ELBETTE HİÇBİR TV TÜRÜ ÇOCUKLAR İÇİN MÜKEMMEL DEĞİLDİR. ANCAK...

ELBETTE HİÇBİR TV TÜRÜ ÇOCUKLAR İÇİN MÜKEMMEL DEĞİLDİR. ANCAK...

Araştırmacılar yaklaşık 16.000 çocuğun ebeveynlerine çocuklarının toplam ekran başında geçirdikleri süreyi ve bu sürenin nelerden oluştuğunu sordular....Daha ziyade, TV izlemenizi çocukları yatırdıktan sonraya saklamanız, çocukların ekran başında geçirdiği süreyi sınırlamanız ve onlar için bir şeyler giyecekseniz eğitici bir şeyler tercih etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

♦Çocuklara Yetişkinlere Yönelik TV Programlarını Göstermemek İçin Çok Önemli Bir Neden

Elbette hiçbir TV türü çocuklar için mükemmel değildir. Ancak bazı şov türleri kesinlikle diğerlerinden daha iyidir.Ve yeni bir araştırmaya göre bu, özellikle akıl sağlığı sorunlarıyla olan ilişkiler söz konusu olduğunda doğrudur.

-Araştırmacılar yaklaşık 16.000 çocuğun ebeveynlerine çocuklarının toplam ekran başında geçirdikleri süreyi ve bu sürenin nelerden oluştuğunu sordular… (Belirli TV programlarını analiz etmediler, bunun yerine TV türlerine baktılar).

-Araştırmacılar ebeveynlere çocukların ne zaman anaokuluna gittiğini sormaya başladı ve çocuklar 6 yaşına gelene kadar onları iki kez daha kontrol etti..

-Ayrıca çocukların zihinsel sağlık sorunları olup olmadığını belirlemek için ebeveynlerle anket yaptılar.

Araştırmacılar, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, daha fazla toplam ekran süresinin , daha yüksek zihinsel sağlık sorunları riskiyle ilişkili olduğunu buldu.

-Daha da ilginci, belirli bir toplam ekran süresi altında, Susam Sokağı gibi eğitici programları orantılı olarak daha fazla izleyen çocukların daha az zihinsel sağlık sorunu yaşadığını da buldular ..

-Doğa belgeselinden R dereceli korku filmine kadar her şeyi içerebilen, çocuklara yönelik olmayan programları orantılı olarak daha fazla izleyenlerde risk daha yüksekti.

Elbette hiçbir TV türü çocuklar için mükemmel değildir. Ancak
Elbette hiçbir TV türü çocuklar için mükemmel değildir. Ancak

Eğitici programların çocukların ruh sağlığını korumadığını belirtmek önemlidir .

Hala toplam ekran süresine katkıda bulunuyorlardı , bu da zihinsel sağlık sorunları riskini artırıyordu. Ancak diğer ekran başında kalma biçimleriyle karşılaştırıldığında, kötülüklerin en küçüğüydü.

-Araştırmacılar ayrıca sosyal medyayı, Thomas ve Arkadaşları gibi çocuklara yönelik eğlence programlarını ve bilgisayar veya video oyunları oynamayı da incelediler ve bunların, ekran karşısında geçirilen diğer zamanlara kıyasla daha yüksek veya daha düşük zihinsel sağlık sorunları geliştirme riskiyle ilişkili olmadığını buldular..

Eğitici çocuk programlarının zihinsel sağlık sorunları riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olmasının nedeni, çocukların gelişmekte olan beyinlerini aşırı uyarmayan yavaş tempoları olabilir.

-Önceki çalışmalar, daha hızlı programların yürütme işlevini bozduğunu buldu. Ek olarak, bu programların doğrudan izleyicilere konuşan veya şarkı söyleyen karakterler gibi toplum yanlısı unsurları, çocukların yeteneklerinin gelişmesine destek olabilir, sosyal becerilerine ve refahlarına yardımcı olabilir.

Çalışmada, çocuklara yönelik olmayan programların hem depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarını içselleştirme hem de dürtüsel davranış gibi zihinsel sağlık sorunlarını dışsallaştırma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

-Bunun nedeni çok fazla uyaran sağlamaları olabilir. Bu tür programlar şiddet gibi antisosyal davranış riskini artırabilecek uygunsuz unsurlar da içerebilir. Ve bu programları çocuklarıyla birlikte izleyen ebeveynler, çocuklarıyla birlikte bir çocuk programı izledikleri zamana göre muhtemelen daha fazla kendilerini kaptırıyor ve çocuklarıyla daha az ilgileniyorlar.

Araştırmalar, kendi zevkiniz için TV veya film izlerken çocukların katılmasına izin verilmediğine dair güçlü kanıtlar sağlıyor.

Daha ziyade, TV izlemenizi çocukları yatırdıktan sonraya saklamanız, çocukların ekran başında geçirdiği süreyi sınırlamanız ve onlar için bir şeyler giyecekseniz eğitici bir şeyler tercih etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

♦Çok Fazla TV Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklarda Şok Edici Etki Olabilir

Yeni bir çalışma, atipik duyusal işleme ile ekran süresi arasındaki bağlantıyı inceliyor.

-Yeni bir çalışma, yürümeye başlayan çocukken TV veya DVD izlemek için harcanan zamanın daha sonraki duyusal işlem sorunlarıyla bağlantılı olduğunu veya gördüklerini, duyduklarını, tattıklarını, kokladıklarını ve dokunduklarını verimli ve uygun şekilde işlemede sorunlarla bağlantılı olduğunu bularak bu önerilere destek sağlıyor.

Araştırmacılar, 1.471 çocuğun 12, 18 ve 24. aylarda TV veya DVD’ye maruz kalmasını, bakıcıları tarafından doldurulan bir anketle ölçülen 33 aylık duyusal süreçleriyle karşılaştırdı.

-Bu ankete dayanarak araştırmacılar her çocuğun duyusal profilini dört alanda tipik, yüksek veya düşük olarak derecelendirdiler: düşük kayıt, heyecan arayışı, duyusal hassasiyet ve duyulardan kaçınma.

Bulgulara göre, 12 ayda TV veya DVD izleyerek geçirilen herhangi bir süre, 33 ayda düşük kayıt için yüksek kategoride olma olasılığının %105 artmasıyla bağlantılı.

(Düşük kayıt, isimleri çağrıldığında daha yavaş yanıt vermek gibi, duyusal uyaranlara daha az duyarlı olmak veya daha yavaş yanıt vermek anlamına gelir.)

Ayrıca, 18 aylıkken günde fazladan TV veya DVD izlemenin her saatinin, 33 aylıkken düşük kayıt ve sansasyondan kaçınma gibi yüksek kategorilerde yer alma olasılığının %23 daha fazla olduğu bulundu.

-Duyusal kaçınmanın örnekleri arasında yüksek seslerden uzaklaşmaya çalışmak ve cızırtılı etiketli kıyafetler giymeye veya belirli yiyecek dokularını yemeye direnmek yer alır.

24 ayda TV veya DVD izlemenin her ek saati, 33 ayda heyecan arayışı, duyusal hassasiyet ve duyulardan kaçınma gibi yüksek kategorilerde olma olasılığının %20 daha yüksek olmasıyla bağlantılıdır.

-Duyusal hassasiyet, çocuğun ışıklardan, dokulardan veya seslerden aşırı derecede rahatsız olduğu anlamına gelebilir. Heyecan arama davranışları yüksek olan bir çocuk, örneğin nesnelere bakarken tekrar tekrar onları döndürebilir veya fiziksel temas ya da yüksek sesler arayabilir.

–     Drexel Tıp Fakültesi’nde psikiyatri doçenti olan baş yazar Karen Heffler:

”Çalışmanın bulgularının, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve otizm için önemli çıkarımlara sahip olabileceğini, çünkü atipik duyusal işlemenin bu popülasyonlarda çok daha yaygın olduğunu söylemeliyim..

Gelecekteki çalışmalar, yaşamın erken dönemlerinde ekran başında kalma süresinin , otizm spektrum bozukluklarında görülen duyusal uyarılara artan beyin tepkileri gibi duyusal beyin hiperbağlantısını körükleyip tetikleyemeyeceğini belirleyebilir .”

Önceki araştırmalar, yürümeye başlayan çocukluk döneminde ekran başında geçirilen zamanın dil gecikmesi , otizm , davranış sorunları , uyku mücadeleleri , dikkat sorunları ve problem çözme gecikmeleri gibi durumlarla bağlantılı olduğunu bulmuştur .

-Otistik çocuklarda atipik duyusal işlemleme; sinirlilik, hiperaktivite, yeme ve uyku sorunları ve sosyal sorunlarla bağlantılıdır.

-DEHB’li çocuklarda bu, yürütücü işlev bozukluğu, kaygı ve düşük yaşam kalitesiyle bağlantılıdır.

–    Karen Heffler:

“Ekran başında geçirilen zamanın giderek artan gelişimsel ve davranışsal sorunlar listesi arasındaki bağlantı göz önüne alındığında, bu semptomları gösteren küçük çocukların, mesleki terapistler tarafından sunulan duyusal işlem uygulamalarının yanı sıra ekran başında kalma sürelerinin kısaltılması döneminden geçmesi yararlı olabilir”

Uzmanlar, küçük çocuklarda ekran başında geçirilen zaman ile atipik duyusal işlemler arasındaki ilişkiyi neyin açıklayabileceğinden emin değiller. Ancak, ekranlara bakarak geçirilen daha fazla zamanın başkalarıyla oynamaya ve etkileşime daha az zaman ayırmak anlamına geldiğini ve bunun da duyusal işlemeyle ilgili gelişimi etkileyebileceğini biliyorlar. .

Ek olarak, TV izlemenin duyusal girdisi, küçük çocuklarda duyusal sürecin gelişimini değiştirebilir.

 

Pek çok ebeveynin yeni yürümeye başlayan çocuklar için AAP ekran önerilerini takip etmediği göz önüne alındığında, çalışma hala önemlidir. Verilere göre 2 yaş ve altındaki çocuklar günde ortalama üç saatin biraz üzerinde ekran başında kalıyor.

Ve günün sonunda, çıkarım basit ve yalnızca yeni çalışmayla değil, birçok önceki araştırmayla da destekleniyor: Ebeveynler, küçük çocukların ekran başında geçirdiği zamanı sınırlamalı ve ideal olarak onlara hiç zaman vermemelidir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights