hiç bitmeyen bir pil

hiç bitmeyen bir pil

Çin'in Tianjin Teknoloji Üniversitesi uzmanlarının hazırladığı çığır açan tasarım, sağlık sektöründe devrim yaratmaya hazırlanıyor.

Çin, vücut tarafından yeniden şarj edilen, implante edilebilir, hiç bitmeyen bir pil yaratıyor

Bilim adamlarından oluşan bir ekip, vücuda yerleştirilebilen ve sürekli elektrik üretebilen bir pil sistemi oluşturdu.

Çin’in Tianjin Teknoloji Üniversitesi uzmanlarının hazırladığı çığır açan tasarım, sağlık sektöründe devrim yaratmaya hazırlanıyor.

-Vücuda yerleştirilebilir piller ve elektronik cihazlar , kalp pilleri ve nörostimülatörlerin doktorların ağrıyla başa çıkma yöntemlerinde devrim yaratmasıyla yıllar içinde sağlık sektörünü tamamen değiştirdi .

Ancak bu piller genellikle azalıyor ve değiştirilmeleri gerekiyor ve şimdiye kadar bunu yapmanın tek yolu tehlikeli bir ameliyat geçirmekti.

Ancak tıbbi teknolojideki en son gelişmeler, vücudun oksijen kaynağıyla çalışan implante edilebilir bir pilin geliştirilmesine tanık oldu.

–    Ekipteki profesörlerden biri olan Xizheng Liu:

”Oksijen kullanmanın sonsuz bir pil için en belirgin kaynak olduğunu söylemeliyim.  Düşündüğünüzde oksijen hayatımızın kaynağıdır. Vücudumuzdaki sürekli oksijen kaynağından faydalanabilirsek, pil ömrü geleneksel pillerdeki sonlu malzemeler nedeniyle sınırlı olmayacaktır.”

Liu, bir araştırmacı ekibiyle birlikte vücudun oksijeniyle reaksiyona girerek elektrik üretebilecek bir pil üretmeye koyuldu.

-Araştırma ekibi, insan vücudunda zaten yaygın olarak mevcut olması ve aynı zamanda şarj edilebilir pillerde kullanılmak üzere geliştirilmekte olması nedeniyle sodyum bazlı bir alaşımdan pil elektrotları oluşturdu.

-Altın, oksijen azaltma reaksiyonu için önceki metal-hava pillerinde kullanılması nedeniyle katalitik katot olarak seçildi.

-Ekip ayrıca, tek bir saç telinin genişliğinden binlerce kat daha küçük, küçük gözeneklere sahip olan nano-gözenekli altını kullanmayı tercih etti.

-Araştırmacılar, bu bileşiklerin hepsinin zaten biyolojik olarak uyumlu olmasına rağmen, onu ince, esnek bir polimer filmle de kapladıklarını söyledi.

-Tüm korumalar yerinde olduğunda, altın katot vücut sıvılarından oksijeni serbestçe çekebilir ve bu daha sonra pildeki sodyum elektrotlarla reaksiyona girer.

-Daha sonra meydana gelen kimyasal reaksiyon, pildeki gerekli elektrokimyasal reaksiyonları besler ve sonuç olarak sabit bir elektrik akımı üretilir.

Devrim niteliğindeki yaratımlarını test etmek için araştırmacılar, pili birkaç laboratuvar faresine yerleştirdiler.

Araştırmacılar, iki haftalık test sonrasında farelerin sağlık açısından herhangi bir olumsuz etki yaşamadığını ortaya çıkardı ve elektrik üretiminin stabil olduğunu doğruladı.

Her ne kadar üretilen voltaj 1,3 ile 1,4 volt civarında olsa da, bu da tıbbi cihazların ürettiği mevcut gücün çok altında kalıyor, uzmanlar bunun pillerin geleceği için iyiye işaret olduğuna inanıyor.

Liu, cihazlar yerleştirildikten hemen sonra elektrik çıkışının istikrarsız olduğunu ancak bunun kısa sürede kendi kendine düzenlendiğini belirtti.

İyileşme sürecine önemli ölçüde yardımcı olması nedeniyle pilin performansı etkilenmişti.

–    Liu:

“Bataryanın istikrarlı elektrik sağlayabilmesi için, yaranın iyileşmesi, pilin etrafındaki kan damarlarının yenilenmesi ve oksijen sağlaması için zaman vermemiz gerektiği ortaya çıktı. Bu şaşırtıcı ve ilginç bir bulgu çünkü bu, pilin yara iyileşmesinin izlenmesine yardımcı olabileceği anlamına geliyor.”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights