SPOR ÇOCUKLAR İÇİN CİDDİ ŞEKİLDE STRESLİDİR!

SPOR ÇOCUKLAR İÇİN CİDDİ ŞEKİLDE STRESLİDİR!

Yeni araştırmalar, genç sporcuların stresi kendi avantajlarına nasıl daha iyi kullanabileceğini ve yaşam boyu başa çıkma becerilerini nasıl kazanabileceklerini gösteriyor.

Yeni araştırmalar, genç sporcuların stresi kendi avantajlarına nasıl daha iyi kullanabileceğini ve yaşam boyu başa çıkma becerilerini nasıl kazanabileceklerini gösteriyor..

İdeal bir dünyada gençlik sporları hem eğlence hem de fitness anlamına gelir.

-Ancak pek çok genç sporcu, onları bunaltabilen, oyunu daha az eğlenceli ve daha çok angarya haline getiren, birçoğunu tamamen spordan uzaklaştıran baskıya bağlı stresle karşı karşıyadır.

Ulusal Gençlik Sporları İttifakı’nın yaptığı bir ankete göre, çocukların yaklaşık %70’i 13 yaşına kadar organize sporları bırakıyor..

-Bunun temel nedeni “artık eğlenceli olmaması”.

Ek araştırmalar, vücut imajı sorunları, sosyal medya ve koçluk stilleri dahil olmak üzere hızlı düşüşe neden olan stresle ilgili belirli faktörleri belirledi.

Ancak stresin kötü bir şey olması gerekmez. Daha ziyade, Staffordshire Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, bu aslında çocukların kendi çıkarları için kullandıkları ve rekabetçi atletizmden aldıkları zevki artıran bir şey olabilir .

Sorunun özü?

–   Staffordshire Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Dr. Paul Mansell:

“Bireyler sıklıkla stresi sıkıntıyla eşitliyor, bu da çoğu insanın stresin sağlıkları, performansları ve üretkenlikleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu algıladığı anlamına geliyor..

Sporcuların bunalmış hissetmeye başladıklarında basit bilişsel davranışçı terapi tekniklerini kullanarak zihinsel sağlıklarını koruyabileceklerini ve performanslarını artırabileceklerini bulduk..”

 

♦Spor Bağlantısında Stresin Araştırılması

Araştırma ekibi, araştırma için dört farklı kulüpteki ortalama yaşı 17,5 olan genç yüzücüleri ve futbolcuları, “stres zayıflatıcıdır” zihniyeti yerine “stres artırıcıdır” zihniyeti geliştirmeye teşvik etti.

-Stres tepkilerinin baskı altında performans göstermelerine nasıl yardımcı olabileceğine odaklanan bir dizi atölye çalışması.

-Seanslar stres zihniyeti, mantıksız inançlar, kendine şefkat ve hayal gücüne odaklandı..

-Performans baskısının en yüksek olduğu sporcunun ilgili sezonlarının sonuna doğru gerçekleştirildi.

Atölye çalışmaları sırasında kolaylaştırıcılar öğrenci-sporculardan stresli bir olaydan hemen önce nasıl hissedebileceklerini hayal etmelerini istedi.

-Daha sonra sporcuları kontrolleri dışındaki unsurlar yerine hazırlık, tutum ve çaba gibi kontrol edilebilir değişkenlere odaklanmaya teşvik ettiler..

-Sporculara ayrıca zor durumlarda kendilerine karşı daha şefkatli olmaları teşvik edildi ve farkındalık uygulamaları konusunda rehberlik edildi..

Projenin tamamlanmasının ardından araştırmacılar, sporcuların sezonlar sona ererken yüksek düzeyde stres yaşamalarına rağmen korku, sinirlilik, öfke ve diğer olumsuz duygularda önemli bir azalma yaşadıklarını kaydetti.

–   Jason Wright:

“Belirli bir şekilde düşünmemize ve tepki vermemize neden olan, başlı başına bir olay değildir. Bunun yerine, düşüncelerimizi, duygularımızı ve davranışlarımızı etkileyen şey bir olay hakkındaki inançlarımızdır.. Olumlu bakıldığında stres performansımızı artırmaya yardımcı olabilir..

Hepimiz adrenalinin harekete geçtiği ve kalbinizin daha hızlı atmaya başladığı o hissi yaşamışızdır. Öğrencileri bunu benimsemeye ve bunu bedenleri ve zihinleri iyi performans göstermeye hazırlanırken görmeye teşvik ettik.”

♦Stres Üzerine Senaryoyu Çevirmek

Çalışma önemlidir çünkü potansiyel olarak eyleme geçirilebilir.

Genç sporcuların streslerini daha iyi yönetmelerine ve rekabetle ilgili olumsuz duyguları azaltmalarına yardımcı olmak, spor performanslarına yardımcı olabilir.

-Ve onlara sahada ve saha dışında (veya buz pateni pistinde, havuzda veya arenaları her ne ise) yardımcı olabilir.

Bunun nedeni, bunun açık bir faydasının, Amerikalılar için Fiziksel Aktivite Kılavuzunun önerdiği gibi, 60 dakika veya daha fazla orta-şiddetli günlük fiziksel aktiviteye ulaşmalarına yardımcı olmasıdır. Gençlik sporlarının ayrıca sosyal bağlantıları teşvik ettiği, akademik performansı artırdığı ve takım çalışması, iletişim ve hatalardan nasıl ders alınacağı gibi önemli yaşam becerilerini öğrettiği de gösterilmiştir ..

Ancak spor aşırı stresliyse bu faydalar azalabilir ve eğer stres çocukları spora katılmayı tamamen bırakmaya itiyorsa tamamen ortadan kalkabilir..

–   Dr. Paul Mansell:

“Spora katılmanın sağlık açısından faydalarına rağmen, sporcular kötü zihinsel sağlık veya zihinsel hastalıklara karşı bağışık değildir. Genç sporcular elit programlardan seçilmeme ve akademik olarak iyi performans gösterme ihtiyacı konusunda endişe duyabilirler..

Birçok stresli durum kaçınılmazdır, bu nedenle bu durumlar hakkındaki düşünme şekillerini değiştirmelerine yardımcı olmak istedik.”

Araştırmacılar, bu bulguların alanın ötesinde, çocukların okul sınıflarına veya günlük yaşamda da uygulanabileceğini belirtti.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights