Ultra işlenmiş olduğunu fark edemeyeceğiniz 6 'sağlıklı' yiyecek Bir beslenme bilimcisi, yaygın olarak yanlış anlaşılan bazı ürünlerin sağlık üzerindeki etkilerini açıklıyor.

Ultra işlenmiş olduğunu fark edemeyeceğiniz 6 'sağlıklı' yiyecek Bir beslenme bilimcisi, yaygın olarak yanlış anlaşılan bazı ürünlerin sağlık üzerindeki etkilerini açıklıyor.

Bu, bu tür yüzdelerin mutlak olmadığı anlamına gelir. Bunlar, bir yiyeceğin ne kadarının yenildiğine, ne sıklıkta yenildiğine, başka nelerin yenildiğine ve başlangıçta hastalığın genel olasılığının ne olduğuna bağlıdır.

Ultra İşlenmiş Olduğunu Fark Edemeyeceğiniz 6 ‘Sağlıklı’ Yiyecek

Bir beslenme bilimcisi, yaygın olarak yanlış anlaşılan bazı ürünlerin sağlık üzerindeki etkilerini açıklıyor.

Makarna ve pirinç gibi bazı önceden paketlenmiş gıdalar, çoğumuzun dengeli beslenmenin bir parçası olarak yediği temel besinlerdir.

Cipsler ve şekerli atıştırmalıklar gibi diğerleri açıkça sağlıklı gıdalar değildir. Ancak bazı paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar için etiketteki iddialar neyin sağlıklı, neyin sağlıksız olduğuna karar vermeyi zorlaştırabilir..

Ultra işlenmiş gıdalardan zengin diyetlerin kalp-damar hastalıkları, metabolik hastalıklar ve hatta akıl hastalıkları dahil olmak üzere 30’dan fazla sağlık sonucu riskini artırdığını gösteren yeni bir çalışmayla, işleme düzeyi ve bunun vücudumuz üzerindeki etkisi daha fazla dikkate alınıyor ..

Tüm Gıdalar Sağlıklı ve Dengeli Bir Beslenmenin Parçası Olabilir

Ancak tüm gıdalar eşit derecede besleyici değildir.

Beslenme planlarınızı gıda etiketlerinde yer alan iddialara dayandırmak yerine, bu gıdaları daha geniş bir yaşam ve hedef bağlamında nasıl tükettiğinizi düşünmek önemlidir.

Hepimizin farklı sağlık, mali, iş, zaman ve diğer yaşam baskıları var.

Benzer şekilde, belirli gıdaların şu veya bu hastalığın ‘riskinde yüzde 50 artışa’ yol açabileceğini iddia eden manşetlere dayanarak paniğe kapılmaya gerek yok.

Bu, kişisel riskinizin iki katına çıktığı izlenimini uyandırabilir ancak durum böyle değildir; bu tür rakamlar bireyler için değil, tüm nüfus için göreceli risklere dayanmaktadır.

Bu, bu tür yüzdelerin mutlak olmadığı anlamına gelir. Bunlar, bir yiyeceğin ne kadarının yenildiğine, ne sıklıkta yenildiğine, başka nelerin yenildiğine ve başlangıçta hastalığın genel olasılığının ne olduğuna bağlıdır.

‘Premium’ Hazır Yemekler

‘En iyi’ ve ‘en iyi’ gibi ifadelerle etiketlenen lazanya, köy turtası ve köri gibi hazır yemekler, dengeli bir öğün için kusursuz, kaliteli kısayollar olarak pazarlanıyor.

İlk bakışta malzemeler oldukça iyi görünüyor; makarna, et, peynir ve baharat gibi yiyecekler listeleniyor. Ancak bu yemekleri evde sıfırdan pişirmek, besin açısından hala daha iyi bir seçenektir.

-Hazır yemekler sıklıkla ilave koruyucular ve stabilizatörler içerir ve stabilite, gıda güvenliği ve lezzeti arttırma amacıyla özellikle tuz bakımından yüksektir.

Üreticilerin daha az malzeme kullanması durumunda hazır yemekler oluşturmak daha kolay ve daha ucuzdur. Bu, bu ‘yemeklerin’ sıklıkla dengesiz olmasına ve sebze oranının düşük olmasına yol açar.

Ayrıca evde yemek pişiriyorsanız, hazırladığınız her şeye sebze ve tam tahıl eklemek için daha fazla fırsat vardır. Benzer şekilde, beslenmeyi rahatlık ile dengelemek için hazır bir yemeğe sebze eklemeyi deneyebilirsiniz.

Bitki Sütleri

Bitkisel sütler, süt ürünlerine ‘alternatif’ olarak pazarlanıyor;bunları inek sütüyle aynı şekilde kullanıyoruz ve adında ‘bitki’ kelimesi olması onların daha sağlıklı bir seçenek gibi görünmesini sağlıyor.

-Ancak bunlar besin eşdeğerleri değildir.

Süt ürünleri minimum düzeyde işlenirken bitkisel sütler ultra işlemden geçirilir. Bitkiler ısıtılır, suyu sıkılır, toz haline getirilir veya ekstrakte edilir ve yüzde 2 kadar düşük seviyelerde su içinde yeniden oluşturulur. Kalsiyum gibi temel besinler sonradan eklenir ancak dibe çöker; eğer karton iyice ve sık sık çalkalanmazsa, dışarı çıkamazlar.

-Sağlık yararları söz konusu olduğunda sonuçların gerçekte ne olduğunu söylemek zordur.

Bitkisel sütler, geleneksel sütü içemeyen veya içmek istemeyen insanlar için gereklidir, ancak bunların tüketiminin uzun vadeli etkileri yeterince araştırılmamıştır; kanıtların çoğu, bitkilerin tamamı üzerinde yapılan çalışmalardan gelmektedir. onlardan yapılan süt değil.

Et İkameleri

Bitki sütleri gibi, et yerine geçen ürünler de “bitkilerden yapılmış” olmaları nedeniyle sağlık haleleri taşıyor. Ancak cips, votka ve tatlıların hepsi de teknik olarak bitkilerden yapılıyor.

Yapay ete işlenmiş bitki içeriklerinden değil, bitkileri doğal formlarında yemenin herhangi bir faydası vardır .

Öğün Yerine Geçen İçecekler

Bu içecekler, kalori kontrollü porsiyonlarla ve hazırlanmaları için gereken minimum çabayla tam bir beslenme sağladıklarını iddia ediyor. Bu doğrudur ve hastalık veya yaralanma, iştahsızlık veya basit rahatlık gibi bazı durumlarda bunları bir zorunluluk haline getirebilir.

Bununla birlikte, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel besinleri içermelerine rağmen, diğer birçok yönden eksiktirler. Doğal gıdalar aynı zamanda sağlığı desteklediği bilinen ‘biyoaktif maddeleri’ de içerir. Öğün değişimlerinde de çeşitlilik yoktur; bu, yediğimiz şeyden keyif almamıza yardımcı olmak ve aynı şeyi tekrar tekrar tüketme riskini yaymak açısından önemlidir. Bu nedenle diğer gıdalarla dengede olmaları ve bu gıdalara çok fazla güveniliyorsa profesyonel tavsiyeye başvurulması önemlidir.

Kahvaltılık Gevrekler

Bunlar beslenme ve sağlık açısından karışık olabilir. Yulaf ve kıyılmış buğday gibi bazıları minimal düzeyde işlenir, şekeri düşüktür ve sağlık yararlarıyla bağlantılıdır .

-Ancak diğerleri oldukça işlenmiş ve şeker oranı yüksek olduğundan kahvaltıdan çok tatlıya benziyorlar.

Granola/Protein Barları

Bu oldukça değişken bir ürün alanıdır. Barlar yüksek oranda işlenmiş olabilir ve tuz, şeker ve katkı maddeleri açısından yüksek olabilir, ancak yine bağlam büyük bir rol oynar.

-Bu çubuklar bütün gıdaların yerini alıyorsa muhtemelen sağlığı teşvik eden bir seçim değildir, ancak ‘abur cubur’ gıdaların yerini alıyorlarsa o zaman bazı faydalar sağlayabilirler.

Bazı insanlar için bazı durumlarda çubukların rahatlığı, raf stabilitesi ve öngörülebilirliği yardımcı olabilir. Ancak çoğumuz için bunlar muhtemelen besleyici, günlük bir temel gıda değildir.

Dr Emma Beckett, FOODiQ Global’de gıda ve beslenme bilimcisi ve kayıtlı beslenme uzmanıdır ve New South Wales Üniversitesi’nde yardımcı kıdemli öğretim görevlisidir. Araştırmaları Nature Communications ve American Journal Of Human Biology gibi dergilerde yayınlandı.
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights