UZUN SÜRELİ EKRAN BAŞINDA KALMAK İKTİDARSIZLIĞA NEDEN OLABİLİR

UZUN SÜRELİ EKRAN BAŞINDA KALMAK İKTİDARSIZLIĞA NEDEN OLABİLİR

Çinli bilim insanları, yaşları 40 ile 69 arasında değişen 220.000'den fazla erkeğin verilerini analiz ettikten sonra, bilgisayar başında geçirilen her 1,2 saatin, bir erkeğin erektil disfonksiyon (ED) yaşama olasılığının 3,57 kat arttığını keşfetti.

♦Video oyunları erektil disfonksiyona neden olabilir 

Çinli bilim insanları, bir saatlik bilgisayar kullanımının bir erkeği yumuşatmak için yeterli olduğunu iddia etti

-Yeni bir çalışma, uzun süreli bilgisayar kullanımının bir erkeğin erektil disfonksiyona yakalanma riskini üç kattan fazla artırdığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, uzun süreli ekran başında kalma süresinin erkeklerin sperm üretimini azaltabileceğini ve sonunda iktidarsızlığa neden olabileceğini açıkladı.

Çinli bilim insanları, yaşları 40 ile 69 arasında değişen 220.000’den fazla erkeğin verilerini analiz ettikten sonra, bilgisayar başında geçirilen her 1,2 saatin, bir erkeğin erektil disfonksiyon (ED) yaşama olasılığının 3,57 kat arttığını keşfetti.

Çarşamba günü ‘Andrology’ dergisinde yayınlanan çalışma, farklı türde “hareketsiz aktivitenin” erkeklerin ereksiyon fonksiyonunu etkileyip etkilemediğini görmek amacıyla yola çıktı . Ancak aynı anda televizyon izlemenin veya araba kullanmanın aynı etkiye sahip olduğunu gösteren “hiçbir kanıt” bulamadılar .

Bilim insanları bilgisayar kullanımının, uzun süre video oyunları oynayarak veya sosyal medya kullanarak vakit geçiren 40 yaş altı erkekler üzerindeki etkisini incelemedi.

Araştırmacılar bilgisayarların ereksiyon fonksiyonunu tam olarak nasıl etkilediğini keşfedemese de, ekran karşısında daha uzun süre vakit geçiren erkeklerde, beyindeki hipofiz bezi tarafından üretilen folikül uyarıcı hormonun (FSH) daha yüksek düzeyde olduğunu buldular. Daha düşük FSH seviyeleri sperm üretiminde düşüşe neden oluyor ve aynı zamanda ED’ye de neden olabileceğini öne sürüyorlar.

Bilim adamları, bilgisayarın neden olduğu ED’den muzdarip olanlar için “orta düzeyde fiziksel aktivitenin, işlev bozukluğunun düzeltilmesine yardımcı olabileceğini” belirtti.

Libido düşürücü etkilerinin yanı sıra, video oyunları Çin’deki her türlü sosyal hastalığın sorumlusu olarak görülüyor.

-Pekin , Çinli düzenleyicilerin oyun bağımlılığının yayılmasını önlemek amacıyla 18 yaşın altındakilerin haftada üç saatten fazla çevrimiçi oyun oynamasını yasaklamasından iki yıl sonra, oyunlara yapılan ” irrasyonel” harcamaları azaltmayı amaçlayan yeni kuralları yakın zamanda uygulamaya koydu .

Çin devlet medyası o dönem oyunları “ruhani afyon” ve “elektronik uyuşturucu” olarak tanımlamıştı .

♦Boş zaman hareketsiz davranışının erektil disfonksiyon riski üzerindeki nedensel etkileri üzerine

Mendelian randomizasyon çalışması

Boş zamanlarında hareketsiz davranış ile erektil disfonksiyon arasındaki nedensel ilişkiyi araştırmak ve Mendel rastgeleleştirmesini kullanarak altta yatan mekanizmayı araştırmak.

Malzemeler ve yöntemler

Bu çalışmada, boş zamanlarında hareketsiz davranışlar (televizyon izleme, bilgisayar kullanımı ve araba kullanma), erektil disfonksiyon, seks hormonları (toplam testosteron, biyoaktif testosteron, estradiol, folikül uyarıcı hormon, luteinizan) ile ilgili kamuya açık geniş ölçekli genom çapında ilişkilendirme çalışmaları hormon, prolaktin ve seks hormonu bağlayıcı globulin), endotel fonksiyonunun biyobelirteçleri (C reaktif protein, E-selektin ve matris metaloproteinaz 7) ve psikiyatrik semptomlar (depresyon ve anksiyete) iki örnekli Mendel randomizasyon analizini gerçekleştirmek için kullanıldı. İlişkiyi tahmin etmek için kullanılan temel yöntem ters varyans ağırlıklandırma yöntemiydi ve duyarlılık analizleri de yapıldı.

Sonuçlar

Erektil disfonksiyon riskinin daha yüksek olması, boş zamanlarında bilgisayar kullanımına yönelik daha yüksek genetik yatkınlık ile önemli ölçüde ilişkiliydi (olasılık oranı = 3,57; %95 güven aralığı = 1,78–7,16;  < 0,001). Boş zamanlarında televizyon izlemenin veya araba sürmenin erektil disfonksiyon riskini artırdığını gösteren hiçbir kanıt elde edilmedi. Bilgisayar kullanımı ile depresyon, anksiyete, C reaktif protein, E-selektin, matriks metaloproteinaz 7 veya diğer seks hormonları arasında, folikül uyarıcı hormon seviyeleri dışında hiçbir ilişki bulunamadı (olasılık oranı = 0,29; %95 güven aralığı = 0,12). –0,69;  = 0,01). Duyarlılık analizinde heterojenlik veya pleiotropi belirtisi belirlenmedi.

Tartışma

Eğlence amaçlı uzun süreli bilgisayar kullanımı, düşük folikül uyarıcı hormon düzeyleriyle ilişkili olabilecek erektil disfonksiyon gelişme olasılığını artırdı; ancak endotel disfonksiyonunun ve psikolojik bozuklukların erektil disfonksiyon gelişimindeki rolü göz ardı edilmemelidir. Orta derecede fiziksel aktivite, işlev bozukluğunun düzeltilmesine yardımcı olabilir.

♦Çözüm

Bu çalışma, bilgisayar kullanımı ile erektil disfonksiyon riski arasında pozitif bir nedensel ilişki olduğuna dair önemli kanıtlar sundu. Ancak daha ileri araştırmalarla kesin bir nedensel ilişkinin kurulması gerekmektedir.

Çalışma Bilgisayar Alışkanlıklarını Erektil Disfonksiyon Riskiyle Bağlantılandırıyor

Saatlerce masa başında oturup YouTube klipleri izlemek veya en sevdiğiniz nişancı oyunuyla ilgili fragmanlar toplamak kalbinize pek iyi gelmiyor ..Bunun vücudun diğer kısımlarında da oldukça moral bozucu bir etkiye sahip olabileceği ve erektil disfonksiyon riskini artırabileceği..

Penislerin ara sıra, özellikle de yaşla birlikte bu duruma ayak uydurmada başarısız olması alışılmadık bir durum değildir , ancak çoğu kişi için bu, keyifli bir cinsel yaşam sürmenin önünde duran kalıcı bir sorundur.

Bazı durumlarda sorun büyük ölçüde psikolojiktir ve stres, suçluluk veya düşük özgüvenden kaynaklanır. Diğerleri için altta yatan patolojiler iş başındadır..

Yönetilebilir yaşam tarzı faktörleri de bu durumda önemli bir rol oynayabilir, hormon düzeylerini etkileyebilir veya penisin yeterince tıkanmasını sağlayan damarların karmaşık işlevselliğine zarar verebilir.

Çalışmalar, her gün oturarak geçirilen aşırı zamanın performansı etkileyebileceğini, örneğin ereksiyon işlevselliğinin genellikle sadece kalkıp daha sık egzersiz yaparak iyileştirilebileceğini göstermiştir .

Ancak tüm araştırmalar aynı fikirde değil , oturup dinlenmeye olan sevgimizin

seks yaşamımızı nasıl etkileyebileceğine dair sorular bırakıyor.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights