ALZHEIMER KAN NAKLİ YOLUYLA YAYILABİLİR

ALZHEIMER KAN NAKLİ YOLUYLA YAYILABİLİR

Özetle Alzheimer hastalığı, biyolojik maddenin bağışlanması yoluyla sağlıklı insanlara aktarılabiliyor. Bu, potansiyel bağışçıların bu durum için taranması gerektiği anlamına gelir.

ALZHEIMER KAN NAKLİ YOLUYLA YAYILABİLİR

Halen her hastada Alzheimer hastalığının kesin nedenini bilmiyoruz, ancak araştırmalar, trajik ve dejeneratif duruma yol açan et ve işlenmiş gıdalar ve araba kirliliğindeki parçacıklar gibi çevresel faktörlere giderek daha fazla işaret ediyor.

Bu listeye başka bir olası suçlu daha ekleyin: kan.

Stem Cell Reports dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmanın sonuçları:

Kalıtsal Alzheimer hastası bir kişiden sağlıklı bir kişiye kan, kemik iliği, organ ve diğer biyolojik maddelerin nakli ile hastalık yayılabilir…

British Columbia Üniversitesi’ndeki Kanadalı bilim adamları, fareler ve kök hücrelerle laboratuvar deneyleri yaptıktan sonra bu sonuca vardılar.

-Çalışma için fareleri, kalıtsal Alzheimer hastalığının ve özellikle amiloid plaklarını sentezleyen bir genin taşıyıcıları olacak şekilde yetiştirdiler.

-Daha sonra kemik iliğinden kök hücreleri çıkardılar ve bu biyolojik dokuyu taşıyıcı olmayan sağlıklı farelere enjekte ettiler.

-Dokuz ay içinde normal fareler, bilişsel gerilemenin yanı sıra beyinlerinde, Alzheimer’ın klasik belirtileri olan amiloid plaklarının ve lifli birikintilerin birikmesi gibi değişiklikler de göstermeye başladı.

Araştırmacıların birkaç çıkarımı vardı.

-Birincisi, Alzheimer‘ın vücudun merkezi sinir sistemi dışındaki kök hücrelerden kaynaklanabiliyor olması, hastalığın nasıl oluştuğuna dair bazı ön yargıları ortadan kaldırıyor.

“Bu çalışmanın potansiyel sonuçlarından biri, alanı, özellikle nöronlar tarafından üretilen, beyinden türetilen Aβ’nın [amiloid] birikiminin, beyin kaynaklı Aβ’nın [amiloid] birikiminin arttığını belirten geleneksel merkezi AD [Alzheimer hastalığı] patolojisi dogmasından uzaklaşmaya teşvik etmektir. hastalığın nedeni” diye yazıyor araştırmacılar. “Bu çalışma, beynin dışında üretilen Aβ’nın hastalığın oluşumuna katkısını göstermektedir.”

-Bir diğeri ise Alzheimer’a giden yolun, insanların Creutzfeldt-Jakob gibi bulaşabilen prion beyin hastalıklarına yakalanma şekline benzer olabileceğidir Deli Dana Hastalığı olan inekleri yiyen kişilerde Creutzfeldt-Jakob hastalığının bir versiyonunun geliştiği bilinmektedir.

Özetle Alzheimer hastalığı, biyolojik maddenin bağışlanması yoluyla sağlıklı insanlara aktarılabiliyor. Bu, potansiyel bağışçıların bu durum için taranması gerektiği anlamına gelir.

–     British Columbia Üniversitesi’nden immünolog ve baş yazar Wilfred Jefferies:

“Bu, Alzheimer’ın, beynin dışında ifade edilen amiloidlerin merkezi sinir sistemi patolojisine katkıda bulunduğu sistemik bir hastalık olduğu fikrini destekliyor..

Bu mekanizmayı keşfetmeye devam ettikçe, Alzheimer hastalığı buzdağının görünen kısmı olabilir ve kan, organ ve doku nakillerinin yanı sıra insan kaynaklı kök hücrelerin transferinde kullanılan donörler üzerinde çok daha iyi kontrollere ve taramalara ihtiyacımız var.”

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights