Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin

Türkiye’de yaşanan hukuk skandallarına yeni bir halka daha eklendi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 14 Mayıs genel seçimlerinde TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye edilmesi yönünde verdiği karar, Yargıtay tarafından tanınmadı. Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu.

İÇİNDEKİLER

♦ 11.11.2023 Gündem

♦ Cumartesi Anneleri/İnsanları,  5 yıl sonra ilk defa Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı

Cumartesi Anneleri, 5 yıl sonra Galatasaray Meydanı’nda

Cumartesi Anneleri, 2018 yılından bu yana ilk kez Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı. Anneler 972’nci hafta açıklamalarında Abdülkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş’ın akıbetini sordu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları, 972’nci hafta eylemlerinde meydanda açıklama yaptı. Kayıp yakınlarının 5 yıl sonra ilk defa Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmalarına izin verildi.

Meydan, 700’üncü haftada yaşanan polis saldırısının ardından Cumartesi Anneleri’ne yasaklanmıştı.

2018’de yaşanan yasaklama ve polis saldırısı AYM’ye taşınmış, AYM’nin verdiği ihlal kararının ardından kayıp yakınları tekrar meydana gitmeye başlamıştı..

-Ancak Beyoğlu Kaymakamlığı, AYM kararına rağmen 29 hafta boyunca eylemi yasaklamıştı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kendisine sorulan bir soruya verdiği yanıtta, “Cumartesi Anneleri’nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa sürede çözüm üreteceğiz” demişti.

♦ Öğretmenlerin ek ders ücretlerine zam

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 artış yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin

Ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 artış yapıldı..

“Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması”na ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

HAFTADA 9 SAAT ARTIRILDI

Buna göre, yapılan düzenlemeyle MEB’e bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 artış sağlandı.

♦ Yargıtay’dan ‘terbiyesizlik’ kararı:

”Hakaret değil kaba hitap”

Yargıtay, mesai arkadaşına gönderdiği elektronik postada ‘terbiyesiz’ kelimesini kullandığı gerekçesiyle tazminatsız kovulan işçiye dair kararını açıkladı. Kaba hitapla, sataşmanın aynı şey olmadığına dikkat çeken Yüksek Mahkeme, işten çıkartılan işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Ayrıca, Bakanlığa bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünde geçici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin bu görevleri karşılığında yararlandırıldıkları ek ders ücreti de haftada 9 saat artırıldı.

♦ Hazine 10 kentte 12 taşınmazı özelleştirecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 10 ildeki 12 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek.

Afyonkarahisar’ın merkez,

Aydın’ın Kuşadası,

Bursa’nın Karacabey,

Erzurum’un Palandöken,

Gaziantep’in Şehitkamil,

İstanbul’un Kartal,

İzmir’in Konak,

Sakarya’nın Arifiye,

Tunceli’nin Ovacık ve

Yalova’nın merkez ilçelerindeki 12 taşınmaz satışa çıkarıldı.

Son teklif verme tarihi

-Afyonkarahisar ve Bursa Karacabey Canbalı’daki taşınmazlar için 28 Kasım’a,

-Karacabey’in Kurşunlu, Erzurum’un Palandöken, Tunceli’nin Ovacık ve Gaziantep’in Şehitkamil bölgelerindeki taşınmazlar için 29 Kasım’a kadar

-Sakarya’nın Arifiye, İzmir’in Konak, Yalova’nın merkez, Aydın’ın Kuşadası ilçelerindeki taşınmazlar için 30 Kasım,

-İstanbul’un Kartal ilçesindeki taşınmazlar için de 7 Aralık’a kadar teklif verebilecek.

https://emlakmuzayede.com.tr/

♦ İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Serdip Dokumacı ve yönetim kurulu üyeleri de istifa etti.

İYİ Partili Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in banka hesaplarını inceletmekle ve belediyelerle ticari ilişkilere girmekle itham edilmesi sonrası konuştu..

–   Dikbayır:

“Korkunç kumpaslar dönüyor. Kaldı ki iddiaların bir tanesi doğru olsun değil partiyi, milletvekilliğini bırakırım. O kadar eminim”

–   Durmuş Yılmaz:

“Partinin ülkeyi yönetmek istek-arzu ve iradesi yoktur. İktidar olmaktan ve muhalefetten düşmekten korkuyor. Parti yönetimi kamu parası ile bir elleri yağda bir elleri balda sefa sürüyor.”

♦ 10.11.2023 Gündem

♦ Yargıtay’dan açıklama!

Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusunda bulunduktan sonra tepkilerin odağına yerleşen Yargıtay’dan açıklama geldi.

 

Söz konusu krizin odağında olan Yargıtay’dan açıklama geldi.

Yargıtay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

“Yargıtay 6 Mart 1868 tarihinde kurulmuş, 155 yıllık köklü bir geçmişe sahip, adli yargının en üst temyiz mercii olup üyelerinin tamamı alanlarında uzman ve deneyimli yüksek hakimlerden oluşmaktadır. Anayasa’nın madde 154/1’e göre, ‘Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.’ Anayasa’nın 154’üncü ve Yargıtay Kanunu’nun 13’üncü maddesine göre, Yargıtay’ın adli yargı alanında hukukun ülkede eşit şekilde uygulanmasını sağlama görevi bulunmaktadır. Hukukun objektif, belirli ve öngörülebilir olması, eşitlik ve hukuki güvenliğin ve özellikle de adil yargılanma hakkının teminatıdır.

Anayasa’nın 148. maddesinde ise Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri tanımlanmış, bu görevler arasına 07.05.2010 tarih ve 5982 sayılı Anayasa değişikliği ile ‘bireysel başvuru’ da eklenmiş, 2012 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Bireysel başvuru incelemelerinde Anayasa Mahkemesine başvurulabilmesi için ‘olağan kanun yollarının tüketilmesi’ şarttır..

Yine Anayasa’nın 148/5 hükmüne göre, ‘Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz.’ şeklindeki hüküm ile bireysel başvurunun yargısal sınırı çizilmiştir. Bu haliyle bireysel başvuru; temel hak ve özgürlüklere yönelik hukuka aykırı müdahalelerin kanun yollarında giderilememesi halinde başvurulabilecek ikincil nitelikte bir hak arama yoludur. Olağan veya olağanüstü kanun yolu değildir..

Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi adli ve idari mahkemelerce verilen kararları bozan bir mahkeme olmadığı gibi istinaf ve temyiz mercii olarak davaları yeniden incelemeye yetkili bir makam da değildir.

Buna karşın, Anayasa Mahkemesinin, bireysel başvuru incelemelerinde zaman zaman anayasal ve yasal sınırları aşarak Yargıtay ve Danıştay uzman dairelerince geliştirilen yerleşik içtihatları ters yüz edecek, hukuk sistemini kaosa sürükleyecek şekilde kararlar alması, kesin hüküm etkisini tamamen devre dışı bırakılmasına neden olmaktadır..

Diğer taraftan, bir kısım kamuoyunun gündemini meşgul eden davalar üzerinden uygulanan iletişim stratejisi ile mevcut anayasal düzen bir kenara bırakılarak Anayasa Mahkemesinin ‘süper temyiz mahkemesi’ olduğu şeklinde toplumsal bir algı oluşturulmuştur. Temel hak ve özgürlüklerin korunması, yalnızca Anayasa Mahkemesinin değil, tüm yargı organlarının görevidir..

 

Türk yargı sisteminin gerçekten mevcut olan yapısal sorunlarının çözümü için elverişli bir araç olması ümit edilen bireysel başvurunun, mecrasından çıkması, yargı sistemini zayıflatan sistemsel bir sorun haline gelmiştir. Bireysel başvuru sisteminin faaliyete geçmesinden itibaren yukarıda özetlenen sorunlar Anayasa Mahkemesi üyelerinin de bulunduğu bilimsel toplantılarda defaatle ifade edilmesine, Yargıtay Başkanı’nın adli yıl açılış konuşması ile yıl sonu basın değerlendirme toplantılarında ve Danıştay Başkanı tarafından Danıştayın kuruluş yıldönümü toplantısında gündeme getirilmesine karşın, Anayasa Mahkemesinin kararlarındaki anayasal ve yasal yetki aşımı olarak değerlendirilen benzer uygulamalar artarak devam etmiştir..

 

Bizatihi Anayasayı korumak amacıyla kurulan Anayasa Mahkemesi, tartışmalara konu olan davada, anayasa koyucunun iradesini yok sayarak Anayasa’nın 83’üncü maddesindeki atıf nedeniyle somut olaya uygulanması gereken 14’üncü maddesini işlevsiz bırakmıştır..

Anayasal düzene uymayan bu bakış açısının etkisi ile bazı kararlarda yüksek mahkeme olan Yargıtay ve Danıştay’ın derece mahkemesi olarak nitelendirilmesi, tartışmalara konu olan Şerafettin Can Atalay dosyasında olduğu gibi terör suçlarına bakan ve tamamen yargısal bir görev ifa eden Yargıtay 3. Ceza Dairesinin ‘88. Anayasa Mahkemesince tespit edilen ihlalin altında yatan sorunları giderme yönünde kamu gücünü kullanan makamlar genel bir yükümlülüğe sahip olmasına karşın Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi içtihadına aykırı davranmış, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmemiş; aksine başvurucunun anayasal haklarını -Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak- daraltıcı bir şekilde yorumlamak suretiyle ihlal etmiştir.’ biçimindeki sözlerle anayasayı ihlal suçunu işlediği ithamında bulunularak hedef gösterilmesi gibi son derece vahim, kabul edilemez hukuki hatalar, bireysel başvuru kararlarının vazgeçilmez dili olmuştur.

Yukarıda örneklenerek değinilen Anayasa Mahkemesinin uygulamalarının doğurduğu hukuki sonuçlar gözetilmeksizin, bir yüksek mahkeme olan Yargıtay ve Yargıtay 3. Ceza Dairesinin yargısal görev ve yetkisi kapsamında verdiği kararlara yönelik yüksek yargı kurumlarının saygınlığını zedeleyen ve eleştiri sınırlarını aşan haksız tepkiler üzüntüyle karşılanmaktadır. Hukuki güvenliğin, toplumsal barışın ve hukuki öngörülebilirliğin sağlanması bakımından Anayasa’dan aldığı yetkiyle Yargıtay, bireysel başvurunun mevcut haliyle uygulanmasının doğurduğu sorunların giderilmesi ve karşılaştırmalı hukukta kabul edilen standartlara göre geliştirilmesi konusunda ihtiyaç duyulan, anayasal ve yasal çalışmalarda gerekli desteği sağlamaya her zaman hazırdır.”

♦ İkramiye ödeme tarihleri belli oldu

Çalışmayan emeklilere yapılacak 5 bin lira  ikramiyenin tarihi belli oldu. Ödemeler 11-12-13 Kasım’da yapılacak

Çalışmayan emeklilere yapılacak 5 bin lira  ikramiyenin tarihi belli oldu.
Çalışmayan emeklilere yapılacak 5 bin lira  ikramiyenin tarihi belli oldu.

Emeklilere yapılacak 5 bin lira ikramiye için ödeme tarihleri belli oldu. Ödemeler çalışmayan emeklilere 5 bin TL, dul ve yetimlere ise bu tutarın aylıktaki hisseye göre yapılacak. Ödemeler yarından itibaren yapılacak.

SSK kapsamında aylık alanlardan aylık ödeme günü:

-17,18, 19 olanlar için 11 Kasım.

-20, 21, 22 olanlara 12 Kasım.

-23, 24, 25, 26 olanlara 13 Kasım.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların ödeme günü 14 Kasım. 

♦ İYİ Partili Bahadır Erdem istifa ettiğini duyurdu!

İYİ Parti istifa depremi sürüyor. Durmuş Yılmaz’ın ardından, İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Bahadır Erdem de, partisinden istifa ettiğini duyurdu.

–   Bahadır Erdem:

” İYİ Parti’ye katıldığım günden bu yana hedefi yirmi bir yıldır devam eden bu iktidarı değiştirmek olan, ülkemizde yeniden demokrasi ve hukuk devletinin sağlanmasını amaçlayan bir siyasetçi, bir hoca ve bir hukukçu olarak mevcut kazanımların riske atılmasını kabul etmem mümkün değildir”

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Bahadır Erdem de, partisinden istifa ettiğini duyurdu.
İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Bahadır Erdem de, partisinden istifa ettiğini duyurdu.

İYİ Parti’nin yerel seçimde ittifak olasılığına kapıyı kapatması nedeniyle istifa ettiğine dikkat çeken Erdem:

“Değerli kamuoyu,

Genel Başkanımız Sn. Meral Akşener’in daveti ile 20 Eylül 2020 yılında İYİ Parti ailesine katıldım ve geçtiğimiz üç yıl boyunca tüm emek ve değerlerimle, milletimizin ve partimizin hak ettiği konuma gelebilmesi için elimden gelen çabayı sarf ettim.

Siyasete dahil olurken niyetim, aynı ömrümü adadığım hukuk hocalığımda olduğu gibi memleketimize ve yarınlarına faydalı olabilmek, bu ülkenin bana sağladığı imkanlar sayesinde sahibi olduğum bilgi ve deneyimi ülkemizin ve milletimizin yararı için kullanmak, Türkiye’mizin son yıllarda geçtiği zorlu dönemi atlatma ve adil bir hukuk devleti yapısının yeniden sağlanması aşamasında taşın altına elimi koymaktı.

İşte bu hedefle çıktığım İYİ Parti yolculuğunda memleketimizin dört bir yanını daha yakından tanıma, birçok dost edinme, partimizin çalışkan gençleri, umut dolu kadınları ve yüreği vatan sevgisiyle çarpan teşkilatı ile omuz omuza yürüme fırsatım oldu. Bu vesile ile de teşkilatımıza bu süreçte bana destek ve yardımcı oldukları için teşekkür ederim.

Bugüne gelecek olursak maalesef muhalefet partileri seçimde başarısız olmuş ve vaatlerini yerine getirememiştir. Milletimiz üzgün, umutsuz ve yıllardır süre gelen başarısızlıkların ardından yorgun düşmüştür. Gelinen bu noktada muhalefet partileri için tek çare “iktidar baskısı altında sıkışmış, yalnızlaştırılmış ve ekonomik anlamda buhrana sürüklenen vatandaşlarımıza” umut olacak yeni başlangıçlar için gerekli adımları atmaktır.

Ve fakat gerekli adımlar atılırken muhalefet partileri alacağı her kararı ince eleyip sık dokumalı ve hasarı büyük olabilecek hatta geri dönüşü olmayan kararlardan uzak durmalıdır. Unutulmamalı ki siyasi partilerinin görevi öncelikle memlekete ve millete hizmettir.

Bu doğrultuda partimizin aldığı ve değiştirmemekte ısrar ettiği seçimlere “tüm illerde” ayrı aday ile girme kararı yani bir başka deyiş ile 2019 yerel seçimlerinde birçok ilde seçimin kazanılmasını sağlayan güç birliğini sonlandırmayı son derece yanlış bulduğumu bir kez daha belirtmek isterim.

Hiç şüphesiz ki İYİ Parti kurulduğu ilk günden bu yana milletimizin menfaati için çalışan, sorumluluk alan ve bağımsız bir parti olarak kendi adaylarını belirleme hakkına sonuna kadar sahiptir.

Ancak diğer yanda da İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin muhalefette kalmasının seçmenimizin moral ve yaşam dengeleri açısından büyük bir katkı sağladığı aşikar olduğu gibi, iktidarın da ülkenin üzerinde kurduğu baskı rejiminde gücünü zayıflattığı bir gerçektir.

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sn. Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sn. Mansur Yavaş’ın iktidarın tüm engelleme çabalarına rağmen son derece başarılı belediyecilik faaliyetleri gösterdiği iki şehrimizin sakinlerinin de malumudur.

Hatta bu sevgi kendi şehirlerini aşmış ve bu yüzdendir ki Sn. İmamoğlu ve Sn. Yavaş partimizin girişimleri ile 2023 Genel Seçimlerinde milletimize icraatçi Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı olarak gösterilmiştir.

Ancak “2024 yerel seçimlerinde” aday çıkarma kapsamına tüm illerin alınması ısrarı maalesef İstanbul ve Ankara’nın muhalefette kalmasını riske atmakta ve son dönemde Anayasa hususunda bilinçli olarak yaratılan büyük devlet krizini de göz önüne bulundurduğumuzda hukuk tanımaz AKP rejimi için yeni fırsatlar doğurmaktadır.

Bu çerçevede, İYİ Parti’ye katıldığım günden bu yana hedefi yirmi bir yıldır devam eden bu iktidarı değiştirmek olan, ülkemizde yeniden demokrasi ve hukuk devletinin sağlanmasını amaçlayan bir siyasetçi, bir hoca ve bir hukukçu olarak mevcut kazanımların riske atılmasını kabul etmem mümkün değildir. İfade etmek isterim ki bütün olanlara rağmen dürüstlüğün, şeffaflığın, vatan ve millet sevgisinin hala siyasette geçer akçe olduğuna ve olması gerektiğine inancımı sürdürmekteyim.

Tüm bu anlattıklarım doğrultusunda İYİ Parti’mizden bugün itibariyle istifa ediyor ve ayrılıyorum.

Bugüne kadar bana destek olan başta İYİ Parti Genel Başkanı Sn. Meral Akşener olmak üzere, mevkidaşlarıma, GİK üyelerimize, İl Yönetimlerimize ve İYİ Parti’nin İYİ insanlarına teşekkür ederim.

Saygılarımla.”

 

♦ “Erdoğan liderliğinde bir kalkışma olduğu…”

"Erdoğan liderliğinde bir kalkışma olduğu...''
“Erdoğan liderliğinde bir kalkışma olduğu…”

–   CHP Genel Başkanı Özgür Özel:

”Yargı krizinin bu sabah itibariyle Erdoğan’ın kullandığı ifadelerin ortaya çıkmasıyla “Erdoğan liderliğinde bir kalkışma olduğunun anlaşıldığını” söyleyebilirim…”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ile ilgili Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yaptı.

–   Özgür Özel:

“Cumhurbaşkanının dün uçakta kullandığı ve bugün sabah 10’a kadar ambargolu olan ifadeler bir yargı kriziydi. Ama bugün sabah 10’da Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını duyduktan sonra bunun Erdoğan liderliğinde anayasal rejimin ortadan kaldırılması ve bir kalkışmayla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor.”

♦ Erdoğan’dan yargı krizi için ikinci açıklama: Taraf değil hakemiz

Özbekistan dönüşü uçakta AYM’yi ağır ifadelerle eleştiren Erdoğan, Beşteşe’de yaptığı açıklamada ise “Biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız” ifadesini kullandı.

Erdoğan, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasındaki krize ilişkin şunu söyledi

–   Erdoğan:

“Yargı kurumlarının kararları da tartışılabilir. Türkiye’de, yüksek mahkemeler dahil hiçbir organ, hiçbir kurum layüsel değildir, eleştirilemez değildir. Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır, yasalardır. Anayasa, ‘devlet başkanı’ sıfatıyla bize ‘devlet organlarının uyumlu çalışmasını temin’ görevi vermektedir. Biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız. Ancak mevcut anayasamız ve yasalarımız, bu konuda yetersiz kalmaktadır”

Erdoğan yeni anayasa çağrısı yaptı

–   Erdoğan:

“Darbecilerin bundan 41 sene önce Türkiye’ye biçtiği gömlek, yapılan 20’yi aşkın tadilata rağmen, 2023 Türkiye’sine artık dar gelmektedir. Yeni anayasa meselesini ısrarla gündemde tutmamızın, günlük siyaset söylemi değil, hayati bir konu olduğu, bu vesileyle herhalde daha iyi anlaşılmıştır. Devletin başı olarak, kurumlarımız arasındaki görüş ayrılığının bir anayasa ve sistem krizi haline dönüşmesinin önüne geçecek adımları süratle atacağız. Hem yüksek yargı kurumlarımızın temsilcileriyle hem yetkinliği herkesçe kabul edilen hukukçularımızla görüşerek, meseleye bir hal yolu muhakkak bulacağız. Gerekirse anayasa ve yasa değişiklikleri dahil tüm yöntemleri kullanarak, tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız”

♦ Durmuş Yılmaz, İYİ Parti’den istifa ettiğini duyurdu!

Eski Merkez Bankası Başkanı olan ve İYİ Parti’den 2018 seçimlerinde milletvekili seçilen Durmuş Yılmaz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla İYİ Parti’den istifa ettiğini duyurdu.

Eski Merkez Bankası Başkanı olan ve 2018 seçimlerinde İYİ Parti'den milletvekili seçilen Durmuş Yılmaz, partisinden istifa ettiğini duyurdu.Yılmaz, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, partiden istifa ettiğini gösteren ekran görüntüsüne yer verdi.
Eski Merkez Bankası Başkanı olan ve 2018 seçimlerinde İYİ Parti’den milletvekili seçilen Durmuş Yılmaz, partisinden istifa ettiğini duyurdu.
Yılmaz, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, partiden istifa ettiğini gösteren ekran görüntüsüne yer verdi.

İYİ Parti’den 2018 seçimlerinde milletvekili seçilen Yılmaz, son genel seçimde milletvekili listesinde yer almamıştı.

2018 yılında Ankara milletvekili seçilen Yılmaz, Deniz Baykal‘ın en yaşlı üye olmasına rağmen sağlık sorunları gerekçesiyle özür beyan etmesi üzerine, ikinci en yaşlı üye olarak Meclis’in geçici başkanı olarak görev yapmıştı.

♦ Erdoğan’dan ‘Yargıtay’a destek

 ‘AYM maalesef yanlışları arka arkaya yapar hale geldi’

Özbekistan dönüşünde, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’dan yargı krizine ilişkin ilk açıklama geldi.

 –  Erdoğan:

“Yargıtay kararı bir kenara atılmaz. AYM maalesef yanlışları arka arkaya yapar hale geldi..

Erdoğan, Yargıtay’ı eleştiren AKP’lilere yönelik…

–   Erdoğan:

“Eğer partimden bazı arkadaşlar da burada Yargıtay’ı yerip, Anayasa Mahkemesi’ne övgüler düzüyorsa onlar da yanlış yapıyorlar”

 

♦ Anıtkabir’de 10 Kasım töreni

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yılında Anıtkabir’de düzenlenen devlet töreniyle anıldı..

Ebedi Başkomutan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yılında Anıtkabir’de düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

 

Erdoğan, deftere şunları yazdı:"Aziz Atatürk, vefatınızın 85. sene-i devriyesinde bir kez daha zatı alinizi, silah arkadaşlarınızı, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle yad ediyoruz.
Erdoğan, deftere şunları yazdı:
“Aziz Atatürk, vefatınızın 85. sene-i devriyesinde bir kez daha zatı alinizi, silah arkadaşlarınızı, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle yad ediyoruz.

  –   Erdoğan, deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, vefatınızın 85. sene-i devriyesinde bir kez daha zatı alinizi, silah arkadaşlarınızı, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle yad ediyoruz.

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ikinci asrına başladığımız Cumhuriyeti ilelebet payidar ve muzaffer kılmak için 21 yıldır olduğu gibi bugün de aşkla çalışıyoruz.

Mazlumların umudu, vatandaşlarının gurur kaynağı olan Türkiye Cumhuriyetini her alanda yükseltmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasına hiçbir güç engel olamayacaktır.”

♦ 10 KASIM’DA ANITKABİR HANGİ SAATLERDE AÇIK OLACAK?

Anıtkabir, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85’inci yıldönümü olan 10 Kasım 2023 Cuma günü 22.00’e kadar ziyarete açık bulundurulacak. Anıtkabir’i ziyaret etmek isteyen yurttaşlar 09:00 – 22:00 saatleri arasında ziyaret edebilecek.

♦ Dolar ve Euro’da tarihi zirve!

Dolar ve Euro ne kadar oldu? 10 Kasım 2023 döviz fiyatları

Dolar ve Euro ne kadar oldu?
Dolar ve Euro ne kadar oldu?

Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre bankanın toplam rezervleri geçen hafta itibarıyla 128.42 milyar dolara yükseldi..

Seçim öncesine göre rezervlerde yüzde 30 üzeri artış yaşanırken bu tutar da yaklaşık 30 milyar dolara tekabül ediyor..

-Hazine’nin bu hafta gerçekleştirdiği ihaleler tahvil bono piyasasının kamu kontrolünden yeniden serbest piyasaya doğru ilerlediğini gösterdi..

-İhalelerden 2 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri, bankalara zorunlu olarak tahvil aldıran regülasyonlarla gerilediği tek haneli seviyelerden yüzde 42.18’e kadar yükseldi..

-Mayıs ayında gerçekleşen iki seçim arasında yabancı payındaki rekor düşüşe rağmen TCMB regülasyonlarıyla yüzde 8.6 civarına kadar gerileyen bileşik getiri aradan geçen yaklaşık altı ayda 33 puandan fazla yükselmiş oldu..

-TCMB’nin geçen ay bankalara tahvil yükümlülüğü getiren regülasyonların önemli bölümünü kaldırması ve faiz artışları TL cinsi bono piyasasını yeniden serbestleşmeye doğru götürüyor..

CDS’LERDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

  -Türkiye’nin kredi iflas takası priminde (CDS) jeopolitik endişlelerle 425 baz puana kadar ulaşan yükseliş geçen hafta son buldu. 5 yıllık CDS dün günü 374/380 baz puandan tamamladı.

Dolar TL bu sabah kur güne 28.73 zirvesinden başladı.

TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 34.4 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 27.4 seviyesinde gerçekleşti.

Euro ise dünden sonra bu sabah ilk kez 31.03’ü görerek zirve tazeledi..

Saat 09.15’de sınırlı düşüşle 30.47 bandında işlem görüyor.

Merkez Bankası ise sadeleşme adımlarına devam ediyor. TCMB bu hafta şirketlerin kredi bakiyesine göre döviz pozisyonlarını bildirim yükümlülüğüne ilişkin sınır ve kapsamı değiştirdi. Resmi gazete ve TCMB’nin basın duyurusuna göre 10 milyon lira üzeri kredisi bulunan firmaların özet döviz pozisyon raporlaması uygulamasına son verildi. TCMB’nin sadeleşme adımlarına devam etmesi bekleniyor.

 

♦ 09.11.2023 Gündem 

♦ Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin gündemdeki kararının tarafımdan yazıldığı iddiası tamamen yalandır”

Erdoğan’ın Başdanışmanı Uçum’dan yeni açıklama

 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin gündemdeki kararının tarafımdan yazıldığı iddiası tamamen yalandır”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin gündemdeki kararının tarafımdan yazıldığı iddiası tamamen yalandır”

Erdoğan’ın Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararını tanınmaması ve Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması konusunda yeni bir açıklama yaptı.

-Uçum dün (8 Kasım) yaptığı açıklamada, “Yargıtay’ın AYM ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Suç duyurusu meselesi ise Milli Yargıya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır” ifadelerini kullanmıştı.

Uçum sosyal medya hesabından bugün yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı.

–   Uçum:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin gündemdeki kararının tarafımdan yazıldığı iddiası tamamen yalandır.

Yargının bağımsızlığını tartışma konusu yapmak için ileri sürülen bu asılsız iddiayı şiddetle reddediyorum.

Bu tür asılsız isnadlarla oluşturmaya çalıştıkları kaos ortamına argüman üretmeye çalışanlar bilsinler ki emellerine ulaşamayacaktır.”

♦ Meclis’te ‘Yargıtay’ protestosu: CHP Grubu sıraları terk etmedi

CHP lideri Özgür Özel’in, Yargıtay’ın AYM kararı sonrası çağrı yaptığı TBMM’de toplantı gerçekleşmemesi üzerine CHP Grubu eylem başlattı.

Genel Kurulu’da ‘adalet nöbetine’ başlayan CHP’li vekiller Meclis sıralarında oturarak eyleme başladı..

 

Yagıtay’ın Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) tutuklu vekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması krize yol açtı.

Kararın ardından dün olağanüstü toplantı gerçekleştiren CHP’de Genel Başkan Özgür Özel, bugün için TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a yargı kararına dair Meclis’i olağanüstü toplaması çağrısında bulundu.

Saat 17.00’de olağanüstü toplanacağı bildirildi ancak Özgür Özel, toplantının gerçekleşmeyeceğini belirterek “TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başlıyoruz” dedi. Bunun üzerine CHP’li vekiller meclis sıralarında oturarak eyleme başladı.

CHP’de bugün nöbetçi olarak gönüllü olan 20 milletvekili meclis sıralarında oturup kapaklara vurarak Yargıtay’ın AYM ile ilgili kararını protesto etmeye başladı. CHP’li milletvekilleri sabaha dek meclisi terketmeyerek protesto eylemini sürdürecek.

CHP’liler yarın sabah nöbeti başka bir grup milletvekillerine devredecek. Eyleme TİP milletvekillerinin de destek vermesi bekleniyor..

♦Meclis Danışma Kurulu saat 17.00’de toplanacak

Meclis Danışma Kurulu, Numan Kurtulmuş başkanlığında saat 17.00’de toplanacak. Gündem, Yargıtay’ın Can Atalay kararı.

Yargıtay’ın Can Atalay kararı sonrası Meclis hareketlendi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmesinin ardından Meclis Danışma Kurulu’nun toplanacağı saat belirlendi. Kurtulmuş başkanlığında toplanacak danışma kurulu saat 17.00’de bir araya gelecek. Danışma Kurulu toplantısına tüm siyasi partilerin grup başkan ve başkanvekilleri ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katılması beklenirken Yargıtay’ın kararına ilişkin nasıl bir tutum alınacağı bu toplantıda netleşecek.

♦ 08.11.2023 Gündem 

♦ Yargıtay, AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına hükmetti, karara imza atan üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye’de yaşanan hukuk skandallarına yeni bir halka daha eklendi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 14 Mayıs genel seçimlerinde TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye edilmesi yönünde verdiği karar, Yargıtay tarafından tanınmadı. Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu.

♦ CHP 38. Olağan Kurultayı’nda partinin yeni genel başkanı seçilen Özgür Özel, koltuğu resmen Kemal Kılıçdaroğlu’ndan devralıyor

MAZBATASINI ALDI

Özel, devir teslim töreni öncesi  TBMM’deki makam odasında mazbatasını aldı.

Özel’e mazbatasını CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır takdim etti.

–   Özel:

“Odamda önceki genel başkanlarımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten başlayarak İsmet Paşa’nın, Bülent Ecevit’in, rahmetli Deniz Baykal’ın fotoğrafları hep oldu. Sayın Genel Başkanımızın fotoğrafı odamızda hep olacak. Bu oda İsmet İnönü’nün odası. Bu odada bugüne kadar görevimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. 8 yıldır CHP Grup Başkanvekili olarak partimi Meclis’te temsil ettim. Bugün duvarda resimleri bulunan ki sayın Hikmet Çetin ve Altan Öymen’in belirli dönemler genel başkanlıkları var. Onları da minnetle anıyorum”

♦ AYM’den ‘dezenformasyon yasası’nın iptal talebine ret

Anayasa Mahkemesi, "Sansür Yasası" olarak bilinen Dezenformasyon Yasası’nın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezası verilmesini öngören maddesinin iptali talebini oyçokluğu ile reddetti.
Anayasa Mahkemesi, “Sansür Yasası” olarak bilinen Dezenformasyon Yasası’nın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezası verilmesini öngören maddesinin iptali talebini oyçokluğu ile reddetti.

 Anayasa Mahkemesi’nde görüşülen, ‘dezenformasyon yasası’nın iptal talebi oy çokluğu ile reddedildi..

Anayasa Mahkemesi“Sansür Yasası” olarak bilinen Dezenformasyon Yasası’nın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezası verilmesini öngören maddesinin iptali talebini oyçokluğu ile reddetti.

Cumhuriyet Halk Partisi, ilgili yasa için Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

–   TCK’ye eklenen 217/A maddesi şöyle:

“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”???????

14 Ekim 2022’de Meclis’ten geçen “Sansür Yasası”nın iptal edilmesini isteyen gazeteciler, bugün Yüksek Mahkeme önünde basın nöbeti başlatmıştı.

Yasanın yürürlüğe girdiği 18 Ekim 2022’de bu yana, 30’dan fazla gazeteci tutuklandı. İlgili yasa gerekçe gösterilerek son olarak Gazeteci Tolga Şardan tutuklanmıştı.

♦ 2024 ehliyet, pasaport harçları belli oldu

2024 ehliyet, pasaport harçları belli oldu
2024 ehliyet, pasaport harçları belli oldu

PASAPORT HARCI:

6 aya kadar pasaport harcı 1.638,40 TL.
1 yıllık pasaport harcı 2.395,90 TL.
2 yıllık pasaport harcı 3.912,30 TL.
3 yıllık pasaport harcı 5.557 TL.
4 yıldan fazla süreli pasaportlar için harç 7.833 TL olacak.

EHLİYET HARÇLARI:

B sınıfı sürücü belgesi harcı ise 3.945 TL olacak.

TELEFON IMEI KAYIT ÜCRETİ:

2024’te yolcu beraberinde yurt dışından getirilen telefon IMEI kayıt harcı 31.692 TL olacak.

 

ARAÇ MUAYENE ÜCRETİ:

Otomobil ve minibüsler için araç muayene ücreti ise 1.821 TL olacak.

♦ BM:  “Gazze’yi yaşanılmaz hale getireceğini bilerek askeri operasyon yürütmek savaş suçudur”

BM Raportörü Rajagopal İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin “Sistematik olarak sivil konutları ve altyapıyı yok edeceğini, Gazze’yi yaşanılmaz hale getireceğini bilerek askeri operasyon yürütmek savaş suçudur” ifadesini kullandı.

 

BM:  "Gazze'yi yaşanılmaz hale getireceğini bilerek askeri operasyon yürütmek savaş suçudur"
BM:  “Gazze’yi yaşanılmaz hale getireceğini bilerek askeri operasyon yürütmek savaş suçudur”

 

–   BM Raportörü Rajagopal:

“Gazze’de 1 milyondan fazla insanın kuzeyden güneye tahliyesini istemek uluslararası hukukun ihlalidir. İsrail’in bu eylemi uluslararası suç teşkil ediyor”

BM, binaların yerle bir olduğu ve temel ihtiyaç malzemelerinin tükenmeye başladığı Gazze’deki acıların hafifletilmesine yardımcı olmak amacıyla çatışmalara insani bir ara verilmesi için çağrısını yineledi.

BM Sağlık Ajansı Sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze’deki ölüm ve acı seviyesinin “kavranması zor” olduğunu söyledi.

–   Lindmeier:

“Her gün en kötü gün olduğunu düşünüyorsunuz ve bir sonraki gün daha kötü oluyor” ..

♦ CHP Genel Başkanı Özgür Özel, devir teslim öncesi eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu evinde ziyaret etti

Özel ile Kılıçdaroğlu’nun görüşmesi yaklaşık 30 dakika sürdü..

–   Özgür Özel:

“Aile ziyaretiydi, gerisi bize kalsın. Çok teşekkür ederim” .

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, devir teslim öncesi eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu evinde ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, devir teslim öncesi eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu evinde ziyaret etti

07.11.2023 Gündem

♦ Kaldırımlara yeni düzenleme geldi!

15 santimetreyi aşmayacak

Kaldırımlara yeni düzenleme geldi!
Kaldırımlara yeni düzenleme geldi!

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre kaldırımların yüksekliği hiçbir yerde 15 santimetreyi aşmayacak. En dar sokakta dahi asgari net yürüme alanı genişliği 1,5 metreden az olmayacak..

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yaya yolları, kaldırımlar ve yürüyüş yollarının tasarım kalitesinin artırılmasına yönelik yürüttüğü mevzuat çalışmasını tamamladı..

 

 

 

♦ İYİ Parti’den istifa eden Nebi Hatipoğlu AKP’ye katıldı

İYİ Parti’den istifa eden Nebi Hatipoğlu’nun rozetini Erdoğan MKYK toplantısında taktı.

Hatipoğlu, "partisi ile görüş ayrılığı yaşadığını" belirterek, istifasını sosyal medya hesabından duyurmuştu.
Hatipoğlu, “partisi ile görüş ayrılığı yaşadığını” belirterek, istifasını sosyal medya hesabından duyurmuştu.

♦ Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın konvoyu vuruldu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konvoyuna ‘Ebu Cendel’in Çocukları’ isimli bir örgüt saldırdı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas‘ın konvoyuna ateş açıldı. Kurşunların havada uçuştuğu olayda, 1 koruma vuruldu. Saldırıyı ‘Ebu Cendel’in Çocukları’ adlı örgüt üstlendi.

Batı Şeria’da Filistin güvenlik teşkilatı içinde örgütlü olduğu iddia edilen ‘Ebu Cendel’in Oğulları’ adlı örgüt, Mahmud Abbas’ın İsrail’e karşı harekete geçmesi için 24 saat süre vermişti

ABBAS’IN KORUMALARI İLE ÇATIŞTILAR

‘Ebu Cendel’in Çocukları’ adlı örgütün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konvoyuna ateş açtığı ve çatışmaların yaşandığı anlar sosyal medyada yayımlandı

♦ Özgür Özel,  eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu evinde ziyaret edeceğini söyledi.

Özgür Özel, Manisa'da yaptığı açıklamada eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu evinde ziyaret edeceğini söyledi.
Özgür Özel, Manisa’da yaptığı açıklamada eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu evinde ziyaret edeceğini söyledi.

KEMAL BEY VE SELVİ HANIM’IN EVİNDE KAHVE İÇECEĞİZ’

Eşim Didem’le birlikte yarın Ankara’ya gidiyoruz. Kemal bey ve Selvi hanımın evlerinde kahvelerini içiyoruz. Sonra hep birlikte devir teslim törenini yapacağız, hep birlikte iktidar yürüyüşünü başlatacağız.

Belediye başkanlarının seçiminde millet kimi istiyorsa ona görev vereceğiz.”

♦ Ekrem İmamoğlu ‘ittifak’ sorusuna yanıt verdi: ‘Yeni müzakereler söz konusu’

Ekrem İmamoğlu İBB'nin 'Filenin Sultanları' Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu açılışında gençlerle buluştu.
Ekrem İmamoğlu İBB’nin ‘Filenin Sultanları’ Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu açılışında gençlerle buluştu.

Yerel seçimde ‘ittifak’ olacak mı?”

–   Ekrem İmamoğlu:

“Değişim olunca diye bir eşleştirme yapmadım ama, ben her zaman ittifakın olabileceği ihtimalini savundum. Biz zaten toplumsal ittifakı savunurken, bunun içerisinde siyasi görüşleri ya da siyasi paydaşları asla yok saymayarak bunu söyledim. Bunun mümkün olacağını, müzakerenin ve istişarenin toplumsal bir edebimiz olduğunu biliyorum ve inanıyorum. Toplumsal bütünlük, kabiliyetli bir yönetim anlayışı ve kazanan bir muhalafet olma adına buna her muhalif görüşün ve partinin ilgi duyacağını düşünüyorum. Bu kapsamda Genel Başkanımızın da aynı düşüncede olduğunu biliyorum.

Kendisi de irtibata ve diyaloğa açık birisi başından beri. Ben bu yönüyle yeni müzakerelerin ve yeni buluşmaların söz konusu olduğunu düşünüyorum.”

♦ Ukrayna Genelkurmay Başkanı Yardımcısı öldürüldü

Ukrayna Genelkurmay Başkanı yardımcısı Gennadiy Çastyakov’a suikast düzenlendi…

Çastyakov, doğum günü hediyesindeki el bombasının patlaması sonucu hayatını kaybetti. Çastyakov’un oğlu, ağır yaralandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Yardımcısı öldürüldüUkrayna Genelkurmay Başkanı yardımcısı Gennadiy Çastyakov'a suikast düzenlendi. Çastyakov, doğum günü hediyesindeki el bombasının patlaması sonucu hayatını kaybetti. Çastyakov'un oğlu, ağır yaralandı.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Yardımcısı öldürüldü..

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy’ın yardımcısı Gennadiy Çastyakov, evine getirdiği doğum günü paketlerinden birinin içerisine yerleştirilen el bombasının infilak etmesi sonucunda hayatını kaybetti.

39 yaşında hayatını kaybeden Çastyakov’un 13 yaşındaki oğlu ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

 06.11.2023 Gündem

♦ Türkiye’de satılan en ucuz otomobiller

Kasım ayı fiyat listelerini güncelleyen otomotiv firmaları, yeni kampanyalarını duyurdu.

En ucuz otomobil fiyatı 770 bin liradan başlıyor.

Hyundai i10 1.01 MPI 67 PS Jump Manuel: 675 bin TL

Seat Ibiza 1.0 Evo 80 Hp Style paket: 770 bin TL

Fiat Egea 1.4 Manuel benzinli: 777 bin TL

KIA Picanto 1.0L 67 bg manuel benzinli feel paket: 780 bin TL

Citroen C3 1.2 PureTech 83 Hp benzinli: 813 bin TL

Renault Taliant Joy 1.0 65 Hp: 837 bin TL

Dacia Yeni Sandero Stepway 90 Hp: 874 bin TL

Opel Corsa 1.2 75 Hp benzinli manuel: 880 bin TL

Ford Fiesta 1.1L 75 Hp benzinli manuel: 887 bin TL

Skoda Fabia Elite 1.0 TSI 95 Hp manuel: 914 bin TL

Honda City 1.5L VTEC benzinli otomatik elegance paket: 976 bin TL

Suzuki Swift 1.2 MHEV CVT GL Techno otomatik benzinli 83 Hp: 988 bin TL

Chery Omoda5 Comfort: 1 milyon 180 bin TL

Audi A3 Sportback benzinli 1.5 cc 140 Hp: 1 milyon 511 bin TL

Cupra Leon 1.5 benzinli 150 Hp otomatik: 1 milyon 534 bin TL

BMW 118i Sport Line benzinli 1.5 cc 140 Hp: 1 milyon 882 bin TL

Mercedes A200 AMG 1.4 163 Hp otomatik: 1 milyon 990 bin TL |

Alfa Romeo Tonale 1.6 dizel 130 Hp: 2 milyon 205 bin TL.

♦ Hamas ve Hizbullah’tan İsrail’e füze saldırısı

Lübnan’dan İsrail askerlerine füze saldırıları düzenlendi.

Saldırıları Hamas’ın Lübnan’daki birimleri ve Hizbullah üstlendi. İsrail ordusu da topçu saldırısıyla karşılık verdi.

İsrail ordusu, Lübnan topraklarından İsrail’e yaklaşık 30 roketle saldırı düzenlendiğini ve buna karşılık, atışların yapıldığı noktaların topçu ateşiyle vurulduğunu duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından atılan yaklaşık 30 roket nedeniyle İsrail’in kuzeyinde sirenlerin çaldığı belirtildi..

Lübnan’daki Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik işlediği katliama karşı Lübnan’dan İsrail’e doğru 16 roketin fırlatıldığını duyurdu.

♦ Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail saldırılarında 10 binden fazla kişi öldü

Bir Filistinli, Han Yunus'ta İsrail saldırısının gerçekleştiği bölgede (AFP)
Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail bombardımanı sonucu 10 binden fazla kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail bombardımanı sonucu 10 binden fazla kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Eşref El Kudra, savaşın 21. gününde ölü sayısının 10 bin 22’ye ulaştığını söyledi.

-Kudra, tıbbi malzeme, yakıt ve sağlık ekiplerinin şehre girişi için güvenli ve acil koridor açılması çağrısında bulunarak, sağlık sisteminin tam bir felç durumu yaşadığını aktardı.

  -Yetkililere göre İsrail, Hamas hareketinin İsrail’de yaklaşık bin 400 kişinin ölümüne yol açan saldırısının ardından 7 Ekim’de çıkan savaşın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi’ni sürekli bombalıyor.

♦ Dilan Polat’ın avukatı dosyadan çekildiğini açıkladı

 ‘Kara para aklama’ suçlamasıyla tutuklanan Dilan ve Engin Polat‘ın avukatı Çağdaş Çelik, müvekkillerinin tutuklanması sonrası dosyadan çekildiğini açıkladı.

Son dakika... Dilan Polat'ın avukatı dosyadan çekildiğini açıkladı

‘Kara para aklama’ suçlamasıyla yargılanan ve geçtiğimiz günlerde tutuklanarak cezaevine gönderilen Dilan-Engin Polat çifti gündemdeki yerini koruyor..

Çiftçin avukatı Çağdaş Çelik, daha önce katıldığı bir programda ‘kara para aklama’ iddiaları delilleriyle ortaya konulursa dosyadan çekileceğini açıklamıştı.

Çelik, “İddiaların delillendirildiğini kabul ediyor musunuz” sorusuna, “Hayır kabul etmiyorum. Dosyanın içeriğini görmedim” yanıtını verdi. Çelik, “Niçin bu kararı aldınız?” sorusuna ise “Sadece dosyanın içinde olmak istemiyorum artık” şeklinde karşılık verdi..

♦ Diplomatik kaynaklar: Türkiye ve ABD, Filistin’de iki devletli çözüm konusunda mutabık kaldı

“Bakan Fidan, Amerikalı mevkidaşı Blinken’a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı”

Hakan Fidan, bugün ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Ankara'da görüştü
Hakan Fidan, bugün ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Ankara’da görüştü

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan ve Blinken arasında Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen görüşmede, başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı.

-Bakan Fidan, görüşmede, Amerikalı mevkidaşı Blinken’a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti.

–   Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak:

“Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede, iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı.” ifadelerini kullandı.

 

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken’a, Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının, altyapının tahrip edilmesinin kabul edilemez olduğuna dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmede, İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi.

Fidan ve Blinken, Dışişleri Bakanlığında baş başa ve heyetler arası yaklaşık 2,5 saat süren görüşmeler yapmıştı.

♦ ÖSYM binlerce öğrencinin merakla beklediği 2024 sınav takvimini yayımlandı.

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yaptığı açıklamada YKS’nin tarihini de duyurdu.

ÖSYM binlerce öğrencinin merakla beklediği 2024 sınav takvimini yayımlandı. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yaptığı açıklamada YKS'nin tarihini de duyurdu.
ÖSYM binlerce öğrencinin merakla beklediği 2024 sınav takvimini yayımlandı. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yaptığı açıklamada YKS’nin tarihini de duyurdu.

ÖSYM 2024 Sınav Takvimi açıklandı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) 2024 Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi, “osym.gov.tr” internet sitesinden paylaşıldı.

YKS NE ZAMAN?

ÖSYM’nin açıkladığı “2023 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi”ne göre, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) 8-9 Haziran’da yapılacak.

KPSS OTURUMLARININ TARİHLERİ

-Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 14 Temmuz, Alan Bilgisi 20 – 21 Temmuz,

-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 4 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek.

-KPSS Ön Lisans 1 Eylül,

-KPSS Ortaöğretim 15 Eylül,

-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 22 Eylül’de yapılacak.

MSÜ NE ZAMAN?

-Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 3 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları ise 28 Mart 2023 tarihinde ilan edilecek.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı (ÖSYM) Bayram Ali Ersoy, internet sitesinden yayımladıkları 2024 Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’ne göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 8-9 Haziran 2024’te yapılacağını bildirdi.

Ersoy yazılı açıklamasında 2024’te ÖSYM tarafından yapılacak sınavların başvuru, sınav ve sonuç açıklama tarihlerini içeren 2024 takvimine “osym.gov.tr” internet sitesinden ulaşılabileceğini belirtti.

Sınav takvimine göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) 8-9 Haziran 2024’te yapılacağını aktaran Ersoy, “Başvurularını 1-26 Şubat’ta alacağımız sınavın sonuçları 17 Temmuz’da açıklanacak” ifadelerini kullandı.

Ersoy, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) takvimine ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) 28 Nisan’da, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 14 Temmuz’da, Alan Bilgisi 1. gün oturumları 20 Temmuz’da, 2. gün oturumları 21 Temmuz’da yapılacak. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 4 Ağustos’ta düzenlenecek. KPSS Ön Lisans 1 Eylül, KPSS Ortaöğretim 15 Eylül’de, KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 22 Eylül’de yapılacak.”

2024’TE 50’NİN ÜZERİNDE SINAV UYGULAMASI

ÖSYM Başkanı Ersoy:

“ÖSYM olarak kağıt tabanlı ve elektronik ortamda sınav uygulamalarını kesintisiz şekilde sürdürmekteyiz. 2024 yılı sınav takvimimizi yayımladık, 50’nin üzerinde sınav uygulaması yapacağız. Sınavlara katılacak adaylara şimdiden başarılar diliyoruz. ÖSYM olarak bizler, adaylarımızın emeklerinin karşılığını alması için buradayız, bu minvalde büyük bir titizlikle uygulamalarımızı yapacağız. Takvimde yayınladığımız sınavlara, kurumlarımızın talepleri doğrultusunda yeni sınavlar da eklenecek”

Elli yıllık kurumsal geçmişi, mevcut kapasitesi ve yetenekleriyle ÖSYM’nin uluslararası sınav merkezi konumuna geldiğini ifade eden Ersoy, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

♦ Dilan Polat ve Engin Polat’ın tutuklanma gerekçesi ortaya çıktı

Avukat milyonlarca liralık ‘sahte faturayı’ itiraf etti

Dilan Polat ve Engin Polat'ın tutuklanma gerekçesi ortaya çıktı: Avukat milyonlarca liralık 'sahte faturayı' itiraf etti

Cezaevine gönderilen Dilan Polat ve Engin Polat’ın avukatları Ahmet Gün’ün sorgusunda 300 milyon liralık sahte faturayı itiraf ettiği ortaya çıktı.

Avukat Ahmet Gün’ün ifadesi ortaya çıktı.

DHA’da yer alan habere göre, savcılık tutuklama talebiyle hakimliğe gönderdiği sevk yazısında, şüpheli Ahmet Gün’ün tasfiye halindeki kendine ait 5 şirketten Dilan Polat’a ait firmaya gerçek bir mal alış ve satış olmadan değişik zamanlarda 98 milyon 657 bin, 25 milyon 337 bin lira, 20 milyon, 150 milyon ve 29 milyon lira sahte fatura düzenlediğini ifade etti..

Düzenlenen sahte faturaların MASAK analiz raporunda da tespit edildiğini belirten savcılık,

“MASAK analiz raporu, toplanan deliller ve etkin pişman şüpheli ifadesi gibi tüm soruşturma evrakı içeriğinden şüphelilerin çıkar amaçlı suç örgütü faaliyeti kapsamında sahte fatura ve belgelerle gerçek bir işleme dayanmayan gelirlerini kurmuş oldukları çok sayıda şirket üzerinden işleme tabi tutarak; sonuç olarak MİLDA Gayrimenkul Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim şirketi üzerinden akladıkları MASAK raporuna göre 250 milyon olduğu anlaşılmakta” denildi.

♦ SGK duyurdu! Erken emeklilik hakkı olan meslekler güncellendi

Kimler faydalanacak?

SGK duyurdu! Erken emeklilik hakkı olan meslekler güncellendi: Kimler faydalanacak?

SGK, erken emeklilik hakkına sahip olacak meslek gruplarına dair yeni bir liste yayınladı. 

-Güncellenmiş haliyle erken emeklilik meslek lisesinde yer alan meslek gruplarından ilki maden işçileri oluyor. Maden sektöründe çalışan vatandaş, daha erken emekli olabiliyor. Hatta daha yüksek emekli maaşı alma hakkı olabiliyor..

  –Kamu sektöründe çalışanlar ise uzun hizmet süreleri dolayısıyla daha erken emekli olabiliyor.

-Güncellenen erken emeklilik meslek listesinden birisi de öğretmenler olarak geçiyor. Listeye göre öğretmenlerin de uzun hizmet süreleri sebebiyle erken emekli olabilme hakları bulunuyor..

 

-Öte yandan havacılık sektöründe çalışanlar yine uzun hizmet süreleri sebebiyle erken emekli olabiliyor. Kamu sektöründe çalışanlar uzun hizmet süreleri sebebiyle erken emekli olabiliyor.

-Ayrıca sağlık sektöründe çalışanlarda daha yüksek emekli maaşı alabiliyorken, daha erken de emekli olabiliyor. Listede yer alan meslek grupları daha erken emekli olma ve daha yüksek emekli maaşı alma hakkına sahip olduğunu gösteriyor. Her meslek grubunun şartları ve süreçleri farklı olduğundan SGK ile doğrudan iletişime geçmekte yarar bulunuyor.

♦ Euro TL’de yeni zirve!

Dolar ve Euro ne kadar oldu? 6 Kasım 2023 döviz fiyatları

Euro TL'de yeni zirve! Dolar ve Euro ne kadar oldu? 6 Kasım 2023 döviz fiyatları

   -Dolar/TL günlük sınırlı yükseliş eğilimine devam ederken Euro TL ise sabah saatlerinde 30.71 ile zirve tazeledi.

-Türkiye’nin kredi iflas takası primi (CDS) jeopolitik endişlelerle 425 baz puana kadar ulaşan yükseliş geçen hafta son buldu. 5 yıllık CDS geçen haftayı 365/370 baz puanda gerileyerek tamamladı.

Dolar/TL’de geçen hafta illikit piyasada görülen 28.75 seviyesi kalıcı olmadı..

Bu sabah kur güne 28.43 seviyesinde başladı. TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 34.2 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 27.1 seviyesinde gerçekleşti.

Euro TL ise sabah saatlerinde 30.71 ile zirve tazelerken saat 09.50’de tekrar sınırlı düşüşle 30.54 bandında işlem görüyor.

♦ Yargıtay’dan boşanacak çiftleri ilgilendiren emsal karar

“Kadın eşin ziynetlerinin bir kısmını abisine borç olarak vermesi boşanma davasında kadına kusur olarak yüklenemez”

Yargıtay'dan boşanacak çiftleri ilgilendiren emsal karar

Eşi tarafından hakarete uğrayıp tehdit edildiğini iddia eden davacı kadın ile karısının kendisinin izni olmadan ortak edinilmiş malları abisine verip elden çıkardığını iddia eden karşı davacı kocanın çekişmeli boşanmasında son kararı veren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “Kadın eşin ziynetlerinin bir kısmını abisine borç olarak vermesi boşanma davasında kadına kusur olarak yüklenemez” dedi.

♦ Dilan Polat ve Engin Polat’ın hakimlik ifadeleri ortaya çıktı

‘Vergisel bir hata yapmış olabiliriz’

Tutuklanarak cezaevine gönderilen Dilan Polat ve Engin Polat’ın hakimlik ifadesi ortaya çıktı. Engin Polat ifadesinde, “Vergisel bir hata var ise de bunun cezasını ödemeye hazırım. Biz örgüt değiliz, bir aile şirketiyiz” dedi.

♦ Rize’de kız öğrenci yurdunda asansör kazası

“Burada sorumlu olan arkadaşlarımızın görevden alınmasıyla ilgili, sorumluluk tespit ettiğim her arkadaşımın görevine son vereceğimi söylüyorum”

(AA)
(AA)

Rize’de kız öğrenci yurdundaki asansörde kaza meydana geldi.

Alınan bilgiye göre, Ayder Kız Öğrenci Yurdu’nda hizmet veren asansörlerden biri, bulunduğu kattan zemin kata kaydı.

Olayın ardından öğrenciler, yurdu boşalttı. İhbar üzerine yurda sevk edilen itfaiye ekipleri, asansörleri kontrol etti.

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz ile İl Gençlik ve Spor Müdürü Gürhan Yıldız, yurda geldi.

Bina önündeki öğrencilere hitap eden Vali Baydaş, öğrenci temsilcileri ile görüştüğünü söyledi.

–   Kazada yaralanan olmadığını bildiren Vali Baydaş:

”Vali olarak söylüyorum; burada sorumlu olan arkadaşlarımızın görevden alınmasıyla ilgili, sorumluluk tespit ettiğim her arkadaşımın görevine son vereceğimi söylüyorum. Öğrenci arkadaşlarımla doğrudan temas kuracağım. Kendi telefonumu vereceğim. Yurdun her türlü problemi, asansörle ilgili sorunlar ifade edildi. Tamamıyla ilgili arkadaşlarınızla doğrudan iletişim kuracağım. Problemleri beraber çözeceğiz.”

Gençlik ve Spor Müdürü Yıldız ise asansör düşmesiyle ilgili hiçbir öğrencinin sağlık problemi olmadığını belirterek, sadece asansörde kalan bir kişinin tedbir amacıyla hastaneye götürüldüğünü kaydetti.

♦ ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara’ya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere Ankara’ya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara'ya geldi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere Ankara’ya geldi

Blinken ve beraberindeki heyeti Ankara’ya getiren uçak,  Esenboğa Havalimanı’na indi.

Blinken’ı, Esenboğa Havalimanı’nda, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı.

Dışişleri Bakanı Fidan ile mevkidaşı Blinken arasındayapılacak resmi görüşmelerde, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et