BİLİM İNSANLARI HİBRİT 'ETLİ PİLAV' GELİŞTİRDİ

BİLİM İNSANLARI HİBRİT 'ETLİ PİLAV' GELİŞTİRDİ

Sığır eti pirinci, ineklerden alınan kas ve yağ kök hücrelerinin pirinç tanelerine eklenmesi ve bunların bir Petri kabında büyümesine bırakılmasıyla yapıldı.

♦Bilim insanları geleceğin et alternatifi olarak hibrit ‘etli pilav’ geliştirdi

Güney Kore’nin Yonsei Üniversitesi’nden bilim insanları, pirinç tanelerinde inek hücrelerinin yetiştirilmesiyle yapılan, sürdürülebilir, yüksek proteinli bir gıda olan “etli pilav”ı icat ettiler.

Hücre kültürü sürecinden soluk pembeye dönen hibrit gıda, standart pirinçten daha fazla protein ve yağ içerirken aynı zamanda düşük karbon ayak izine sahip ve yaratıcılarının bunu gelecekteki potansiyel bir et alternatifi olarak görmesine yol açıyor..

 

-Sığır eti pirinci, ineklerden alınan kas ve yağ kök hücrelerinin pirinç tanelerine eklenmesi ve bunların bir Petri kabında büyümesine bırakılmasıyla yapıldı..

  -Hibrit “dana pirinci”, pirinç taneleri içinde inek kası ve yağ hücrelerinin yetiştirilmesiyle elde ediliyor..

Pirinç taneleri gözenekli olduğundan ve zengin bir iç yapıya sahip olduğundan, hücreler burada da bir hayvanın içindekine benzer şekilde büyüyebilir. 

-Bu durumda balıktan elde edilen jelatin kaplaması, hücrelerin pirince tutunmasına da yardımcı oluyor.

Sığır eti pirinci, genetiği değiştirilmiş bir gıda türü gibi görünse de, bitkilerde veya hayvanlarda DNA’da herhangi bir değişiklik yoktur. Bunun yerine, bu süreç, hücre kültüründe veya laboratuarda yetiştirilen bir tür et oluşturur, ancak sığır eti pirinç içinde yetiştirilir.

Yonsei Üniversitesi araştırmacıları, süreçlerinin Singapur’da halihazırda satılan bir ürünü (soya bazlı dokulu bitkisel protein (TVP) ile yetiştirilen kültürlü et) yapmak için kullanılan işleme benzer olduğunu açıklıyor..

 

-Soya ve kuruyemişlerin hayvan hücresi kültürü için kullanılan ilk gıdalar olduğunu söylüyorlar, ancak bunların yararlılığı sınırlı çünkü bunlar yaygın alerjenler ve pirinç kadar hücre tutma potansiyeline sahip değiller.

  -Standart pirince göre daha fazla yağ ve protein içerir

Sığır eti pirincinin besinsel kazanımları da şu anda küçük ancak Yonsei Üniversitesi Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü’nden araştırmacılar, daha fazla optimizasyonla daha fazla hücre ve dolayısıyla daha fazla proteinin paketlenebileceğini söylüyor.

Hibrit pirinç, 100 gramda 3890 miligram protein ve 150 miligram yağ içeriyor; standart pirinçten yalnızca 310 miligram daha fazla protein ve 10 miligram daha fazla yağ.

–    Araştırmacılar:

“Hibrit pirinç taneleri hala sığır etinden daha düşük protein içeriğine sahip olsa da, pirinç tanelerinin hücre kapasitesini artırabilecek teknolojideki ilerlemeler şüphesiz hibrit pirincin besin içeriğini iyileştirecektir”

 

Bilim adamları ayrıca ürünün ucuz bir şekilde ticarileştirilebileceğine inanıyor ve kültür yoluyla beslenmeyi artırmak için gereken kısa zaman dilimini öne sürüyor.

Sığır eti üretimi genellikle bir ila üç yıl, pirinç ise 95 ila 250 gün sürerken, hücre kültürü işlemlerinin 10 günden az sürdüğünü söylüyorlar.

–    Araştırmacı Sohyeon Park:

“İhtiyacımız olan tüm besin maddelerini hücre kültürlü proteinli pirinçten elde ettiğimizi hayal edin.. Bu tahıl bazlı hibrit gıda için bir dünya olasılık görüyorum. Bir gün kıtlığa karşı gıda yardımı, askeri karne ve hatta uzay gıdası olarak hizmet edebilir.”

Hibrit tahılın ticarileştirilmesi halinde, standart pirinç yetiştirmeye benzer şekilde düşük karbon ayak izine sahip olması bekleniyor çünkü çok sayıda hayvan yetiştirmeye gerek kalmayacak. İşlemde kullanılan kök hücreler canlı hayvanlardan elde edilse de süresiz olarak çoğalabiliyor ve hayvan kesimi gerektirmiyor.

Bazıları için lezzet engeli olabilir; hücre kültürü işlemi pirincin dokusunu ve kokusunu biraz değiştirerek onu daha sert ve kırılgan hale getirir ve sığır eti, badem, krema, tereyağı ve hindistancevizi yağıyla ilgili koku bileşiklerini ortaya çıkarır.

Et alternatifi bir Petri kabında yetiştirildi

-Baş araştırmacı Jinkee Hong, gıda maddesinin tadının “hoş ve yeni” olduğunu söyledi.

Ekip şimdi daha fazla hücre büyümesini teşvik ederek hibrit pirincin besin değerini artırmak için araştırmalarına ve çalışmalarına devam etmeyi planlıyor.

Laboratuvarda yetiştirilen ve yetiştirilen etler , dünyanın ilk laboratuvarda üretilen burgerinin bir basın toplantısında canlı olarak yenildiği 2013 yılından bu yana büyük ilgi ve yatırım konusu oldu .

Ancak üretimi büyütmek, mevzuat engellerini ortadan kaldırmak ve çekici bir tat ve doku yaratmak zorlu bir iş olarak karşımıza çıkıyor ve dünyanın herhangi bir yerinde satışta olan çok az örnek var.

Leyu Li yakın zamanda laboratuvarda yetiştirilen etleri sebzelerle birleştiren, sığır eti pirincine benzer üç kavramsal ürün yarattı ve bunlara Brokodomuz Eti, Muschicken ve Peaf adını verdi.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights