70'li yaşlardaki bazı değişiklikler evrenseldir

70'li yaşlardaki bazı değişiklikler evrenseldir

Yaşlanma şekliniz size özeldir. Diğer şeylerin yanı sıra yaşam tarzı da bu süreçte rol oynayabilir. Ancak 70'li yaşlardaki bazı değişiklikler evrenseldir çünkü bunlar vücudunuzun çalışma şeklinin sonucudur. Uzmanlar bazen buna “saf yaşlanma” adını veriyor. 

♦70’li yaşlardaki bazı değişiklikler evrenseldir

Bu normal mi?​

Yaşlanma şekliniz size özeldir. Diğer şeylerin yanı sıra yaşam tarzı da bu süreçte rol oynayabilir. Ancak 70’li yaşlardaki bazı değişiklikler evrenseldir çünkü bunlar vücudunuzun çalışma şeklinin sonucudur. 

Uzmanlar bazen buna “saf yaşlanma” adını veriyor. 

Bu değişimler yeterince uzun yaşayan herkeste olur. Onlardan kaçamazsınız ama ne bekleyeceğinizi biliyorsanız hazırlıklı olabilirsiniz.

♦Aklın

Yaşlandıkça beyninizin bazı kısımları küçülür ve farklı alanlar arasındaki sinyalleşme yavaşlayabilir. Bu, isimleri hatırlamakta veya belirli bir kelimeyi bulmakta zorluk çekebileceğiniz anlamına gelir.

Çoklu görev yapmak ve dikkatinizi vermek sizin için daha zor olabilir. Bu sizi Alzheimer hastalığı konusunda endişelendiriyorsa endişelenmeyin; bunlar normal değişikliklerdir. Alzheimer ve diğer demans türleri hafıza ve günlük görevlerde çok daha ciddi sorunlara neden olur.

♦Kalbin

Yaşlandıkça, egzersiz sırasında veya stresli olduğunuzda kalbiniz eskisi kadar hızlı atamaz. Duvarları kalınlaştıkça ve valfleri sertleştikçe kan o kadar verimli bir şekilde akmayabilir..

Kalbin elektrik sistemi arızalanmaya başlayabilir ve bu da düzensiz kalp atışına neden olabilir. En sık görülen sorun arter plaklarının birikmesidir. Ancak egzersiz, kalp-sağlıklı beslenme ve sigara içmeme gibi sağlıklı alışkanlıklarla sorun riskinizi azaltabilirsiniz.

♦Cildin

Yaşlılık lekeleri ve kırışıklıklar sürpriz değildir ancak daha fazla morardığınızı ve daha az terlediğinizi de görebilirsiniz.

Cildiniz daha kuru ve daha kağıt gibi olabilir. Kaşıntılı olabilir ve daha kolay tahriş olabilir. Daha yumuşak bir sabuna geçmek ve düzenli olarak nemlendirici ve güneş koruyucu kullanmak yardımcı olabilir. Ayrıca bir nemlendirici de deneyebilirsiniz.

♦Beslenme

Yaşlandıkça metabolizmanız yavaşlar. Kilo alımını önlemek için kalorileri azaltmanız gerekebilir.

Öte yandan bazı insanlar eskisi kadar acıkmadıklarını veya susamadıklarını fark ediyorlar. Daha az yediğinizde, meyve ve sebzeler, tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri ve yağsız protein gibi daha fazla besin maddesini daha az kaloriye sığdıran yiyecekleri seçin. Vücudunuzdaki değişiklikler sizi D ve B12 vitaminlerinden mahrum bırakabilir, dolayısıyla takviyeye de ihtiyacınız olabilir.

♦Kemikleriniz, Eklemleriniz ve Kaslarınız

65 yaş üstü yaklaşık 4 kadından 1’inde – ve bazı erkeklerde – kemik inceltici bir hastalık olan osteoporoz var.

Kaslarınız zayıflar ve kasları iskeletinize bağlayan tendonlar sertleşir. Bu gücünüzü ve esnekliğinizi azaltacaktır. 70’lerinizde sırtınızdaki diskler düzleştikçe boyunuzun bir veya iki inç kadarını kaybedebilirsiniz. Egzersiz, özellikle de ağırlık taşıyan egzersiz, bu değişiklikleri önlemeye yardımcı olabilir ve hatta bunları tersine çevirebilir.

♦Senin uykun

Yaşlandıkça, her gece derin uykuda daha az, hafif evrelerde ise daha fazla zaman geçirirsiniz. Daha fazla uyanabilir ve tekrar uykuya dalmakta zorluk çekebilirsiniz.

Uykusuzluk, özellikle kadınlar için 70’li yaşlarda bir sorun olabilir. Kendinizi uykuya dalarken ve daha erken uyanırken de bulabilirsiniz. Uyku düzeninizdeki değişikliklere rağmen hala gecede 7-8 saate ihtiyacınız var. İyi uyku alışkanlıklarını sürdürmek için elinizden geleni yapın ve herhangi bir sorunla ilgili olarak doktorunuzla konuşun.

♦Bağışıklık Sisteminiz

70’li yaşlarınızda vücudunuzun savunması bir adım kaybeder ve bu da sizi hastalıklara karşı daha savunmasız bırakır.

Aşılar sizde bir zamanlar olduğu kadar işe yaramıyor ancak enfeksiyona ve virüslere karşı duyarlı olduğunuz için grip, zatürre ve zona aşısı olmanız hâlâ önemlidir. Artı tarafta, alerjiler daha az şiddetlidir ve otoimmün bozukluklar bu yaşta nadirdir.

♦Sindirim Sisteminiz

Mide zarınız daha kırılgandır ve bu da ülsere yakalanma olasılığınızı artırır. Bu, özellikle çok fazla aspirin veya steroid olmayan antiinflamatuar ilaç (NSAID) kullanıyorsanız doğrudur.

Belki de bu yaşta en sık görülen sorun kabızlıktır. Bunun bir nedeni, sindirim sisteminizin yiyecekleri eskisi kadar iyi hareket ettirememesidir. İlaçlar ve egzersiz eksikliği de rol oynayabilir.

♦İdrar Yolunuz

Mesaneniz eskisi kadar tutamaz ve onu destekleyen kaslarınız bir miktar güç kaybetmiştir.

Ayrıca gerçekten gitmeniz gerekmediğinde de sıkışabilirler, bu da mesanenin aşırı aktif olmasına yol açar. Bütün bunlar sizi daha sık tuvalete gönderebilir. 70’li yaşlarındaki birçok kadın idrar kaçırma sorunu yaşamaktadır. Bu yaşta pek çok erkeği etkileyen prostat sorunu da sıkıntıya neden olabilir.

♦Cinselliğiniz

Araştırmalar, bugün 70’li yaşlarındaki insanların önceki dönemlere göre daha fazla cinsel açıdan aktif olduğunu gösteriyor. Ancak daha fazla zorluk olabilir.

Siz ve partneriniz vajinal kuruluk veya erektil disfonksiyonun yanı sıra başka sağlık sorunlarınız da olabilir. Beden imajı ve stres de rol oynayabilir. Ama seksten vazgeçmenize gerek yok. Neyin eğlenceli olduğu konusunda partnerinizle konuşun ve seksi etkileyen tıbbi sorunlar konusunda doktorunuzdan yardım isteyin.

♦Senin görüşün

Göz kaslarınız biraz daha zayıf olduğundan, öğrencileriniz ışıktaki değişikliklere daha yavaş tepki verir.

İç mekan ile parlak güneş ışığı arasında geçiş yaptığınızda alışmak için daha fazla zamana ihtiyacınız olacak. Bazı ince ayrıntıların seçilmesi zordur çünkü gördüklerinizle ilgili olarak beyninize mesaj gönderecek daha az hücre vardır. Lens kalınlaşıp daha sarı hale gelir, bu da loş ışıkta görmeyi zorlaştırır ve renklerin daha az canlı olmasına neden olur.

♦Kulakların

65-74 yaş arası kişilerin yaklaşık üçte birinde işitme kaybı vardır ve 75 yaş üstü kişilerin yaklaşık yarısında işitme kaybı vardır..

Yüksek perdeli sesleri ayırt etmek özellikle zordur ve bu da başkalarının ne söylediğini anlamayı zorlaştırır. Ünlüleri anlayabilirsin ama ünsüzleri çözemezsin. Arka plan gürültüsü de konuşmalarınızı daha fazla etkileyebilir. Günlük sesleri duymakta zorlanıyorsanız, yardımcı olabilecek şeyler hakkında doktorunuzla konuşun.

♦Atabileceğiniz Adımlar

Zamanı geri çeviremezsiniz ama 70’lerinizde sağlıklı kalmanın birçok yolu var. Diyet ve egzersiz önemlidir.

Sağlığınızı izleyin, özellikle de kanser ve kalp hastalığı gibi sorunlara karşı dikkatli olun. Sosyal olarak aktif kalın ve zihinsel olarak kendinize meydan okuyun; bunlar zihinsel gerilemeyle mücadele etmenize yardımcı olacaktır. Yaşla birlikte gelişmeye devam edebilmeniz için görme, işitme, sindirim ve diğer konulardaki değişiklikler hakkında doktorunuzla konuşun.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights