NEDEN HALA DÜNYA DIŞI BİR UYGARLIKLA KARŞILAŞMADIK

NEDEN HALA DÜNYA DIŞI BİR UYGARLIKLA KARŞILAŞMADIK

Astrofizikçi Frank Drake tarafından 1961'de formüle edilen Drake denklemi, neden hâlâ dünya dışı bir uygarlıkla karşılaşmadığımız sorusunu araştırıyor.

♦UZAYLI MEDENIYETLER KENDI DÜNYALARINDA HAPSOLMUŞ OLABILIR

Gezegene Bağlı

Astrofizikçi Frank Drake tarafından 1961’de formüle edilen Drake denklemi, neden hâlâ dünya dışı bir uygarlıkla karşılaşmadığımız sorusunu araştırıyor.

-Denklem, yörüngelerinde dönen gezegenlere sahip yıldızların sayısı, yıldız oluşum hızı ve gerçekten yaşamı geliştirip sürdürebilen gezegenlerin oranı da dahil olmak üzere bir dizi farklı faktörü dikkate alıyor.

İspanya’daki Universidad del Atlántico Medio’da profesör olan Elio Quiroga Rodríguez, Drake’in denkleminin yeterince ileri gitmediğini savunuyor.

Süper Dünyalardaki uygarlıkların yanı sıra, su veya diğer sıvılarda yaşayan uzaylıların, ayrılmak isteseler bile “fiziksel sınırlamalar” nedeniyle gezegenlerinde sıkışıp kalma ihtimalinin olduğunu öne sürüyor – bu da büyüleyici yeni bir durum. Dünya dışı akıllı yaşam arayışımızın merkezindeki temel sorulardan biri.

♦Akvaryum İkilemi

Quiroga makalesinde Drake denkleminin iki ek olasılığı dikkate alması gerektiğini savundu.

–   Elio Quiroga Rodríguez

”Bunlardan ilki, Dünya’dan çok daha büyük gezegenlerdeki uygarlıkların, gezegenlerinin güçlü yerçekimini aşmak için çok daha yüksek kaçış hızlarına ihtiyaç duyması olabilir.

Eğer bu oran çok yüksek olsaydı, dünya dışı varlıklar. akla gelebilecek miktarda yakıt kullanarak gezegeni terk edemezdi ve yaşayabilir bir roket yapısı, en azından bildiğimiz malzemelerle, süreçteki baskılara dayanamazdı..

İkincisi, araştırmacı, uzun mesafeli iletişim teknolojilerini geliştirme dürtüsünün çok daha düşük olduğu ‘balık kavanozu dünyaları’nı ele alıyor; çünkü mesajlar zaten akışkan bir ortamda karmaşık teknolojiyle güçlendirilmeye gerek kalmadan çok geniş mesafelerde seyahat edebiliyor..

Böyle bir su altı türü için ‘bireyler arasındaki iletişimin iletişim cihazlarına ihtiyaç duymadan mümkün olabileceğini’ söylemeliyim.. Böyle bir medeniyet ‘iletişimsel’ olmayacak ve Drake denkleminde düşünülmeyecektir.”

Kısacası bu, bugün karşı karşıya olduğumuz zaten önemli bir açmazın uzantısıdır. Devasa okyanuslarda yaşayan, ne yazık ki habersiz uzaylılar ya da gezegenlerinin muazzam yerçekimi kuyusunu aşmaya çalışan hayal kırıklığına uğramış uygarlıklar gerçekten olabilir mi?

Kesinlikle üzerinde düşünmeye değer bir zeka oyunu.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights