Benlerinizi cilt kanseri açısından nasıl kontrol edersiniz ve melanomu erken tespit edersiniz

♦Benlerinizi cilt kanseri açısından nasıl kontrol edersiniz ve melanomu erken tespit edersiniz

Bir benin sağlığınız için tehlike olup olmadığını nasıl anlayacağınız aşağıda açıklanmıştır…

 

 

Çoğu ben tamamen zararsızdır, peki hangileri pratisyen hekime gitmeyi gerektirir?

 

Dr. Anjali Mahto, cildinizi tanımanın ve değişiklikleri yakından takip etmenin çok önemli olduğunu söylüyor. His veya görünümdeki ani ve kalıcı değişiklikler doktorunuzla görüşmenizi gerektirir. Sadece estetik nedenlerle bir şeyin alınmasını istiyorsanız, özel olarak gitmeniz gerekecektir ve herhangi bir uygulayıcı her zaman önce lezyonun iyi huylu olup olmadığını kontrol etmelidir, diye vurguluyor.

İyi haber ne mi?

–   Dr. Anjali Mahto:

“Cildimiz gözümüzün önünde sergileniyor.. Dolayısıyla, teorik olarak, herhangi bir yüzey değişikliğini tespit etmek, dahili bir tarama gerektiren başka bir organdaki hastalığı tespit etmekten daha kolay olacaktır.”

Benler: iyi, kötü ve çirkin

Benler genellikle cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde bulunur..

–   Dr. Emma Craythorne:

“İyi huylu benler iki şekilde ortaya çıkar. Junctional nevüsler tipik olarak cilt yüzeyinde düzdür ve güzel, pürüzsüz bir sınıra sahiptir. İntradermal nevüsler ise deriden dışarı çıkar ve tipik olarak pürüzsüz, kubbemsi bir şekle sahiptir.”

 

Benler genellikle cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde bulunur, ancak vücudun herhangi bir yerinde de görülebilir..

 

Endişelenmeli miyim?

Benlerin çoğu tamamen iyi huyludur, ancak melanom yeni bir ben olarak ya da önceden var olan bir benin içinde gelişen ve birçok kişinin ölümüne neden olan bir cilt kanseri türüdür..

–  Mahto:

“Melanom için ulusal bir tarama programı bulunmamaktadır, bu nedenle her ay bir boy aynası ve iyi bir aydınlatma kullanarak vücudunuzdaki benleri kontrol etmek iyi bir fikirdir..

Erkeklerde melanomun en sık görüldüğü bölge sırt, kadınlarda ise bacaklardır. Ancak ne olursa olsun vücudunuzu tepeden tırnağa taradığınızdan emin olun.”

 

Cildimi nasıl taramalıyım?

–  Londra’daki Royal Marsden ve Lister Hastanesi’nde danışman dermatolog olan Dr. Kara Heelan

“Bunun için kolay bir anımsatıcı var.. ABCDE’yi düşünün, yani Asimetri gösteren, düzensiz Sınırları olan, birden fazla Renk içeren, 6 mm veya daha fazla Çapı olan ve Gelişen veya boyutları, şekilleri veya renkleri değişen benleri arıyorsunuz…

Avuç içleri, ayak tabanları, kafa derisi, kulak arkası ve genital bölgeler gibi gözden kaçması kolay noktaları unutmayın; tırnağınızın altındaki deri de genellikle göz ardı edilir..

Kaşıntı sadece beninizin üzerinde kuru bir cilt olduğu anlamına gelebilir”

 

 

–   Heelan:

“Esasen vücudun tekrar tekrar incelenmesini ve fotoğraflanmasını içerir, böylece zaman içinde karşılaştırılabilir ve değişiklikler tespit edilebilir. Bu gruba girmiyorsanız, hizmete erişmek için özel bir dermatoloğa görünmeniz gerekecektir.”

Mahto, bazı kişilerin ciltlerinin kendi fotoğraflarını çekmeyi, değişiklikleri takip etmek için yararlı bir araç olarak gördüğünü söylüyor.

 

–    Heelan:

“Sizi endişelendiren bir şey fark ederseniz, yapmanız gereken ilk şey aile hekiminizden randevu almaktır., Eğer melanom riski olduğundan endişe ediyorlarsa, sizi acilen, yani iki hafta içinde bir dermatoloji bölümüne sevk edeceklerdir.”

Uzman muhtemelen cildinizi bir dermatoskop – uzman bir büyüteç – ile inceleyecektir. Eğer buldukları şüpheli görünüyorsa, beniniz bir patolog tarafından histolojik inceleme için çıkarılacaktır..

“Lokal anestezi uygulanacak ve benin etrafını çevreleyen bir bisturi ile ben çıkarılacak, böylece yara izi orijinal lezyonun yaklaşık üç katı büyüklüğünde olacaktır” .

İşlem yaklaşık 20-30 dakika sürüyor ve yarayı kapatmak için genellikle dikiş kullanılıyor. Biyopside melanom tespit edilirse, erken dönemde yakalanması genellikle gerekli olan tek tedavinin bu cerrahi müdahale olduğu anlamına gelir.

 

Onları nasıl aldırabilirim?

–   Heelan

NHS’nin kanserli olduğundan şüphelenmek için bir neden varsa veya bazen yaşam kalitenizi etkileyecek şekilde yakalıyor, kanıyor veya tahriş ediyorsa bir beni alacağını söylüyor..

Bir ben kanser şüphesi nedeniyle değil, rahatsız edici gerekçelerle alınıyorsa, bazen tıraşla eksizyon yoluyla çıkarılırlar..

Eğer deri içi bir nevüsünüz (kabarık, kubbe şeklinde bir ben) varsa, bunun gerçekleşme olasılığı daha yüksektir..

Lokal anestezi altında daha yüzeysel olarak tıraş edilirler ve dikiş yerine koter kullanılır..

Beninizin tabanıyla kabaca aynı boyutta bir yara izi.,”

♦Bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli kanser

Bazal hücreli karsinom.

Skuamöz hücreli karsinom

Ne tür?

–   Uzman kanser bilgilendirme hemşiresi olan Celene Doherty:

“Melanom dışı cilt kanserlerinin iki ana türü var.. Ancak daha nadir görülen başka türler de bulunur..

En yaygın olanı, her 100 cilt kanserinden yaklaşık 75’ini oluşturan, epidermiste bulunan bazal hücrelerden gelişen bazal hücreli karsinom veya BCC’dir.

Bir de keratinosit adı verilen ve yine epidermiste bulunan hücrelerde başlayan skuamöz hücreli cilt kanseri vardır.”

Craythorne, bazal hücreli karsinomların kırmızı veya pembe kabarık kubbe şeklinde lezyonlar olarak görülebileceğini ve genellikle yüzeyinde telenjiektazi adı verilen küçük damarlarla parlak olduğunu söylüyor. Deri içi naevus benine benzeyebilirler.

Crayorne, skuamöz hücreli karsinomların neredeyse her zaman güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıktığını belirtiyor. Bazen kabuklu ve pulludurlar ve kolayca kanayabilirler.

 

Nerede görülür?

Her ikisi de genellikle vücudun güneşe çok maruz kalan bölgelerinde görülür – örneğin baş, boyun, eller ve ön kollar.

–   Doherty:

“Iyi huylu benlerin, siğillerin veya deri etiketlerinin aksine, genellikle sürekli olarak ağrılı görünür ve hissedilirler.. Yaygın semptomlar arasında dört hafta içinde iyileşmeyen, olağandışı görünen, acıyan, kaşınan, kanayan, kabuklanan veya dört haftadan uzun süre kabuklanan yara veya cilt bölgesi yer alır” .

Endişelenmeli miyim?

Bu belirtilerden herhangi birini fark ettiyseniz, aile hekiminizden randevu almanızı öneriyoruz.

Bazıları melanom dışı cilt kanserlerini dermatoskopla tespit etmek ve cerrahi olarak kendileri çıkarmak üzere eğitilmiştir. Ancak teşhis ve tedavi için bir uzmana yönlendirilirseniz, randevunuz için birkaç ay beklerseniz telaşlanmayın.

–   Doherty:

“Bu kanserler çok daha az tehlikeli olduğundan, sevk işleminin acil olmasına gerek yoktur” .

Onları nasıl aldırabilirim?

Cilt kanseri teşhisi konulursa, çıkarma işlemi cerrahi olabilir, ancak bazen yakmak için immünoterapi kremi de uygulanırken, dondurma (veya kriyoterapi) ve radyoterapi diğer tedavi seçenekleridir.

♦Siğiller

Siğiller genellikle ellerde, dizlerde ve ayaklarda bulunuyor 

–   Mahto:

“Siğillere HPV veya insan papilloma virüsü türleri neden olur. Bu türler ıslak yüzeylerde bulunabilir ve küçük kesiklerden deriye kolayca nüfuz edebilir.. Siğiller, ortasında siyah bir nokta bulunan ten rengi yumrulardan oluşan küçük kümeler gibi görünür. Genellikle dokunulduğunda serttirler.”

 

Nerede görülür?

Siğiller genellikle ellerde, dizlerde ve ayaklarda bulunurken, özel bir siğil türü olan verrükalar ayaklarınızın altında görülür

Endişelenmeli miyim?

Tek kelimeyle, hayır. Çoğu tedavi olmadan iyileşecektir.

Onları nasıl aldırabilirim?

–   Craythorne:

“İlk tedavi yöntemi, eczaneden satın alabileceğiniz topikal salisilik asittir – yüzde 40’ın üzerindeki konsantrasyonları arayın..

Her gün uygulayın, ardından jel veya boyanın yerinde kaldığından emin olmak için üzerini kapatın. Craythorne, haftada bir kez siğili bir zımpara tahtası ile törpülemenizi de öneriyor. Süreç üç aya kadar sürebilir..”

Deri etiketleri

Deri etiketlerinin sık görüldüğü yerler arasında göz kapakları, boyun ve koltuk altları bulunur..

–   Mahto:

“Deri etiketleri, boyutları değişen deri renginde büyümelerdir.. Cildinizden sarkıyor gibi görünebilirler ve genellikle acıtmazlar. Sert siğillerin aksine, bunlar genellikle yumuşaktır. Diyabetik veya hamile misiniz? Vücudunuzda deri lekelerinin çıktığını fark etme olasılığınız daha yüksektir..”

 

Nerede görülebilir?

“Vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler..Yaygın bölgeler arasında göz kapakları, boyun ve koltuk altları bulunur. Daha çok sürtünmenin olduğu yerlerde ortaya çıkma eğilimindedirler, ancak bu her zaman böyle değildir.”

Endişelenmeli miyim?

Hayır. Deri lekeleri yaygındır ve zararsızdır.

Onları nasıl aldırabilirim?

Cilt klinikleri veya özel dermatologlar cerrahi bir bıçak, dondurma veya lazer tedavisi kullanarak bunları çıkaracaktır..

Craythorne son seçeneği tercih ediyor. Çıkarılması nispeten kolay olsa da, uygulayıcının iyi huylu olduğunu tespit etmesinin hayati önem taşıdığını açıklıyor. Bu nedenle, herhangi bir cilt lezyonunun çıkarılması söz konusu olduğunda bir dermatolog muhtemelen en güvenli seçiminiz olacaktır.

Seboreik keratozlar 


Seboreik keratozlar küçük ve düz başlayabilir ancak yıllar içinde daha büyük, daha kabarık ve daha pürüzlü hale gelebilir..

 

–   Craythorne:

“Bunlar tamamen iyi huyludur ve yaşlandıkça çok yaygınlaşır.. Aslında, dikkatlice bakarsanız, 30 yaşından itibaren neredeyse herkeste bir tane vardır ve yaşlandıkça daha fazla olma eğilimindeyiz.”

Seboreik keratozlar genellikle deri etiketleriyle birlikte görülür, ancak şekilleri ve renkleri çok farklıdır. Küçük ve düz başlayabilirler ancak yıllar içinde daha büyük, daha kabarık ve pürüzlü hale gelirler (Craythorne, ya düz ya da pürüzsüz yüzeyli bir kubbe olan iyi huylu benlerin aksine). Çeşitli renklerde olabilirler ve en soluk ciltte sarımsı kahverengidençok koyu, neredeyse siyah kahverengiye kadar değişebilirler. Ayrıca kaşıntılı ve ağrılı olabilirler.

 

Nerede görülür?

Seboreik keratozlar genellikle gövdenizde, başınızda ve boynunuzda bulunur.

 

Endişelenmeli miyim?

Seboreik keratozlar zararsızdır, ancak bazen melanoma benzeyebilirler, bu nedenle şüpheniz varsa her zaman profesyonel olarak kontrol ettirmelisiniz. Bununla birlikte, açıkta kalan bölgelerde öz bilince neden olabilir ve kaşıntı veya giysilere takılma gibi sıkıntılara yol açabilir.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights