olduklarının bir işareti), geçiş zorlukları yaşama olasılığının diğerlerine göre daha az olduğunu gösterdi.

–   Sun:

“Bu muhtemelen şaşırtıcı değil, çünkü bu becerilere daha düşük düzeyde sahip olan çocuklar sınıfta daha fazla zorlukla karşılaşabilir..”

Ancak araştırmacılar ayrıca, anaokulunun başlangıcında daha az geçiş zorluğu yaşayan çocukların, anaokuluna hazırlık becerileri ve diğer faktörler dikkate alındığında bile, anaokulunun sonunda matematik, okuma ve sosyal-davranış becerilerinde nispeten daha fazla kazanım sergilediklerini buldu..

Buna bağlı olarak geçiş zorlukları, başlangıçtaki hazırlık becerilerine bakılmaksızın tüm çocukların yıl boyunca gelişimini etkilemiştir.

Anaokuluna geçiş neden bu kadar önemli?

–   Sun:

”Geçiş güçlüğü çeken çocuklar, onları destekleyebilecek, öğrenimlerini ve sosyal gelişimlerini desteklemeye yardımcı olabilecek öğretmenlerle ve akranlarıyla bağlantı kurmada daha fazla aksamayla karşılaşabilir.. Bu destek olmadan, hazırlıklı olsalar bile sınıf ortamından yararlanmaları zorlaşıyor”

Sun, sonuçların anaokulu öncesi öğretmenleri, anaokulu öğretmenleri ve ebeveynler arasında daha fazla iletişim ve bağlantı olması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

–   Sun:

“Okul öncesi ve anaokulu eğitiminin daha uyumlu olduğundan emin olmamız gerekiyor.. İkisi arasında bazı çocukların baş etmekte zorlandığı ciddi bir değişiklik var.”

Crane Center tarafından yapılan araştırma, okul öncesi çağındaki çocukların zamanlarının %14’ünü dil ve okuryazarlık eğitimine ayırdığını, anaokulunda ise bu sürenin %43 olduğunu gösteriyor.

Okul öncesi çocuklar zamanlarının %49’unu serbest oyunda geçirirken, anaokulunda bu oran yalnızca %11’dir.

–    Sun:

“Öğretmenler arasındaki bağlantı eksikliği nedeniyle okul öncesi ve anaokulu arasında bu uyumu oluşturmak zor..

Bu eğitimcileri bir araya getirmemiz gerekiyor.. Ayrıca okulların anaokuluna uyum sağlamada zorluk yaşayan çocuklara yardımcı olacak müdahaleler geliştirmesi gerekmektedir.

Geçiş güçlüğü çeken çocuklara yönelik müdahaleler yalnızca onlara yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda tüm öğrencilere zarar veren sınıf öğrenimindeki aksaklıkları da azaltabilecektir”

Araştırma Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından desteklenmiştir.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights