Antep Fıstığının Sağlığa Faydaları

Antep Fıstığının Sağlığa Faydaları

Antep fıstığı, fıstık ağacının tohumlarıdır. Genellikle yeşildirler ve tadı biraz tatlıdır. Bunlara fındık denir, ancak botanik olarak antep fıstığı tohumdur. İnsanlar binlerce yıldır onları yiyorlar.

♦Antep Fıstığının Sağlığa Faydaları

Antep fıstığı, fıstık ağacının tohumlarıdır. Genellikle yeşildirler ve tadı biraz tatlıdır. Bunlara fındık denir, ancak botanik olarak antep fıstığı tohumdur. İnsanlar binlerce yıldır onları yiyorlar.

Çekirdekler sarıdan yeşilin tonlarına kadar farklı renklerde olabilir. Genellikle yaklaşık bir inç uzunluğunda ve yarım inç çapındadırlar. Bir tanesinin tadına bakmak istiyorsanız önce sert kabuğunu kırmanız gerekecek.

Antep fıstıklarını kabuklu, kabuksuz, kavrulmuş veya tuzlanmış olarak satın alabilirsiniz.

 

♦Antep fıstığı sizin için iyi mi?

 Antep fıstığı diyetinize besleyici bir katkıdır. %20 proteinden oluşurlar ; bu, çoğu kuruyemişten çok daha yüksek bir kalori-protein oranına sahiptir.  

  -Bu protein kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilir ve kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir.

Antep fıstığı cevizden sonra ikinci sırada yer alan yüksek miktarda antioksidan içerir.

Antioksidanlar, vücudunuzdaki hücrelere, proteinlere ve DNA’ya zarar verebilen, erken yaşlanmanın yanı sıra kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara neden olabilen bileşikler olan serbest radikallere karşı savaşmaya yardımcı olur.

  -Antep fıstığı iyi bir doymamış yağ asitleri ve potasyum kaynağıdır. Her ikisinin de antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri vardır  .

Diğer yemişler gibi antep fıstığı da genel olarak uzun vadeli sağlıkla bağlantılı olan Akdeniz diyetinin temelini oluşturur.

Araştırmalar, bu lezzetli kuruyemişlerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli olası sağlık faydalarını buldu

 

  • Sağlıklı bağırsak bakterilerinin teşviki:   Antep fıstığı, prebiyotik veya bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler tarafından sindirilerek büyümelerine yardımcı olan besin görevi görebilen lif açısından zengindir . Bağırsak bakterileriniz daha sonra lifi fermente edebilir ve onu kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürebilir; bu da kanser, kalp hastalığı ve sindirim bozuklukları riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.

 

  • Daha düşük kan basıncı ve kolesterol seviyeleri:  Antep fıstığının kolesterol düşürücü etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu kuruyemişlerde lif ve yüksek miktarda çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar bulunur; bunların tümü sağlıklı kolesterol düzeyleriyle ve kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır . Araştırmalar, antep fıstığı yemenin, özellikle diğer yemişlerle karşılaştırıldığında, kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor..

 

  • Sağlıklı kan şekeri seviyeleri: Antep fıstığının glisemik indeksi düşüktür, bu da onları yemenin kan şekerinde büyük artışlara neden olmadığı anlamına gelir. Ayrıca sağlıklı kan şekeri seviyelerini destekleyen antioksidanlar, karotenoidler ve fenolik bileşikler de içerirler. 

 

  • Geliştirilmiş kan damarı sağlığı: Amino asitler gerekli kabul edilir, bu nedenle vücudunuz bunları üretemiyorsa, bunları diyetiniz yoluyla almanız gerekir. Bazı araştırmalar, antep fıstığındaki amino asitlerin kanınızdaki yağ ve şeker miktarını ( glisemik indeks ) azalttığını ve kan damarlarınızı güçlendirip onları daha esnek hale getirebileceğini öne sürüyor..

 

  • Daha iyi göz sağlığı: Antep fıstığı, fındıklar arasında en yüksek düzeyde zeaksantin ve luteine ​​sahiptir; her ikisi de gözlerinizi, yaşlandıkça görme kaybına neden olabilen bir göz hastalığı olan maküler dejenerasyonun yanı sıra mavi ışığın neden olduğu hasarlardan korur..

 

  • Kilo kaybı:  Kısa bir ipucu: Kabuklu fıstıkları atın ve atıştırmalık olarak kabuklu fıstıkları seçin. Kabuklu antep fıstığı yavaş ve dikkatli yemeyi teşvik eder çünkü kabukların çıkarılması zaman alır. Kabuklar aynı zamanda önünüzde de birikerek şu ana kadar ne kadar yediğinizi gösterir. Araştırmalar, kabuklu fıstık yiyen kişilerin, kabuklu fıstık yiyenlere kıyasla bir oturuşta %41 daha az kalori tükettiğini göstermiştir..

 

  • Antep fıstığı yemek de kilo vermenize yardımcı olabilir. Lif ve protein açısından zengindirler, bu da kendinizi tok hissetmenize neden olur ve daha az yemenize yardımcı olabilir.

♦Antep Fıstığının Yan Etkileri

Antep fıstığının bazı insanlar için olumsuz yan etkileri olabilir

Daha yüksek sodyum alımı:

Çiğ antep fıstığında fazla sodyum yoktur. (1 bardakta yaklaşık 1 miligram bulunur.) Ancak bu, genellikle tuzlanan kavrulmuş antep fıstığı için her zaman doğru değildir. Bir bardak tuzla kavrulmuş kuru antep fıstığında 526 miligram sodyum bulunur. Çok fazla sodyum sizi yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç  gibi durumlara karşı daha yüksek risk altına sokabilir  .

FODMAP riskleri

FODMAP, fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliolleri ifade eder. Daha basit bir ifadeyle FODMAP’ler belirli türdeki karbonhidratlardır. İrritabl bağırsak sendromu veya IBS’si olan kişiler, semptomları üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmak için diyetlerindeki FODMAP’leri sınırlayabilir. Antep fıstığı, fruktan içerdiğinden yüksek FODMAP gıdası olarak kabul edilir. Fruktan intoleransınız varsa (bu tür  karbonhidratlara karşı kötü bir tepki), antep fıstığı karnınızı rahatsız edebilir. Eğer öyleyse, şunlara sahip olabilirsiniz:

  • Şişkinlik
  • Mide bulantısı
  • Karnınızdaki ağrı

Alerji riskleri

Antep fıstığı ağaç yemişidir. 

Ağaç yemişlerine alerjisi olan bazı kişilerin antep fıstığına karşı ciddi reaksiyonları olabilir ve onlardan uzak durmaları gerekir.

Antep fıstığına karşı alerjik reaksiyonun belirtileri şunları içerebilir:

  1. Kaşıntılı ağız, gözler, cilt veya boğaz
  2. Yutma güçlüğü
  3. Bulantı ve karın ağrısı
  4. İshal
  5. Tıkanıklık veya burun akıntısı
  6. Nefes almada zorluk veya nefes darlığı
  7. Anafilaksi, nefes almayı zorlaştırabilecek ciddi bir reaksiyon
Anafilaktik şok ölümcül olabilir…
 
Ağaç fıstığına alerjiniz varsa, her zaman epinefrin (veya adrenalin) içeren bir otomatik enjektörü yanınızda bulundurun. 
Anafilaktik şokun tek tedavisi epinefrindir.Antep fıstığı gibi ağaç yemişlerine karşı alerjiniz varsa , önceden hazırlanmış yiyeceklerin üzerinde eser miktarda ağaç yemişi bulunmadığından emin olmak için ambalajlarını okuduğunuzdan emin olun. 
Doktorunuz fıstıklardan da uzak durmanızı tavsiye edebilir. Yer fıstığı ve antep fıstığı işlendiği tesislerde birbirlerine çapraz bulaşabilmektedir.

Yaklaşık 49 taneden oluşan antep fıstığı porsiyonu yaklaşık 159 kaloriye sahiptir ..

  1. 5.72 gram protein
  2. 7,7 gram karbonhidrat
  3. 12.85 gram yağ
  4. 3 gram lif

Antep fıstığı kolesterol içermez ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır:

  1. Manganez
  2. fosfor
  3. Bakır
  4. B6 Vitamini
  5. Tiamin

Ayrıca oldukça fazla miktarda potasyum içerirler..

Aslında, 2 onsluk bir porsiyon büyük bir muzdan daha fazla potasyum ve bir fincan pişmiş brokoli kadar lif içerir  .

Antep fıstığı sert bir kabuğa sahip olduğundan yemesi zor olabilir. Kabukta çatlak varsa başka bir fıstığın kabuğunu kullanarak açabilirsiniz. Çatlak yoksa fındıkları bir kesme tahtasının üzerine koyup üzerini havluyla örtebilir ve kabukları açılacak kadar sert bir şekilde vurabilirsiniz.

Antep fıstığı buzdolabında bir yıla kadar, dondurucuda ise 3 yıla kadar taze (kabuklu veya kabuklu) kalacaktır.

Kullanım alanları:

  1. Salatalar
  2. Dondurma veya gelato
  3. Baklava (tatlı bir hamur işi)
  4. Pesto
  5. Fıstık ezmesi
  6. Biscotti
  7. Tahıl karışımından oluşan tatlı
  8. Lokum
  9. yoğurt
  10. Sohan (Farsça fıstık gevrek)
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights