BROKOLİYİ PİŞİRMENİN EN İYİ YOLU

BROKOLİYİ PİŞİRMENİN EN İYİ YOLU

Brokoli, sülforafan adı verilen özellikle faydalı bir bileşiğin yüksek düzeyde bulunması nedeniyle mükemmel bir sebze olarak ün kazanmıştır .

Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, brokoliyi pişirmenin en iyi yolunu buldu!

Bilim Adamları Brokoli Pişirmenin Daha Sağlıklı Bir Yolunu Ortaya Çıkardı –

Ama Bir Sorun Var…

Brokoli, sülforafan adı verilen özellikle faydalı bir bileşiğin yüksek düzeyde bulunması nedeniyle mükemmel bir sebze olarak ün kazanmıştır .

Brokoli Hapları
Brokoli Hapları

Brokoli Hapları

Sağlık Uzmanları, Brokoli Haplarının Mevcut Kanserlerle Savaşmaya Yardımcı Olduğunu Söyledi

Yeşil sebzelerden zengin beslenmenin kanser vakalarını azalttığı biliniyor ve bilim insanları bu sebzelerin zaten tümörlerde mevcut olan kanserle savaşmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar buldu .

ABD’deki araştırmacılar, koyu yeşil sebzelerde (diğer adıyla turpgiller ) bulunan sülforafan adı verilen bir bileşiğin kanseri tedavi edebileceğini ve mevcut kanser ilaçlarının daha etkili çalışmasına yardımcı olabileceğini buldu.

Sülforafan, brokoli’nin genç filizlerinde en yüksek konsantrasyonlarda bulunur, ancak aynı zamanda Brüksel lahanası, karalahana, karnabahar ve lahanada da bulunur. Doğal ürünlere ek olarak, besin takviyesi brokoli filizi ekstraktı (BSE) içindeki sülforafanı da satın alabilirsiniz.

Texas A&M Sağlık Bilimleri Merkezi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışmada, halihazırda rutin kolonoskopi yapılan 50 yaş üstü 28 gönüllü insan, turpgillerden sebze yeme alışkanlıkları konusunda araştırıldı.

Araştırmacılar gönüllülerin kolon biyopsilerini incelediklerinde, daha fazla porsiyon koyu yeşil sebze yiyenlerin, turpgillerden az sayıda sebze yiyen veya hiç yemeyenlere kıyasla, tümör baskılayıcı genin (p16 adı verilen) daha yüksek düzeyde ekspresyona sahip olduğunu buldular.

Araştırmacıları şaşırtan şey, gönüllülerin her gün sebze yemediklerini belirtmelerine rağmen p16’nın sebze alımından elde ettiği faydanın devam ettiğini bulmalarıydı. Bu çok tuhaf, çünkü sulorafan genellikle tüketildikten 24 saatten daha kısa bir sürede vücuttan temizleniyor.

–    Araştırmacılardan biri olan Praveen:

“Bu, epigenetik mekanizmaların başlangıçta sülforafan ve metabolitleri tarafından tetiklendiği ve aşağı yöndeki mekanizmaların, bileşikler vücuttan atıldıktan sonra bile en azından kısa vadede sürdürülebileceği ihtimaline işaret ediyor”

Bunun anlamı, turpgillerden oluşan sebzeler yemek veya bir takviye formunda sülforafan almak (etkili bir şekilde brokoli hapı) genlerinizi değiştirebilir ve vücudunuzun tümör büyümesini önleme konusunda daha iyi olmasına yardımcı olabilir.

Bulgular Klinik Epigenetik’te yayınlandı .

Aynı ekip tarafından yapılan önceki araştırmalar , sülforafanın laboratuvar testlerinde kolon ve prostat kanseri hücrelerini inhibe edebildiğini ortaya çıkarmıştı; ancak faydaların insanlara da uzandığının keşfedilmesi önemli.

–   Rajendran:

“Çalışmamız, sülforafan gibi diyet bileşiklerinin kemopreventif olabileceğine dair hücre bazlı, hayvan ve insan çalışmalarını kullanarak kapsamlı bir prensip kanıtı sağlıyor.. Ancak herkese BSE takviyesi almasını önermeye tam olarak hazır değiliz ve beslenme uzmanlarının yıllardır söylediklerini tekrarlamakta fayda var: sebzelerinizi yiyin.”

Bu bileşiğin kan şekeri kontrolünde nasıl bir rol oynadığını ve hatta potansiyel olarak kanser karşıtı faydalara sahip olduğunu gösteren bazı erken aşama çalışmalarla, brokoli haplarının yükselişte olması şaşırtıcı değil .

Bununla birlikte, 2011 yılında yapılan bir araştırma, sebzenin tamamını yemenin, takviye almaktan daha fazla sülforafan sağladığını gösterdi; bu nedenle Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, brokoliyi pişirmenin en iyi yolunu bulmaya karar verdi.

Ancak bu çılgınlığın arkasında bir yöntem var..

-Sülforafan, brokoli çiçeklerinin içinde öylece tüketime hazır şekilde durmuyor. Bunun yerine sebze, glukozinolat adı verilen çeşitli bileşikler içerir.

  -Ayrıca bitkilerin otoburlara karşı kendilerini savunmak için geliştirdikleri mirosinaz enzimini de içerir . ‘Mirosinaz aktivitesi’ olarak bilinen şey sayesinde glukozinolatlar, istediğimiz şey olan sülforafana dönüşür.

-Mirosinaz aktivitesini hızlandırmak için brokoliye zarar vermeniz gerekir, bu nedenle pişirmenin işe yarayacağını düşünürsünüz.

Araştırmalar , haşlama ve mikrodalgada pişirme gibi yaygın brokoli pişirme yöntemlerinin, sebzedeki glikozinolat miktarını ciddi şekilde azalttığını gösterdi ; birkaç dakikalığına pişirseniz bile. Mirosinaz da ısıya karşı aşırı duyarlıdır.

-Bu nedenle, brokoliden alabileceğiniz en büyük sülforafan miktarı, çiğ çiçeklerini çiğneyerek elde edilir..

Bu, araştırmacı ekibinin, Çin’de sebze hazırlamak için en popüler yöntem olan tavada kızartmanın sonuçları hakkında düşünmesini sağladı.

–   Araştırmacılar:

“Şaşırtıcı bir şekilde, tavada kızartılmış brokolideki sülforafan konsantrasyonlarını bildiren çok az yöntem var ve bildiğimiz kadarıyla, tavada kızartma işlemindeki sülforafan stabilitesine odaklanan hiçbir rapor yok.”

Ekip yerel pazardan bir demet brokoli satın aldı ve işe koyulup sebzelerdeki bileşik düzeylerini ölçtü.

-Öncelikle brokoliyi toz haline getirdiler ve mirosinaz aktivitesini mümkün olduğu kadar artırmak için 2 milimetrelik parçalara böldüler (unutmayın, aktivite brokoli hasar gördüğünde gerçekleşir).

-Daha sonra numunelerini üç gruba ayırdılar;

.Biri çiğ bırakıldı,

.Biri doğradıktan hemen sonra dört dakika boyunca tavada kızartıldı,

.Üçüncüsü ise doğrandı ve ardından 90 dakika kendi başına bırakıldı ve ardından yine dört dakika boyunca tavada kızartıldı.

90 dakikalık bekleme süresi, brokolinin hafifçe pişirilmeden önce faydalı bileşikleri geliştirmek için daha fazla zamana sahip olup olmayacağını görmek içindi.

  -Ekibin bulduğu da tam olarak buydu: Hemen kızartılan brokoli, daha uzun süre “gelişmeye” bırakılan brokoliden 2,8 kat daha az sülforafana sahipti.

–    Ekip:

“Sonuçlarımız, brokoli çiçeklerini küçük parçalara ayırdıktan sonra, pişirmeden önce yaklaşık 90 dakika bekletilmesi gerektiğini gösteriyor. Bunu test etmedik ancak, 30 dakikanın da faydalı olabileceğini düşündük..”

Ancak tüm bu çabayı göstermeye istekli olduğumuzdan emin değiliz. Ekip, gerekli doğrama miktarını azaltmanın yollarını aradıklarını söylüyor, bu yüzden bu alanı izleyin veya sadece biraz çiğ brokoli yiyin.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights