Akşamdan Kalmayı Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?

Akşamdan Kalmayı Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?

Neden Bazı İnsanlar Akşamdan Kalmış Olurken Bazıları Yaşamaz? İnsanlar binlerce yıl önce bir şeyleri ilk kez fermente etmeye başladığımızdan beri akşamdan kalmanın mükemmel tedavisini arıyorlar . 

♦Bilime Göre Akşamdan Kalmayı Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?

İnsanlar binlerce yıl önce bir şeyleri ilk kez fermente etmeye başladığımızdan beri akşamdan kalmanın mükemmel tedavisini arıyorlar .

Piyasada akşamdan kalmalığı tedavi eden çok sayıda ürün ve çeşitli ev ilaçları bulunmaktadır. içki içenlerin ve hatta bazı sağlık savunucularının tavsiye ettiği çeşitli ev ilaçları var.

Ne yazık ki ara sıra kendini aşırı şımartanlar için, akşamdan kalmalığı gerçekten ortadan kaldırabilecek “sihirli bir hap” veya özel bir rejim diye bir şey yoktur. 

–   Kanada Ontario’daki Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Merkezi’nden klinik psikolog Jesus Chavarria:

“Fakat tıpkı her güzel efsane gibi, çoğunda da bir miktar doğruluk payı var.. “

♦Neden Bazı İnsanlar Akşamdan Kalmış Olurken Bazıları Yaşamaz?

Çoğu insan alkolün kalıcı etkilerine karşı bağışık olmasa da, bazı insanlar bununla diğerlerinden daha iyi başa çıkabilir ve hatta bazıları akşamdan kalma korkusu olmadan içki içebilir..

 –   Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nde kimya ve biyomoleküler mühendislik profesörü Yunfeng Lu:

“Her şey, farklı bireylerin alkolü vücutlarında nasıl parçaladığına bağlı . “

Alkol dehidrojenaz ve aldehit dehidrojenaz olmak üzere iki enzim vücutta alkolün işlenmesinden sorumludur. Bazı Asya popülasyonlarında olduğu gibi ikinci enzim zayıfsa, alkol metabolizmasının yavaşlamasına ve akşamdan kalma semptomların devam etmesine neden olabilir ..

 –  Jesus Chavarria:

“Bir noktada Reaper’a para verilecek ve sen de bunu hissetmek zorunda kalacaksın.. İnsanların yaklaşık yüzde 20 ila 25’inin ‘akşamdan kalmalığa dirençli’ .. Böylece gerçekten iyi bir miktar içebilirler ve ertesi gün kendilerini çok da kötü hissetmezler.. Ancak tamamen bağışık değiller; bu insanlar, alışık olduklarından daha fazla içerlerse bunun sonuçlarına yine de katlanacaklar.”

Akşamdan kalma belirtilerin şiddeti birkaç şeye bağlıdır: genetik ve sıklık. 

Chavarria, araştırmaların ailesinde alkol kullanım bozukluğu öyküsü olan kişilerin genellikle akşamdan kalmalığa daha yatkın olduğunu öne sürdüğünü söylüyor..

Bazı araştırmalar, insanların akşamdan kalmalık yaşama sıklığı arttıkça, akşamdan kalmalığın da o kadar şiddetli hale geldiğini öne sürüyor..

Chavarria, bunun neden olduğu belli değil, ancak vücudunuzun alkolün etkilerine karşı daha duyarlı olmasına neden olan adaptif bir tepkiyi akla getirebileceğini açıklıyor. Buna ek olarak, çalışmalar, bir kişinin normalde içtiğinden daha fazla içtiğinde akşamdan kalmalığın meydana geldiğini öne sürüyor; bu tipik miktar ne olursa olsun, diye ekliyor.

♦Akşamdan Kalma Nasıl Tedavi Edilir?

Akşamdan kalmalığı hafifletmek için en yaygın olarak önerilen çözüm, içki içerken alkolsüz sıvılar içmek, umarak akşamdan kalmalığı önlemeye yardımcı olmak ve daha sonra da akşamdan kalmalığı hafifletmeye yardımcı olmaktır. 

Bunun nedeni alkolün diüretik görevi görmesidir; bu da vücudun su emmesini durdurduğu ve idrar yoluyla su kaybını teşvik ettiği anlamına gelir..

–   Chavarria:

“Çoğu insan içki içerken yeterince su veya içtiği içkinin dışında herhangi bir sıvı içmiyor”

Ancak içme suyu veya Gatorade veya Pedialyte gibi içecekler, vücudun su dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olacak ve en azından, ağız kuruluğu, baş dönmesi ve yorgunluk gibi, ağır içki içtikten sonra akşamdan kalmalıkla ilişkili dehidrasyon semptomlarını azaltacaktır.

Bazı deneyimli içicilerin yemin ettiği bir başka çare de yağlı, yağlı yiyecekler yemektir . Ancak bunun gerçekten işe yaradığını gösteren bilimsel bir kanıt yok..

 –   Chavarria:

“Kendinizi biraz daha iyi hissetmenizi sağlayabilir ama her şeyden çok plasebo olacak “

( Plasebo etkisi, gerçek bir terapötik etkinin olmadığı anlamına gelir, ancak yemeği yiyen kişi bunun olduğunu düşünür ve bu da aslında kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilir.)

Alkol içmek kan şekeri seviyelerini etkileyebilir, bu da vücudunuzun yemek yeme isteğinin nedeni olabilir. Chavarria, akşamdan kalma olduğunu ancak sağlıksız yiyecekler yemenin kan şekerini dengelemenin sağlıklı bir yolu olmadığını ekliyor..

Sağlıklı yiyecekler de akşamdan kalmalığı durdurmayacaktır. 

İçki içmeden önce kuşkonmaz yemenin akşamdan kalmalığı önleyeceğini öne sürüyordu, ancak bunun bilimsel bir değeri yok .İnsanların yaklaşık yüzde 20 ila 25’i “akşamdan kalmalığa dirençli”

Egzersiz yapmak veya sıcak ( veya soğuk) almak gibi görünüşte sizin için iyi olan diğer ev ilaçları da akşamdan kalmalığı iyileştirmez.

 Chavarria, yağlı, lezzetli yiyecekler yemeye benzer şekilde, bunları yapmanın kısa vadede kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabileceğini, ancak bunlar geçinceye kadar hala baş ağrısı ve diğer akşamdan kalma semptomları yaşayacağınızı söylüyor..

Lu, besin takviyeleri veya bitkisel ilaçlar şeklinde düzinelerce reçetesiz akşamdan kalma tedavisinin de bulunduğunu, ancak hiçbirinin aslında bir tedavi olmadığını söylüyor..

Chavarria , bazı vitaminlerin akşamdan kalma semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne süren bazı başlangıçta zayıf bilimsel kanıtların bulunduğunu söylüyor, ancak bu vitaminlerden herhangi birinin akşamdan kalma tedavisi olarak pazarlanması konusunda tereddüt ediyor..

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde klinik farmakoloji profesörü olan Daryl Davies, Japon kuru üzüm ağacından elde edilen bir kimyasal olan dihidromirisetin (DHM) üzerinde çalışıyor ve bunun akşamdan kalma semptomlarını tedavi etmek ve önlemek için umut verici bir bitkisel ilaç olduğunu buluyor..

 –  Davies:

“Yalnızca işe yaradığını değil aynı zamanda neden işe yaradığını da gösteren oldukça fazla kanıtımız var . “

DHM’nin vücudun alkolü işlemesini hızlandırmaya çalıştığını ve bunu yaparak akşamdan kalmalığın birçok belirtisini önlediğini söylüyor.

DHM, Purple Tree Celebration Vitamin Hapları, Drinkwel Better Mornings, PartySmart ve Morning Recovery gibi reçetesiz satılan birçok akşamdan kalma tedavisine dahildir. Formülasyonlar ve miktarlar değişiklik gösterir, bu nedenle hangi ürünün sizin için en iyi sonucu verdiğini bulmak bazı kişisel deneyler gerektirebilir..

Muhtemelen akşamdan kalmalığın en eski çaresi içmeye devam etmektir: dedikleri gibi “köpeğin kılı”. Ancak tüm uzmanlar bunun kötü bir tavsiye olduğunu çünkü sarhoşluğu uzattığını, akşamdan kalmalığı ertelediğini ve akşamdan kalmalığı önlemek için hiçbir şey yapmadığını söylüyor..

–   Chavarria:

“Bir noktada Reaper’a para verilecek ve sen de bunu hissetmek zorunda kalacaksın”

Ağrı kesici ilaçlar da sıklıkla insanların akşamdan kalma rejiminin bir parçasıdır. Uzmanlar, ibuprofen veya aspirinin baş ağrısı veya vücut ağrılarına yardımcı olabileceğini ancak Tylenol’den uzak durulması konusunda uyarıyor.

Tylenol’deki (asetaminofen) aktif maddenin alkolle karıştırılması ciddi karaciğer hasarına neden olabilir..

–   Davies:

“Bu çok tehlikeli.. Alkol tamamen temizlenene kadar asetaminofenden uzak durun.”

Tüm uzmanlar, akşamdan kalma durumunu hızlı bir şekilde atlatmanın en iyi yolunun, ilk etapta bilinçli bir şekilde içmek, susuz kalmamak ve bol bol uyumak olduğu konusunda hemfikirdi .

–   Chavarria:

“Uyurken tüm o korkunç duyguların pek de farkında olmuyorsunuz.. Bence gidilecek yol bu.”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights