Atıktan Altına

Atıktan Altına

İsviçre'deki ETH Zürih'teki bir araştırma ekibi, e-atıkların geri dönüştürülmesini gerçek bir altın madenine dönüştürebileceğini söyledikleri bir keşifte bulundu.

♦BILIM INSANLARI, ESKI ELEKTRONIK CIHAZLARDAN ALTIN ÇIKARMANIN YENI TEKNIĞININ SERVET KAZANDIRABILECEĞINI SÖYLÜYOR

Atıktan Altına

İsviçre’deki ETH Zürih’teki bir araştırma ekibi, e-atıkların geri dönüştürülmesini gerçek bir altın madenine dönüştürebileceğini söyledikleri bir keşifte bulundu.

-Araştırmacılar, gıda endüstrisinden elde edilen bir yan ürüne dayanan sürdürülebilir bir yöntem olan, değerli metali elektronik atıklardan çıkarmak için yeni bir yol tasarladılar .

-Ekip, harcanan her dolar için 50 dolar değerinde altın kazanabileceğinizi öne sürüyor..

-Hepsinden iyisi, bunun inanılmaz derecede çevre dostu bir süreç olduğunu söylüyorlar. Ekip, peynir yapımının protein açısından zengin yan ürünlerinden yapılan protein fibril süngerlerinin, atılan e-atıktan altını çıkarmak için kullanılabileceğini buldu.

–   Ortak yazar ve ETH Zürih profesörü Raffaele Mezzenga:

“En çok sevdiğim şey, elektronik atıklardan altın elde etmek için gıda endüstrisinin bir yan ürününü kullanıyor olmamız.. Bundan daha sürdürülebilir bir şey olamaz!”

Geri kazanılan altının şeması

Altın nasıl geri kazanılır: Altın iyonları protein liflerinden oluşan bir süngere yapışır. (Kaynak: Peydayesh M ve diğerleri.

♦Altın Başparmak

 Ekip, yalnızca 20 eski bilgisayar anakartından 450 miligramlık 22 ayar altın külçesini kurtarmayı başardı…Bunu yapmak için ekip:

-Protein nanofibrillerinden oluşan bir bulamaç oluşturmak için asidik koşullar ve yüksek sıcaklıklar altında peynir altı suyu proteinlerini denatüre etti. Daha sonra bu jeli kurutarak bir sünger oluşturdular.

-20 anakartın metal kısımlarını bir banyoda eritip iyonlaştırdıktan sonra, altın iyonlarını çekmek için süngeri çözeltinin içine yerleştirdiler.

-Ekip, süngerlerini ısıtarak toplanan iyonları pullara indirdi ve sonunda onları eriterek küçük bir altın külçesine dönüştürdü.

-Bu 450 miligramlık külçenin yüzde 91’i altın ve yüzde 9’u bakırdı. Ons başına mevcut oranlarla bu yaklaşık 33 dolarlık altın anlamına geliyor.

Ekibe göre, enerji maliyetleri, geri kazanılabilecek altının değerinin yalnızca 50’de birini oluşturuyor ve bu da, büyütüldüğünde inanılmaz derecede karlı bir süreç haline geliyor.

-Şimdi araştırmacılar fikirlerini pazarlamanın yollarını ve süngere dönüştürülebilecek protein açısından zengin diğer yan ürünleri arıyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre e-atık, milyonlarca elektrikli cihazın atılıp atıldığı, dünyada en hızlı büyüyen katı atık akışıdır . Düzgün bir şekilde geri dönüştürülmediği takdirde bu atık yalnızca çevreye son derece zararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda insanlar için de toksik olabilir.

Kısacası e-atıkların geri dönüştürülmesini teşvik etmek ancak iyi bir şey olabilir.

Kullanılmış Elektronik Cihazlar
Kullanılmış Elektronik Cihazlar

 

 

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights