DİŞLER NASIL YENİDEN BÜYÜR?

DİŞLER NASIL YENİDEN BÜYÜR?

Bilim adamlarından oluşan bir ekip, diş minesinin nasıl yeniden büyütülebileceğini nihayet çözdüğünü söylüyor; bu, diş bakımını tamamen alt üst edebilecek bir gelişme.

♦BİLİM ADAMLARI DİŞLERİN NASIL YENİDEN BÜYÜYECEĞİNİ BULDU

BU DIŞ HEKIMLIĞINDE DEVRIM YARATABILIR.

 

Bilim adamlarından oluşan bir ekip, diş minesinin nasıl yeniden büyütülebileceğini nihayet çözdüğünü söylüyor; bu, diş bakımını tamamen alt üst edebilecek bir gelişme.

-Normalde diş minesi kırıldığında veya aşındığında tekrar büyümez; bu nedenle diş hekimleri şu anda boşlukları yapay dolgularla doldurmaya başvurmaktadır.

-Ancak Çin’in Zhejiang Üniversitesi ve Jiujiang Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, fare dişlerinin 48 saat içinde diş minesinin yeniden büyümesine yardımcı olabileceğini söyledikleri bir jel geliştirdiler

-Jelin insan tıbbında kullanılabilmesi için kat edilmesi gereken uzun bir yol var, ancak bu, rejeneratif diş hekimliğinin bir gün diş çürüklerini iyileştirebileceğine dair umut verici bir işaret.

Bu, kaybedilen diş minesini yeniden canlandırmak için dişleri kandırmaya yönelik ilk girişim değil.

-Bilim insanları zaten aşılar geliştirdiler ve laboratuvar fareleri ile sıçanların dişlerini yeniden büyümeye zorlayan kök hücreleri kullandılar . Yeni jel farelerde de test edildi ancak aynı zamanda önceden çıkarılmış insan dişlerindeki mineyi de yeniden büyüttü.

  -Sorun, doğal olarak yetiştirilen diş minesinin, yeni jel yardımıyla yetiştirilen diş minesinden 400 kat daha kalın olması . Yani bu bir başlangıç, ancak dolgular öngörülebilir gelecekte çürük sorunu yaşayan kişiler için hala daha kullanışlı bir seçenek olacaktır..

Fareler üzerinde devam eden testlerin ardından bilim insanları, jeli insanlar üzerinde de test etmeyi planlıyor; yeni diş minesinin gün içinde yeme, içme ve çiğneme sırasında nasıl dayandığını takip edecekler.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights