AŞI REDDİNİN YÜKSEK OLMASI NEDENİYLE KIZAMIK VAKASI SAYISI DA YÜKSEK!

🔵 KIZAMIK SALGINI UYARISI

– Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“İstanbul’dan çok fazla vaka bildirimi gelmeye başladı, bir salgından söz edebiliriz gerçekten. Aşılama takviminde bir an önce eski oranlarımıza ulaşmamız gerekiyor”

Prof. Dr. Yavuz, kovidin ise henüz mevsimsel bir hastalık olarak kabul edilemeyeceğini, dünyada halen günlük 20 bine yakın ölüm yaşandığını ve İstanbul’da bazı merkezlerde test pozitiflik oranlarının yüzde 50’lere ulaştığını söyledi.

Www.cafemedyam.com

🔵 KIZAMIKTA ÜRKÜTEN TABLO

İstanbul Avrupa yakasının iç ve kuzey kesimleri başı çekiyor

– İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Çınla Nişli Kaya:

“Kızamık vakalarının İstanbul Avrupa yakasının kuzey ve iç kesimlerinde yoğunlaştığını, 2 yaş altında ölümcül seyredebilen kızamığı, en çok 9-18 ay çocuklarda görüldüğünü, hastalığa aşısız yakalanan çocukların bundan 8-10 yıl sonra ölümcül olabilen beyin hastalığı SSPE’ye yakalanma riski taşıdığını, bu nedenle “kızamık olup bağışıklansın” yaklaşımının tehlikeli olduğunu söylemek istiyorum..”

Türkiye, pandemide birinci basamak aşılama süreçlerinin kesintiye uğraması, yoğunlaşan göç dalgaları ve özellikle son birkaç yıldır artan aşı karşıtlığı ve kararsızlığının da etkisiyle, Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerinde “kızamık vaka sayısında” Avrupa birincisi oldu..

Uzmanlara göre Türkiye’de, 2013’den sonraki en büyük kızamık salgını yaşanıyor.

DSÖ’nün 31 Mayıs 2023’de yayınladığı ve “2022 Mayıs ile 2023 Nisan tarihleri arasında tespit edilen kızamık vaka verilerini içeren son haritasına göre, ilk üç sırada Türkiye, Rusya ve Tacikistan yer aldı..

DSÖ’nün Nisan ayında yayınladığı bir önceki verisinde, Türkiye iki, Tacikistan birinci sırada yer alıyordu..

🔵 EN ÇOK 9-18 AY ÇOCUKLARDA RASTLIYORUZ”

– İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı ve Bilim Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çınla Nişli Kaya:

“İstanbul’da özellikle son 3-4 aydır vakalarda artış yaşıyoruz. Son 3-4 haftadır da kızamık vakalarını daha yoğun yaşıyoruz. Bizim ilçemizde (Eyüp), çok yoğun olmamakla birlikte, bazı bölgelerde maalesef çok daha fazla. Avrupa yakasının iç ve kuzey kesimlerinde daha fazla görüyoruz vakaları. Vaka sayısının fazla olduğu bölgeler maalesef aşı kararsızlığı veya reddiyle paralellik gösteriyor. Özellikle Avrupa yakasının iç ve kuzey kesimlerinde bunu daha fazla görüyoruz. Maalesef özellikle 9-12 ay ve 12-18 ay çocuklarda çok görüyoruz kızamığı. Bunlar da aşıları yaptırılmamış çocuklar. Aşı kararsızlığının en önemli sebeplerinin başında inançlar ve bir kesimin de aşı içerisindeki bazı maddeler nedeniyle aşının zararlı olduğunu düşünmeleri geliyor. Kovid salgını sonrası, çocukluk çağı aşılarını yaptırmama konusunda artış yaşandı. Aşıya güvensizlik arttı” 

“SADECE AŞI YAPTIRMAYANIN SORUNU DEĞİL”

Kızamık açısından özellikle gebeler, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve aşısız çocukların büyük bir tehlike altında…”

Dr. Kaya:

“Kızamık çok kolay bulaşıyor, çok hızlı ilerliyor ve hastalığın kesin bir tedavisi de yok. Sadece semptomları yani şikayetleri giderecek tedaviler verebiliyoruz. Böyle olunca da zatürre gibi ağır akciğer enfeksiyonlarına, beyin enfeksiyonlarına, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları (ensefalit) gibi uzun dönemde etkili olacak enfeksiyonlara sebep oluyor ve maalesef hasta kayıpları ya da hasarlarla karşılaşabiliyoruz. Çok ciddi bir halk sağlığı problemi. Maalesef aşı yaptırmayan kişinin sadece kendi sorunu olmuyor; ülkemizin, hatta dünyanın problemi haline geliyor aşı karşıtlığı.”

🔵 KIZAMIK GEÇİREN ÇOCUKTA 8-10 YIL SONRA BEYİN İLTİHABI RİSKİ

Çocuğun kızamığı geçirip bağışık olması yönündeki yaklaşım da son derece tehlikeli!”

– Dr. Kaya:

“Ozellikle 2 yaş altı çocukların kızamık geçirdikten sonra virüsün vücutta sessiz bir şekilde kalıcı hale gelerek yıllar sonra sakatlık ve hatta ölüme yol açabilen SSPE tablosuna yol açabildiğini biliyoruz..

Bu hastalığı geçirdikten sonra virüs vücutta saklı kalabiliyor ve 8-10 sene sonra SSPE diye bir hastalık var, pan-ensefalit yani beyin iltihabı. Bunu geçirebiliyor çocuk. Bu da çocuklarda daha kalıcı bir hasara yol açıyor, merkezi sinir sistemi hasarları yaşanıyor ve enfeksiyonlardan dolayı kaybedebiliyoruz çocukları. O yüzden aşılanmak, her zaman enfeksiyonu geçirmekten çok daha güvenli ve değerli.”

“OKULLAR AÇILDIĞINDA BULAŞ DAHA DA ARTACAK”

– Dr. Çınla Nişli Kaya:

“Kızamık, damlacık ve temasla bulaşan bir enfeksiyon olduğu için, okullar açıldığında bulaşma hızı daha da artacak. Mevsim itibariyle üzerine grip veya rinovirüs gibi başka bir takım viral enfeksiyonlar da ekleneceği için teşhis edilmesi, vakaları ayırmak çok daha zor olacak. Çok daha kombine, daha zor tedaviler vermek zorunda kalacağız. O nedenle Eylül’e bırakmadan, okullar kapalıyken eksik aşılı olanların aşılarını tamamlatmasını öneriyoruz” .

Www.cafemedyam.com

🔵 “AŞI, 9-12 AY VE 4’ÜNCÜ YAŞTA YAPILIYOR”

Kızamık aşılarının çocukluk çağı aşı takviminde 12’nci ay ve 4’üncü yaşta yapıldığını belirtmeliyim..

– Dr. Kaya:

“Son yıllarda vakalardaki artış eğilimi nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla 9’uncu ayda da bir aşı dozu eklendi..Aşılanmamış olan tüm çocukları için aile sağlığı merkezlerimize davette bulunuyoruz.1970’ten beri uygulanan bir aşı bu. Klinik çalışmaları bitmiş bir aşı. Canlı bir aşı evet ama en fazla yapıldığı gün kolda hafif bir ağrı, hafif ateş, belki bir halsizlik yapabilir. Onun dışında çok büyük bir yan etkisi yok. Güvenliği klinik olarak da kanıtlanmış bir aşı. Önceleri birinci yaş ve ilkokul çağında aşılama yapılıyordu. Şimdi ilkokul aşılaması 4 yaşa çekildi. Aile sağlığı merkezlerimizde kızamık, kızamıkçık, su çiçeği aşısı birlikte yapılıyor ve aşı temininde hiçbir sorunumuz yok. Aile hekimliklerinize, hemşirelerinize başvurarak aşınızı kontrol ettirebilirsiniz. Eksik aşısı olanlar hemen aşılanabilir. Özellikle 9-12 aydaki çocuklarımız için bu çok önemli. Lütfen ihmal etmeyin.”

KIZAMIK SALGINI UYARISI

Kızamık vakalarında korkutan artış: Nedeni aşı karşıtlığı ve düzensiz göç

Kızamık vakalarında yaşanan artış endişe verici boyuta ulaştı. Bunun nedenini aşı karşıtlığı ve düzensiz göç olarak açıklayan uzmanlar, ‘Önümüzdeki dönemde çocukluk çağı hastalıkları da artabilir’ dedi…

Türkiye’de kızamık vakaları adeta bir salgına dönüştü..

Bu yılın ilk 2 ayında 343 kızamık vakası görüldü. Nisan 2022 – Mart 2023 arasında Türkiye, 457 kızamık vakası ile Avrupa’da 3. sırada yer aldı. İstanbul’da kızamık vakası görülen iki çocuk yaşamını yitirdi..

– Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul:

 “Kızamık vakalarında yaşanan artışta aşı karşıtlığının ve düzensiz göçün etkili olduğuna vurgulamak isterim.. Önümüzdeki dönemlerde bu iki sebepten ötürü diğer çocukluk çağı hastalıklarının da yavaş yavaş artmaya başladığını göreceğiz” 

Www.cafemedyam.com

‘SAĞLIK KAYITLARI YOK’

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul:

“Düzensiz göçle ülkeye giriş yapanların sağlık kayıtlarının tutulmuyor.. Düzensiz göçle gelen insanların daha önce hangi aşıları yaptırıp yaptırmadıklarını bilmiyoruz. Sınırdan elini kolunu sallayarak geçen insanlar var. Bunların hiçbir sağlık kaydı yok. Hangi hastalıkları taşıyıp taşımadıklarını bilmiyoruz. Göçmen kabulünün belirli kurallar dahilinde yapılması gerekiyor..

Kızamık gibi hastalıkların belirli bir aşı oranına ulaştıktan sonra toplumdan yavaş yavaş silinmeye başladığını anımsatirim.. Bizim ülkemizde toplumsal bağışıklığı sağlamıştık. Düzensiz göçle birlikte hastalık yaygınlaşmaya başladı..

COVID-19 aşılarıyla birlikte toplumda ciddi bir aşı karşıtlığı oluştu.. Aşıların yan etkisi olduğuna dair birtakım hurafeler toplumun aşıdan uzaklaşmasına yol açtı. İnsanlar çocuklarını aşılamamaya başladılar..

İstanbul’da ve diğer illerde kaç kızamık vakası vardır”, “Bu hastalık nedeniyle hastanede yatan hasta sayısı kaçtır, kaç kişi yaşamını kaybetmiştir” 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“İstanbul’dan çok fazla vaka bildirimi gelmeye başladı, bir salgından söz edebiliriz gerçekten. Aşılama takviminde bir an önce eski oranlarımıza ulaşmamız gerekiyor”

Prof. Dr. Yavuz, kovidin ise henüz mevsimsel bir hastalık olarak kabul edilemeyeceğini, dünyada halen günlük 20 bine yakın ölüm yaşandığını ve İstanbul’da bazı merkezlerde test pozitiflik oranlarının yüzde 50’lere ulaştığını söyledi.

Www.cafemedyam.com
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz

🔵 BİR SALGINDAN SÖZ EDEBİLİRİZ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“Solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun yaşandığı bu kış, kızamık da listeye eklendi..

Artan aşı karşıtlığı, yaşanan yoğun göçler ve depremin de etkisiyle aksayan çocukluk çağı aşılamalarında aşılanma oranlarının bir an önce eskisi gibi yüzde 98’lere ulaşılması gerektiğini, aksi taktirde ölümcül seyredebilen kızamık nedeniyle yeniden kayıpların yaşanmaya başlanabileceğine belirtmeliyim…

Kovidin ise henüz mevsimsel bir hastalık olarak kabul edilemeyeceğini, dünyada halen günlük 20 bine yakın ölüm yaşandığını ve İstanbul’da bazı merkezlerde test pozitiflik oranlarının yüzde 50’lere ulaştığını söyleyenilirim..

Neredeyse 2 ayda bir, yeni bir türüyle etkili olmaya devam ediyor. Grip mesela sezon başında yüksek bir pik yaptı, ardından azaldı. Ama Covid halen küçük de olsa pikler yaparak devam ediyor..

Türkiye’de takip yapılmıyor mu bilmiyoruz, yapılıyorsa da paylaşılmadığı için bilemiyoruz. Tahminimiz, Türkiye’de de Omicron’un en son XBB1.5 varyantının etkili olduğu yönünde, bu artışı ona bağlıyoruz” dedi..

1 HAFTA 10 GÜNÜ BULAN ÖKSÜRÜK OLABİLİR!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘nün, risk grupları için hatırlatma dozlarını yaptırması gerektiği yönündeki açıklamasını da hatırlatan Prof. Dr. Yavuz şunları söyledi..

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“Eğer ki iki doz aşı olduysa, 3’üncü hatırlatma dozunu da olmaları gerekiyor. Kovidde de diğer solunum yolu virüslerinde de uzamış öksürük olabilir 1 hafta 10 günü bulan. Ama hastalığın bulaşmasını engellemek açısından, hasta olan kişilerin en azından ilk 5-7 gün, mümkünse evde durmalarını tavsiye ediyoruz. Topluma karışacaklarsa da mutlaka maske kullanmaları gerekiyor. Çünkü herkes şu anda Covid’i hafif geçirmiyor, halen çok ağır geçirenler var..”

ERİŞKİNLERDE KIZAMIK GÖRMEYE BAŞLADIK!

Solunum yolu enfeksiyonlarında bu yıl kızamığın Türkiye’de ciddi sıkıntı yaratmaya başladığını vurgulayan Prof. Dr. Yavuz şunları söyledi…

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“Aslında 2019’da da kızamık Türkiye’de artmaya başlamıştı, pandemiden hemen önce. Hatta o yıl rekor kırıp 3 binlere ulaşmıştı vaka sayısı. Türkiye kızamık aşılaması anlamında oldukça yüksek seviyelere ulaşmış durumdaydı, iki doz kızamık aşılamasında. Ama hem pandemi döneminin etkisiyle birinci basamaktaki aşılamalar aksadı, hem de Türkiye çok fazla mülteci akınına uğradığı ve onların da aşılanma oranı yüksek olmadığı için, toplumda kızamık aşılı oranın yüzde 95’in altına düştüğü anda salgınlar olabiliyor. Şu anda da İstanbul’da özellikle böyle bir salgın var. Hatta erişkinlerde görmeye başladık. Bu da önemli çünkü erişkinlerde kızamık ağır akciğer enfeksiyonları yapabiliyor. Yine küçük çocuklarda, özellikle 1 yaşın altındakilerde çok tehlikeli. Uzun dönem Sonuçları çok kötü oluyor”

SADECE OCAK AYINDA 180 CİVARI VAKA BİLDİRİLMİŞ!

Eskiden kızamıktan yılda 2 milyona yakın kişinin öldüğünü ve aşılamalar sayesinde bu sayıların yıllık 100 binlere indiğini kaydeden Prof. Dr. Yavuz, şu bilgileri verdi..

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“Maalesef tekrar artışa geçmiş durumda. Güney bölgelerimizdeki depremden etkilenen yerler ve o bölgede göçmenlerin ağırlıkta olması nedeniyle de kızamık açısından kaygımız var. Oradaki kızamık takip sonuçlarını da bilmiyoruz. Onları da bilmemiz, aslında hastalığının toplumda kontrolü açısından çok önemli” dedi. DSÖ’nün sitesindeki verilerden Türkiye verilerini görebildiklerini anlatan Prof. Dr. Yavuz, “Bu yıl için sadece Ocak ayının verileri görülüyor ve sadece ilk ay bile, 2021 yılı boyunca gördüğümüz vaka sayısını da aşmış durumda. 182 civarı vaka bildirimi olmuş, geçen yıl, bütün bir yıl boyunca toplam 160 vaka görülmüştü”

SON DERECE ETKİN AŞISI VAR!

Aşılama oranlarımızın acilen yeniden yüzde 95’in üzerine çekmemiz gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Yavuz şöyle konuştu..

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“Pandemi sırasında daha da çok artan aşırı tereddüdünün de etkisi var. Tereddüt yaşayan insanların anlayacağı dilden, onların kaygılarını gidermeden mücadele etmezseniz bu, kontrolsüz bir şekilde devam eder. Aşı karşıtlığı yapan partiler bile var artık. Kızamık gibi bir hastalık, tek konağı insan, son derece etkili bir aşısı var ve biz kızamık salgını yaşıyoruz. Burada bir sorun var. Kızamık neden sıkıntılı? Çok bulaşıcı bir hastalık. Hava yoluyla bulaşabilme özelliği var. Havada uçarak dolaşabilme özelliği var virüsün bulunduğu partiküllerin. Dolayısıyla bir kişi hastaysa, çok çok sayıda kişiyi etkileyebilir. Örneğin bizim bir hastamız, öğrencisi kızamık olduğu için bir öğretmen..”

YARATTIĞI BAĞIŞIKLIK YETMEZLİĞİ YILLARCA SÜREBİLİYOR

Kızamığın erişkinlerde özellikle belli gruplarda çok tehlikeli olabileceğine de işaret eden Prof. Dr. Yavuz tehlikeyi şöyle anlattı. .

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“Gebeler buna bir örnek. Kızamık hala ölümcül bir hastalık. Özellikle küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmışlarda çok ağır akciğer enfeksiyonuna, zatürreye neden olabiliyor. İkincil enfeksiyonlara fırsat yaratıyor. Bağışıklık yetmezliğine neden olabiliyor. Bu bağışıklık yetmezliği aylar, yıllar boyunca sürebiliyor. Hastalık ne kadar küçük yaşta geçirilirse, beyinde kalarak ölümcül ensefalitlere neden olma riski yükseliyor. Küçük çocuklarda beslenme yetersizliği de varsa, körlük yapabiliyor. Şu anda bile dünyada 200 bine yakın insanın ölümüne neden oluyor ve geneli de çocuk”

ÖĞRETMEN VE SAĞLIK ÇALIŞANI GİBİ RİSK GRUPLARI AŞI OLMALI!

Ateş ve eşlik eden döküntü olması halinde mutlaka hekime başvurulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz, hastanın bir an önce izole edilmesinin çok önemli odluğunu vurguladı…

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz:

“Oldukça uzun bir bulaştırıcılık süresi var çünkü. 1 hafta 10 güne kadar uzayabiliyor. Bildiğimiz en hızlı yayılan enfeksiyon kızamık. Erişkinlerde de riskli gruplarda, özellikle de sağlık çalışanlarında mutlaka aşılama öneriyoruz. Öğretmenler de ön safta bu konuda. Sağlık Bakanlığı bu çalışmayı yapıyor ama Milli Eğitim Bakanlığı da aslında böyle bir çalışma yapabilir öğretmenler açısından. Aşı birimi olan hastanelerin hepsinde bu aşılar ücretsiz yapılıyor..”

Www.cafemedyam.com

🔵 AŞI REDDİ NEDENİYLE SON YILLARDA ARTAN KIZAMIK VAKALARINA DİKKAT

salgın uyarısı…

– Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arıca:

“Türkiye ve yurt dışında aşı reddinin çok yüksek olmasıyla beraber son dönemlerde kızamık vakalarında artış yaşandığını söylemeliyim..

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2022 yılının ilk 6 ayında Avrupa’da 90 bin kızamık vakası görüldü.. 53 farklı ülkede 40’a yakın ölüm yaşandı..

Türkiye’de 40 bin civarında aşı reddi olduğunu belirtmeliyim.. Ülkemiz de kızamık salgını tehdidi altında.. Önümüzdeki yıllarda Dünya Sağlık Örgütü bizi uyarıyor. Özellikle kızamık vakalarının artması bekleniyor..

Bu nedenle tüm dünyada, Avrupa’da ve ülkemizde de kızamıkla ilgili bir takım önlemler alınmaya başladı. Kızamık aşısı olunmadığı takdirde önümüzdeki dönemlerde kızamık salgınları beklenmekte..” 

“TÜM DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE RİSK BULUNMAKTA” 

Avrupa’da aşı reddinin yüksek olması nedeniyle kızamık vakası sayısı da yüksek ..

Prof. Dr. Arıca:

“Son 2 yılda dünyada 22 milyondan fazla çocuk kızamık aşısını olmamış durumda. Tüm dünyada ve ülkemizde risk bulunmakta. Türkiye’de 1 yaşında ve okul öncesinde 4-6 yaş grubunda 2 doz şeklinde kızamık aşısı vurulmakta. Kızamık aşısının koruyuculuğu yüzde 97’nin üzerinde. Kızamık aşısı yüksek oranda bizi ve çocuklarımızı korumakta. Bu nedenle özellikle aşı reddi olanlar ikna edilip aşıları vurulmakta.. 

Türkiye’de 2012 öncesinde neredeyse sıfır vaka görüldüğünü hatırlatırim..

Aşı reddi ile vakaların yeniden görülmeye başlndı.. Son 2 yılda 20 milyondan fazla çocuğun aşı olmaması hesabıyla önümüzdeki dönemlerde kızamıkla ilgili ciddi salgınlar beklenmekte..” 

“ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR” 

Prof. Dr. Arıca:

“Kızamığın solunum yoluyla bulaştığını ve özellikle de çocukları enfekte ettiği söyleyebilirim..

Özellikle 12 yaş altı çocuklarda kızamık vakası görüldüğünde, gebelerde görüldüğünde, yaşlılarda görüldüğü zaman ölümcül olabiliyor. Kızamık büyük bir kısmı ayakta atlatılıyor. 5 ile 7 gün arasında enfeksiyon süresi oluyor. Bazen 10 güne artabiliyor. Özellikle çocuk yaş grubunda, karaciğer, akciğere ve beyine olan etkileri multipi organ yetmezliklerine yol açabiliyor. Bu nedenle sadece vücutta döküntü, ateş, mide bulantısı kusma ile başvuran çocuklarda ilerleyen dönemlerde ölümcül nedenlere yol açabilir.”

 

🔵 DSÖ’DEN ‘KIZAMIK’ UYARISI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının kızamıkla mücadelede elde edilen ilerlemeleri geriye çevirebileceği uyarısında bulundu.

DSÖ ve CDC’nin yayımladığı raporda, dünyada sağlık imkanlarının Covid-19 ile mücadeleye yönlendirilmesinin, kızamıkla mücadeleye olumsuz etkileri ele alındı..

Çok sayıda bebeğin kızamık aşısı yaptıramamasının yeni salgınların çıkma riskini tetikleyeceği bildirildi..

2020’de 22 milyon bebeğin birinci doz kızamık aşısını yaptıramadığı ve bu rakamın son 20 yılda en yüksek rakam olduğu kaydedildi..

26 ülkede ciddi kızamık salgınları ortaya çıktığı ve kızamık vakalarının yüzde 84’ünü bu yeni salgınlar oluşturdu..

– Rapor:

“Çok sayıda aşılanmamış çocuk, yeni kızamık salgınları ve hastalık takip ve teşhis ekipmanlarının Covid-19 ile mücadeleye yönlendirilmesi, kızamık bağlantılı ölümler ve çocuklarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir..

Dünyadaki seyahat yoğunluğu salgın öncesindeki normalleşmeye dönene kadar, kızamık aşılama sürecinin hızlandırılarak bağışıklık zafiyetinin giderilmesi gerekli..

Düşük vaka sayıları, giderek büyüyen küresel kızamık tehlikesinin üzerini örtmemeli..”

Kızamık

🔵 KIZAMIK NEDİR?

Kızamık

Kızamık özellikle çocukluk çağında çok sık görülen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır..

– Vücut direncini düşürdüğü için çocuk zatürre, orta kulak iltihabı, menenjite kadar ilerleyebilir..

Bu nedenle tüm dünyada yaygın olan ve ciddi riskleri olan bu hastalığa karşı, aşılama yapılması hayati önemdedir. Aşının yaygın olarak kullanılmasından sonra, hastalığın görülme sıklığında %95’lik bir azalma olmuştur.

Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, 6. ve 5. hastalık gibi hastalıklar döküntülü hastalıklar grubundadır. Bunların hepsi viral enfeksiyonlar yani virüsler yoluyla bulaşır, yüksek ateş ve öksürük gibi belirtiler gösterir..

– Vücut direncini zorlayan bu hastalıklar çocuğunuzu güçsüz düşürebilir. Kızamığa yönelik bir tedavi bulunmazken, uygun bir bakımla hastalık bir süre sonra kendiliğinden geçer..

Bulaşıcı olan bu hastalıklarda döküntüler olduğu sürece bulaşma riski vardır. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk döneminde aşıların aksatılmaması, bulaşma ihtimaline ve enfeksiyonlara karşı hijyene dikkat edilmesi büyük önem taşır..

Kızamık Virüsü Hakkında

Dünyanın önde gelen bulaşıcı virüslerden biri de kızamıktır. Kızamık, çok sayıda çocuğun aynı anda hastalanmasına neden olabilir..

Kızamık, özellikle bağışıklık sistemini çok fazla etkilediği için vücut direncinin zorlanmasına neden olur bu da zatürre, orta kulak iltihabı, beyin iltihabı gibi diğer hastalıklara zemin hazırlar. 

Kızamık hastalığı, özellikle kış ve ilkbahar aylarında görülmektedir. Bu da okul dönemi çocuklarında bulaşma riskini artırmaktadır. Bu yüzden okul dönemi yapılan kızamık aşısı vücudun bağışıklığı açısından oldukça önemlidir.. 

🔵 KIZAMIK NASIL BULAŞIR?

Kızamık, paramiksovirus grubundan morbilli virüsünün yarattığı bir hastalıktır. Ağırlıkla çocukluk çağında görülse de yetişkinlik döneminde de yaşanabilir..

– Bulaşıcı salgın bir hastalık olan kızamık, direkt temasla ya da solunum yoluyla hızla bulaşabilir. Bu virüsler oda havasında bir saatten fazla kalabilir ve bu havanın solunmasıyla da bulaşabilir..

Hastalar döküntü başlamadan önceki 4 gün ve başladıktan sonraki 4 gün hastalığı çevredekilere bulaştırabilir. Bulaştırıcılığın en yoğun olduğu süreç ateş, öksürük gibi ilk belirtilerin ortaya çıktığı dönemdir..

Kızamık olan kişiyle temastan 8-12 gün sonra kızamık belirtileri görülür. Döküntüler ise 14 gün sonra ortaya çıkar.  Kızamığı bir kez geçirmek hastalığa yaşam boyu bağışıklık sağlar.

🔵 KIZAMIK BELİRTİLERİ

Kızamık, önce nezle veya grip gibi başlar. Ardından çocukta şu belirtiler görülür:

  • Ateş,
  • Kesik kesik ve ısrarcı öksürük,
  • Burun akıntısı,
  • Gözlerde kızarıklık,  
  • Işığa bakamama
  • Akıntılı olmayan konjonktivit (gözde kaşınma, kızarıklık ve yaşarma) 

Döküntü oluşmadan 2 gün önce yanak içinde, alt azı dişler hizasında etrafı pembe-kırmızı bir halka ile çevrili, mavi-beyaz renkli 1 mm’lik lekeler oluşur. Bu lekeler bazen ağzın başka yerlerine de yayılabilir..

Kızamığın belirtilerinden 2-3 gün sonra yüz ve saç çizgisinde döküntüler oluşur. 3 gün içinde kol-bacaklara ve gövdeye yayılır. Yüz ve boyundaki döküntüler birleşebilir..

Deri, ödemli bir hal alır ve yüz şişer. Döküntüler bazen avuç içi ve ayak tabanlarında da görülebilir.  Hastalığın şiddeti genellikle döküntülerin yaygınlığı ile orantılıdır..

Üçüncü günden sonra döküntüler esmerleşir ve kaybolur. Değişim yine kafadan ayaklara doğru ilerler. Deri artık pullanmaya başlar..

Döküntüler çıkarken ateş en yüksek seviyeye çıkar. Bununla birlikte iştahsızlık, kırıklık, lenf bezlerinde şişmeler görülebilir..

Döküntülerin 3’üncü gününden sonra ateş hala düşmüyorsa; komplikasyon oluşabilir. Nadiren de olsa ani ateş ve nöbetle gelen, kanamalı döküntülerle seyreden ağır ‘kara kızamık’; yani ‘hemorajik kızamık’ genellikle ölümlere neden olur..

Hastalığın 15.-17. gününde vücut virüsle çatışarak kızamığı kontrol altına alır. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmadığı kişilerde vücudun gerekli antikorları üretememesi nedeniyle kızamık ciddi komplikasyonlara neden olabilir..

Kızamık Komplikasyonları Nedir?

Komplikasyonlar morbilli virüsün neden olduğu iltihabi durumun yayılması ya da kızamıklı dokulara bakterilerin yerleşmesiyle olur. Daha çok orta kulak iltihabı ve zatürre görülür. Bazen apandisite de neden olabilir. Sinir sistemini etkileyerek nadiren beyin iltihabı (ensefalit) veya Guiallain Barré Sendromu da yapabilir.

– Kızamık geçirdikten yıllar sonra 7-8’li yaşlarda çok korkulan Subakut Sklerozan Panensefalittir (SSPE) komplikasyonu görülebilir..

– Davranış bozukluğu ile başlayan ve yavaşça ilerleyen SSPE, geç dönemde istem dışı kasılmalara neden olur ve genellikle 2 yıl içinde ölümle sonuçlanır..

Kızamıktan kaynaklanan komplikasyonların bazı çocuklarda ortaya çıkması daha olası durumlardan biridir..

Kızamık hastalığının sık görülen komplikasyonları şunlardır:

• Dehidrasyona neden olabilecek şekilde ishal veya kusma

• Orta kulak enfeksiyonu 

• Göz enfeksiyonu (konjonktivit)

• Larenjit

• Pnömoni, bronşit ve krup gibi solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları 

• Ateşli nöbetler

• Beyin iltihaplanması

• Göğüs ağrısı

• Menenjit

• Öksürük

🔵 BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA KIZAMIK

Kızamık, oldukça bulaşıcı bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Kızamık virüsüne sahip olan biri öksürdüğünde veya hapşırdığında, virüs damlacıkları havada yayılarak yüzeylere yapışır..

– Bebekler ve aşı olmayan çocuklar virüs damlacıklarını teneffüs ederek ya da dokunarak yüzlerine, ağzına ve gözlerine bulaştırabilir.. 

– Özellikle aşı olmayacak kadar küçük bebeklerin, aşı olmamış çocukların, hamilelerin ve bağışıklık sistemi sorunları olanların enfekte kişilerden uzak tutulması gerekir..

– Bebeğinizi virüsten uzak tutmak için ellerinizi sık sık yıkamalı, öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı kapatmalı, tüm yüzeyleri temizlemeli, evi sürekli havalandırma, bebekle kişilerin temas halini engellemeli, bağışıklığının güçlü olması açısından anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz.. 

Aşı olmayan bebekler ve çocukların hastalık seyri, olan çocuklara göre daha ağır bir seyir izlemektedir. Bu nedenle kızamık aşısı yapılması olası komplikasyonları da önleme açısından son derece önemlidir..

🔵 KIZAMIK TANI YÖNTEMLERİ

Kızamık tanısı hastalığın erken dönem belirtileri ve döküntüler yoluyla konur. Kesin tanı için kandaki antikor düzeylerini ölçen serolojik testler, kan ve idrar tahlilleri ile damak sürüntüsü incelemesi yapılır..

🔵 KIZAMIK TEDAVİSİ

Kızamık başka hastalıklara yol açmıyorsa tedavi gerektirmez. Ancak yatak istirahati, sulu yumuşak gıdalar önerilir.  En önemlisi yeterli sıvı alımının sağlanmasıdır..

– Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde; antibiyotik önerilmez..

– Gözkapakları ılık su ile temizlenebilir, yüksek ateş durumunda ateş düşürücü ilaçlar alınabilir. Oda havasının nemli tutulması önemlidir.

Ağır kızamık vakalarındaysa, ölüm düşünülerek tedaviye yüksek doz A vitamini eklenir. Dünya Sağlık Örgütü gelişmekte olan ülkelerde kızamık geçiren her çocuğa A vitamini verilmesini önerir..

🔵 KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Ülkemizde kızamık aşılaması Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimine göre 12. ayın sonunda ve çocuğun doğum tarihine göre 48. ayın sonunda veya ilkokul 1. sınıfta Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak üçlü aşılama şeklinde yapılmaktadır..

Bunlara ek olarak bölgesel bir takım değişkenlere göre de 9-11. aylar arasında ilave doz kızamık aşılaması uygulanabilmektedir..

🔵 YETİŞKİNLERDE KIZAMIK AŞISI

Kızamık, kızamıkçık, kabakulak üçlüsü çocuklukta yapılmışsa, erişkinlikte yeniden aşılama gerekmiyor..

– Yine de kızamık epidemisinin yoğun olma riskinin bulunduğu askerlik gibi kalabalık ortamlarda tek doz da olsa aşı yapılıyor..

Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Çocuk beş gün boyunca evde istirahat etmeli ve okula gönderilmemeli
  • Okul, kreş, iş ortamındaki kişiler, kızamık tanısı kesinleştikten sonra bilgilendirilmeli
  • Kızamıklı çocuk ile temas eden kişiler 72 saat içinde aşılanmalı
  • Eve başka kişilerin ziyareti engellenmeli
  • Çocuk ayrı bir odada kalmalı ve odaya bakım veren kişi dışında kimse girmemeli
  • Oda havalandırılmalı, nem düzeyine dikkat edilmeli ve güneş almalı
  • Hastanın bakımından sorumlu kişiler maske kullanmalı
  • Havuç, portakal, yumurta gibi A vitamininden zengin gıdalarla beslenmede
Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights