Grip, RNA bazlı bir virüsün birbiriyle yakından ilişkili dört türünün neden olduğu , her biri genellikle solunan havadaki damlacıklar ve aerosoller yoluyla yayılan bulaşıcı bir hastalıktır .

İnfluenza virüsünün dört türünden (dört cinsin tek üyesini temsil eden A’dan D’ye kadar etiketlenmiş), influenza A öncelikle insanlarda ciddi hastalıklara neden olmaktan sorumludur; daha hafif influenza B ise vakaların yüzde 25’ine kadarını oluşturur .

İki virüs birlikte düzenli olarak her yıl dünya çapında 5 milyona kadar insanı enfekte eden ve 290.000 ila 650.000 arasında ölümle sonuçlanan salgınlara neden oluyor .

Grip Nasıl Yayılır?

Grip, virüsü taşıyan havadaki damlacıkların, genellikle burun boşluğu ve solunum sistemi içindeki mukus üreten dokularda bulunan ilgili hücre reseptörünü sergileyen hücrelere inmesiyle yeni konakçılara yayılır.

Damlacıklar genellikle enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında, şarkı söylediğinde veya bağırdığında üretilir ve solunum yollarını kaplayan mukus ve diğer sıvıların uçuşmasına neden olur. Bu küçük damlacıklar ve sis spreyi çoğunlukla birkaç metrelik (yaklaşık altı fit) bir yarıçapta yoğunlaşır ve yüzeylere düşmeden önce kısa bir süre asılı kalır.

Yakın zamanda kontamine olmuş bir yüzeye, buruna veya ağza dokunmadan önce dokunmak da virüs partiküllerinin kazara aktarılarak yeni bir enfeksiyona neden olmasına neden olabilir.

Virüs bir hücrenin içine girdikten sonra, konağın kendi haberci RNA’sı için bir şablon görevi görecek şekilde kodlanmış tek bir RNA zincirini serbest bırakmak üzere parçalanır. Bundan yeni virüs parçacıkları hızla üretilebilir.

Enfeksiyon sonucu yaşanan kötü etkilerin çoğunun, virüsün hücreyi ele geçirmesinin sonuçlarından ziyade, vücudun istilaya karşı mücadele etme girişimlerinin doğrudan bir sonucu olduğu düşünülmektedir.

Genel olarak , semptomların ortaya çıkması yaklaşık bir ila dört gün sürer; bulaşıcı sayıda virüs partikülü, ilk semptomların ortaya çıkmasından önceki günden yaklaşık bir hafta sonrasına kadar damlacıklar halinde ‘dökülür’.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtilerinin çoğu öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi solunum rahatsızlığı ve ateş , eklem ağrısı, uyuşukluk ve baş ağrısı gibi tüm vücut etkileriyle ilgilidir. Bulantı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar da nadir değildir.

Genel olarak semptomların çoğu birkaç gün içinde zayıflama eğilimindedir ve öksürük gibi bazı kalıcı etkiler bir hafta veya daha uzun süre devam eder.

Enfekte olanların bir kısmında, özellikle de yaşlılarda, altı ay ile beş yaş arası çocuklarda ve sağlık ve bağışıklıklarını tehlikeye sokan başka rahatsızlıkları olanlarda semptomlar kötüleşebiliyor. Bu, akciğerlerde sıvı birikmesini ( pnömoni ) veya daha az yaygın olarak kalp ( miyokardit ) veya beyin ( ensefalit ) gibi diğer dokuların iltihaplanmasını içerebilir .

Oseltamivir ( Tamiflu olarak satılır ) ve zanamivir ( Relenza ) gibi antiviral ilaçlar da dahil olmak üzere gribin semptomlarını ve süresini azaltabilen tedaviler vardır . ABD’de her yıl yüz binlerce kişi grip nedeniyle hastaneye kaldırılmak zorunda kalıyor ve 50.000 kadar kişi grip semptomlarının en kötüsüne yenik düşüyor.

Gribi Neden Ortadan Kaldıramıyoruz?

Gribe karşı ilk aşı 1940’ların başında geliştirildi ve nihayet 1945’te halka aşı yapılmasına izin verildi. Sadece iki yıl sonra, araştırmacılar bir şeylerin ters gittiğini fark etti; virüsün kimyasal kimliği değişmiş, mevcut aşı daha az etkili hale gelmiş ve onları geri çekilmeye zorlamıştı. çizim tahtasına.

Pek çok aşı gibi önleyici tedavi de vücuda virüs parçacığının dışındaki belirgin işaretlerin neye benzediğine dair önceden uyarıda bulunarak bağışıklık sisteminin antikor üretmeye bir adım önde başlamasını sağlamaya dayanıyor .

İnfluenza virüsünün her cinsinin birden fazla alt türü vardır ve bunların diğer hücrelere tutunmasını sağlayan genler kolaylıkla mutasyona uğrayarak virüsün yeni nesillerini bağışıklık sistemimiz tarafından tanınmaz hale getirir.

h1n1 parçacıklarının elektron mikrografı görüntüsüİnfluenza A, H1N1 alt tipi – adını farklı H-tipi ve N-tipi yüzey belirteçlerinden alır. Domuz gribi olarak da bilinir. 

İnfluenza A da sadece insanları enfekte etmiyor; aynı zamanda çok çeşitli memeliler ve kuşlarda da kendine bir yuva bulabilir. Vahşi bir hayvan veya besi hayvanı popülasyonu arasında dolaşırken, insanlara kolayca yayılana kadar yeterli mutasyonlar oluşturabilir.

Araştırmacılar şu anda virüs üzerinde daha stabil bölgeleri hedefleyerek grip aşılarının daha uzun süre dayanmasını sağlamanın yolları üzerinde çalışıyor. Gribin sonu gelmese de, birçok türe karşı işe yarayan bir aşıya sahip olmak, hayat kurtarmada büyük katkı sağlayacaktır.