ZAMANDA YOLCULUK

ZAMANDA YOLCULUK

“Diyelim ki, COVİD-19'un hasta sıfırının virüse maruz kalmasını engellemek amacıyla zamanda yolculuk yaptınız...' 

PARADOKSSUZ ZAMAN YOLCULUĞUNUN MÜMKÜN OLDUĞU KANITLANDI 

 

Hakemli bir makalede, onurlu bir lisans öğrencisi, belirli bir tür zaman yolculuğunun fiziksel fizibilitesini matematiksel olarak kanıtladığını söylüyor .

(Makale Classical ve Quantum Gravity’de yayınlandı .)

Üniversitenin basın bülteninde “olağanüstü” olarak adlandırılan Queensland Üniversitesi öğrencisi Germain Tobar, bu makale üzerinde UQ fizik profesörü Fabio Costa ile çalıştı ..

“Kapalı zaman benzeri eğriler ve seçim özgürlüğü ile tersine çevrilebilir dinamikler “

Germain Tobar ve Fabio Costa:

”Zaman yolculuğunun tek bir modelinde büyük bir mantıksal paradoksu çözen matematikte bir orta yol bulduklarını söylüyorlar. Hadi kazalım.”

Matematiğin kendisi karmaşıktır, ancak oldukça basit bir şeye indirgenir..

Zaman yolculuğu tartışması, Albert Einstein’ın ilk kez öne sürdüğü kapalı zaman benzeri eğrilere (CTC’ler) odaklanıyor..

Tobar ve Costa, CTC’deki tüm senaryonun yalnızca iki parçası siz ayrılırken hala “nedensel düzende” olduğu sürece geri kalanının yerel özgür iradeye tabi olduğunu söylüyor.

MAKALELERİ ŞU SONUCA VARIYOR 

“Sonuçlarımız, CTC’lerin yalnızca determinizmle ve operasyonların yerel ‘özgür seçimi’ ile değil, aynı zamanda zengin ve çeşitli senaryolar ve dinamik süreçlerle de uyumlu olduğunu gösteriyor.”

–   Fabio Costa:

“Diyelim ki, COVİD-19’un hasta sıfırının virüse maruz kalmasını engellemek amacıyla zamanda yolculuk yaptınız. Ancak o kişinin enfekte olmasını engellerseniz, bu sizin geri dönüp salgını durdurma motivasyonunuzu ortadan kaldıracaktır. Bu bir paradokstur, insanların zaman yolculuğunun evrenimizde gerçekleşemeyeceğini düşünmesine neden olan bir tutarsızlıktır. [L]mantıksal olarak bunu kabul etmek zordur çünkü bu, herhangi bir keyfi eylemde bulunma özgürlüğümüzü etkileyecektir. Bu, zamanda yolculuk yapabileceğiniz anlamına gelir ancak paradoksun oluşmasına neden olacak hiçbir şey yapamazsınız.”

Bunun bazı sonuçları , küçük eylemlerin istenmeyen büyük sonuçları anlamına gelen ” kelebek etkisi ” olarak gruplandırılmıştır. Ancak matematiksel sonuçlar açısından asıl gerçek, daha çok bir başka klasik benzetmeye benziyor:

 –  Germain Tobar

”Maymun pençesi. Ne dilediğinize dikkat edin ve zamanda ne için yolculuk yaptığınıza dikkat edin.. Koronavirüs hastası sıfır örneğinde, sıfır numaralı hastanın enfekte olmasını engellemeye çalışabilirsiniz, ancak bunu yaparken virüsü yakalarsınız ve sıfır hasta olursunuz veya başka biri olur. Ne yaparsanız yapın, göze çarpan olaylar etrafınızda yeniden ayarlanacaktır. Ne kadar paradoks yaratmaya çalışırsanız çalışın, herhangi bir tutarsızlığı önlemek için olaylar her zaman kendilerini ayarlayacaktır..

Bu, bir salgını önlemeye veya Hitler’i öldürmeye çalışan biri için sinir bozucu görünse de, matematikçiler için zaman hakkında düşünme şeklimizdeki temel hız artışını yumuşatmaya yardımcı oluyor. Bu aynı zamanda Los Alamos’taki kuantum bulgularına ve rastgele yürüyüş matematiğinin bir ve iki boyuttaki davranışına da uyuyor .

En azından bu araştırma, zamanda anlamlı bir yolculuk yapmanın yolunu tasarlayan herkesin bunu yapabileceğini ve altta yatan dünyayı mahvetme korkusu olmadan deneyler yapabileceğini, en azından hemen olmadığını öne sürüyor.”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights