Yarım limon nasıl saklanır

Yarım limon nasıl saklanır

2024 BM Gıda İsrafı Endeksi raporuna göre dünyadaki gıdanın yaklaşık beşte biri israf ediliyor.

Yarım Limon Nasıl Saklanır  ve Kalan Yiyecekleri Taze Tutmanın Diğer 17 Yolu

Tarifinizde gerekmeyen açılmış konserve kutuları, kesilmiş avokadolar ve yumurta sarılarını ne yapmalısınız?

    -Ev aşçılarının dikkatine:

   -Benim gibi sizin de buzdolabında, balmumu ambalajına veya streç filme sarılmış yarım limon var mı?

   -Yarım salatalığın bir ucu kuru mu olacak?

   -Çok az kullanılmış, ancak önerilen iki haftalık soğutma süresini çoktan geçmiş, açık bir kapari kavanozu?

Çoğu zaman, bir tarif sadece yarım soğan veya bir blok tofu’nun üçte birini gerektirir; özellikle de tek kişilik yemek pişirirken.

2024 BM Gıda İsrafı Endeksi raporuna göre dünyadaki gıdanın yaklaşık beşte biri israf ediliyor.

Dünya çapında bunun büyük bir kısmından haneler sorumludur: her yıl çöpe atılan 1 milyar ton gıdanın yaklaşık %60’ı. Peki, arta kalan yiyeceklerinizi en iyi şekilde nasıl taze tutabilirsiniz ve ne kadar süreyle yemek güvenli kalır?

Avokadonun iki yarısını tutan eller

1. Avokado

Bu yılın başlarında yemek dergisi Bon Appétit , yarım avokadonun en iyi nasıl saklanacağı konusundaki acil soruyu ele aldı .

   -Tavsiyesi çukuru çıkarmak, deriyi açık bırakmak ve kesik tarafı aşağı bakacak şekilde bir tabağa koymaktı. Kesilen tarafa limon veya limon suyu kullanmak veya tamamını streç filmle sarmak, avokado etinin gri ve yumuşak bir hal almasına neden olan oksidasyonu en aza indirmeye de yardımcı olabilir.

Tofuyu temiz suya batırın.
Soya nasıl dağıtılır… tofuyu temiz suya batırın. 

2. Soya Peyniri

Çin restoranı Poon’s London’ın kurucusu Amy Poon’a göre sert tofu, kalan yemek artıkları için ipeksi çeşitten daha iyi muhafaza ediliyor.

“Tofu, temiz, soğuk suya (geldiği suya değil) batırılmış bir plastik kapta saklanırsa iki ila üç gün saklanmalıdır, ancak suyu her gün değiştirmelisiniz.. Tofuyu da dondurabilirsin.”

3. Konserve Ürünler

Gıda Standartları Ajansı’na göre, teneke kutular büyük bir buzdolabıdır, çünkü açıldıktan sonra kutudaki teneke kutunun içindekilere daha hızlı aktarılabilir .

Fırında pişirilmiş fasulye veya hindistancevizi sütü gibi pek çok konserve ürün yarım boy kutularda da mevcuttur; bunlar, nadiren en ekonomik seçenek olmasına rağmen, tek kişilik bir yemeğin parçası olarak kullanmak için daha uygun olabilir.

FSA’nın gıda politikası direktör yardımcısı James Cooper, kalan içeriğin buzdolabında saklanmadan önce bir kaseye veya hava geçirmez bir kaba boşaltılmasını tavsiye ediyor.

“İçeriği damlama ve dökülmelerden korumak için gıdaya uygun temiz bir kapak kullanın ve iki gün içinde kullanın veya bunun mümkün olmayacağını düşünüyorsanız dondurun”

dilimler halinde kesilmiş bir limon
Narenciye tedavisi… kesilmiş meyve zor olabilir. 

4. Limon Dilimleri

Çoğu zaman, kalan limon dilimleri, kısmen baharat olarak kullanıldıkları yemeğin yanında servis edilebilir – peki ya içecekler için?

–     Manchester ve Tattu’daki (ülke çapında) Fenix ​​gibi restoranların içecek danışmanı Will Meredith:

“Meyve kesmek zor bir iştir.. Narenciye, içerdiği şeker ve asit nedeniyle çok çabuk oksitlenir; dilimleri veya dilimleri ancak kestiğiniz gün kullanmayı bekleyebilirsiniz. Görünümlerini ve tazeliklerini korumak için, balık pazarında gördüğünüz gibi kırılmış veya traşlanmış buzla dolu bir kaseye koyun.

Genç kadın evde krep yapıyor, krep için yumurta, hamur ve süt karıştırıyor.
Hamurun alınması… kalan gözleme karışımını buzdolabındaki hava geçirmez bir kaba aktarın. 

5. Gözleme Hamuru

İki gün boyunca süslü krepler ister misin?

Şanslısın! Firmdale Hotels’in yönetici baş aşçısı Joe Fox, hamurun dayanacağını garanti ediyor –

“her ne kadar biraz ayrılsa da, bu yüzden ona iyi bir karışım vermeniz gerekecek.. Bunu hemen buzdolabındaki hava geçirmez bir kaba veya reçel kavanozuna aktarırdım, aksi halde hava renginin solmasına neden olabilir ve bu da rahatsız edici olabilir.”

6. Yumurtalar

En azından kreplerde tam yumurta kullanılır; peki ya yalnızca sarısını veya beyazını gerektiren tarifler?

Edinburgh’daki Twelve Triangles fırınının kurucu ortağı Rachel Morgan, artıkları plastik bir kapta veya streç filmle kaplı bir kasede saklıyor .

“Yaklaşık 10 gün buzdolabında sakladığım beyazları; yumurta sarıları pek iyi durumda kalmıyor ve bir miktar kabuk oluşturuyor, bu yüzden eğer saklayacak varsa onları dondururum,”

Bir kavanozda kapari
Buzdolabında oyalanıyor… kapari ortalıkta dolaşıyor.

7. Salamuradaki Şeyler

Muhtemelen bir oturuşta bir kavanoz zeytin yiyebilirim ama kapari ve kornişonlar buzdolabında daha kalıcıdır. Bunların kalıcı olmasını sağlamak için en iyi yol nedir?

 –    Meredith:

“Açıldıktan sonra kavanozlara mümkün olduğunca fazla oksijenin girmesini önlemek istersiniz, çünkü bu küf ve kötü kokulara neden olur.. En basit şey, biraz pişirme kağıdı almak, kavanozdaki sıvıyı kaplayacak kadar büyük bir disk kesmek ve malzemelerle kapak arasında bir blok oluşturacak şekilde hafifçe vurmaktır. Bu, o güzel zeytinlerin, turşuların veya diğer kavanozlanmış yiyeceklerin oksijenle lekelenmesini önleyecektir. Mümkünse salamura gıdaların buzdolabında tutulmasını tavsiye ediyor, ancak bu gerekli değil (saklama talimatları farklı olsa da).

8. Meyve Suyu

Bu karmaşık bir durum; meyve suyunuz taze mi? Konsantreden mi? Pastörize?

Mağazadan satın alınan bazı açılmamış meyve suları aylarca saklanabilir , ancak çoğu, mühür kırıldıktan sonra nispeten kısa bir raf ömrüne sahiptir. FSA bu konuda katıdır:

“etiketin okunmasını ve üreticinin talimatlarına uyulmasını” tavsiye eder; bu da genellikle üç ila beş gün içinde tüketilmesi anlamına gelir.

Tarihe Göre Yiyin – “mutfak ve sınıf topluluklarından, ‘Yiyecekler gerçekten ne kadar dayanır?’ sorusunu yanıtlamak için yola çıkan bir grup katılımcı” – markaya göre hareket ederek, örneğin buzdolabında saklanan Welch üzüm suyunun güvenli olduğunu tavsiye ediyorlar Açıldıktan sonra yedi ila 10 gün arasında tüketilirken, Ocean Sprey kızılcık suyunun ömrü iki ila üç hafta arasında değişiyor.

Sağlıklı kahvaltı hazırlayan, mutfak tezgahındaki mısır gevreğinin üzerine süt döken genç Asyalı annenin kırpılmış görüntüsü. Sağlıklı beslenme yaşam tarzı
Süt içermeyen… alternatif sütler önerilen sürelerin ötesinde dayanabilir.

9. Süt Ürünü Olmayan Süt

“Devam ediyorlar, değil mi?”

 Süt ürünlerinden geçiş yapan herkes, alternatif sütlerin genellikle buzdolabında tavsiye edilen beş veya daha fazla günden daha uzun süre dayandığını fark etmiştir.

“Sütü bir cam şişeye boşaltabilirsiniz ama bu bir bakıma kartonda saklanacak şekilde tasarlandı.. Yulaf ve badem sütünün en uzun süre dayandığını hissediyorum; soya gibi şeyler daha hızlı dönüşüyor. Eğer bardağın içinde saklarsanız, sütün ayrılıp ayrılmadığını daha iyi görebilirsiniz, ancak iyi bir çalkalama muhtemelen sütü tekrar toparlayacaktır; bozulursa tadabilirsin.”

10. Ekmek

  –    Morgan:

“Ekmek ekmek kutusunda ısınırsa, içindeki nem yoğunlaşacağından küflenme olasılığı artar”

Bunun yerine kendisininkini pamuklu veya kese kağıdı içinde saklıyor. Peki ya küf zaten ortaya çıkmışsa, belki de kabuğun üzerinde çok küçük bir parça? Onu dilimleyip geri kalanını kurtarabilir misin?

“Yapmazdım”

Uzmanların çoğu aynı fikirde, çünkü sadece birkaç nokta görülse de ekmek gibi gözenekli yiyecekler yüzeyin altında kirlenebiliyor ve bu da herkesi tosttan vazgeçirmeye yetiyor. Ancak daha uzun ömürlü olması için ekmeği dondurabilirsiniz.

Tanınmayan yaşlı bir adamın evde sağlıklı bir yemek pişirirken çekilmiş fotoğrafı Vitamin gökkuşağının tüm renkleri
Kızartma isteyen var mı? Taze salatalıktan azı tencereye gidebilir… 

11. Salatalık

Kurumuş uç dilimini atmaktan kaçınmanın bir yolu var mı?

 –    Feel Good ve yakında çıkacak olan Real Healthy gibi yemek kitaplarının yazarı Melissa Hemsley:

“Salatalığı kestikten sonra hava geçirmez bir kapta, içine küçük bir mutfak kağıdı veya temiz bir çay havlusu serilmiş halde [buzdolabında] saklıyorum.. Ucu kesme ihtiyacı hissediyorsanız, yalnızca en ince yuvarlak kısmı kesmeniz yeterli. Ayrıca salatalıkla pişirin! Eğer kalan yarısınız tazeden biraz eksikse susam yağı, sarımsak ve kırmızı biberle karıştırarak kızartmayı seviyorum.”

Yeşil fesleğen sapı ile kamembert peyniri veya brie peyniri başı. Beyaz arka planda izole edilmiş. Lezzetli kamembert peyniri veya brie peyniri ve yeşil fesleğen sapı. Beyaz arka plan üzerinde izole edilmiştir.
Taze kama… ama ne kadar süreyle? 

12. Peynir

    Hemsley, rokfordan kırmızı leicester’e kadar açık peynir paketleri hakkında faydalı tavsiyelerde bulunuyor:

“Balmumu ambalajları veya yeniden kullanılabilen silikon poşetler gerçekten kullanışlıdır veya ambalajı elastik bantlarla kapatın”

Peynir alıcısı Dan Bliss, peynirini balmumu veya pişirme kağıdına sarıyor, buzdolabındaki plastik bir kapta saklıyor ve fazla nemi emmek için tencereye bir kesme şeker eklemeyi öneriyor . Ekmeğin aksine, eğer peyniriniz küflenmeye karar verirse, bu oyunun bittiği anlamına gelmez ; özellikle de sert peynirse.

13. Sarma Paketlerini Açın

Tekrar ediyorum, nemin önlenmesi uzun ömürlülüğün anahtarıdır.

Morgan, açık naan veya tortilla ambalajlarını kuru bir yerde saklamadan önce streç filmle sararken, Eat By Date tortillaların ” tezgahtaki ‘son kullanma’ tarihinden sonra genellikle bir hafta, buzdolabına konulursa yaklaşık bir ay dayanabileceğini”

Gri taş arka planda cam kavanozda domates ve biber sosu, reçel, lezzetli
Yapıştırma mı yapıyorsunuz? Domates ve biber sosu.

14. Kavanozlardaki Şeyler

Bana göre bu neredeyse bir buzdolabı rafının tamamını kapsıyor: harissa, domates püresi, pesto, gochujang ve köri ezmelerinin hepsi haftalarca – belki daha uzun süre – bir kez kullanılıp sonra bırakılabilir.

Bunların boşa gitmesine izin vermeyi reddediyorum, ancak yine de Los Mochis London City’nin yönetici şefi Leonard Tanyag’a göre, onların tüketime uygun kalmasını istiyorsam her şeyi yanlış yapıyorum: aslında, onların dışarıda bırakılmaması gerekiyor.

“Açıldıktan sonra tazeliğini korumak için hava geçirmez bir kaba aktarın ve havaya maruz kalmasını önlemek için üzerine biraz yağ ekleyin, bu da haftalarca dayanmasını sağlar.. Herhangi bir bozulma belirtisi olup olmadığını görmek için kullanmadan önce açılmış macunu daima kontrol etmeli veya koklamalısınız”.

15. Yarım Soğan

Tazeliği koruma açısından soğan biraz avokadoya benzer:

Kullanmadığınız yarısının kabuğunu bırakın, ardından kesik tarafı aşağıya gelecek şekilde buzdolabına bir tabağa koyun.

–    Hemsley:

“Artık soğanı bir daha ne zaman kullanacağınızı bilmiyorsanız, doğrayın ve dondurun.. O zaman onu gelecekte makarna sosuna, çorbaya ya da kızartmaya hazır hale getirmiş olursunuz.”

Eski ahşap tahtada bir demet biberiye. Kopyalama alanı olan üst görünüm
Solgunluğa karşı savaşın! Bitkileri nemli bezlere sarın. 

16. Taze Otlar

İster mojito’nuz için nane, ister taco’nuz için kişniş olsun, taze otlar bir tarifi hayata geçirebilir – ama aynı zamanda çabuk solarlar.

–    Meredith:

“Onları nemli mavi bezlere veya mutfak kağıdına sarın ve buzdolabında saklayın.. Bunu yapmak raf ömrünü birkaç gün uzatacaktır.”

Bir kaşıkla kavanozda kırmızı pancar turşusu Pancar ve balzamik turşusu
Kaşıklarınızı temiz tutun… pancar ve balzamik turşusu. 

17. Reçeller ve Hint Turşusu

Döndürücüde marul salatası Buzdağı ve kırmızı marulla salata döndürücü, diyet konsepti
Bir döndürmede… yorgun yaprakları buzlu suyla canlandırın. 

18. Salata

–    Hemsley:

“Marul başları genellikle torbalanmış yapraklardan çok daha iyi dayanır”

Salatalık gibi, salatayı da buzdolabında, fazla nemi alması için mutfak kağıdıyla veya temiz bir kurulama beziyle kaplı hava geçirmez bir kapta saklıyor.

“Salata biraz solmuş ve üzgünse, yaprakları büyük bir buzlu su kabında 10-15 dakika bekleterek canlandırabilir, ardından süzüp salata döndürücüde kurutabilirsiniz” diye öneriyor. “Birkaç ıslak yaprağınız varsa, marulun geri kalanına sızmamaları için bunları çıkarın.”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights