Başka hiçbir hayvan daha fazla insanın ölümünden sorumlu değildir; sivrisinekler bir dizi ölümcül hastalığın yayılmasına neden olur. Peki tüm bu korkunç hayvanların ortadan kaybolması dünya için daha iyi olmaz mıydı?

♦Dünyadaki tüm sivrisinekler yok olsa ne olurdu?

Dünyadaki tüm sivrisinekler yok olsaydı ne olurdu? (Niko, 4, Diani, Kenya’da)

Dünyadaki çoğu insan kesinlikle sivrisineklerden nefret ediyor. Şahsen ben onları umursamıyorum; beni gerçekten ısırmıyorlar, dolayısıyla beni o kadar da rahatsız etmiyorlar. Kaşıntılı ısırıklara ve sivrisineklerin çıkardığı sinir bozucu gürültüye dayanamayan çoğu insan için durum böyle değildir.

Sıtma konusunda yaptığım çalışmalar nedeniyle , meslektaşlarım ve ben onları araştırabilmek için zamanımı onlara bakmaya ve onları hayatta tutmaya ayırıyorum.

Bu ciddi ve önemli bir iştir çünkü sivrisinekler sinir bozucu olmaktan öte bir şeydir: Onlar dünyadaki en tehlikeli hayvanlardır .

Başka hiçbir hayvan daha fazla insanın ölümünden sorumlu değildir; sivrisinekler bir dizi ölümcül hastalığın yayılmasına neden olur. Peki tüm bu korkunç hayvanların ortadan kaybolması dünya için daha iyi olmaz mıydı?

♦Sivrisinekler nelerdir?

Soruyu yanıtlamaya başlamak için sivrisineklerin ne olduğunu anlamamız gerekiyor..

Sivrisinekler aslında büyük bir böcek grubudur. Bunlar sinektir, yani yetişkinler larva olarak bilinen bebek sivrisineklerden tamamen farklı görünürler..

Arıların ve eşek arılarının dört kanadının aksine, yetişkinlerin yalnızca iki kanadı vardır. Isıran sineklerin birçok farklı türü vardır..

Hepsinin yumurtlayabilmeleri için insanlar da dahil olmak üzere hayvanlardan kan alması gerekiyor.

At sinekleri ve çeçe sinekleri gibi çok sayıda ısıran sinek olmasına rağmen sivrisinekler açık ara en yaygın ve yaygın olanlardır.

Sivrisinek dediğimiz canlılar aslında 3.500 farklı böcek türüdür ve hepsi birbirinden farklı davranır..

Çoğu geceleri aktiftir, ancak bazıları gündüzleri de aktiftir. İnsanlar bunun farkında olmayabilir ama bizi yalnızca dişi sivrisinekler ısırır, çünkü yumurta bırakabilmek için kanımıza ihtiyaçları vardır

Erkek sivrisinekler hayatta kalabilmek için nektarı (bitkilerin ürettiği şekerli bir sıvı) içerler.

Neden sivrisineklere ihtiyacımız var..

Dişi sivrisinek, belirli virüs türleriyle ya da sıtma gibi paraziter bir hastalıkla enfekte olmuş bir kişiden kan alırsa, daha sonra ısırdığı kişiye hastalığı bulaştırabilir..

Tüm bu sivrisinek türlerinden yalnızca yaklaşık 40 türün dişileri gerçekten tehlikelidir çünkü insanları hasta eden hastalıkları bulaştırabilirler.

Yani dünyadaki sivrisineklerin çok azı gerçekten tehlikelidir. Sorun şu ki, bu birkaç sivrisinek türü sıtma gibi birçok tehlikeli hastalığı yayıyor. Çoğu sizin ve benim yaşadığımız Afrika’da olmak üzere 200 milyondan fazla insan her yıl bu hastalığa yakalanıyor.

Sıtmaya neden olan sivrisinekler ortadan kaybolsaydı, çoğu beş yaşından küçük çocuklar olmak üzere yılda 500.000’den fazla hayat kurtarılabilirdi .

Sıtma yayan bu sivrisinekler ortadan kaybolsaydı dünya çok daha sağlıklı olurdu.

Sivrisineklerin ortadan kaybolması hepimiz için daha iyi olacakmış gibi görünebilir. Ancak durum böyle değil çünkü sivrisinekler önemli bir amaca hizmet ediyor.

♦Hayvanlar için yiyecek

İnsanlar da dahil olmak üzere farklı hayvan türleri ekosistem dediğimiz şeyi oluşturur: Hayatta kalmak için hepimiz farklı şekillerde birbirimize ihtiyaç duyarız.

Ekosistemlerde sivrisineklere bile ihtiyaç vardır.

Milyarlarca sivrisinek var. Bu, başka bir hayvanın akşam yemeği olabilecek çok sayıda böcek demektir. Sadece sivrisinek yiyen bir hayvan bilmiyoruz ama çok sayıda sivrisinek var ve onları avlamak kolaydır, o kadar çok hayvan onları yer ki..

Yavru sivrisinekler suda yaşar ve sivrisinek balıklarının en sevdiği besindir. Kurbağalar, yusufçuklar, karıncalar, örümcekler, kertenkeleler ve yarasalar ile diğer bazı hayvanlar da sivrisinekleri yerler.

Eğer tüm sivrisinekler yok olsaydı, birçok hayvanın yiyeceği çok daha az olurdu. Dünyadaki tüm pirincin yok olduğunu hayal edin. Kimse sadece pirinç yemiyor ama yarın pirinç ortadan kaybolsaydı, pek çok insanın yiyeceği çok daha az olurdu.

Sivrisineklerin çoğu insanları ısırmaz (diğer hayvanlardan kan alırlar) ve bazı sivrisinek türleri hiç ısırmaz. 

Erkek sivrisinekler ayrıca tozlaşma yoluyla bitkilerin üremesine yardımcı olabilir ve bitkilere farklı yerlerde yayılma ve büyüme şansı verebilir. Bunu arılar kadar iyi yapmazlar ama küt yapraklı orkide gibi bazı bitkiler için kesinlikle önemlidirler ..

 

Seninle aynı soruyu başkaları da sordu Niko ve bilim insanları her bir sivrisineğin dünyadan uzaklaştırılmasının çevre üzerinde genel olarak kötü bir etki yaratmayacağını düşünüyor. Ancak hiçbirimiz küçük ekosistemlerin başına ne geleceğinden ve bunların sivrisinekler olmadan daha iyi durumda olup olmayacağından emin değiliz..

 

Ayrıca tüm sivrisineklerden kurtulursak onların yerini daha kötü bir şeyin alabileceği, örneğin daha fazla hastalığa neden olabilecek veya daha acı verici bir şekilde ısırabilecek başka bir ısıran böcek olabileceği endişesi de var.

İyi haber şu ki, akıllı bilim adamları, insanlar için tehlikeli olan sivrisineklerle nasıl başa çıkabileceğimizi bulmak için dünyanın her yerinde çok çalışıyorlar. Tüm sivrisineklerden kurtulamayabiliriz ama insanları hastalık yayan ve bizi hasta eden sivrisineklerden korumaya yardımcı olabiliriz.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights