KOLON KANSERİ

KOLON KANSERİ

ERKEN BAŞLANGIÇLI KOLOREKTAL KANSER

♦KOLON KANSERİ

Semptomların ve bulguların erken tespiti, daha hızlı kolorektal kanser teşhislerine yol açarak hayatta kalma şansını artırabilir.

Erken başlangıçlı kolorektal kanser, 50 yaşın altındaki bireylerde kolorektal kanser gelişimini ifade eder. Bu kanser türü, diğer kolorektal kanser türlerinden daha az yaygındır, ancak genç popülasyonlarda giderek yaygınlaşmaktadır.

♦ERKEN BAŞLANGIÇLI KOLOREKTAL KANSER

Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar,  erken başlangıçlı kolorektal kanser geliştirme olasılığının yüksek olduğunu gösteren dört kritik belirti ve semptom belirlediler..

 Bu uyarı işaretleri, genç erişkinlerde bu tür kanserin daha çabuk tespit edilmesinde ve teşhis edilmesinde çok önemli bir rol oynayabilir. Genç erişkinlerde kolorektal kanser insidansı son zamanlarda neredeyse iki katına çıkmıştır..

 

Araştırmacılar, kanserin 50 yaşından önce gelişmesi olarak tanımlanan erken başlangıçlı kolorektal kanserli 5.000’den fazla hastadan alınan anonimleştirilmiş sağlık sigortası verilerini analiz ederek, teşhisten üç ay ila iki yıl önce karın ağrısı, rektal kanama, ishal ve demir eksikliği anemisi her biri 50 yaşın altındaki bireyler için daha yüksek bir risk anlamına gelir.. 

Bir semptomun varlığının riski neredeyse ikiye katladığını keşfettiler; iki semptom riski 3,5 kattan fazla artırdı; ve üç veya daha fazla semptomun olması riski 6,5 kattan fazla artırdı..

 

Çalışma yakın zamanda Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nde yayınlandı .

“Kolorektal kanser sadece yaşlı insanları etkileyen bir hastalık değildir; Kıdemli araştırmacı Yin Cao, genç yetişkinlerin bu potansiyel olarak çok önemli belirti ve semptomların farkında olmalarını ve bunlara göre hareket etmelerini istiyoruz – özellikle de 50 yaşın altındaki kişilerin düşük risk altında olduğu düşünüldüğünden ve rutin kolorektal kanser taramasından geçmediklerinden” dedi..

ScD, Halk Sağlığı Bilimleri Bölümü’nde cerrahi doçenti ve Barnes-Jewish Hastanesi ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki Siteman Kanser Merkezi’nin araştırma üyesi..

– Cao:

“Birinci basamak doktorları, gastroenterologlar ve acil tıp doktorları arasında farkındalığı yaymak da çok önemlidir

Bugüne kadar, erken başlangıçlı birçok kolorektal kanser acil servislerde tespit edildi ve bu kanserde genellikle önemli teşhis gecikmeleri yaşandı.”

Cao, özellikle iki semptomun – oksijen taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin olmadığı bir durum olan rektal kanama ve demir eksikliği anemisi – zamanında endoskopi ve takip ihtiyacına işaret ettiğini söyledi.

Bu çalışmada Cao, ilk yazar Cassandra DL Fritz, MD, Gastroenteroloji Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent ve yardımcı yazar Ebunoluwa Otegbeye, MD, genel cerrahi asistanı ile erken başlangıçlı kolorektal kanser vakalarını analiz ettiler ve 18 ila 64 yaşları arasındaki yaklaşık 113 milyon sigortalı yetişkinden alınan sağlık sigortası talep verilerine dayalı olarak boylamsal, tanımlanmamış bilgiler sağlayan bir büyük veri aracı olan IBM MarketScan Commercial Database’i kullanan eşleştirilmiş kontroller..

 

– Fritz:

“Bir kişinin tespit ettiğimiz bir veya daha fazla kırmızı bayrak belirtisi ve semptomla doktora ilk gittiği andan itibaren teşhis konması genellikle yaklaşık üç ay sürer..

Ancak bu analizde, bazı genç yetişkinlerin teşhislerinden iki yıl öncesine kadar semptomları olduğunu bulduk. Bu, bu genç hastaların birçoğunun teşhis anında, düzenli olarak taranan yaşlı insanlarda normalde gördüğümüzden daha ilerlemiş hastalığa sahip olmasının bir parçası olabilir.”

 

1990 doğumlu bireyler, 1950 doğumlu genç yetişkinlere kıyasla kolon kanseri riskini iki katına ve rektum kanseri riskini dört katına çıkardı. Bu eğilim, Ulusal Kanser Enstitüsü, Amerikan Kanser Derneği, Amerikan Gastroenteroloji Derneği ve diğer profesyonel toplulukları öncelik vermeye sevk etti. risk faktörlerinin belirlenmesi ve erken teşhisin iyileştirilmesine yönelik araştırmalar. 2021’de ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, kolorektal kanser taraması için önerilen yaşı 50’den 45’e düşürdü..

 

Aynı zamanda bir tıp profesörü olan Cao, erken başlangıçlı kolorektal kanserde risk faktörlerini ve moleküler varyasyonları belirlemeye odaklanan bir araştırma grubuna liderlik ediyor..

 Onun grubu, obezite, uzun süreli oturma, metabolik sendrom, diyabet, şekerle tatlandırılmış içecekler ve diğer risk faktörlerinin erken başlangıçlı kolorektal kanser insidansındaki artışa katkıda bulunabileceğini bildiren ilk kişiler arasındadır..

 

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, düzenli kolonoskopiler ve iyileştirilmiş tedavi nedeniyle yaşlı erişkinlerde kolorektal kanserden ölüm oranı birkaç on yıldır düşüyor olsa da, daha fazla genç insana ileri evrelerde hastalık teşhisi konuyor ve birçoğu hastalıktan ölüyor. .

 

Böyle bir değişiklik, semptomları mümkün olduğu kadar erken tanımanın aciliyetini gösterir.

Cao:

“Erken başlangıçlı kolorektal kanser vakalarının çoğu semptom sunumundan sonra teşhis edildiğinden ve teşhis edilmeye devam edileceğinden, bu kırmızı bayrak belirtilerini ve semptomlarını derhal tanımak ve mümkün olan en kısa sürede bir teşhis çalışması yapmak çok önemlidir..

Bunu yaparak, hastalığı daha erken teşhis edebiliyoruz, bu da daha agresif tedavi ihtiyacını azaltabilir ve hastaların yaşam kalitesini ve hayatta kalma oranlarını artırabilir.”

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights