zombi

zombi

Bir bilim adamı, "Virüsler bizi hasta edebilir, ancak mantarlar zihnimizi değiştirebilir" diye açıklıyor ve doğru mantarın "zihinleri zehirlenmiş milyarlarca kukla yaratabileceğini ve kalıcı olarak tek bir birleştirici hedefe odaklandığını: enfeksiyonu yaşayan son insana yaymak." ne şekilde olursa olsun gerekli."

Kordiseps nedir?

Cordyceps böceklerin üzerinde, içinde ve daha sonra böceklerin dışında yetişen parazitik bir mantardır..

 -Cordyceps’in farklı çeşitleri bir böcek türü üzerinde uzmanlaşmıştır; Örneğin Memorial Sloan Kettering’in sitesi, özellikle güvelerin tırtıllarında yetişen bir çeşitliliğe dikkat çekiyor ( The Last of Us oyunlarında başlı başına ikonik böcekler )..

Cordyceps sporları, böcekleri düzensiz davranışlara yönlendiriyor, görünüşe göre onların zihinlerini ve motor fonksiyonlarını kontrol altına alıyor ve böylece zombi karşılaştırmasını ateşliyor.

 -Cordyceps sonunda konağını öldürür ve enfekte kişinin cesedinden tamamen büyümesi haftalar sürebilen filiz benzeri bir sap çıkarır..
 -Tamamen geliştiğinde, filiz yeni kordiseps sporları salarak, çevredeki konakçının türüyle eşleşen diğer böcekleri enfekte eder.

Bu olay , Druckmann’ın “The Last of Us” için ilham kaynağı olan BBC’nin “Planet Earth” programının bir bölümünde belgelendi ..

 -Oyunda ve gösteride mantar, insanları böceklerle aynı şekilde etkilemek için mutasyona uğrar, zihinlerini ve bedenlerini bozar ve onları korkunç bir şekilde deforme eder.

Cordyceps beni zombiye dönüştürecek mi?

Yine hayır..Tabii “The Last of Us”ta kurgusal bir karakter ya da bir böcek değilseniz..

Aslında mantarın ilaç olarak kullanılma konusunda uzun bir geçmişi var ve Gwyneth Paltrow’un 200 dolarlık smoothie’sinin bir bileşeni de dahil olmak üzere bir dizi sağlık takviyesinde kullanıldı .

Bu gösteriyi mümkün olduğunca bilime dayandırmak istedik. Oyun bunu oldukça iyi başardı, özellikle de "Ah, zombiler var ama zombiler yerden çıkıyor" demenin kolay olduğu bir tür için.
Bu gösteriyi mümkün olduğunca bilime dayandırmak istedik. Oyun bunu oldukça iyi başardı, özellikle de “Ah, zombiler var ama zombiler yerden çıkıyor” demenin kolay olduğu bir tür için.

 Neden sağlık takviyelerinde böcekleri zombiye dönüştüren bir mantar kullanılıyor?

Mantarın insanlara bazı faydaları olduğu görülüyor..

Sloan Kettering’in sitesi, potansiyel sonuçlar arasında güç ve dayanıklılığın arttığını, böbrek fonksiyonunun daha iyi olduğunu ve bağışıklık sisteminin güçlendiğini belirtiyor (kordiseps içeren herhangi bir ürünü kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini de belirtiyor)..

Mantar ayrıca tümör büyümesinin yavaşlatılması amacıyla çeşitli kanser araştırmalarında da kullanıldı .

 

Mantar nasıl yayılır?

 

Mantar, şanssız böceklerin üzerine konan ve onları enfekte eden sporlar tarafından havada taşınır..

“The Last of Us”ın oyun versiyonunda da benzer şekilde sporlar yoluyla bulaşıyor, ancak enfekte zombilerin ısırıkları da enfeksiyonu bulaştırıyor..

Mantar enfeksiyonları genellikle ısırıklarla bulaşmazken, Sporotrikoz gibi bazı mantar enfeksiyonları, bir diken veya çam iğnesinin sporları kişinin derisinin altına itmesiyle kapılır..

Gezici zombilerin kurgusal bir dünyasında, ısırma yoluyla bulaşma yöntemi o kadar da zor değil.

Ancak HBO’nun programında, mantarın tek bulaşma yönteminin ısırıklar olduğu ve havadaki spor tehlikesini ortadan kaldırdığı belirtiliyor. Neden?

Druckmann’ın gösteriyle ilgili yorumlarında açıkladığı gibi , oyundaki kahramanlar, spor yüklü ortamlarda gaz maskeleriyle dolaşarak çok zaman harcıyor. Elbette maskeler kameradaki karakterlerin hem yüzlerini hem de seslerini gizleyecekti, bu yüzden HBO maskeleri bırakıp kordiseps kasılma yöntemini değiştirmeye karar verdi.

Cordyceps mantarı gerçekten insanları enfekte edip küresel bir salgına neden olabilir mi?
Cordyceps mantarı gerçekten insanları enfekte edip küresel bir salgına neden olabilir mi?

Mantar enfeksiyonları

Ancak bir mantar daha yüksek sıcaklıklara uyum sağlayıp büyüyebilse bile, bir virüs gibi popülasyona yayılması pek olası değil.

Mantar enfeksiyonlarının çoğu diğer bulaşıcı hastalıklar gibi değildir; bu enfeksiyonla enfekte olmuş bir kişi genellikle bunu bir başkasına bulaştıramaz. Bunun nedeni, çoğu mantar enfeksiyonunun yalnızca belirli risk faktörleri olan kişileri (örneğin bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri) etkileme eğiliminde olmasıdır .

Mantar enfeksiyonları, enfeksiyonların başlama şekli nedeniyle insanlar arasında yayılma eğilimindedir. Birçok ciddi mantar enfeksiyonu, havadaki mantar sporlarının solunmasından sonra akciğerlerde başlar. Her gün yüzlerce mantar sporunu teneffüs etmemize rağmen neredeyse hiç hastalanmıyoruz çünkü bağışıklık sistemimiz sporları yok etme konusunda oldukça verimlidir.

Bağışıklık sistemi başarısız olursa ve sporlar akciğerde filizlenirse enfeksiyona neden olan farklı türde mantar hücreleri oluşturabilirler. Ancak mantarların ciğerlerimize girdikten sonra havada taşınan sporlar ürettiğini gösteren çok az kanıt var ; bu da mantar sporlarını soluyabildiğimiz halde onları nefesle veremeyeceğimiz anlamına geliyor.

Ciddi mantar enfeksiyonları akciğerlerden beyin dahil diğer organlara yayılabilir . Mantar beyin enfeksiyonları en ölümcül mantar enfeksiyonları arasındadır. Bunların çoğuna, kriptokokal menenjite neden olan Cryptococcus neoformans adı verilen bir mantar neden olur .

Her yıl yaklaşık 100.000 kişi bu hastalıktan ölüyor. Başka hiçbir mantar enfeksiyonu insanlarda bu kadar fazla ölüme neden olmaz.

Kriptokokal menenjit, genellikle Aids’in neden olduğu bağışıklık sistemi bozuk bir kişinin mantar sporlarını soluması sonucu ortaya çıkar. Mantar akciğerlerden kaçıp beyne giriyor; ancak bunun tam olarak nasıl gerçekleştiği tam olarak anlaşılmış değil. Enfekte hastalar beyne girdikten sonra şiddetli baş ağrısı, ateş, görme sorunları ve nöbetler gibi semptomlar yaşarlar.

Enfeksiyon mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilse de bunlar pahalıdır ; yani ihtiyacı olanların bunları karşılayamayacağı anlamına gelir. Cryptococcus mantarı da bu mantar önleyicilere karşı dirençli hale gelebilir.

Ancak beyne yayılabilen mantar enfeksiyonları kesinlikle mevcut olsa da, zombi Cordyceps mantarlarının The Last of Us’ta olduğu gibi bizi enfekte etmeye adapte olması konusunda muhtemelen endişelenmemize gerek yok – yani, en azından yakın zamanda.

Cordyceps , vücut sıcaklığımızda büyümeye adapte olmadığı gibi, hem beynimizi hem de sinir sistemimizi aynı anda enfekte etmek için (böceklerinkinden çok daha gelişmiş olan) bağışıklık sistemimizle mücadele edemez. Bunun üstesinden gelmek binlerce yıllık bir evrimi gerektirecektir.

Her ne kadar mantar enfeksiyonlarının dünya çapında bir salgına veya zombi kıyametine neden olma ihtimali düşük olsa da, yine de endişelenmek için nedenler var. Ciddi mantar enfeksiyonlarına yakalanan insanların sayısı son yarım yüzyılda istikrarlı bir şekilde artıyor . Bu durum endişe vericidir çünkü mantar enfeksiyonlarını diğer enfeksiyon türlerine kıyasla çok daha az tedavi edebiliyoruz çünkü elimizde daha az antifungal var.

Mantarlar kendi vücudumuzla benzer biyokimyayı paylaştığından bu ilaçları geliştirmek de zordur. İlaca dirençli mantarların yükselişi bizi de tehdit altına sokuyor. Çok geç olmadan mantarların potansiyel tehlikelerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiği açıktır.

Cordyceps militaris Asya ülkelerinde uzun süredir geleneksel ilaç olarak kullanılmaktadır..

Cordyceps militaris’in insan kolorektal karsinomu RKO hücrelerinde hücre döngüsü durması ve mitokondriyal apoptoz yoluyla anti-kanser etkisi

Arka plan

Cordyceps militaris Asya ülkelerinde uzun süredir geleneksel ilaç olarak kullanılmaktadır..

 Cordyceps ekstraktının farklı türlerinin, kanser önleyici etki de dahil olmak üzere çeşitli farmakolojik aktivitelere sahip olduğu bildirildi. Cordyceps militaris etanol ekstraktının insan kolorektal kanserden türetilmiş bir hücre dizisi olan RKO üzerindeki inhibitör etkisini araştırdık .

Yöntemler

RKO hücreleri, Cordyceps militaris’in çeşitli konsantrasyonlarda nükleosidlerle zenginleştirilmiş etanol ekstraktı ile 48 saat boyunca işleme tabi tutuldu ve sitotoksisite, bir CCK-8 tahlili kullanılarak ölçüldü..

Daha sonra, ksenograft Balb/c çıplak farelere RKO hücreleri enjekte edildi ve ardından tümör büyümesi üzerindeki inhibitör etkiyi incelemek için 3 hafta boyunca her gün Cordyceps militaris’in etanol ekstraktı oral olarak uygulandı ..

Son olarak Cordyceps militaris’in hücre döngüsü ve apoptoz üzerindeki etkisi akış sitometrisi kullanılarak ölçüldü. Ayrıca p53, kaspaz 9, bölünmüş kaspaz-3, bölünmüş PARP, Bim, Bax, Bak ve Bad’in ekspresyonu western blot tahlili kullanılarak tespit edildi.

Sonuçlar

RKO hücreleri, Cordyceps militaris’in (CME) etanol ekstraktına karşı oldukça duyarlıydı ve RKO hücrelerinden türetilen tümörün büyümesi, Cordyceps militaris’in tedavisiyle önemli ölçüde geciktirildi . Cordyceps militaris, G2/M fazında hücre döngüsü durmasını indükledi (tedavi edilmemiş; %20,5, CME 100 µg/ml; %61,67, CME 300 µg/ml; %66,33) ve erken apoptozu arttırdı (tedavi edilmemiş; %1,01, CME 100 µg/ml) ; %8,48, CME 300 μg/ml; %18,07). P53, bölünmüş kaspaz 9, bölünmüş kaspaz-3, bölünmüş PARP, Bim, Bak ve Bad’in ifadesi Cordyceps militaris’in tedavisi ile yukarı doğru düzenlenmiştir .

Çözüm

Cordyceps militaris’in etanol ekstraktı, insan kolorektal karsinomu RKO hücrelerine karşı oldukça sitotoksikti ve ksenograft modelinde tümörün büyümesini inhibe etti. Cordyceps militaris’in anti-tümör etkisi, hücre döngüsü durmasının ve mitokondriyal aracılı apoptozun indüklenmesiyle ilişkilendirildi.

“Mantarlar açıkça insan hastalıklarına neden olabiliyor”

Peki, eğer mantar karıncaları enfekte edip onları manipüle edebiliyorsa, aynısını insanlar için de yapabilir mi?

Beckerson , “Enfeksiyon açısından, Ophiocordyceps gibi mantarlar için en büyük engellerden biri , bizimle onların olağan böcek konakçıları arasındaki vücut ısısı farkıdır” diyor.

İnsanlar endotermiktir, bu da 98,6 Fahrenheit derece civarında seyreden, içten düzenlenmiş bir vücut sıcaklığına sahip olduğumuz anlamına gelir. Karıncalar ise ekzotermiktir, yani vücut sıcaklıkları dış ortama bağlıdır. Bu nedenle, Ophiocordyceps gibi mantarlar, sıcaklıklar 60 Fahrenheit (16 santigrat derece) ile 75 Fahrenheit (24 santigrat derece) arasında olduğunda karıncaları enfekte edecek şekilde gelişti. Dolayısıyla bu spesifik mantarın bir insana bulaşması pek olası değildir.

Beckerson, “Ancak bu, Ophiocordyceps tarafından üretilen bazı bileşiklerin insanları etkileyemeyeceği anlamına gelmiyor” diyor.

Beckerson şu anda Ophiocordyceps tarafından üretilen ve mantarla lekelenmiş tahıl yemi yiyen ineklerde titremelere neden olan, gösteride kısaca bahsedilen bitki patojeni Aspergillus mantarına benzeyen bir molekül üzerinde çalışıyor. Bu tür araştırmaların bir gün bilim adamlarını davranışsal bozukluklar için daha iyi tedavi edici ilaçlar geliştirmeye yönlendireceğini umuyor.

Beckerson, “Bu, hem böcekleri hem de memelileri etkileyebilen bir kimyasalın en az bir örneğidir ve bu büyüleyici mantarlara yönelik bilimsel araştırmanın değerini vurgulamaktadır” diye ekliyor.

DİZİNİN KORDİSEPS MANTARINA İLİŞKİN TASVİRİ GERÇEKÇİ Mİ?

The Last of Us'taki Cordyceps mantarı kurbanı
The Last of Us’ta kordiseps mantarıyla enfekte olmuş bir insan .

 

Gösterinin açılış sahnesinde, 1960’larda bir bilim adamı, konağın iç sıcaklığı 94 Fahrenheit derecenin üzerindeyse mantarın hayatta kalamayacağını belirtiyor. Ancak bilim adamı, mantarların, biraz daha sıcak bir dünyada, insanlarınki gibi daha yüksek konakçı vücut sıcaklıklarına dayanacak şekilde evrimleşebileceğini öne sürüyor..

 

Onlarca yıl sonrasına gelindiğinde, gerçekten de iklim değişikliği nedeniyle biraz daha sıcak bir dünyada yaşıyoruz.

“Bu açılış sahnesinin bilimsel doğruluğundan çok etkilendim. Beckerson, küresel ısınmanın dolaylı sonuçlarından birinin aslında yeni mantar patojenlerinin ortaya çıkması olduğunu söylüyor.

-Beckerson, çevresel sıcaklıklar 98,6 Fahrenheit dereceye (insanların vücut sıcaklığı) yaklaştıkça, insanların mantar patojenleri için daha muhtemel bir konakçı adayı haline geldiğini açıklıyor. Mantarlar gibi mikroorganizmaların “özellikle artan sıcaklıklara ve çarpıcı derecede hızlı bir şekilde uyum sağlama konusunda iyi” olduğunu söylüyor.

–   Beckerson:

“Gezegen ısınmaya devam ettikçe, giderek daha fazla mantar enfeksiyonu vakası göreceğiz” diyor.

Ancak zombi mantarı kordiseps patojeninin (karıncaları da enfekte edenle aynı) daha sıcak bir dünyada insanları enfekte edebileceği varsayımsal bir senaryoda bile, mantarın bizi akılsız zombilere dönüştürmesi yine de zor olacaktır. Zombi karıncaların çoğu , diğer karınca türlerini enfekte edemeyen belirli bir Ophiocordyceps mantarından etkilenir . 

–  Beckerson şöyle açıklıyor:

”Bu mantarların çok benzer biyoloji ve davranışlara sahip organizmaları nasıl manipüle edemediklerini düşünürseniz, insanların böyle bir mantardan etkilenmesi durumunda bile bunun son derece düşük bir ihtimal olduğu ortaya çıkıyor. Davranışlarımızı The Last of Us’ta tasvir edilen şekillerde manipüle etmek .”

MANTARLAR KÜRESEL BİR HASTALIK SALGININA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Candida auris mantarının bir tasviri
Candida auris mantarının bir tasviri . Bilim insanları, mantarın neden olduğu antibiyotiğe dirençli mantar salgınlarından endişe duyuyor.

 

Mantarlar insanları enfekte edebilir ve bunu binlerce yıldır yapıyorlar. Sporcu ayağı ve vajinal mantar enfeksiyonları yaygın görülen mantar enfeksiyonlarıdır.Vanderbilt Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Schaffner, “Mantarlar açıkça insan hastalıklarına neden olabilir” diyor..

Ancak The Last of Us’taki bilim adamının bir mantarın küresel bir salgına neden olabileceği konusunda hemfikir olduğu söylenemez ..

Bunun temel nedeni, özellikle ciddi hastalıklara neden olan mantarların insandan insana kolaylıkla bulaşmamasıdır.Schaffner, “Mantarların şu anda kesinlikle nasıl yapılacağını bilmediği ve oldukça hızlı bir şekilde bulaşan bir şey yaratmanız gerekir” diyor.Ancak Schaffner, tam ölçekli bir salgına dönüşmesi pek olası olmasa da, dünya çapındaki hastanelerde ciddi salgınlara neden olan bir mantarın olduğunu söylüyor. Bu mantarın adı Candida auris’tir ve CDC bunun “ciddi bir küresel sağlık riski oluşturduğunu” belirtmektedir .Schaffner , hastanelerdeki bazı hasta bireylerin vücuttaki bakterileri baskılayan antibiyotikler aldığını ve onları ilaca dirençli Candida auris’e karşı savunmasız bıraktığını açıklıyor.”Uzun süre iyi huylu bir mantar olduğu düşünülüyordu ama birdenbire dünyanın birden fazla yerinde görülmeye başlandı. Bu nasıl oldu? Bu hala bilinmiyor ve büyük bir gizem” diyor Schaffner.Dolayısıyla yakın gelecekte et yiyen zombilere dönüşmemiz pek olası olmasa da The Last of Us , mantarların dünyaya oluşturabileceği gerçek tehdidi gözden kaçırmamamız gerektiğini tam zamanında hatırlatıyor.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights