İstanbul’da mevsimin ilk kar yağışı başladı.

İstanbul’da mevsimin ilk kar yağışı başladı.

Uluslararası 13. Suç ve Ceza Film Festivali’nde “Akademik Onur Ödülü” insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda sürdürdüğü çalışmalar dolayısıyla Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye verildi.

İÇİNDEKİLER

♦ 19.11.2023 Gündem

♦ İstanbul’un Şile ilçesi, Zonguldak, Düzce, Sakarya ve Bolu’da eğitime ara verildi.

Sağanak, kar ve fırtına yurdu vurdu: Beş ilde eğitime ara verildi

 

♦ Husiler İsrail gemisini kaçırdı

İsrail gemisinin, Kızıldeniz’de Yemenli Husiler tarafından kaçırıldığı bildirildi.

Son dakika: Husiler İsrail gemisini kaçırdı

Yemenli Husilerin, Kızıldeniz’deki “Galaxy Leader” adlı İsrail gemisini kaçırdığı bildirildi.

22 mürettebatı bulunan gemi hakkında Husilerin sözcüsü Yahya Sarea, İsrail şirketlerine ait olan ya da işletilen veya İsrail bayrağı taşıyan tüm gemilerin hedef alınacağını söyledi.

“Galaxy Leader” adlı bir İsrail gemisinin Kızıldeniz’de Yemen’in Husi milisleri tarafından kaçırıldığı bildirildi.

Sarea, tüm ülkelere İsrail gemilerinin mürettebatında çalışan vatandaşlarını geri çekmeleri çağrısında bulundu.

♦ Uludağ’da kar kalınlığı 50 santimetreyi geçti

Türkiye’nin gözde kış turizmi merkezlerinden Uludağ’da kar kalınlığı 50 santimetreyi geçti.

Küreme araçlarının aralıksız çalıştığı Uludağ yollarında, jandarma ekipleri kar lastiği olmayan araçların geçişine izin vermedi.

Gece hava sıcaklığının eksi 14 dereceye kadar düştüğü gün içerisinde de sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar yükseldiği Uludağ’da, tipi şeklinde yağan kar yağışıyla birlikte kar kalınlığının kısa sürede 1 metreyi geçmesi bekleniyor.

Binalardan sarkan buzların ise kısa sürede oluşması, havanın ne kadar soğuk olduğunu gözler önüne serdi.

 

♦ Metin Uca son yolculuğuna uğurlanıyor

Ünlü sunucu Metin Uca, son yolculuğuna uğurlanıyor. 62 yaşında hayatını kaybeden Uca’nın cenaze namazı sırasında gerginlik yaşandı.

Cenazede gerginlik

 

♦’Emeklilik iptali riskiyle karşılaşabilirsiniz’

SSK’den emekli olmak için çalışmadan sağda solda kendisini sigortalı olarak gösterenler sahte sigortalılık ve emeklilik iptali riski ile karşılaşabilir

Sosyal Güvenlik Kurumu
Sosyal Güvenlik Kurumu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmadan önce yapılması gerekenleri 11 maddede tek tek sıraladı

  1. – EYT’de SSK’dan emekli olmak Bağ-Kur’a göre daha avantajlıdır,
  2. – Son 2520 gün içinde hangi statüden daha fazla gününüz varsa o statüden emekli olursunuz,
  3. – SSK’lıların emekli aylığı Bağ-Kur’a göre daha yüksek olur ancak asgari ücret düzeyinde prim ödeyenlerde aynı dip aylığı alırlar,
  4. – SSK’dan emekli olacağım diye çalışmadan sağda solda kendisini sigortalı olarak gösterenler sahte sigortalılık ve emeklilik iptali riski ile karşılaşabilirler,
  5. – Ortağı olduğunuz şirkette kurallara uygun SSK’lı değilseniz, SSK günleriniz Bağ-Kur’a aktırılır. SSK’dan emekli olamayabilirsiniz,
  6. – Son çalışmalarınız hangi statüde ise SGK’ya borçlanmalarınız o statüye sayılır, Yurtdışı borçlanması ve ücretsiz izin süreleri farklılık gösterir, yurtdışı borçlanması Bağ-Kur’a sayılır, memurların aylıksız izinleri Emekli Sandığına sayılır,
  7. – Ödenmeyen Bağ-Kur günlerini ihya yapıp ödemek isteyenler, emeklilik için eksik günü kadar değil silinen sürenin tamamını ödemek zorundadırlar,
  8. – Eksik günlerini tamamlamak için 1 gün dahi yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar, yurtdışında çalışırlarsa, işsizlik maaşı ya da sosyal yardım alırlarsa Türkiye’den emekli aylığı alamazlar,
  9. – Askerlik sonrasında sigortalı olanlar, askerlik borçlanma süresi ile işe başlama tarihlerini 08.09.1999 tarihine kadar geriye çekerlerse EYT’li olurlar. Memurlar hariç! (Memurlara büyük haksızlık),
  10. – Anlaşmalı ülkelerde çalışanlar yurtdışı işe başlama tarihlerini Türkiye’den işe başlama tarihi olarak saydırabilirler. EYT’li olabilirler. Emeklilik konularında küçük ayrıntılara dikkat ederek daha kolay emekli olabilirsiniz ya da bu ayrıntılara dikkat etmeyerek emeklilik sürecinizi uzatabilirsiniz, yanlış statüden emekli daha geç emekli olup daha düşük emekli aylığı alabilirsiniz,
  11. – Emekliliğinizi hak etmiş olsanız bile 2024’de emekli olmak sizin için daha avantajlı olabilir, çalışma süreniz, kıdem tazminatınız, 2024’ün emekli aylığınıza katkısını bilerek emeklilik için müracaatta bulunmalısınız…”

♦ 26 Ekim 1933’te kadınlara muhtar olma yolu açıldı ve ilk kadın muhtar seçildi.

Türkiye’deki 50 bin 498 muhtardan yalnız 1134’ü kadın.

Türkiye’deki 50 bin 498 muhtardan yalnız 1134’ü kadın.
Türkiye’deki 50 bin 498 muhtardan yalnız 1134’ü kadın.

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı’ndan kadın muhtarlara destek: Eşit temsile ilerleyelim

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı, 2024 yerel seçimleri öncesi kadın muhtar adaylarını ve sayısını artırmak için çalışmalara başladı.

 –   Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Ayşe Kaşıkırık:

“Muhtarlıklar eşit temsilin en gerekli olduğu yerler diyoruz… Kadın mahalle muhtarı oranı yüzde 3. Kadın köy muhtarı oranı ise yüzde 1.5 civarında..Seçilen her 100 muhtardan sadece 2’sinin kadın..

Kadınların parlamentoda temsil oranı yüzde 20, belediye meclis üyeliğinde yüzde 10-11 civarı, belediye başkanlığında yüzde 3, muhtarlıklarda yüzde 2”

 

♦ İstanbul’da mevsimin ilk kar yağışı başladı.

Bazı ilçeler beyaza büründü.

İstanbul’un Avrupa yakasında etkili olan kar yağışı, bir çok ilçede görüldü.

Taksim’de de etkili olan kar, lapa lapa yağdı, araçların üstü dakikalar içerisinde bembeyaz oldu.

 

 

♦ 18.11.2023 Gündem

♦ Metin Uca son yolculuğuna uğurlanıyor

Televizyon programcısı, sunucu ve yazar Metin Uca için Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda cenaze töreni düzenleniyor.

 

ÇOK DEĞERLİ BİR İNSANI KAYBETTİK

–   CHP Genel Başkanı Özgür Özel:

“Benden önce konuşan herkesi dinleyince Metin Uca hakkında en son konuşması gereken kişinin ben olduğum ortaya çıktı zaten. Ama çok enteresan bir kişilikti. Metin Zakoğlu benim telefonumu ona, onun telefonunu bana vermişti. Telefon çaldı, açar açmaz ona bir cümle söylemek istedim. Aynı saniyede, eş zamanlı olarak o da bana aynı cümleyi söyledi. ‘Ben sizin hayranınızım, biliyor musunuz?’ demiştim kendisine. O da bana onu söyledi, uzunca güldük.”

–   Törene katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu:

“Hepimizin başı sağ olsun. Metin Uca’yı ilk kaybettiğimiz haberini aldığımda aklımdan geçen duygu şu oldu: ‘Eyvah güçlü bir ses gitti.’ Çünkü ayıltan, uyandıran, düşündüren ve hissettiren, çok enteresan tespitleriyle, yazdıklarıyla çoğu zaman hepimize çoğu zaman ders veren, yön veren özel bir insandı.”

♦ Bitlis Valiliği duyurdu

Kentte eylem ve etkinliklere 2 gün süreyle yasak kararı!

Bitlis Valiliği duyurdu: Kentte eylem ve etkinliklere 2 gün süreyle yasak kararı!

Bitlis Valiliği, kent genelinde eylem ve etkinliklerin 2 gün süreyle yasaklandığını bildirdi.

Bitlis Valiliği‘nden yapılan açıklama:

İl sınırları içinde 18 Kasım‘da saat 00.01’den 19 Kasım saat 23.59’a kadar iki gün süreyle Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun gördüğü etkinliklerin haricinde, düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava ve kapalı yer toplantılarının, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine istinaden yasaklandı…

♦ Yargıtay’dan öğretmenlere kötü haber

‘Ek ders ücreti haczedilebilir’

Yargıtay'dan öğretmenlere kötü haber: 'Ek ders ücreti haczedilebilir'

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu son noktayı koydu.

Ek ders ücretinin, ilgili yasada belirtilen ’her nevi ücret’ kapsamına girdiğine dikkat çeken Yüksek Mahkeme, ek ders ücretinin haczedilebileceğine hükmetti.

Borcundan dolayı hakkında başlatılan icra takibinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığı maaşının 1/4’ü ile ek ders ücretinin tamamına konulan haczin kaldırılmasına dair talebinin İcra Müdürlüğü tarafından reddedildiğini bildirdi.

♦ Scooter kullanımında yeni dönem

5 ilçede hız sınırı düşürüldü

İstanbul'da scooter kullanımında yeni dönem: 5 ilçede hız sınırı düşürüldü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile 5 ilçede, 20 km/saat olan e-sc hız sınırı 12.5 km/saat olarak aşağı çekildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu 5 ilçede, scooter kullanımı için 20 km/saat olan e-sc hız sınırı 12.5 km/saat olarak aşağı çekildi. Uygulama 17 Kasım 2023 tarihi itibariyle hayata geçti.

♦ ‘Akademik Onur Ödülü’

Uluslararası 13. Suç ve Ceza Film Festivali’nde “Akademik Onur Ödülü” insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda sürdürdüğü çalışmalar dolayısıyla Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye verildi.

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi

Uluslararası 13. Suç ve Ceza Film Festivali, önceki akşam Cemal Reşit Rey Sahnesi’nde festival başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’in ifade özgürlüğünün kapsamını açıklayan konuşması ve ödül töreniyle açıldı.

Festivalin “akademik onur ödülü” İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar tarafından insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye sunuldu.

–  Kuçuradi:

“İfade özgürlüğüyle ilgili problemleri göstermenin belki en iyi yolu sinemadır. Bunu gören Adem Sözüer ve arkadaşlarının bu girişimine çok çok değer veriyorum. Çünkü göremeyenler de görsün diye gözümüzün içine bir şeyler sokmaya çalışıyorlar. Devam…”

♦ Tanımsız hayvanlar için yeni düzenleme

Özgün tanımlama numarası ile tanımlanmamış veya tanımlama numarası tespit edilemeyen sığır ile koyun ve keçi türü hayvanlar “tanımsız hayvan” olarak kabul edilecek ve bunların yeniden tanımlanmaları sağlanacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Tanımsız hayvanlar için yeni düzenleme

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişiklikleriyle, hayvan sahiplerinin sorumluluk ve yükümlülükleri artırıldı.

-Daha önce özgün tanımlama numarası ile tanımlanmamış veya daha önce tanımlandığı halde tanımlama numarası tespit ve ispat edilemeyen hayvanlar “tanımsız hayvan” olarak kabul edilecek.

-Bakanlıkça belirlenen korunmuş bölgeler hariç olmak üzere hayvanın aynı özgün tanımlama numarası beyan edilecek. Bunun beyan edilemediği durumlarda hayvan sahibi tarafından taahhütname verilmesi halinde hayvanlar “tanımsız hayvan” olarak kabul edilecek..

-Bu durumda hayvan sahibine Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanacak.

-Hayvanlar yeni tanımlama numarasını içeren kulak küpesi ile tanımlanacak.

♦ 17.11.2023 Gündem

♦ İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında ölenlerin sayısı 12 bini geçti

İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim’den beri düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 12 bini geçti..

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları

Saldırılarda 200 doktor, hemşire ve ilk yardım görevlisi, 51 gazeteci öldürüldü.

İsrail ordusunun, Filistin’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 5 bini çocuk, 3 bin 300’ü kadın olmak üzere 12 bini aştı

♦ Suriye Devlet Başkanı Esad ülkesinde genel af ilan etti

Yurt dışındaki Suriyeliler iç savaşta silahlı çatışmaya katılanlar ve silah kaçakçılığı yapanların kapsam dışı bırakıldığı kararnameye tepki gösterdi..

Suriye Devlet Başkanı Esad ülkesinde genel af ilan etti
Suriye Devlet Başkanı Esad ülkesinde genel af ilan etti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dün 16 Kasım’dan önce işlenen suçlar için genel af sağlayan bir kararname yayınladı. 12 yıldır süren iç savaşta silahlı çatışmaya katılanlar ve silah kaçakçılığı yapanlar kapsam dışı bırakıldı.

Kararnamede bazı hükümlerin hafifletilmesi de yer alıyor..

Kararnamede, idam cezasına çarptırılanların cezasının müebbet hapse, müebbet hapis cezasına çarptırılanların cezasının ise 20 yıl hapis cezasına çevrilmesi öngörülüyor..

Kararname, üç ay ülke içinde, altı ay ülke dışında firar durumunda olup teslim olmayan firarileri ve adaletten kaçanları kapsamıyor..

Suriye Adalet Bakanlığı: “Valiliklerdeki tüm adli birimlerdeki savcılar, bu kararname hükümlerine tabi olanların tahliyesini başlatmak ve tüm hükümleri uygulamak için gözaltı merkezlerine gitti.”

 

Gözlemciler, Esad’ın yayınladığı kararnamenin, Uluslararası Adalet Divanı’nın Suriye’nin işkence uygulamalarına ve mahkumlara yönelik acımasız muameleye karşı ‘derhal’ harekete geçmesini ve işkenceye dair herhangi bir delilin yok edilmemesini sağlama yükümlülüğünü öngören kararıyla aynı zamana denk geldiğine dikkat çekti.

–   Tutukluları Savunma Komitesi üyesi ve aynı zamanda Suriye Hukuki Çalışma ve Araştırma Merkezi üyesi avukat Michel Chammas:

 

”Kararnamede belirtilen en önemli nokta, 2012 tarihli (halk protestoları sonrasında çıkarılan) 19 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile suçlananların kapsam dışında tutulmasıdır. Suriye rejimine karşı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınanların tamamı olmasa da çoğu terörizmle suçlanıyor. Öyle ki hiçbir af kararı onları etkilemiyor.”

 

 

 

♦ Metin Uca’nın cenaze programı belli oldu!

62 yaşında hayatını kaybeden tiyatrocu, yazar ve sunucu Metin Uca, yarın 11.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek veda töreni ile son yolculuğuna uğurlanacak.

Program kapsamında Metin Uca, Cumartesi günü saat 11.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek veda töreni ile son yolculuğuna uğurlanacak.

Uca’nın cenazesinin ise, Pazar günü öğle namazını müteakip Ankara Kocatepe Camii’nden alınarak Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedileceği aktarıldı.

♦ Barış Pehlivan tahliye edildi

Gazeteci yazar Barış Pehlivan hakkındaki denetimli serbestlik dilekçesi Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edildi. Pehlivan, 3 aydır hukuksuz tutulduğu cezaevinden tahliye edildi.

Barış Pehlivan tahliye edildi

‘Mide Bulandıran Öykü’ başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner’in şikâyeti nedeniyle hakkında dava açılan gazeteci Barış Pehlivan, denetimli serbestlik hakkından faydalanamamıştı. 

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dilekçe sunan Hakim Ömer Faruk Aydıner 3 aydır cezaevinde bulunan Barış Pehlivan hakkındaki şikâyetinden vazgeçmiş, bunun üzerine dün davanın düşmesine karar verilmişti.

Pehlivan’ın avukat Hüseyin Ersöz, denetimli serbestlik talepli dilekçenin İnfaz Hakimliği’ne gönderilmek üzere Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumu’na dün teslim edildiğini ifade etmişti.Son olarak 3 aydır cezaevinde bulunan Barış Pehlivan, Maltepe Cezaevi’nden tahliye oldu.

Son dakika... Yazarımız Barış Pehlivan, tahliye oluyor!

İLK AÇIKLAMA

–   Pehlivan:

“Hiç olmaması gereken süreç yaşadım 3 aydır. Maalesef bu iktidar, yargı sistemi beni 3 aylığına cezaevine soktu. Hakettiğim denetimli serbestlik hakkını bana çok gördüler. bu hakkımı savunmak için ciddi mücadele verdik. En sonunda bir davanın düşmesiyle birlikte denetimli serbestliğe ayrıldım. Yargıdaki çürümüşlüğün yanında okyanusta kum tanesi kadar kalıyor. Türkiye’de gazetecilere olan baskıları çözmüyor. Benimki sadece küçük simge.

Umarım böyle süreçleri daha az yaşadığımız Türkiye’ye kavuşuruz. Dün nasıl gazetecilik yaptıysam yine aynı gazeteciliği yapmaya devam edeceğim. Bu süreçte bana destek olan herkese teşekkür ederim.”

♦ Erdoğan-Scholz görüşmesi…

Almanya’nın Bild gazetesi: “Bugün bir Erdoğan skandalı mı yaşanacak?”

Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugün başkent Berlin’de bir araya gelecek. 

  -Alman ARD televizyonunun internet sitesinde bugün yayımlanan haber “Başbakanlıkta bir Hamas sempatizanı” başlığını taşıyor.

 -Almanya’nın en çok satan gazetelerinden Bild,  Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili haberini, “Bugün bir Erdoğan skandalı mı yaşanacak?” başlığıyla yayımladı.

 -Alman basınında dikkat çeken bir diğer yorum da Der Westen’de yer aldı. Yorumda, “Kışkırtıcı sözleri bardağı taşıran son damla olacak mı?” sorusuyla Erdoğan’ın ziyaretinden duyulan endişeye dikkat çekildi.

 -Weser Kurier gazetesi ise yorumunda, Erdoğan’ın Batı’yla ilişkileri düzeltme ve acil mali kaynak bulma ihtiyacında olduğuna işaret ederek, bunun görüşmelerde Steinmeier ve Scholz’un elini güçlendirebileceğini savundu.

 -Süddeutsche gazetesi de haberleri ve yorumlarıyla Erdoğan’ın ziyaretini mercek altına aldı. “Türkiye Cumhurbaşkanı Almanya’ya geliyor – ve herkes teyakkuzda”

 -Leipziger Volkszeitung gazetesi ise Türkiye’nin Almanya için ‘pek çok açıdan zor, bazen sinir bozucu ama çoğu zaman da vazgeçilmez’ bir ortak olduğuna vurgu yaptı.

 -Augsburger Allgemeine gazetesi de haklı eleştirilere rağmen, Erdoğan ile görüşmenin gerekli olduğunu savundu, “Düşüncesi bile çok acı olsa da, Erdoğan gibi bir siyasetçi Almanya’da ağırlanmalı” değerlendirmesini aktardı.

♦ Tarım ve Orman Bakanı:2030 yılında Türkiye su kıtlığı çekecek 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, uluslararası göstergelere göre Türkiye’nin su stresi altında olduğunu söyledi. 2030 yılında Türkiye’nin su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına gireceğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen Su Verimliliği Seferberliği Bilgilendirme Toplantısı’nda konuştu..

–  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı:

”Dünyada 2,2 milyar insan farklı seviyelerde içme suyuna erişimden yoksun.. BM tarafından geçtiğimiz 5 yılın, son 170 yıldaki en sıcak dönemi olduğu vurgulanıyor. Sibirya’da bile 38 dereceyi bulan sıcaklıkları görüyoruz. Artık tüm dünyada, kuraklık da deprem ve sel gibi bir afet niteliğinde”

”Türkiye’nin su potansiyeli dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, kişi başına düşen yıllık su miktarının 1313 metreküp”

– 2030 yılında, yani sadece 6 yıl sonra bu oran 1000 metreküp altına düşecek ve ülkemiz su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına girecek.

– 6 yıl sonra; nüfusumuzun yarısı; sulu tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 80’i su yetersizliği tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

– 2030 yılına geldiğimizde, ülkemiz nüfusunun yüzde 10 artması, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalması öngörülüyor.

♦ Futbolda yeni kural

’10 dakika’ cezası verilecek

Futbolda yeni kural
Futbolda yeni kural

Futbolda hakemlere itirazları azaltmak için, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu hatalı oyunculara yeni kural getiriyor. İtiraz edene ’10 dakika’ cezası verilecek.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nun (IFAB), ragbideki bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor..

Futbolun yasa koyucusu, hakemlere karşı itirazların önüne geçmek için sadece takım kaptanına yetki verecek. IFAB, hatalı oyuncuya 10 dakika kenarda bekleme cezası getirmeyi planlıyor.

IFAB, hakemlere yönelik kötü davranışı büyük bir mesele olarak görüyor ve Oyunun Kuralları’na yönelik düzenlemelerle bunu çözmeyi amaçlıyor.

Pilot bölgelerde uygulanan kenarda 10 dakika cezası, hakemlere yönelik itiraz vakalarını yüzde 38 azalttı.

-Oyuncuların yüzde 72’si, teknik direktörlerin yüzde 77’si ve hakemlerin yüzde 84’ü ise bu uygulamanın devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Hakemlerin oyun içerisinde korunmasına gereksinim olduğu görüşü ağırlık kazandı.

♦ IŞİD: “illegal mescit yapılanması”

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklama:

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce, silahlı terör örgütü IŞİD’in faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışma yürütülmekte..

IŞİD ve çatışma bölgeleriyle bağlantılı olarak İstanbul’da faaliyet yürüten yabancı uyruklu kişilere örgüt ideolojisi doğrultusunda eğitim verildiği tespit edilen “illegal mescit yapılanmasına” yönelik operasyon düzenlendi

Kent genelinde 9 ilçedeki 15 adrese yönelik eşzamanlı operasyonda 10 şüpheli gözaltına alındı..

Adreslerde yakalanan 7 düzensiz göçmenin İl Göç İdaresine teslim edildi..

Operasyonda yakalanan 10 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor.

 

♦ 17 Kasım 2023 döviz fiyatları

Dolar son günlerde bütün paralara karşı değer kaybederken TL karşısında zirve tazeledi.

♦ 17 Kasım 2023 altın fiyatları…

Gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını ne kadar oldu?

Son Dakika... Gram altında yeni rekor: Gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını ne kadar oldu? 17 Kasım 2023 altın fiyatları…

Bu hafta altın fiyatlarında görülen yükseliş dikkat çekiyor.

Ons altın fiyatı 1987 dolara kadar çıkarken, gram altın fiyatı ise 1860 liraya yükselerek tarihi rekorunu kırdı.

Değeri ons altın ve dolar/TL’nin fiyatına göre hesaplanan altının gram fiyatı, ons altından aldığı destekle yükselmeye devam ediyor.

-Foreks piyasalarda gram altın, bugünkü işlemlerde 1860 liraya kadar çıkarak yeni rekorunu kırmış oldu.

-09.55 itibarıyla çeyrek altın 3.040 liradan, Cumhuriyet altını 12.502 liradan satılıyor.

 

♦ Metin Uca hayatını kaybetti

Kocaeli’nde geçirdiği kaza sonrası kaldırıldığı hastanede entübe edilen sunucu Metin Uca, 62 yaşında hayatını kaybetti.

Son Dakika... Metin Uca hayatını kaybetti

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde araç kullanırken yaşadığı rahatsızlık sonrası trafik kazası geçiren ve şah damarlarının tıkalı olduğu ortaya çıkan Uca hayatını kaybetti.

♦ 16.11.2023 Gündem

♦ MSB’nin 2024 yılı bütçesi TBMM’den geçti

Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) 2024 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İngiltere ve İspanya’dan 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı almayı planladıklarını açıkladı.

Yaşar Güler, İngiltere ve İspanya ile anlaşıldığını fakat Almanya’yı ikna etmek için uğraştıklarını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün görüşülen MSB 2024 yılı bütçesi, oy çoğunluğu ile kabul edildi.

♦ İYİ Parti’de Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Aylin Anıl Arslan, istifa ettiğini duyurdu.

Partinin yerel seçim kararını eleştiride bulunan Arslan, bunun iktidara yarayacağı görüşünü savundu.

İYİ Parti'de yaprak dökümü: Yerel seçim kararını eleştirerek istifa etti!

Mesut Yılmaz, Adnan Beker gibi etkili isimlerin ardından Hatay aday adayı ve İYİ Parti’nin Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Aylin Anıl Arslan, partiden istifa ettiğini duyurdu.

–  İYİ Parti’nin Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Aylin Anıl Arslan:

”Bugüne gelindiğinde; 81 ilde işbirliği olmaksızın yerel seçimlere girilmesi kararının alınmasının başta ittifakla iktidara karşı kazanılmış büyükşehir belediyelerinin kaybedilmesi olmak üzere, ülkenin menfaati açısından bir çok olumsuz sonuçlar doğuracağı aşikardır. İYİ Parti tarafından alınan bu karar ve son dönemde yapılan açıklamaların belediye seçimlerinde de AKP ve Cumhur ittifakını destekler ve mevcut iktidarı güçlendirir nitelikte olması sebebiyle İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkan Yardımcılığı görevimden ve parti üyeliğimden istifa ediyorum.

28.Dönem Hatay Milletvekili adaylığım döneminde ve görevim sürecinde birlikte yol yürüdüğüm, çalışmaktan onur duyduğum tüm arkadaşlarıma ve İYİ Partililere teşekkür ediyorum.”

♦ Bahar ve Nihal Candan kardeşler tutuklandı

Dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamasıyla gözaltına alınan Bahar ve Nihal Candan kardeşler ile Hacı İsrafil Sağlam çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

 

Resmi kurum ve kuruluşların icradan satışa çıkardığı araçları ucuza satarak güven kazanan suç örgütünün, bu yöntemle araç talepleri aldığı ve para topladıklarını tespit edilmişti..

Daha sonra ihalede sorun olduğu gerekçesi ile mağdurlara geri ödeme yapılmadığı, araç teslimi sağlamadıkları belirlenmişti.

HAKLARINDAKİ SUÇLAMALAR

Dolandırıcılık ve kara para aklamayla suçlanan Bahar ve Nihal Candan kardeşlerin, hayali “Veysel amir” oyunu ile piyasa değerinin altında araç satmayı vaat ettikleri, paraları topladıktan sonra ise “İhalede sorun çıktı, ertelendi.” gibi gerekçelerle ne araçları ne de ücreti teslim ettikleri iddia ediliyor. Polisin yaptığı incelemeye göreyse bu yöntemle 13 mağdur yaklaşık 10 milyon lira dolandırıldı.

♦ Uludağ’a senenin ilk karı yağdı

Kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’a sezonun ilk karı yağdı.

 

Türkiye’nin gözde kış turizmi merkezlerinden Uludağ’a ilk kar düştü.

Geçen yıl eylül ortasında yağan ilk kar bu sene kasım ortasında yağdı.

Hava sıcaklığının 1 ile 3 arasında ölçülürken, yarın ise en düşük sıcaklık -1 en yüksek 8 olması tahmin ediliyor.

 

♦ Kuzey Makedonya hükümeti,  “Mustafa Kemal Atatürk Anı Evi” kurma kararı aldı.

Kuzey Makedonya’da Atatürk’e anı evi

Kuzey Makedonya'da Atatürk’e anı evi
Kuzey Makedonya’da Atatürk’e anı evi

Kuzey Makedonya hükümeti, ulusal kurum olarak “Mustafa Kemal Atatürk Anı Evi” kurma kararı aldı

 Anı evi, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğduğu Kocacık köyünde yer alacak.

–   Hükümet tarafından yapılan açıklama:

”199. hükümet oturumunda, Kültür Bakanlığının teklifi üzerine ülkenin batısında bulunan Merkez Jupa Belediyesine bağlı Kocacık köyünde “Mustafa Kemal Atatürk Anı Evi” Ulusal Kurumu kurulmasına karar verildi.

Bu kararla, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ve eserlerinin yanı sıra Kuzey Makedonya Cumhuriyeti için önem taşıyan diğer etnolojik ve tarihi objelerin araştırılması, toplanması, düzenlenmesi, mesleki ve bilimsel olarak işlenmesi, incelenmesi, muhafaza edilmesi, yayınlanması amaçlanıyor”

Merkez Jupa Belediyesine bağlı Kocacık köyünde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilerek 19 Mayıs 2014’te hizmete açılan Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin Anı Evi de bulunuyor.

 

♦ İYİ Parti Ankara Milletvekili Adnan Beker, partisinden istifa ettiği açıkladı.

İYİ Parti’de Durmuş Yılmaz, Bahadır ErdemHüseyin Şensoy ve Mesut Yılmaz‘ın ardından bir istifa açıklaması daha geldi.

Bir isimden daha partiden ayrıldı!

Ankara Milletvekili Adnan Beker, partisinden istifa ettiğini duyurdu.

Beker, sosyal medya hesabından açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“İYİ Parti çatısı altında artık Ankaralı hemşehrilerim ve Yüce Türk Milleti’ne daha fazla katkı sağlayamayacağımı düşündüğümden, bugün itibarıyla İYİ Parti’den istifa ediyorum.”

♦ Malatya’da 4 büyüklüğünde deprem!

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği aktarıldı.

deprem meydana geldi
deprem meydana geldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi, Malatya‘nın Battalgazi ilçesinde saat 01.32 sıralarında 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

Depremin, yerin 11,5 kilometre derinliğinde yaşandığı kaydedildi

♦ Güncel benzin motorin ve LPG fiyatları…

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 80.51 dolardan işlem görüyor.

Güncel benzin motorin ve LPG fiyatları...
Güncel benzin motorin ve LPG fiyatları…

-Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine 1 lira 14 kuruş zam yapıldı.

İstanbul

Motorin litresi 37,56 TL

Benzinin litresi 34,55 TL

Ankara

Motorin litresi 38,14 TL

Benzinin litresi 35,2 TL

İzmir

Motorin litresi 38,32 TL

Benzinin litresi  35,31 TL.

LPG’nin litresi ise ortalama 18.50 liraya satılıyor.

♦ 15.11.2023 Gündem

 

♦ Hrant Dink’in katili Ogün Samast tahliye edildi!

AGOS Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, şubat ayında nakledildiği Bolu F Tipi cezaevinden koşullu salıverilme kapsamında akşam saatlerinde tahliye edildi.

♦ ‘Polatlar’ın 27 şirketine resmen kayyum atandı

Sosyal medyadaki ifşaatların ardından kara para aklama suçlamasıyla haklarında soruşturma başlatılarak mal varlıklarına el konulan ve tutuklanan Dilan-Engin Polat çiftinin 27 şirketine resmen kayyum atandı.

Dilan-Engin Polat çiftinin 27 şirketine resmen kayyum atandı.
Dilan-Engin Polat çiftinin 27 şirketine resmen kayyum atandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Polat çifti ile yakınlarına ait 27 şirkete kayyum atanmasını talep etmesi ve mahkemenin de 27 şirkete kayyum atanmasına karar vermesinin ardından süreç başladı.

Çiftin Dilan Polat Güzellik ve Kozmetik Hizmetleri, Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi, Dipomed Metikal Kozmetik, Dilan Mücevherat, Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi, Sıla Doğu Güzellik Kozmetik, Sinem Sıla Doğu Güzellik Kozmetik ve Rise And Shine Kozmetik şirketlerine kayyum atandı.

♦ E-ticaret devlerine soruşturma

Rekabet Kurumu, e-ticaret devleri Amazon Türkiye, Trendyol ve Hepsi Burada hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

E-ticaret devlerine soruşturma
E-ticaret devlerine soruşturma

Rekabet Kurumu’ndan dev şirketler için soruşturma kararı. Yapılan açıklamada Amazon Türkiye, Trendyol ve Hepsiburada hakkında soruşturma açıldığı bildirildi.

Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıkamaya göre, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi amacıyla D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ’ye yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulu’nca karara bağlandı.

Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi amacıyla D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ’ye yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 19.10.2023 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; otomatik fiyatlandırma mekanizması uygulayan D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ, DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret AŞ ve Amazon Turkey Perakende Hizmetleri Limited Şirketi hakkında soruşturma açılmasına, 23-49/940-M sayı ile karar vermiştir.”

♦ UEFA, EURO 2024’ün resmi maç topunu tanıttı

UEFA, Almanya’da düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) kullanılacak resmi maç topunu tanıttı.

UEFA, EURO 2024'ün resmi maç topunu tanıttı
UEFA, EURO 2024’ün resmi maç topunu tanıttı

 

Adidas firması tarafından üretilen ve Almancada “futbol sevgisi” anlamına gelen “Fussballliebe” adı verilen topun tanıtımı için başkent Berlin’deki Olimpiyat Stadı önünde tören düzenlendi.

UEFA’dan yapılan açıklamada, kullanılan teknoloji sayesinde topun her hareketiyle ilgili bilgi sağlanacağı, bunun da video yardımcı hakemin (VAR) karar alma sürecine katkıda bulunacağı ifade edildi.

-EURO 2024, 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında Almanya’daki 10 şehirde gerçekleşecek..

♦ Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya mektup!

‘Türk futboluna ciddi bir tehdit…’

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya mektup!
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya mektup!

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’un İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bir mektup yazdığı ortaya çıktı.

Kulüpler Birliği başkanlığını da yürüten Koç’un Türk futbolunun gündemindeki sorunlar hakkında yardım istediği kaydedildi.

“Ülkemize de sirayet etmiş olan yasa dışı bahis faaliyetlerinin, Türk futbolunu ve başta kulüplerimiz olmak üzere tüm paydaşlarını derinden etkilediğini gün geçtikçe artan bir endişe ile takip etmekteyiz. Bu olumsuz etkiler, futbolun temelini oluşturan saha içi rekabet ve adil mücadeleye zarar vermekle kalmayıp toplumun futbola olan güvenini de sarsmaktadır..

Yasa dışı bahis, tüm dünyada olduğu gibi Türk futboluna da ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdit, sadece finansal kayıplarla sınırlı kalmamakta, aynı zamanda futbolun güvenilirliğini zedelemekte ve adil rekabetin ortadan kalkmasına sebep olmaktadır. Müsabaka sonuçlarının önceden belirlenmiş olduğu algısı Türk futbolunu daha cazip hale getirme çabalarımızı engellemekte ve tüm futbol ailesine zarar vermektedir..

Göreve geldiğiniz andan itibaren, Emniyet Teşkilatımızın yasa dışı bahis suç örgütlerine yönelik başlattığı operasyonları büyük bir memnuniyetle takip etmekteyiz. Bu konudaki hassasiyetiniz ve kararlılığınız için şükranlarımızı sunuyoruz..

Yerel olarak veya yurt dışı üzerinden Türkiye’de faaliyetlerine devam eden bu suç örgütlerine yönelik soruşturma kapsamının ve yoğunluğunun arttırılması ve hepimize büyük zararlar veren yasa dışı bahis çetelerinin üzerine gidilmeye devam edilmesi en büyük temennimizdir. Bu hususta Kulüpler Birliği olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu ve sizlerle birlikte konunun takipçisi olduğumuzu hassasiyetlerinize arz ederiz. Saygılarımla…”

♦ Avrupa Birliği: Türkiye için  Enflasyonda tek hane ufukta gözükmüyor

Avrupa Birliği Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 Sonbahar” raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin enflasyon tahminleri paylaşıldı.

Avrupa Birliği, Türkiye için tahminini açıkladı! Enflasyonda tek hane ufukta gözükmüyor
Avrupa Birliği, Türkiye için tahminini açıkladı! Enflasyonda tek hane ufukta gözükmüyor

 

Avrupa Birliği Komisyonu: Enflasyonun bu yıl yüzde 55,4, 2024’te yüzde 53,6, 2025’te yüzde 22,9 olacağı öngörüldü.

Sıcak hava dalgaları, yangınlar, kuraklık ve sel gibi hava olaylarının çevreyle birlikte ekonomiyi de olumsuz etkilediğine değinilen raporda, Türkiye’de daha istikrar odaklı makroekonomik politikalara dönüş yönünde adımlar atılmasının ise iç talepteki güçlü büyümeyi kısıtlamaya başladığı ifade edildi.

Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,2, 2024’te yüzde 3,5, 2025’te yüzde 4 büyüyeceği, enflasyonun bu yıl yüzde 55,4, 2024’te yüzde 53,6, 2025’te yüzde 22,9 olacağı öngörüldü.

♦ Dolar ve Euro ne kadar oldu?

Euro/TL 31.19 seviyesinden işlem görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Dolar/TL bu sabah güne 28.65 civarında başladı.

Dolar ve Euro ne kadar oldu?
Dolar ve Euro ne kadar oldu?

 

 

 

Dolar/TL bu sabah güne 28.65 civarında başladı. TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 34.7 değer kaybetti. 

 

Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 27.7 seviyesinde gerçekleşti.

Euro/TL ise Foreks piyaslarında 31.19 seviyesinden işlem görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Türkiye’nin kredi iflas takası priminde (CDS) jeopolitik endişlelerle 425 baz puana kadar ulaşan yükseliş son günlerde yerini düşüşe bıraktı. 5 yıllık CDS dün günü 370/375 baz puandan tamamladı.

Haftanın kalanında iç gündemde yarın TCMB Finansal İstikrar Raporu ile Cuma günü piyasa katılımcıları anketi öne çıkıyor.

♦ Bugün ve yarın hava nasıl olacak?

Meteoroloji,  Marmara, Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da sağanak yağışların etkisini sürdürmesi beklenirken, Marmara için kuvvetli rüzgar uyarısı yapıldı.

hava durumu raporu
Hava durumu raporu

Marmara (Bilecik dışında), Kıyı Ege, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevreleri ile Hatay’ın kıyı kesimlerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Zonguldak ve Bartın çevreleri ile Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerde yer yer pus ve sis hadisesi görüleceği tahmin ediliyor.

MARMARA BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, Bilecik dışında bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın, batı kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

AKDENİZ BÖLGESİ

Parçalı ve az bulutlu, Doğu Akdeniz’in yer yer çok bulutlu, Hatay’ın kıyı kesimlerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sis hadisesi görülmesi bekleniyor.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Zonguldak ve Bartın çevreleri ile Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ BÖLGELERİ

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, güneydoğusu ile Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı ve Iğdır çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Parçalı ve çok bulutlu, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

♦14.11.2023 Gündem 

♦ Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın annesi Binnaz Erbaş hayatını kaybetti.

Binnaz Erbaş’ın cenazesi yarın Ordu Kabadüz’de toprağa verilecek.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın annesi Binnaz Erbaş hayatını kaybetti.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın annesi Binnaz Erbaş hayatını kaybetti.

♦ ABD ve İngiltere’nin, Hamas ve İslami Cihat Hareketi’yle bağlantısı bulunan gerçek ve tüzel kişilere ortak yaptırım uygulayacağı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, X hesabından, ABD ve İngiltere’nin koordine yaptırım kararını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, X hesabından, ABD ve İngiltere'nin koordine yaptırım kararını duyurdu.ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre ise yaptırımın hedefinde İslami Cihat Hareketi ile bağlantılı 6 gerçek ve 2 tüzel kişi ile Hamas üyesi 2 gerçek kişinin bulunduğu belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, X hesabından, ABD ve İngiltere’nin koordine yaptırım kararını duyurdu.

 

ABD Hazine Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre ise yaptırımın hedefinde İslami Cihat Hareketi ile bağlantılı 6 gerçek ve 2 tüzel kişi ile Hamas üyesi 2 gerçek kişinin bulunduğu belirtildi.

Yaptırım kapsamında, ilgili kişilerin ABD’deki veya ABD’li gerçek ve tüzel kişiler ile doğrudan veya dolaylı bağlantısı bulunan tüm malvarlıklarına el konuldu ve alım satımları engellendi.

İslami Cihat Hareketi ile Hamas’ın faaliyetlerinin kısıtlamasının amaçlandığı vurgulanan söz konusu yaptırım, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin (OFAC) 18 Ekim, 27 Ekim ve Mayıs 2022 kararlarına dayandırıldı.

♦ Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına olanak tanıyan yeni düzenlemeyi kabul etti. 

Vize almak kolaylaşacak mı?

Vize almak kolaylaşacak mı?
Vize almak kolaylaşacak mı?

AB’nin Schengen vizesi için internetten başvurunun önünü açan düzenlemeyi kabul etmesi, pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi.

 

 

♦ HSBC Türkiye’deki 23 şubesini kapatıyor

HSBC Türkiye’de şube sayısını 44’e düşürecek.

HSBC Türkiye’deki 23 şubesini kapatıyorHSBC Türkiye'de şube sayısını 44'e düşürecek.
HSBC Türkiye’deki 23 şubesini kapatıyor.. HSBC Türkiye’de şube sayısını 44’e düşürecek.

HSBC Holdings Plc’nin Türkiye birimi, şube sayısını 44’e düşürecek. 

“Birikim Yönetimi ve Bireysel Bankacılık alanındaki faaliyetlerimizi önümüzdeki büyüme fırsatlarından daha da iyi yararlanabilmek üzere yeniden tasarlarken, Kurumsal ve Küresel Bankacılık’ta odağımızı ve hizmetlerimizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz..

Aldığımız aksiyonlar etkinliğimizi artıracak, faaliyetlerimizi optimize edecek ve müşterilerimize Türkiye’deki 44 şubemizle en iyi bankacılık hizmetini sunmamızı destekleyecek”

♦ Merdan Yanardağ ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten beraat etti

Gazeteci ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, akademik nitelikli yazılarından dolayı ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Merdan Yanardağ 'cumhurbaşkanına hakaret'ten beraat etti
Merdan Yanardağ ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten beraat etti

Mahkeme iddia edilen suçun oluşmadığı kanaatine vararak Yanardağ’ın beraatine karar verdi.

Duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasında Yanardağ’ın Birgün gazetesinde 10 Nisan-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında 7 bölüm halinde yayınlanan “Faşizm ve İslami Faşizm” isimli yazıların sahibi olduğunu ve “zincirleme şekilde cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıl 5 aydan 8 yıl 2 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.

Merdan Yanardağ:

“Yazı serisinde faşizm ve İslamcı faşizmin karşılaştırma analizini yapıyorum. Söz konusu yazı içerikleri hakkında hakaret suçunu işlediğim iddiasıyla hakkımda dava açılması bu tarz analiz çalışmalarına engeller ayrıca siyasi otoriteyi eleştiremez hale geliriz. Söz konusu yazı içeriğinin analiz ve eleştri mahiyetinde olduğu açık olmasına rağmen iddia makamının hakkımda cezalandırılma yönünde mütalaa vermesi yazı içeriğini ispatlar niteliktedir. Hakaret suçunun unsurları oluşmamıştır. Öncelikle süresinde açılmayan dava nedeniyle hakkımda düşme kararı verilmesini, mahkemeniz aksi kanaatte ise beraat kararı verilmesini talep ederim.”

♦ 13.11.2023 Gündem

♦ Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi eğitimcilere saldırı.

Kandilli Koleji’nin sahibi sendikalı öğretmenlere saldırdı

Kadıköy’deki Kandilli Koleji sahibi İsmail Şilan, yasa dışı çalıştırılmaya karşı çıkan ve çalışma koşullarının düzeltilmesini isteyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi eğitimcilere saldırdı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi eğitimcilere saldırdı.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi eğitimcilere saldırdı.

–   Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası:

“İstanbul Kadıköy’de bulunan Kandilli Koleji patronu sendika üyelerimize saldırdı. Yasa dışı çalıştırmaya yasal hakları ve sendikal kimlikleri ile karşı çıkan üyelerimize fiziki müdahalede bulunan kurum hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Özel sektör öğretmenlerinin onuru ve haysiyetini koruma, güvenceli çalışma koşullarına sahip olma mücadelesinde kararlıyız. Patronların çalışma biçimi haline getirdiği keyfi uygulamaları yerle bir edeceğiz. Patronlar “otoritelerinin” sarsıldığı her durumda gerçek yüzlerini gösteriyor. Eğitim gibi önemli bir alan bu patronların elinde. MEB’in eğitim politikasının karşılığı bu. Sendikamız eğitimi ve eğitim emekçisini patronlara teslim etmeyecek. Dostlar Kenetlenin! Haklıyız, Gerçek Bizimle!”

♦ Goldman Sachs tarih verdi: Faizler ne zaman inecek?

Goldman Sachs, 2024 görünüm raporunda TCMB’nin gelecek yılın 3. çeyreğinde faiz indirimlerine başlamasını beklediğine yer verdi.

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, 2024 görünüm raporunda TCMB’ye ilişkin tahminlerini paylaştı. Raporda TCMB’nin bu yıl faiz artırımlarına devam edeceği ve politika faizinin yüzde 40’a kadar yükseleceği öngörüldü.

Banka 2024’ün 3. çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağı, yıl sonunda faizin yüzde 40’tan yüzde 25’e gerileyeceği tahminine yer verdi. Yıl sonunda enflasyonun da yüzde 35’e gerileyeceği öngörüldü.

-TCMB son toplantısında politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltmiş ve faiz artırım döngüsünün süreceği mesajını vermişti.

♦ Ekonomi durdu…

Merkez Bankası verilerine göre; 12 aylık cari açık 51,7 milyar dolara geriledi..

-  Mahfi Eğilmez:"Büyümenin hız kestiğinin göstergesi" - Barış Soydan: "Türkiye ekonomisi durdu" 
–  Mahfi Eğilmez:”Büyümenin hız kestiğinin göstergesi”
– Barış Soydan:”Türkiye ekonomisi durdu”

Mahfi Eğilmez ve Barış Soydan’dan kara tablo yorumu

–  Mahfi Eğilmez:”Büyümenin hız kestiğinin göstergesi”

– Barış Soydan: “Türkiye ekonomisi durdu”

Merkez Bankası, eylül 2023 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı..

Türkiye’nin cari işlemler hesabında eylülde 1 milyar 876 milyon dolar, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 7 milyar 118 milyon dolarlık fazla oluştu.

Erdoğan, TL’deki tarihi gerilemenin de yeni ekonomi modelinin istenen sonucu olduğunu, Çin’in de böyle büyüdüğünü savunmuş, dövizin değeri artınca ithalatın azalıp ihracatın da artacağını öne sürmüştü.

-Böylece cari fazla verilecek ve enflasyon da düşecekti. Ama TL değer kaybetmeye, enflasyon yükselmeye devam etti; ihracat ürünleri ithalata bağlı olan Türkiye’de cari açık hedefi de karşılık bulmadı.

-Merkez Bankası verilerine göre; 12 aylık cari açık 51,7 milyar dolara geriledi. Cari dengenin gerilemesine rağmen Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Büyümenin hız kestiğinin göstergesi” derken ekonomist Barış Soydan ise, “Türkiye ekonomisi durdu” dedi.

‘TÜRKİYE EKONOMİSİ DURDU’

“Faiz artırımları ve kredileri kısıtlayıcı önlemler sonrasında Türkiye ekonomisi durdu” diyen ekonomist Barış Soydan, “Sanayi üretiminden sonra perakende satışlar da Eylül’de aylık bazda daraldı” ifadelerine yer verdi.

‘BÜYÜMENİN HIZ KESTİĞİNİN GÖSTERGESİ’

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, “İlk 9 ayda ödemeler dengesi açığı 51,7 milyar dolar oldu (OVP’de tahmin edilen GSYH’nin yüzde 4,8’i.) Cari açıkta gerileme söz konusu. Bu, talepteki gerilemeyle birlikte ele alındığında büyümenin hız kestiğinin göstergesi” dedi.

♦ Kanser hastası fenomen Ayşenur Parlak hayatını kaybetti

Ayşenur Parlak, kanser mücadelesini kaybetti. Parlak, sosyal medyada yayınladığı videolarla tanınıyordu.

Kanser hastası fenomen Ayşenur Parlak hayatını kaybetti
Kanser hastası fenomen Ayşenur Parlak hayatını kaybetti

12 yaşından beri kanserle mücadele eden fenomen Ayşenur Parlak vefat etti..

12 yaşında ikinci evre kemik kanserini, 27 yaşında birinci evre meme kanserini, 30 yaşında da üçüncü evre lenfomayı yenen Ayşenur Parlak, 33 yaşında kolon kanserine yakalandığını öğrendi. Dördüncü evreyle mücadele eden Parlak, tedavi süreçlerini sosyal medya hesabından yayınlıyordu. Parlak dün akşam saatlerinde kaldırıldığı yoğun bakımda yaşamını yitirdi.

 

♦ Kredide yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımı duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımı duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımı duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatçıların Türk Eximbank kredilerine erişiminde yeni bir dönemi başlattıklarını belirtti

 

–   Mehmet Şimşek:

“Türk Eximbank, katma değerli ve yüksek teknolojili ihracat yapan firmaların finansman sorunlarını çözme amacıyla, teminat mektubunun yanı sıra farklı teminat türleriyle kredi kullandırılmasını sağlayacak..”

Şimşek, yaptığı değerlendirmede, yüksek katma değerli üretim ve ihracatın artırılmasına verdikleri öneme işaret etti. Bu dönemde ihracatçıların finansmana erişimini önceliklendirdiklerini aktaran Şimşek, bu amaçla Türk Eximbank’ın sermayesini Temmuz ayında yüzde 49 artırarak 20,6 milyar liraya yükselttiklerini anımsattı.

-Şimşek, ihracatçıların Türk Eximbank kredilerine erişiminde yeni bir dönemi başlattıklarını aktarırken, Türk Eximbank’ın ülkenin ihracat odaklı büyüme hedefine hizmet etmek amacıyla başlattığı, uluslararası en iyi uygulamalar doğrultusunda hazırlanan stratejik dönüşüm programında önemli bir adımı daha hayata geçirdiğini söyledi..

 

Stratejik dönüşüm programında Türk Eximbank’ın ele aldığı ana konulardan birisinin ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştıracak mekanizmaların hayata geçirilmesi olduğuna dikkati çeken Şimşek..

–    Mehmet Şimşek:

“Türk Eximbank, katma değerli ve yüksek teknolojili ihracat yapan firmaların finansman sorunlarını çözme amacıyla, teminat mektubunun yanı sıra farklı teminat türleriyle kredi kullandırılmasını sağlayacak”

♦ Sigaranın ardından rakıya da zam

Sigara zammının ardından bir zam da alkollü içkilere geldi.

Sigara zammının ardından bir zam da alkollü içkilere geldi.
Sigara zammının ardından bir zam da alkollü içkilere geldi.

Zam haberini Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar sosyal medya hesabından duyurdu.

Dündar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ayrıca zamlı fiyat listesini de paylaştı.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights