Varisten korunmak için öneriler

Varisten korunmak için öneriler

''Çok ince kılcal damarlar, görünen mavi-yeşil damarlar ya da kocaman ciltten kabarık büyük damarlar. Hepsine varis diyoruz.. Varis, ilerleyen bir hastalıktır. Dokuda değişiklikler yapmaya başladığında tedavisi çok uzun ve zor bir süreç gerektirir. Hatta çoğu zaman ‘geri dönüşümsüz bir aşamadadır’ denilebilir. Bu aşamaya gelmeden varislerinizi tedavi ettirin” 

♦ Varisten korunmak için öneriler

Varis sadece kozmetik bir sorun değil, kozmetik olarak daha kötü hale gelmesinin dışında ilerleyici bir hastalık ve vücutta değişikliklere yol açıyor…

Varis sadece kozmetik bir sorun değil
Varis sadece kozmetik bir sorun değil

Uzmanlar ise uyarıda bulundu.

 Varis tedavisi için en kritik evre dördüncü aşama..

   -Bu aşamadan sonra hastalığın doku değişiklikleri geri döndürülemez bir hal alıyor.

   -Üçüncü aşamadayken yani henüz bacakta renk değişiklikleri, egzama, ciltte kuruma, sertleşme başlamadan bir an önce tedavi olmanızda yarar var.

 

 

Varis hastalıkları çok geniş bir yelpazede kendini gösterir..

–   Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz:

”Çok ince kılcal damarlar, görünen mavi-yeşil damarlar ya da kocaman ciltten kabarık büyük damarlar. Hepsine varis diyoruz.. Varis, ilerleyen bir hastalıktır. Dokuda değişiklikler yapmaya başladığında tedavisi çok uzun ve zor bir süreç gerektirir. Hatta çoğu zaman ‘geri dönüşümsüz bir aşamadadır’ denilebilir. Bu aşamaya gelmeden varislerinizi tedavi ettirin” 

Varis sadece damarların görünür hale gelmesi demek değildir.

Bu genişlemeler aslında ‘toplardamarlar içindeki yüksek tansiyondan’ kaynaklanır. Bu venöz hipertansiyon sadece damarları şişirmekle ve genişletmekle kalmıyor. Aslında yavaş yavaş dokuda birtakım bozulmalara neden oluyor. Asıl problem de burada başlıyor! Varis sadece kozmetik sorun olarak kalmıyor, kozmetik olarak daha kötü hale gelmesinin dışında ilerleyici bir hastalık olarak vücutta değişikliklere yol açıyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, sinsi şekilde ilerleyen varis ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Venöz hipertansiyon etkisi ile önce damar cidarı bozuluyor, damar cidarından sıvı doku içine sızmaya başlıyor. Bacak, bileklerden başlayarak şişmeye başlıyor. Bu da hastalığın bir ileri evresine geçişi gösteriyor. Sıvıyla birlikte kan hücreleri de damar dışına çıkıyor, olmaması gereken hücreler ve maddeler dokuda birikmeye başlıyor. Ve dokuda enflamasyon yani ‘yangı’ başlıyor; dokuda bir savaş oluyor. Ve artık hastalığın bir ileri evresine geçiliyor. Vücut artık alarm veriyor, bu yüksek tansiyonun yarattığı zararı tolere edemiyor.

• Ayak bileklerinde renk koyulaşması, önceleri hafif bir koyulaşma iken yavaş yavaş mor siyah renge doğru ilerliyor.

• Kaşıntılar başlıyor.

• Venöz egzama dediğimiz cilt döküntüleri oluyor.

• Cilt kuruyor.

• Cilt altı sertleşiyor.

• Cilt elastikiyetini kaybediyor.

• Küçük damarlar artan bir hızla ayağı ve bilekleri kaplıyor.

,• Yer yer doku daha da incelip hatta bağ dokusuna dönüşerek parşömen kâğıdı gibi oluyor.”

“Ve artık geri dönüşümsüz veya çok zor tedavi edilebilir evre 4 başlıyor; ki bundan sonra çok ufak travmalarla, kaşıyarak ya da çarparak bileğe gelen küçük bir darbede yara açılabiliyor” diyen Prof. Dr. Deniz, “Bu da hastalığın son aşaması oluyor. 6. evre dediğimiz bu aşama ‘Açık yara/açık ülser’ aşaması, tedavi edilmesi son derece zor aşamasıdır. Eğer ülseri kapatabilirsek hastalık 5. aşamaya geriliyor. Yani varis için en değerli aşama 4. aşama ki bu aşamayı geçersek artık son evredeyiz. 

Bu aşamadan sonra hastalığın doku değişikliklerini çok da fazla geri döndüremiyoruz. Bu aşamada çok geç kalmadan ameliyat etmeliyiz” diyerek ameliyat şansı olan hastaların ameliyat oldukları zaman hastalıklarının ilerlemesini durdurabildiklerini de belirtiyor.
   
 
–   Prof. Dr. Hayati Deniz:
 
“Yara açılmasını engelleyebiliyoruz ama hastalığı geri çeviremiyoruz. Yani tedavi her aşamada şart. Ama 4. evreye gelmeden tedavi edebildiğimiz hastalar bundan sonraki hayatlarını varis ile ilgili bir sorun olmadan geçirebiliyor. Bu aşamadan sonraki tedavilerde ciltteki değişiklikler biraz düzeliyor ama tamamen normal eski haline gelemiyor. Sonuç olarak varisleriniz varsa ve 3. aşama bulguları olan bileklerinizden başlayarak alt bacakta renk değişiklikleri, egzama, ciltte kuruma, sertleşme gibi bulgularınız varsa, tedavinizi daha fazla geciktirmeyin” diyor.

Varisten korunmak için öneriler:

• Bol bol hareket edin. Yürüme, yüzme, bisiklet, gibi sürekliliği olan hareketleri tercih edin. Yaz aylarında uzun süreli güneş banyolarından kaçının.

• Bir saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın. Gün içerisinde birkaç kez bacakları yüksekte tutmak yararlıdır.

• Ayaklarınızla A harfi yapacak gibi topukları uzaklaştırıp, başparmakları birleştirin. Topukları birleştirip parmakları uzaklaştırarak V harfi yapın. Topuklarınız yerde kalsın, ayaklarınızın ön kısmını yukarı kaldırın. Sonra ayaklarınızın önü yerle temastayken topuklarınızı yukarı kaldırın. Hareketlerin hepsini 10’ar kez tekrarlayın.

• Soğuk suyla bacaklara duş yapın. Cilde uygulanan soğuk su kanın kalbe dönüşünü hızlandırır.

• Bol giysileri tercih edin.

• Topuk yüksekliği 5 santimden fazla olan ayakkabıları giymeyin.

• Beslenmenize dikkat edin, günde en az iki litre sıvı tüketin ve sigara içmeyin.

• Doktor önerisi olmadan varis çorabı kullanmayın ancak tavsiye edildiyse düzenli giymeye özen gösterin.

 

♦ VARİS İÇİN 3 FARKLI TEDAVİ SEÇENEĞİ

♦ VARİS TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Varisin, tedavi edilmemesi durumunda zamanla pıhtı oluşturduğu, bu pıhtıların kan yoluyla akciğere kaçarak, akciğer embolisi denilen ölümcül tabloya yol açabileceği kaydedildi.

–    Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Duman:

“Varislerin en sık görülen belirtileri, bacak ya da diz altında cilt görünümünde değişme, bacakta küçük toplardamar kümelerinin görünmesi, bacakta kaşıntı ya da ağırlık hissi, bacakta veya ayakta yanma hissi, bacakta sürekli yorgunluk hissi ve gece krampları.”

Varis, Bacaklarda ağrı, kramp, ödem, ağırlık hissi, yorgunluk, karıncalanma, kaşıntı, kanama, ciltte renk değişikliği gibi pek çok şikayetin yanı sıra, iyileşmeyen yaralar ve ülserlere neden olabiliyor.

 “PIHTILAŞMA GELİŞME RİSKİ ARTMIŞTIR

–   Doç. Dr. Enes Duman:

“Belirgin varisleri olanlarda derin toplardamarlarda pıhtılaşma (DVT) gelişme riski artmıştır. DVT gelişmesi durumunda bacakta ani ağrılı şişlik olur, derhal tedavi edilmesi gerekir..

Varis gelişme riski en fazla 30 ile 70 yaş arasındakiler, gebeler ve ailesinde varis hastası olan kişilerde oluyor. Gebelikte ortaya çıkan varisler genellikle 1 yıl sonra kaybolur.”

“3 FARKLI TEDAVİ SEÇENEĞİ”

–   Doç. Dr. Enes Duman:

“Hastalık tanısı, hekim tarafından hastanın şikayetlerinin sorgulanması, muayene ve doppler ultrasonografi tetkikiyle konuluyor..

Varisin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söylemeliyim. “

https://www.cafemedyam.com/2020/09/08/her-sabah-pogaca-ve-simit-yerseniz/

♦ İLERLEMİŞ HASTALIKLARDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ

–   Doç. Dr. Enes Duman:

“Hastalığı ilerlememiş hastalarda başlangıç tedavisi olarak gün içerisinde bacağın dinlendirilmesi ve varis çorabı önerilmekte…İlerlemiş hastalığı olanlarda yapılabilecek tedavi seçeneklerini ise şöyle sıralayabiliriz..

İlerlemiş hastalarda 3 farklı tedavi seçeneği vardır.

  • Bunlardan biri skleroterapidir.

Skleroterapide, varislerin içerisine damarı içeriden skleroze eden, bir daha kanla dolmasını engelleyen ilaçlar enjekte edilir. Skleroterapi sonrası varisler sertleşir ve zaman içerisinde (2-3 ay) kendiliğinden kaybolur.

  • Endovasküler ablasyon (Lazer veya RF ile) ise en sık uygulanan bir diğer tedavi seçeneğidir.

Endovasküler ablasyon, etkilenen toplardamar içerisine 1-2 mm’lik bir kesiden girilerek damar içerisine ‘kateter’ adı verilen plastik tüpler yerleştirildikten sonra lokal anestezi sonrası lazer ya da RF ile damar duvarının içeriden yakılması işlemidir. İşlem sonrası damar artık kan ile dolmaz ve zaman içerisinde tamamen kaybolur.”

  • Son tedavi seçeneği CERRAHİ 

Lazer tedavisi cerrahiye nazaran oldukça az travmatik bir yöntem. Yeni bir tedavi olmasına rağmen uzun dönem başarı sonuçlarının yüzde 98 civarında olduğunu belirtmeliyim..

Yaklaşık 1 saat süren ultrasonografi kılavuzluğundaki işlem ağrısız bir işlem. İşlem sonrası 7-10 gün içerinde düzelen bacakta gerginlik ve hafif morluklar olabilir. Hastaların işlem sonrası 1 hafta süre ile varis çorabı giymesi gerekmektedir..

Varisin tedavi edilmemesi durumunda zamanla pıhtı oluşturur. Bu pıhtılar kan yoluyla akciğere kaçarak akciğer embolisi denilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.”

https://www.cafemedyam.com/2020/09/25/metabolizmayi-hizlandiran-yag-yakan-kilo-verdirici-kur/

♦  VARİS NEDİR, NEDEN OLUŞUR?

En sık karşılaşılan damar hastalıklarından biri olan varis, hem estetik kaygıları hem de ağrıları beraberinde getiriyor ve hayatı olumsuz etkiliyor..

PEKİ VARİSİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

–   Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Ali Rıza Cenal:

“Toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanan varis, vücuda giden kanı kalbe geri iletmekle görevli olan toplardamarların, kalıcı olarak uzamasıyla oluşuyor. Daha çok alt bacakta meydana gelen varis, ilk zamanlarda sadece görüntü bozukluğu yaratsa da zamanla ağrılar ve kramplar eşlik ediyor.”

♦ VARİS NEDEN OLUŞUYOR?

Kadınların yüzde 40’ı, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 25’inde görülen varisin ortaya çıkma sebebiyle ilgili…

–   Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Ali Rıza Cenal:

“Varisin ortaya çıkma sebebi toplardamar kapakçığının eski işlevini yerine getirememesiyle oluşur. Şöyle ki, toplardamarlar yer çekiminin aksine kanı aşağıdan yukarıya doğru kalbe taşır. Kanın geri dönmesini engelleyen ise kapakçıktır. Çeşitli sebeplerle kapakçığın bu görevi yerine getirememesi zamanla burada damarların genişlemesine ve varis oluşmasına yol açar. Diğer bir sebep ise toplardamarın pıhtı sebebiyle tıkanması sonucunda kanın yukarıya doğru sağlıklı şekilde akmaması durumudur. Bu durumda kan yukarı çıkabilmek için daha çok baskı uygulamaya başlar. Sürekli tekrarlayan basınç zamanla varisin oluşmasına sebep olur.”

BELİRTİLERİ NELER, KİMLER RİSK ALTINDA?

–   Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Ali Rıza Cenal:

“Varisin belirtileri arasında bacaklarda görülen mor-mavi şişlikler, bacaklarda ağrı, bacaklarda ağırlık hissi, kaşıntı ve uyuşukluk hissi ve bacaklarda şişlik yer alıyo

Risk altında olanlar: 50 yaş ve üzerinde olanlar; uzun süre ayakta duranlar veya bunu gerektirecek işlerde çalışanlar; masa başı işte çalışanlar ve uzun süre hareketsiz kalanlar; obezite hastalığı olanlar; hamile olanlar ve aile geçmişinde varis bulunanlar.”

https://www.cafemedyam.com/2020/09/30/d-vitamininin-fazlasi-kireclenme-nedeni/

♦  VARİSİN ÜÇ TÜRÜ VAR

–   Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Ali Rıza Cenal:

“Toplardamar yetmezliği, bacaklarda büyüklükleri ve cilde yakınlıklarına göre üç tür varis oluşturmakta..

  • Büyük varis

Birincisi büyük varis olarak adlandırılan ve ciltte belirgin çıkıntılara sebep olan varislerdir. Büyük geniş kıvrımlar oluşturan, elle ve gözle kolayca fark edilebilen varislerin çapı yaklaşık dört milimetre kadardır. Derinin altında oluştuklarından ciltte herhangi bir renk değişikliğine yol açmaz. Sadece damarın yeşilimsi rengini yansıtır. Ayakta durunca daha belirgin hale gelen kabarık doku, yatıp bacaklar yukarı kaldırıldığında kaybolur. Büyük varislerin en önemli özelliği bu varislere bacaktaki ana damarlardan birinin kapak yetmezliğinin yol açmasıdır. Kapak yetmezliği olan bu damarların tedavisi, büyük varislerin de tamamen yok olmasını sağlar..

  • Orta boy varis

Diğer varis türü orta boy varislerdir. Kıvrımlı bir dokusu olan orta boy varislerin boyutları iki-üç mm’dir. Cildin altında küçük çıkıntılara sebep olan orta boy varislerin renkleri yeşil ve mordur. Bu varisler kişide ağrı, kaşınma ve sızlama gibi problemleri beraberinde getiriyor. Orta boy varisler köpük tedavisi ile tedavi edilir ve tekrarlanma olasılığı düşüktür..

  • Kılcal varis 

Son varis çeşidi ise kılcal varislerdir. Ciltte herhangi bir kabarıklık yaratmayan kılcal varisler genelde saç kılı inceliğinde olup kırmızı ve mor renklidir. 10 kişiden beşinde rahatlıkla görülebilen kılcal varislerin büyük varislere dönüşme olasılığı yoktur. Diğer varis problemlerinde olduğu gibi yaygın olduğu durumlarda ağrı ve sızlama yapabilir. Tedavi ile tamamen ortadan kaldırılır.”

♦ VARİSİ ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

–   Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Ali Rıza Cenal:

“Sağlıklı ve hareketli bir yaşam varisi önlemenin temel prensibini oluşturmakta.. Bu eksende uygulanması gereken yöntemler:

* Sporu hayatınızın bir parçası haline getirin. Günde en az mutlaka 30 dakikanızı spora ayırın. Yoğun tempoda bir spor hayatınız olmasa bile yürüyüş gibi temel egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin.

* Kanın bacaklardan kalbe ulaşmasını engelleyen en önemli faktörlerin başında aşırı kilolar geliyor. Ayrıca toplardamarlara kilo baskısı ve fazla kilolara bağlı hareket kısıtlanması varisin en önemli sebeplerindendir. Bunu engellemek için fazla kilolarınızdan acilen kurtulmanız gerekiyor.

* Belli periyodlarda soğuk su uygulamayı ihmal etmeyin. Çünkü soğuk su damar duvarını büzüştürerek kanın kalbe ulaşmasını sağlar.

* Dinlenirken ayaklarınızı yukarı kaldırın. Bu sayede toplardamardaki basınç azalarak kanı daha hızlı kalbe iletir.

* Bacak kaslarınızı çalıştıracak aktivitelerde bulunun. Asansör yerine merdivenleri kullanın ve sık sık bisiklete binin, pedal çevirin.

* Aşırı sıcaklardan kendinizi koruyun. Çünkü sıcak havalar toplardamarın genişlemesine yol açarak varis oluşumunu hızlandırır.

https://www.cafemedyam.com/2020/09/30/zaturre-ve-grip-asilarina-dair/

İLGİLİ HABER

Cumhuriyet

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights