Birleşik Krallık'taki Surrey Üniversitesi'nden mikrobiyolog Simone Krings'in liderliğindeki bir ekibe göre, bunun sadece uzay yolculuğu için değil, aynı zamanda burada, Dünya'da da etkileri var.

 Bilim İnsanları Mars’ta Oksijen Üretmek İçin Çılgın Bir Fikir Geliştirdi

 

Güneş ışığıyla beslenen, karbondioksiti emen ve oksijen yayan çölde yaşayan bakteriler, Mars’taki bir habitattaki havayı tamamlayan boyaya dahil edilebilir .

Buna Chroococcidiopsis cubana adı veriliyor…

Ve bilim insanları, günlük olarak ölçülebilir miktarda oksijen yayan ve etrafındaki havadaki karbondioksit miktarını azaltan bir biyolojik kaplama geliştirdiler..

Birleşik Krallık’taki Surrey Üniversitesi’nden mikrobiyolog Simone Krings’in liderliğindeki bir ekibe göre, bunun sadece uzay yolculuğu için değil, aynı zamanda burada, Dünya’da da etkileri var.

–   Surrey Üniversitesi’nden bakteriyolog Suzie Hingley-Wilson:

“Atmosferdeki sera gazlarının, özellikle de CO2’nin artması ve artan küresel sıcaklıklar nedeniyle su kıtlığıyla ilgili endişeler göz önüne alındığında, yenilikçi, çevre dostu ve sürdürülebilir malzemelere ihtiyacımız var..

Mekanik olarak sağlam, kullanıma hazır biyokaplamalar veya ‘canlı boyalar’, tipik olarak su yoğun biyoreaktör bazlı işlemlerde su tüketimini azaltarak bu zorlukların aşılmasına yardımcı olabilir.”

Chroococcidiopsis tuhaf, küçük bir hayvan türüdür..

 Dünya üzerinde hiçbir yaşamın bulunamayacağını düşündüğünüz bir yer varsa, muhtemelen bu bakterinin bir türünü orada bulacaksınız..

Aşırı düşük ışık koşullarından en iyi şekilde yararlanabilen tuhaf bir tür fotosentezden yararlanıyor ve daha karanlık yerler için bile yedek bir hayatta kalma mekanizmasına sahip..

Ultra derin mağaraların zifiri karanlığında ve Dünya’nın okyanus tabanının altındaki alt kabuğunda bulundu .

Chroococcidiopsis cubana bazen çöllerde, Mars’takilerden farklı olmayan koşullarda yaşar. .

Ve diğer siyanobakteriler gibi metabolizmasının da bazı arzu edilen özellikleri vardır..

-Bakteri, fotosentez yoluyla organik bileşiklere dönüştürmek için sabitlediği CO2’yi alır ve sürecin bir parçası olarak oksijeni serbest bırakır..

-Krings ve ekibi, bu özellikleri kullanan bir biyolojik kaplama geliştirmek istedi. Bunlar, boya gibi canlı bakterilerin katmanlar halinde dahil edildiği kaplamalardır..

-Dayanıklı olmaları, içindeki bakterilere zarar verebilecek maddeler içermemeleri gerekiyor.

Biyoboyanın nasıl yapıldığını gösteren diyagram. ( Krings ve diğerleri, Microbiol. Spectr. , 2023

Bu göründüğünden daha zorlayıcıdır:

 Biyokaplama matrisinin hidrasyona ve hücre taşınmasına izin verecek şekilde gözenekli olması gerekir, ancak mekanik olarak sağlam ve sert olması gerekir..

-Ekip, lateksi nanokil parçacıklarıyla karıştırarak bu özellikleri elde eden ve bakterilerini güvenli bir şekilde kapsülleyen bir yöntem geliştirdi.

-Bir sonraki adım, boyanın amaçlandığı gibi çalıştığından ve içindeki minik mikropların mutlu, minik hayatlar yaşamaya devam ettiğinden emin olmaktı..

Ekip, kaplamalarını 30 gün boyunca gözlemleyerek oksijen çıkışı ve CO2 girişi ölçümlerini gerçekleştirdi .

Boyanın sürekli olarak günde gram biyokütle başına 0,4 grama kadar oksijen saldığını ve bunun tüm ay boyunca sabit kaldığını buldular..

-Bu, her kilogram (35 ons) boya için 400 grama (14 ons) kadar oksijen demektir. Ayrıca boya CO2’yi emdi . Araştırmacılar buluşlarına Yeşil Yaşayan Boya adını verdiler..

Bu çıktı muhtemelen Mars habitatı için tek başına yeterli olmayacaktır; Bir yıl boyunca Mars’ta yaşayan bir astronot ekibinin tahminen 500 metrik ton oksijene ihtiyacı olacak ; ancak kızıl gezegende yerinde sağlanabilecek her küçük oksijen parçası, uzay görevlerinin oraya bir uzay aracıyla gönderilmesi gereken oksijen miktarını azaltacaktır.

–   Krings:

“Fotosentetik Chroococcidiopsis’in , kuraklık gibi aşırı ortamlarda ve yüksek düzeyde UV radyasyonuna maruz kaldıktan sonra hayatta kalma konusunda olağanüstü bir yeteneği var” diyor . “Bu onları Mars kolonizasyonu için potansiyel aday haline getiriyor.”

Araştırma Microbiology Spectrum’da yayınlandı .

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights