ELMA SİRKESİ

Elma Sirkesi

ELMA SİRKESİNİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

 

♦DİŞ BEYAZLATMADAN KİLO VERMEYE ELMA SİRKESİ KULLANMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER

 

Yapılan araştırmalar ve konunun uzmanları ne diyor?

 

Elma sirkesinin faydaları konusunda yaygın kabüllere rağmen uzmanlar bazı hususlara dikkat edilmesini öneriyor

 

Elma sirkesi, diş fırçalarını dezenfekte etme, şeker hastalığının tedavisi ve bel genişliğini azaltma dahil hemen hemen her şeye faydalı olabileceği iddia edilen en popüler doğal sağlık ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor.

 

Peki bilim dünyası, elma sirkesinin faydaları (ya da olası zararları) hakkında neler diyor?

 

♦ELMA SİRKESİNİN KULLANIM ALANLARI

 

 

1- Kan şekerini azaltma

 

Elma sirkesi, özellikle yüksek karbonhidratlı öğünlerden sonra kan şekerinin ani yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Bu sayede metabolizmanın istikrarını korur..

 

 

 

Elma sirkesiyle internette yapılan aramalarda karşınıza muhtemelen ilk olarak diyabetle ilgili sonuçlar çıkıyor.

 

2004’ten bu yana sirkenin ana bileşeni olan asetik asidin diyabetik kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkilerini araştıran diyetisyen Carol Johnston, çalışmalarda elma içerikli olanlar dahil hiçbir sirkenin diyabeti önemli ölçüde değiştirdiği veya önlediği sonucunun çıkmadığını söylüyor.

 

Johnston:

 

“Sirkenin diyabette ilerlemeyi yavaşlattığını gösterebilmek için, çalışmalarda yüzlerce insana ve milyonlarca dolara ihtiyacım olacak, çünkü diyabetin genetik de dahil olmak üzere birçok nedeni var.”

 

Ancak bazı araştırmalar, asetik asidin, insanların kan şekerini düşürmelerine yardımcı olan bir araç olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

 

2019’da yapılan bir klinik araştırmada “açlık glikoz konsantrasyonlarında 10 puanlık bir düşüş görüldüğünü” söyleyen Johnson, bu çalışmada “günde iki kez (öğle ve akşam yemeklerinde) bir bardak suda iki ‘kaşık’ sirke kullanıldığını” belirtiyor.

 

Johnston’ın araştırmasındaysa, sirke kullanımından en çok yararlanan insanların, gizli şeker olarak da bilinen prediyabet hastaları olduğu ifade ediliyor..

 

Johntson:

 

“Prediyabetlilerde sonuçlar gerçek olamayacak kadar iyiydi. En çok fayda sağlayacak grup bunlar olabilir.. Bu yöntem yalnızca bir nişastanın varlığında işe yarıyor..

 

Temelde asetik asidin yaptığı şey, nişastanın emilimini bloke etmektir. Denekler nişasta aldıkları ve sirke ekledikleri takdirde kan şekerleri düşüyor. Ancak şekerli su içer ve sirke eklerlerse hiçbir şey olmuyor. Yani pastırma ya da yumurta yiyorsanız zahmete girmeyin. Yalnızca nişasta tükettiğinizde işe yarıyor.”

 

 

 

 

2- Kilo verme

 

Japon araştırmaları, elma sirkesi tüketenlerin kilo vermede daha başarılı olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle bel çevresindeki yağların azalmasına katkı sağladığı gözlemlenmiştir..

 

 

 

Kilo vermek elma sirkesinin bir başka popüler kullanım nedenini oluştururken, sirkenin bu şekilde işe yaradığına dair bazı kanıtlar bulunuyor.

 

Örneğin 175 kilolu ve başka sağlık sorunu olmayan Japon denekle yapılan bir araştırma, en çok alıntılanan çalışma olarak dikkat çekiyor.

 

12 hafta süren bu tedavi, deneklerin vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, iç organ yağı, bel ölçümü ve trigliserid seviyelerinde azalma yaşandığını işaret ediyor.

 

Diyetisyen Lisa Drayer:

 

“Kapsamlı bir planın bir parçası olarak elma sirkesi veya diğer sirkeleri sağlıklı bir diyet, porsiyon kontrolü ve egzersizle birleştirerek kullanıyorsanız yardımcı olabilir..

 

Salatalarda balzamik sirke kullanmayı veya kümes hayvanları ve balık yemeklerinde sosa bu sirkenin eklenmesini öneriyorum..

 

 

 

Kilo vermek için diğer her şeyi yapıyorsanız sirke size bir parça avantaj sağlayabilir. Ayrıca bu sirkeyi suyla tükeniyorsanız, bu iyi, çünkü su sizi tok hissettiriyor..”

 

 

3- Diş temizliği ve beyazlatma

 

Elma sirkesi, antibakteriyel özelliği sayesinde ağız içerisinde bakteri oluşumunu azaltırken, diş beyazlatmaya yardımcı olabilir.

 

Elma sirkesinin faydalarına dair internetteki bazı makalelerde, “Bazı insanlar onu lekeleri çıkarmak ve dişlerini beyazlatmak için kullanmayı sever” deniyor.

 

Ancak Johnston tarafından geçen yıl yayımlanan bir makale, sirkenin diş minesini aşındırabildiği sonucunu ortaya koyuyor.

 

Amerikan Diş Hekimleri Birliği sözcüsü Dr. Alice Boghosian:

 

“Bunları okuduğumda utanıyorum. Dişlerinize asit sürüyorsunuz. Ağız sağlığınızı geliştirmek için yapmak isteyeceğiniz son şey bu.

 

Dişlerinizle temas eden asidik herhangi bir şey, diş minesini ve koruyucu kaplamayı yıpratır ve bu da çürüklere neden olur. Diş hekiminize daha fazla ziyarette bulunmak istemediğiniz sürece bu tamamen, tamamen yanlıştır..

 

Dişleri beyazlatıcılı bir diş macunuyla günde iki kez iki dakika boyunca fırçalamayı tavsiye ediyorum..”

 

Öte yandan internet siteleri elma sirkesini ayrıca, cilt enfeksiyonları ve akne tedavisinin yanı sıra bit ve kepekle savaşmanın bir yolu, doğal bir siğil giderici veya yaşlanmayı geciktirici bir tedavi olarak gösteriyor.

 

Amerikan Dermatoloji Akademisi sözcüsü Dr. Marie Jhin:

 

“Sirke sivilceyi kurutur ancak yaşlanmayı geciktirici bir yöntem değildir. Bunu tavsiye etmem. Bugün bundan çok daha etkili ve güvenli yöntemlerimiz var..

 

Güneş yanığına karşı faydalı olsa da bu işte başka pek çok iyi çare olduğunu belirtmeliyim.. Bu yüzden elma sirkesini genellikle hastalara önermiyorum..

 

Elma sirkesinin kullanılmasını kabul edebileceği alan: sivrisinek ısırıkları başta olmak üzere ısırıklar olduğunu ifade etmeliyim..

 

Çok az kullanılan bir ev ilacı. Vücudunuzda çok fazla ısırık varsa, su dolu küvete iki fincan dolusu sirke dökün. Kaşınmaya karşı yardımı olacaktır..

 

Ancak bu yöntemi baş biti veya siğillerden kurtulmak için önermiyorum.. siğiller bir virüsten kaynaklanıyor, dolayısıyla tedavisi yok…”

 

Elma sirkesi antimikrobiyal özellikleri nedeniyle genellikle ev için doğal bir temizleyici olarak öneriliyor.

 

-Asit küflere karşı etkilidir ancak bir çevre danışmanlık firması olan Pestisit Araştırma Enstitüsü’ne göre tuz, limon suyu, hidrojen peroksit, çay ağacı yağı ve kabartma tozu da öyle ve bunların çoğu daha iyi kokuyor.

 

-Diğer yandan evinizi temizlemek için sirke kullanmayı seçerseniz, asla çamaşır suyu veya amonyakla karıştırmayın çünkü böyle bir durumda zehirli klor veya kloramin gazları oluşuyor..

 

 

4- Gıda koruyucu

 

Yüzyıllardır turşu gibi gıda maddelerini korumak için kullanılan sirke, işlenmiş et ve kümes hayvanı ürünlerinde de doğal bir koruyucu olarak popüler hale geliyor..

 

 

 

Çoğu ev turşusunda, sebzelerin veya meyvelerin rengini etkilemediği için yüzde 5 damıtılmış beyaz sirke kullanılıyor ancak elma sirkesi yumuşak meyveli aroması nedeniyle popüler bir seçim olsa da birçok uygulamada meyve ve sebze kararıyor..

 

 

 

Diğer yandan elma sirkesi ve diğer sirkelerin bir başka tercih nedeniyse, meyve ve sebzelerin yüzeyindeki bakteri veya virüsleri azaltmak için yıkama amaçlı kullanılması.

 

Çalışmalar, genellikle meyve veya sebzenin türüne ve sirke çözeltisinde harcanan süreye bağlı olarak değişen sonuçlar veriyor.

 

– Kanada Çevre Sağlığı Ulusal İşbirliği Merkezi:

 

Sirkeler, ürünün organoleptik özelliklerine veya tat ve kokusuna zarar verebilir ve sınırlı antimikrobiyal etkinliğe sahip..

 

 

5- Öksürük ve boğaz ağrısı

 

Sirkenin tıbbi amaçlı kullanımı modern tıbbın babası Hipokrat’a kadar uzanıyor.. Hipokrat bunu balla karıştırıp kronik öksürük ve boğaz ağrıları için kullanıyordu ve bu öneri bugün internette de devam ediyor.

 

Birçok ebeveyn, bunun çocukları için doğal ve güvenli bir seçenek olduğunu düşünebilir. Amerikan Pediatri Akademisi, elma sirkesi veya diğer sirkelerin sağlık takviyesi olarak kullanımına ilişkin resmi bir duruşa sahip olmasa da sözcü Dr. Jennifer Shu dikkatli olunmasını öneriyor..

 

– Dr. Jennifer Shu:

 

“Sirkenin boğazı daha da tahriş edeceğini düşünüyorum. Ancak onu seyreltmek ve tuz veya bal gibi diğer maddelerle karıştırmak sirkenin neden olabileceği herhangi bir acıyı azaltabilir..” .

 

– Johnston:

 

“Soluyarak içeri çekme ve akciğerlere zarar verme riski nedeniyle herhangi bir sirkeyi doğrudan denemeye karşı uyarıyorum..”

 

 

 

Kalp ve damar uzmanı Dr. Andrew Freeman:

 

“Yemek borunuzu yakabilir. Ve eğer reflü, ülser veya mide problemlerine yatkınsanız, kesinlikle onları daha da kötüleştirebilir” .

 

 

6- Kalp hastalığı ve kanser

 

Araştırmalar, sirkenin yüksek yağlı, kolesterol açısından zengin bir diyetle beslenen kemirgenlerde kan basıncını, trigliseridleri ve toplam kolesterolü düşürebildiğini gösteriyor. Ancak bu konuda insanlarla ilgili kapsamlı çalışmalar bulunmuyor.

 

Freeman, brokoli ve yaban mersini gibi diğer kalp dostu meyve ve sebzeler gibi antioksidan özelliklerinden dolayı bu sirkenin bazı faydalar olabileceğini söylüyor..

 

Freeman:

 

“Sirke kullanmanın arter sağlığını iyileştirebileceğine ve kan kolesterolünü iyileştirebileceğine dair bazı göstergeler var ve yeşil yapraklı sebzelerle birleştirildiğinde daha da fazla tesir var… Veriler çok kuvvetli değil, ancak damar sağlığı iyileştirilebilir. Kalp hastalığını önlemek için en iyi şey, egzersiz yapmak ve az yağlı, bitki bazlı bir diyet uygulamaktır.”

 

Peki ya kanser? Japon bilim adamları, bakteri üreme kaplarında insan lösemisinin ve diğer kanser hücrelerinin büyümesini şeker kamışı sirkesine ve Japon pirinç sirkesine maruz bırakarak engellemişti. Diğer çalışmalar, sırasıyla sıçanlarda ve farelerde içme suyuna ve yiyeceğe pirinç sirkesi ekleyerek tümörlerde bir azalma elde etmişti. Ne var ki insanlarla ilgili bir araştırma bulunmuyor.

 

 

 

Kendi alanlarında uzman isimler, sirkenin toplum arasında kabul gören faydalarına rağmen araştırma bulgularını örnek göstererek elma sirkesini kullanmadan önce bir doktora danışılmasını tavsiye ediyor.

 

https://www.cafemedyam.com/2021/03/14/diyet-yaparken-depresyona-girmeyin/

 




Independent Türkçe, CNN International

 

Www.cafemedyam.com

 

Elma suyunun fermente edilmesiyle elde edilen elma sirkesi, yüzyıllardır hem lezzet kaynağı hem de sağlık deposu olarak kullanılıyor..

 

Sağlık ve temizlikte etkili rol oynayan bu mucizevi sıvının faydaları, bilimsel çalışmalarla da destekleniyor.

 

Elma suyunun fermente edilmesiyle elde edilen elma sirkesi, asırlardır hem lezzet hem de sağlık kaynağı olarak kullanılmaktadır. Salataları tatlandırmanın ötesinde, çeşitli karışımlara eklenerek sağlık amacıyla tüketilen bu mucizevi sıvı, doğal ve etkili bir temizlik ürünü olarak da görev yapar..

 

 

7- Bağırsak Dostu

 

Fermente ürünlerden olan elma sirkesi, bağırsak sağlığını destekler. İçerdiği “sirke anası” adı verilen katılaşmış yapı, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin gelişmesini teşvik ederek sindirim sistemini düzenler. Günde bir yemek kaşığı elma sirkesi tüketmek, bağırsak mikrobiyomunu güçlendirmek için etkili bir adımdır.

 

 

8- Doğal Temizlik Malzemesi

 

Elma sirkesi, güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ev temizliğinde su ile karıştırılarak yüzey temizliği için kullanılabilir. Aynı zamanda bulaşık makinesine eklenerek parlatıcı olarak da kullanılır.

 

 

9- Besinlerin Temizlenmesi

 

Elma sirkesi, sebzeleri ve meyveleri yıkarken pestisit kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur. Suyla seyreltilmiş elma sirkesi ile yıkama, daha sağlıklı bir tüketim sağlar.

 

 

10- Saç ve Cilt Bakımında Kullanımı

 

Saç bakımında saçların doğal pH dengesini korumaya yardımcı olur. Cilt bakımında ise antienflamatuar özellikleri ile sivilce ve akne oluşumunu engeller.

 

 

11- Evcil Hayvanların Bakımında Kullanılır

 

Evcil hayvanların tüylerini silmek için su ile karıştırılmış elma sirkesi, pireleri uzak tutmada etkili olabilir.

 

Elma sirkesini kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

 

  1. Organik ve kaliteli elma sirkesi tercih edilmelidir.
  2. Bir bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi eklenerek günlük tüketim sağlanabilir.
  3. Yemeklere ve salatalara lezzet katmak için kullanılabilir.
  4. Temizlik için kullanırken suyla seyreltilerek kullanılmalıdır.
  5. Saç ve cilt bakımında seyreltilmiş halde kullanılmalıdır.
  6. Diş fırçalama suyu olarak kullanılırken seyreltilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.
  7. Doğanın armağanı elma sirkesi, tarih boyunca sağlık ve temizlik alanında vazgeçilmez bir yardımcı olmuştur. Bilimsel verilerle desteklenen bu özel sıvıyı hayatınıza ekleyerek hem sağlığınıza katkıda bulunabilir hem de doğal temizlik için güvenle kullanabilirsiniz.
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights