Toxoplasma gondii paraziti insanların cinsel arzularını değiştirebilir

Toxoplasma gondii paraziti insanların cinsel arzularını değiştirebilir

'Toksoplazma ile enfekte erkekler, Toksoplazma ile enfekte olmayan erkeklere göre, esaret dahil mazoşist uyaranlarla cinsel açıdan daha fazla uyarılırlar...''

♦ Toxoplasma gondii paraziti insanların cinsel arzularını değiştirebilir

Toxoplasma gondii paraziti tüm insanların tahminen yüzde 30’u tarafından taşınıyor ancak nispeten zararsız bir enfeksiyon olarak kabul ediliyor.

-Evolutionary Psychology dergisinde yayınlanan yeni araştırma , toksoplazmozun insanların esaret gibi geleneksel olmayan cinsel uygulamalara daha fazla ilgi duymasını sağlayabileceğini öne sürüyor..

 

-Araştırmada Çek araştırmacılar, Toksoplazma ile enfekte 212 erkek ve Toksoplazma ile enfekte 529 kadını, 2.470 Toksoplazma içermeyen erkek ve 2.617 Toksoplazma içermeyen kadınla karşılaştırdı..

-Toksoplazma ile enfekte bireylerin geleneksel olmayan cinsel uygulamalara daha fazla ilgi duyduklarını bulmuşlardır..

-Ancak Toksoplazma ile enfekte kişiler, bu aktiviteleri Toksoplazma içermeyen kişilere göre daha az sıklıkla gerçekleştirdiklerini de bildirdiler..

Özellikle, Toksoplazma ile enfekte olmuş bireyler, Toksoplazma içermeyen bireylere göre esaret, şiddet, zoofili ve fetişizmden daha fazla tahrik olmuşlardır..

 

-Toksoplazma ile enfekte olan ve Toksoplazma içermeyen bireyler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı olsa da, araştırmacılar iki grup arasındaki genel farkın büyük olmadığını kaydetti..

 

♦ Prag’daki Charles Üniversitesi’nden Jaroslav Flegr’in araştırmaya ilişkin açıklaması

Bu konuyla neden ilgilendiniz?

–   Jaroslav:

”Enfekte farelerden bir kediye yırtıcılık yoluyla geçmesi gereken parazit Toxoplasma gondii, enfekte kemirgenlerde ölümcül çekim fenomeni olarak adlandırılan fenomeni tetikleyebilir.

Normalde fareler ve sıçanlar, kedi idrarının kokusunu aldıkları yerlerden uzak durmaya çalışırlar. Ancak enfekte kemirgenler bu yerlere çekilir..

Singapur’da yapılan bir çalışmanın son sonuçları, Toxoplasma’nın bu davranışı amigdaladaki belirli genlerin düzenleme dizilerinin demetilasyonu yoluyla tetiklediğini gösterdi. Bundan sonra normalde korkuyla ilgili devreleri harekete geçiren uyaranlar, cinsiyetle ilgili devreleri de harekete geçirmeye başlar..

Bu sonuçlara dayanarak, Toksoplazma ile enfekte kişilerin, Toksoplazma içermeyen kişilere göre BDSM uyaranları tarafından daha sık cinsel olarak uyarılacağı hipotezini test ettik..”

 

Ortalama bir insanın çalışmanızdan ne çıkarması gerekir?

–   Jaroslav:

”Toksoplazma ile enfekte erkekler, Toksoplazma ile enfekte olmayan erkeklere göre, esaret dahil mazoşist uyaranlarla cinsel açıdan daha fazla uyarılırlar. Bununla birlikte, hem enfekte erkekler hem de kadınlar cinsel açıdan daha az aktiftir ve Toksoplazma içermeyen kişilere göre daha geleneksel cinsel aktivitelerde bulunurlar.”

 

Önemli uyarılar var mı? Hala hangi soruların ele alınması gerekiyor?

–   Jaroslav:

”Denekler cinsel tercihlerini ve cinsel aktivitelerini kendileri bildirdiler. Sonucumuzun pletismografi ve fNMR gibi daha objektif yöntemler kullanılarak doğrulanması gerekecektir..”

 

Eklemek istediğin bir şey var mı?

–   Jaroslav:

”Toksoplazma muhtemelen insan konağının cinsel davranışını değiştiriyor. Enfekte erkeklerde gözlenen BDSM’ye afinitenin artması gibi bazı değişiklikler, parazitin ara konakçıdan son konağın midesine ulaşması gereken manipülatif aktiviteyle ilgilidir. Bununla birlikte, gözlemlenen davranış değişikliklerinin çoğu (erkek ve kadınların cinsel aktivitelerinin azalması dahil), daha ziyade enfekte kişilerin sağlık durumunun bozulmasının yan etkileridir. Bu nedenle yaşam boyu süren “asemptomatik” latent toksoplazmoz muhtemelen ciddi ve yeterince önemsenmeyen bir halk sağlığı sorununu temsil etmektedir.”

” Toksoplazma Enfeksiyonu ve Cinsel Cazibenin Korku, Tehlike, Acı ve İtaatkarlıkla İlişkisi ” adlı çalışmanın yazarlarından biri de Radim Kuba’dır.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights