Koku temsilleri iki burun deliği durumunda daha hızlı elde edildi , bu da kokuların stereo olarak işlenmesinde olası bir hesaplama avantajına işaret ediyor.

Koku temsilleri iki burun deliği durumunda daha hızlı elde edildi , bu da kokuların stereo olarak işlenmesinde olası bir hesaplama avantajına işaret ediyor.

Bilim insanlarına göre koku algılama süreçlerini daha iyi anlamak, nöroloji ve sinir bilim alanındaki çalışmalara da önemli katkılar sunabilir.

♦ İki burun deliğinin farklı şekilde koku aldığı ortaya kondu

Tepki sürelerinde ayrışma görüldü

her burun deliğinin benzersiz bir koku alma duyusuna sahip olduğu
her burun deliğinin benzersiz bir koku alma duyusuna sahip olduğu

ABD’de yapılan bir araştırmada, burun deliklerinin birbirinden farklı çalıştığı ve ikisinin de kendilerine özgü koku alma duyuları olduğu ortaya kondu.

Hakemli dergi Current Biology’de 3 Kasım’da yayımlanan makaleye göre beyin, her bir burun deliğinden giren kokuları ayrı ayrı işleme ve bunları bir bütün halinde sentezleme yeteneğine sahip.

Pensilvanya Üniversitesi, Barrow Nöroloji Enstitüsü ve Ohio State Üniversitesi’nden araştırmacılar çalışmalarında, çalışmalarında, beyinlerine elektrot yerleştirdikleri 10 epilepsi hastasını incelediler.

Her denemede üç farklı kokudan biri ve temiz hava burun deliğinden birine ya da her ikisine birden aynı anda üflendi.

Birkaç saniye sonra katılımcılardan hangi kokuyu hangi burun deliğinden aldıklarını söylemeleri istendi.

Araştırmacılar aynı anda, elektrotlar aracılığıyla beyin hareketlerini kaydetti.

Deneyin sonunda, her burun deliğine aynı koku peş peşe verildiğinde beyin aktivitelerinin benzer ancak aynı olmadığı görüldü.

Bu durum, her iki deliğin bir nebze olsun birbirinden bağımsız hareket ettiğine işaret ediyor.

Öte yandan burun deliklerinden aynı anda koku alındığı zaman da beyinde iki farklı aktivite görüldü.

Aralarındaki süre çok kısaydı fakat araştırmacılar, bu durumun da burun derinliklerinin her zaman uyumlu olmadığına da işaret ettiğini söyledi.

İkisi birlikte daha iyi çalışıyor

Aynı gözler ve kulaklarda olduğu gibi iki burun deliğine sahip olmanın faydalı olduğu gerçeği yadsınamaz.

Kokuları tanımak ve daha hızlı tespit etmek söz konusu olduğunda iki burun deliğinin daha iyi performans sağladığı görüldü.

Araştırmacılar çalışmalarında, “İki burun deliğinden gelen koku bilgisi, insanın piriform korteksinde geçici olarak ayrılıyor” dedi.

Bilim insanlarına göre koku algılama süreçlerini daha iyi anlamak, nöroloji ve sinir bilim alanındaki çalışmalara da önemli katkılar sunabilir.

♦ İntrakraniyal elektroensefalogram çalışması, her burun deliğinin benzersiz bir koku alma duyusuna sahip olduğunu ortaya çıkardı

Pennsylvania Üniversitesi (Philadelphia) ve Barrow Nöroloji Enstitüsü (Phoenix) tarafından yürütülen araştırma, insanın koku alma sisteminde koku işlemenin altında yatan sinirsel süreçleri ve beynin farklı burun deliklerinden gelen koku bilgisini nasıl işlediğini inceledi.

Koku temsilleri iki burun deliği durumunda daha hızlı elde edildi , bu da kokuların stereo olarak işlenmesinde olası bir hesaplama avantajına işaret ediyor.
Koku temsilleri iki burun deliği durumunda daha hızlı elde edildi , bu da kokuların stereo olarak işlenmesinde olası bir hesaplama avantajına işaret ediyor.

Current Biology’de yayınlanan “İki burun deliğinden gelen koku temsilleri, insan piriform korteksinde geçici olarak ayrılmıştır” başlıklı yeni bir makalede ekip , her burun deliğinin kendi koku alma duyusuna sahip olduğu bulgusunu detaylandırıyor ve burun tarafından oluşturulan koku bilgisinin farklı bir temsilini kaydediyor. karşılaşır.

Çalışma, koku uyarılarının bilgisayar kontrolü ile kokuları iletmek üzere tasarlanmış bir olfaktometre cihazı aracılığıyla sol, sağ veya her iki burun deliğine iletildiği bir koku tanımlama görevinde intrakranyal derinlik elektrotları olan 10 deneği içeriyordu.

Deneklerin kokuyu tanımlamaları ve kokunun hangi burun deliğinden geldiğini belirtmeleri gerekiyordu. Denekler, tek burun deliği koşullarına kıyasla çift burun deliği durumunda kokuları tespit etme ve tanımlamada daha iyi performans gösterdi; sol ve sağ burun deliği koşulları arasında anlamlı bir verimlilik farkı gözlemlenmedi.

Kokunun kimliği , intrakranyal elektroensefalogramdan kaydedilen sinirsel aktivite yoluyla piriform korteks beyin bölgesindeki salınımlardan çözülebilir . Araştırmacılar, iki burun deliği durumunda koku kimliğinin iki farklı, geçici olarak ayrılmış dönemde kodlandığını gözlemledi; bu, her burun deliği yoluyla ayrı bir koku yorumunun meydana geldiğini öne sürüyor.

Her iki burun deliğini de aynı kokuyla uyarmak, kodlama sırasında benzer ancak ayırt edilebilir temsilleri ortaya çıkardı. Bu, her burun deliğinin farklı bir kokuyu aynı olarak tanımlayabildiğini, ancak kokuyu nasıl algıladıkları konusunda ince farklılıklar olduğunu göstermektedir .

Koku temsilleri iki burun deliği durumunda daha hızlı elde edildi , bu da kokuların stereo olarak işlenmesinde olası bir hesaplama avantajına işaret ediyor.

Bu süreçleri anlamak, insanların kokuları nasıl algılayıp tanımladığına dair daha derin bir anlayış elde etmek için gereklidir ve duyusal sinir bilimi ve bilişsel bilim için daha geniş anlamlara sahip olabilir.

♦ Çalışma, Burun Deliklerinizin Her Birinin Dünyayı Benzersiz Bir Şekilde Koktuğunu Ortaya Çıkardı

Akıllı beynimiz sayesinde bunu hemen fark edemeyiz ama iki burun deliğimiz aslında bazı açılardan bağımsız çalışıyor ve sanki kendilerine ait ayrı bir koku alma duyusu varmış gibi görünüyor.

İki burun deliğinin farklı şekilde koku aldığı ortaya kondu Tepki sürelerinde ayrışma görüldü
İki burun deliğinin farklı şekilde koku aldığı ortaya kondu
Tepki sürelerinde ayrışma görüldü

Bu, ABD’deki araştırmacıların bize beyin ve duyuların nasıl işlendiği hakkında çok daha fazla şey öğretebilecek yeni bir çalışmasının sonucudur .

Bulgular, hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan daha önceki çalışmalara dayanıyor ve beynimizin, her bir burun deliğinden gelen girdiyi ayrı ayrı işleme ve bunları tek bir bütün halinde sentezleme yeteneğine sahip olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, yayınladıkları makalelerinde şöyle yazıyor : “Koku alma sistemindeki koku tepkileri üzerine yapılan kapsamlı çalışmalara rağmen, iki burun deliğinden gelen bilgilerin insan koku alma sistemine nasıl entegre edildiği ve farklılaştığı hakkında nispeten az şey biliniyor.”

Stereo koku alma konusunu daha yakından incelemek için Pensilvanya Üniversitesi, Barrow Nöroloji Enstitüsü ve Ohio State Üniversitesi’nden araştırmacılar , beyinlerine elektrotlar yerleştirilmiş 10 epilepsi hastasından yardım istediler .

Her denemede üç farklı kokudan biri ve saf havadan oluşan bir kontrol burun deliğinden birine veya her ikisine birden üflendi. Birkaç saniye sonra denekten kokuyu tanımlaması ve ardından hangi burun deliğini tespit ettiğini belirtmesi istendi: sol, sağ veya her ikisi. Bu arada araştırmacılar, elektrotlar aracılığıyla beynin tepkisine ilişkin veriler topladılar.

Ekip bir dizi ilginç gözlem yaptı. Örneğin, her burun deliğine aynı koku sırasıyla sunulduğunda, sonuçta ortaya çıkan beyin aktivitesi benzerdi ancak aynı değildi, bu da bir miktar bağımsızlığa işaret ediyordu.

Dahası, iki burun deliğinden koku almak birlikte iki farklı aktivite patlaması yarattı. Aralarındaki zaman gecikmesi çok kısa olmasına rağmen oradaydı ve araştırmacılar bunun yine burun deliklerinin her zaman uyum içinde olmadığına işaret ettiğini öne sürüyorlar.

Konu kokuları tanımlamak ve onları daha hızlı tanımlamak olduğunda iki burun deliği tek burun deliğinden daha iyiydi; bu da gözler ve kulaklarda olduğu gibi tek burun deliği yerine iki burun deliğine sahip olmanın kesinlikle bazı faydaları olduğunu ima ediyor.

Analiz , koku duyusunun işlendiği ve yorumlandığı piriform korteks (PC) beyin bölgesine odaklandı. Zaten bildiğimiz gibi , farklı duyularımız da birbiriyle yakından bağlantılı, bu da bulguların kokunun ötesinde anlamlara sahip olabileceği anlamına geliyor.

Daha önceki araştırmalar, farelerin kokunun nereden geldiğini belirlemek için her iki burun deliğini kullanarak “stereo koku alabildiğini” göstermişti. Bu yeni çalışmanın arkasındaki ekip şimdi bunun insanlarda da olup olmadığını ve burun deliklerindeki zamanlama ve “koku kodlaması” farklılıklarının beyinde nasıl çözüldüğünü araştırmak istiyor.

Araştırmacılar, yayınlanan makalelerinde “İki burun deliğinden kaynaklanan koku bilgisi, insanın piriform korteksinde geçici olarak ayrılıyor” diye yazıyor .

“Bulgularımız, koku alma sistemindeki koku kodlaması için önemli çıkarımlara sahip ve insan bilgisayarının, zamansal ayrışma yoluyla her burun deliğinden kaynaklanan koku bilgisinin farklı temsillerini koruduğuna dair kanıtlar sağlıyor.”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights