Yazarlar, popülasyonun diğer alt gruplarında ağaç yemişlerine verilen kardiyometabolik tepki konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

♦Atıştırmalıkların kilo aldırdığı düşünülüyordu ama aslında göbek yağlarını eritiyor

Bu efsanenin saçma olduğu ortaya çıktı.

Onlarca yıldır fındık yemenin kilo aldırdığına inanılıyor.

Özellikle ağaç yemişlerinin yüksek kalori ve yağ içeriğine sahip olması, bunların sağlıklı bir diyete dahil edilip edilmeyeceği konusunda şüphelere yol açıyor.

 Nutrients dergisinde yayınlanan çığır açıcı yeni bir çalışma , kuruyemişlerin insanlarda kilo almasına neden olmadığını ve aslında karın bölgesinde yağ kaybına yol açabileceğini ortaya çıkardı.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim adamları, kalp hastalığı ve diyabet riskini artıran bir grup durum olan Metabolik Sendrom (MetSx) oranlarının arttığı bir demografik grup olan 84 bin yıllık yetişkini (22-36 yaş) inceledi.

Y kuşağının yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı vücut yağı veya anormal kan kolesterol seviyeleri gibi en az bir MetSx risk faktörü vardı.

-Katılımcılara, 16 hafta boyunca günde iki kez , antep fıstığı gibi bir ons tuzsuz karışık ağaç yemişleri ya da tuzsuz simit ya da graham krakerleri gibi bir ons karbonhidrat bazlı atıştırmalık verildi . Herhangi bir ek diyet kısıtlaması veya yaşam tarzı alışkanlıklarında değişiklik yapmadılar.

Kuruyemişlerin kalori ve yağ içeriği yüksektir, bu nedenle bunların diyetlere dahil edilip edilmeyeceği konusunda sıklıkla şüpheler vardır..–    VUMC’den RD PhD, Heidi J. Silver:

“Çalışmayı, katılımcıların 16 haftalık müdahale döneminde yedikleri kalori miktarının her gün harcadıkları kalori miktarıyla eşleşmesini sağlayarak, ağaç yemişleri yemenin vücut ağırlığı üzerindeki bağımsız etkilerini araştırabilmek için özel olarak tasarladık.  Çalışma tasarımının ve sonuçlarının genel olarak güçlü yönlerinden biri”

Araştırmacılar, fındık tüketen grubun sağlık açısından önemli faydalara sahip olduğunu, kadınlarda MetSx riskinin %67, erkeklerde ise MetSx riskinin %42 azaldığını buldu.

Kabuklu yemiş yiyen gruptakiler de 16 haftalık dönem boyunca enerji alımında veya vücut ağırlığında herhangi bir değişiklik görmediler.

Araştırma, kadınlarda ağaç yemişlerinin tüketilmesinin karın yağının azalmasına yol açtığını ve bunun da MetSx, diyabet ve kalp hastalığına yol açabileceğini buldu. Erkekler için yapılan araştırmalar ağaç yemişleri yemenin kan insülin düzeylerini azalttığını gösterdi.

Ağaç fıstığı yiyen grup aynı zamanda yağ tüketimini karbonhidrat bazlı atıştırmalık yiyenlere göre daha verimli bir şekilde enerjiye dönüştürebildi; bu da fındık yiyen grubun vücut ağırlığını veya yağını korumamasının nedeni olabilir.

–   Silver:

“Dikkatlice tasarlanmış ve iyi kontrol edilen bu çalışma, antep fıstığı gibi ağaç yemişlerinin yemenin kilo almaya yol açmadığını ve 2024’te herkesin kişisel sağlık bakım rutininin önemli bir parçası olabileceğini gösteriyor”

 

Ancak yazarlar, popülasyonun diğer alt gruplarında ağaç yemişlerine verilen kardiyometabolik tepki konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights