Yasal esrar ve kenevirin güvenli bir şekilde yenilmesini, buharla içilmesini veya içilmesini sağlamak için uluslararası ekip, bu bitkilerde yaşayan mantarlar ve bunların potansiyel sağlık etkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamız gerektiğini savunuyor.

Esrar Beklenmedik Bir Nedenle Mantar Enfeksiyonlarında Artışa Neden Olabilir

Kenevir bitkisinin köklerinde, gövdelerinde, yapraklarında, çiçeklerinde ve tomurcuklarında yüzden fazla mantar türü bulunur ve bunlardan bazıları potansiyel olarak zararlı sporlar üretebilir.

Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri’nde esrarı yasallaştıran hiçbir ülke veya eyalet, bu potansiyel mikotoksinlerin tümü için güvenlik testi yapılmasını zorunlu kılmamaktadır..

 

Tennessee Üniversitesi, Arizona Devlet Üniversitesi ve Kanada’daki Simon Fraser Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bunun bir gözetim olduğu konusunda uyarıyorlar.

Yasal esrar ve kenevirin güvenli bir şekilde yenilmesini, buharla içilmesini veya içilmesini sağlamak için uluslararası ekip, bu bitkilerde yaşayan mantarlar ve bunların potansiyel sağlık etkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamız gerektiğini savunuyor.

–   Tennessee Üniversitesi’nden bitki patologu Kimberly Gwinn liderliğindeki inceleme yazarları:

“Esrarın tıbbi kullanımı daha geniş çapta kabul görürse, kirletici mantarlar halk sağlığı açısından potansiyel bir endişeyi temsil eder..”

Sonunda ekip, esrar kullanımı ile mantar enfeksiyonları arasındaki bağlantıyı inceleyen, ulusal düzeyde temsili yalnızca bir çalışmanın izini sürebildi.

-2020’deki bu bulgular, esrar kullanıcılarının mantar enfeksiyonuna yakalanma olasılığının, kullanmayanlara kıyasla 3,5 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı..

 

Bu enfeksiyonların doğrudan esrarın kendisinden gelip gelmediği henüz belli değil, ancak çalışmalar, kenevir tomurcukları ve çiçekleri üzerindeki reçineye yapışan mantar sporlarının kanıtlarını buldu..

 

Esrar bu tür mantar salgınlarının olası tek kaynağı olmasa da, bitki yoğun kullanıcılar veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar arasında ‘fırsatçı enfeksiyonların’ kaynağı olabilir.

İncelemede, Aspergillus , Penicillium , Fusarium ve Mucor , kenevir bitkilerinde bulunan potansiyel olarak en yaygın türler oldu.

Esrarla birlikte solunması halinde toksik sporların burun geçişine ve akciğerlere yayılması ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda yaşamı tehdit edebilecek doku enfeksiyonlarına neden olması mümkündür.

-2020 araştırmasında, bağışıklık sistemi zayıf olan esrar kullanıcılarının mantar enfeksiyonuna yakalanma olasılığı, esrar kullanmayan bağışıklığı zayıf olan kişilere göre daha fazlaydı.

-Bu arada, 2019’da yapılan bir araştırma , esrar kullanımından kaynaklanan akciğer mantar enfeksiyonlarının yüzde 89’unun sigarayla ilişkili olduğunu, yalnızca yüzde 4’ünün yenilebilir yiyeceklerle ilişkili olduğunu buldu.

–  Gwinn ve meslektaşları:

“Sigara içme ve elektronik sigara içme sırasındaki ısıtma koşullarının mantar sporlarını öldürmesi gerekse de, tüm sporları yaşanmaz hale getirmek için yeterli olmayabilir”  ..

 

Tüm mantar sporları sizin için mutlaka kötü değildir – hatta bazıları insan sağlığına faydalı bile olabilir – ancak bilim adamları esrarla ilişkili olanların zararları ve yararları hakkında daha fazla bilgi sahibi olana kadar, düzenleyiciler neyi tarayacaklarını bilemeyeceklerdir.

-Etkilenen sadece akciğerler olmayabilir. Esrar kullanımı , böbrek nakli hastalarında mantar enfeksiyonlarıyla ve mantar enfeksiyonlarının da tetikleyebileceği artmış zatürre riskiyle ilişkilidir .

-İnceleme, kenevir ürünlerindeki mantar kontaminasyonunun gerçek ölçeğini ve hangi konsantrasyonlarda potansiyel sağlık etkileri olabileceğini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu savunuyor..

 

Kenevir tomurcuklarının uygun şekilde kurutulması ve düşük nemde saklanması, zararlı mantar kontaminasyonunu azaltmanın anahtarı olabilir.

–   İncelemenin araştırmacıları:

“Kenevirden elde edilen ürünlerde mikotoksin varlığına ilişkin yayınlanmış araştırmaların azlığı var.)

Çalışma Frontiers in Microbiology dergisinde yayınlandı .

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights