Gough Mağarası

Gough Mağarası

Hastalığın yayılma riskini azaltmak istiyorsak, ölüleri yok etmenin yollarını bulmak çok önemlidir, ancak akıllı ve karmaşık ayrışma ekosistemi, cesetlerin geri dönüştürülebilmesinin başka bir yoludur.

♦ Yamyamlık 15.000 Yıl Önce Avrupa’da Yaygın Bir Cenaze Uygulamasıydı

Gough Mağarası, bir cenaze töreni olarak yamyamlığın bilinen en eski kanıtını ortaya çıkardı

Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin (NHM) arkeolojik ve genetik kanıtların titiz bir analizini içeren yeni araştırmasına göre, annibalizm yaklaşık 15.000 yıl önce Avrupa’nın bazı bölgelerinde standart bir cenaze töreni uygulamasıydı ..

-Çalışma, sürekli olarak çiğneme izlerinin yanı sıra alet oluşturmak için kemiğin manipülasyonunu gösteren kalıntıları ortaya çıkardı..

-Magdalen insan grupları, yaklaşık 15.000 yıl önce, Geç Üst Paleolitik dönemde kuzeybatı Avrupa’yı işgal ediyordu..

Rutin yamyamlık davranışına ilişkin bu yeni kanıt , kayıtlardaki en eski kanıtları temsil ediyor ve zaman içinde cenaze törenlerinin ortaya çıkışına dair yeni bilgiler sağlıyor.

–   Dr Silvia:

“Yamyamlığın Kuzeybatı Avrupa’da kısa bir süre boyunca birçok kez uygulandığına dair arkeolojik kanıtları, bu tür davranışların Magdalenian grupları arasında cenaze töreni davranışının bir parçası olduğunun ve sadece zorunluluktan dolayı yapılmadığının bir göstergesi olarak yorumluyoruz”

Bello, paleoantropolog ve NHM’nin baş araştırmacısı ve çalışmanın ortak ilk yazarı..

Keşif, insan kafatası kaplarının keşfiyle bilinen ünlü bir Paleolitik bölge olan Cheddar Gorge’da bulunan Gough Mağarası çevresinde yoğunlaşıyor..

-Mağaradan çıkarılan 100’den fazla insan kemiğinde kesme, kırma ve çiğneme izleri görülebiliyor ve araştırmacılar artık bu gruptaki yamyamlığın Kuzeybatı Avrupa’daki Magdalenian grupları arasında yaygın bir cenaze töreni olduğunu destekleyecek yeterli kanıta sahip olduklarına inanıyor..

 

yamyamlık cenaze uygulaması
Birleşik Krallık’taki Gough Mağarası ve Bruniquel, Fransa’daki Courbet Mağarası’ndan iki Magdalen kafatası kabı ele geçirildi. (Doğa Tarihi Müzesi Mütevelli Heyeti)

İlginçtir ki, yamyamlık cenaze törenleriyle uğraşan bu gruplar aynı zamanda Magdalenian’ın üyeleri olarak genetik ataları da paylaşıyorlardı..

-Daha sonra, standart bir cenaze töreni uygulaması olarak cenaze töreni gerçekleştiren Epigravettian gruplarından bireyler tarafından yerlerinden edildiler; araştırmacılar, nüfus değişimi nedeniyle yamyamlık yaklaşımının sonunda ortadan kalkmasının nedeninin bu olduğunu öne sürüyorlar..

 

–  NHM’de doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın ortak ilk yazarı William Marsh:

“Gough Mağarası’nı daha iyi bağlamsallaştırmak için Magdalen kültürüne atfedilen tüm arkeolojik alanları inceledik..

Paleolitik Çağ’ın son döneminde, aslında hem genetik atalarda hem de cenaze töreni davranışlarında bir değişim görüyorsunuz; bu, Epigravettian grupları kuzeye göç ederken nüfus değişiminin göstergesi..

Burada tanımlanan cenaze töreni davranışındaki değişikliğin, esasen bir popülasyonun gelip başka bir popülasyonun yerini aldığı ve bunun davranışta bir değişikliğe yol açtığı demik yayılımın bir örneği olduğuna inanıyoruz.”

 

Tarih boyunca insanlar ölülerini yok etmek için her türlü yaklaşımı benimsemişlerdir ve bugün bile doğrudan gömmekten çok daha fazlası sunulmaktadır..

-Tibet’te gökyüzüne gömülen cesetler yırtıcı kuşların midelerinde göğe götürülüyor ve..

-ABD’de giderek daha fazla insan insan gübresi olmayı tercih ediyor ..

-Ayrıca aquamation da var : Desmond Tutu’nun ölü yakmaya yeşil alternatifi.

Hastalığın yayılma riskini azaltmak istiyorsak, ölüleri yok etmenin yollarını bulmak çok önemlidir, ancak akıllı ve karmaşık ayrışma ekosistemi, cesetlerin geri dönüştürülebilmesinin başka bir yoludur.

Kendrick Mağarası'ndaki insan çenesi yaklaşık 13.600 yıl öncesine tarihleniyor. Bu kişiden DNA analizi yapıldı.
Kendrick Mağarası’ndaki insan çenesi yaklaşık 13.600 yıl öncesine tarihleniyor. Bu kişiden DNA analizi yapıldı.

♦ İngiltere’nin En Eski İnsan DNA’sı, Paleolitik Yamyamların Bir Zamanlar Britanya’da Yerleşmiş Olabileceğini Öne Çıkarıyor

Birleşik Krallık’ta şimdiye kadar elde edilen en eski insan DNA’sının dizilimini yaptıktan sonra araştırmacılar, son Buzul Çağı’nın sonunda birbiriyle tamamen ilgisiz en az iki insan grubunun Britanya Adaları’na göç ettiğini doğruladılar..

-Farklı genetik atalarının yanı sıra, bu farklı popülasyonlar bölgeye kendi benzersiz kültürlerini de getirdi; bir grup muhtemelen ritüelistik yamyamlık yapıyor ..

Son Buzul Maksimum sırasında, şu anda Birleşik Krallık ve İrlanda olan yerlerin çoğu buzla kaplıydı ve insan yerleşimi için uygun değildi..

-Ancak yaklaşık 18.000 yıl önce, Kuzey Avrupa coğrafyası erimeye başlayınca her şey değişti ve antik avcı-toplayıcıların kıta anakarasından bir kara köprüsü aracılığıyla bölgeye erişmesine olanak tanındı..

 

-Bu ilk yerleşimciler hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen araştırmacılar, ayrı paleolitik arkeolojik alanlarda bulunan iki kişinin DNA’sını inceledi..

Bunlardan ilki, İngiltere’nin güneybatısındaki Somerset’teki Gough Mağarası’nda yaklaşık 15.000 yıl önce ölen bir kadındı.

İkincisi, Kuzey Galler’de birkaç yüz kilometre uzaklıkta bulunan Kendrick Mağarası’ndan yaklaşık 13.500 yıl önce ölen bir erkekti..

İki avcı-toplayıcının coğrafi ve kronolojik yakınlığına rağmen, çalışmanın yazarları “Kendrick Mağarası’ndaki bireyin, Gough Mağarası bireyi ile ilişkili bir ataya sahip olduğuna dair hiçbir kanıt göstermediğini” buldu..

 

Genetik analiz, Gough Mağarası’ndaki kadının, yaklaşık 16.000 yıl önce Britanya Adaları’na göç eden ve İspanya ve Belçika gibi yerlerde yaşayan Magdalenyalılar olarak bilinen bir popülasyondan geldiğini ortaya çıkardı. .

-Ancak Kendrick Mağarası’ndaki yaşlı moruk, yaklaşık 14.000 yıl önce Yakın Doğu’dan bölgeye gelen sözde Batılı Avcı-Toplayıcılarla genetik olarak akrabaydı..

 

–   Araştırmanın yazarı Dr. Mateja Hajdinjak:

“Britanya’da iki ataların zaman açısından birbirine çok yakın, yalnızca bin yıl kadar uzakta bulunması, değişen ve dinamik bir nüfusa sahip olan Paleolitik Avrupa’nın ortaya çıkan tablosuna katkıda bulunuyor”..

Aslında iklim ısınmaya devam ettikçe donmuş tundra yerini kalın ormanlara bırakarak eski İngilizlerin yaşam tarzlarını değiştirdi.

Örneğin izotopik analiz, Gough Mağarası sakinlerinin çoğunlukla ren geyiği ve at gibi büyük memelileri avlarken, Kendrick Mağarası’nda yaşayanların deniz ürünleri açısından zengin bir diyetle beslendiğini ortaya çıkardı..

Ayrıca insan kafataslarından özenle hazırlanmış kapların varlığı, ilk grubun yamyam olabileceğini düşündürüyor. Buna karşılık, Kendrick Mağarası’nda süslü bir at çenesi ve ayı dişi boncukları gibi öğeler bulunduğu keşfedildi; bu da bu alanın muhtemelen bir mezarlık alanı olarak kullanıldığını gösteriyor..

 

İlginç bir şekilde Gough Mağarası , kalıntıları 20. yüzyılın başlarında keşfedilen ünlü Çedar Adamı’nın da eviydi . Yaklaşık 10.000 yıl öncesine tarihlenen, peynirden yapılmayan Çedar Adamı’nın hem Magdalenianlar hem de Batılı Avcı-Toplayıcılar ile akraba olduğu bulundu; bu da iki grubun aradan geçen yıllarda kendi aralarında çiftleşmiş olabileceğini gösteriyor..

 

Çalışma Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlandı . 

Londra Doğa Tarihi Müzesi Mütevelli Heyeti. Buzul Çağı sona ererken insanlar kafataslarını içki kaplarına dönüştürdü ve kemiklerde diş izleri bıraktı.
Londra Doğa Tarihi Müzesi Mütevelli Heyeti. Buzul Çağı sona ererken insanlar kafataslarını içki kaplarına dönüştürdü ve kemiklerde diş izleri bıraktı.

♦ Eski İnsanlarda Yamyamlığın Kanıtı

Son buzul çağının sonlarına doğru Güney İngiltere’de yaşayan eski insanlar, insan kafataslarını içki kapları haline getirdiler..

-Ancak bunun, kaybedilen sevdiklerimize saygı göstermenin mi yoksa düşmanların yenilgisini yüceltmenin bir yolu mu olduğunu bilmiyoruz..

Kabul etmek rahatsız edici olsa da, yamyamlık insanlık tarihi boyunca yaygın bir uygulamaydı..

Anlamı çeşitlidir; bazıları için bu, ölenlere duyulan bir saygı  eylemi olarak kabul edilirken , diğerleri için bu, düşmanlara karşı bir tür zaferdi ..

Her iki durumda da ölü insanlar diyete protein açısından zengin bir katkı sağlar, ancak Kuru gibi hastalıkların bulaşması nedeniyle maliyeti yüksek olabilir .

Pek çok kültür aynı zamanda diğer insanların tüketimini de bir ritüel haline getirir ve Somerset’teki Gough Mağarası’ndan bu uygulamanın derin kökleri olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkmıştır..

-Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden Dr. Silvia Bello, 14.700 yıllık insan kafataslarının su içmek için şekillendirildiğine dair kanıtlar buldu.

Kireçtaşı mağarası, yalnızca insanların yaşadığı bir alan olarak değil aynı zamanda bir çalışma alanı olarak da uzun bir tarihe sahiptir..

-19. yüzyılın sonlarında keşfedilen bu bölge, Britanya’daki insan yerleşiminin buzul çağı sonrası en eski kanıtını barındırıyor; bu da insanların neredeyse buzlar geri çekilir çekilmez İspanya ve Fransa’dan göç ettiğini gösteriyor..

Şu anda Manş Denizi üzerinde hala bir kara köprüsü bulunduğundan , bu yolculuğu yapmak için teknelere ihtiyaçları olmayacaktı..

Mağarada yarım düzine insan ve birçok hayvanın kemikleri birbirine karışmış halde bulundu..

-Birçoğu mağaranın turistik bir cazibe merkezi olarak kullanılabilmesi için gelişigüzel bir şekilde kaldırıldı. Bununla birlikte, kafatasları da dahil olmak üzere insan kalıntıları, birincil araştırma konusu olabilecek kadar iyi durumda..

 

Gough Mağarası kemiklerinin yamyam bağlantısı daha önce yapılmıştı; Bello, etin mağaradaki insan kemiklerinden hayvanlarla aynı şekilde kesildiğini gösteren bir ekibin parçasıydı ..

 

–  Bello:

“İnsan kalıntıları çeşitli çalışmalara konu oldu..Daha önceki bir analizde, kafatası kalıntılarının kafatası kapları yapmak için dikkatlice değiştirildiğini belirleyebilmiştik. Ancak bu araştırma sırasında, Daha önceki araştırmalarda kaydedilenlerden çok daha yüksek düzeyde insan modifikasyonu. Etin parçalanması, parçalanması, insanın çiğnemesi, süngerimsi kemiğin ezilmesi ve ilik çıkarmak için kemiklerin çatlaması konusunda şüphe götürmez kanıtlar bulduk.”

Özellikle Bello, İnsan Evrimi Dergisi’nde , kafatası olmayan kemiklerin birçoğunda insan diş izlerinin işaretlerini bildiriyor ve gazete bunları “yamyamlığın tartışılmaz kanıtı” olarak adlandırıyor..

Kemiklere yapılan muamele, orta ve batı Avrupa’daki Magdalen kültürünün diğer bölgelerinde bulunanlara yeterince benziyordu; Bello, yamyamlığın, geri çekilen buz tabakalarına bu kadar yakın yaşamaya özel bir adaptasyon olmaktan ziyade, o dönemde Avrupa çapında yaygın olduğu sonucuna vardı. ..

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights